Waar je op moet letten bij een nieuwe zorgverzekering kiezen

zorgverzekering kiezenGa je een zorgverzekering kiezen, dan kan dat best even zoeken zijn. Het is immers best wat werk om al die verschillende aanbieders door te spitten, op zoek naar de beste zorgverzekering voor jou. Er zijn een aantal dingen waar je op kunt letten en waar je aan kunt denken om je zorgverzekering goedkoper te maken en om gemakkelijk een betere zorgverzekering te vinden. In dit artikel vertellen we je er alles over.

Er zijn twee soorten zorgverzekeringen. De eerste is verplicht voor alle Nederlanders, dat is de basisverzekering. Het is dan ook logisch dat je begint met het uitzoeken van een basisverzekering wanneer je op zoek gaat naar een zorgverzekering. Vervolgens je ook een aanvullende verzekering kiezen. In dit artikel richten we ons voornamelijk op de basisverzekering, maar aan het eind van het artikel gaan we ook nog even in op de aanvullende verzekering.

Voor welke soort polis moet je kiezen?

Als je een verzekering gaat kiezen, kun je kiezen tussen twee polissen. Zo kun je kiezen tussen de naturapolis en de restitutiepolis. Het grootste verschil tussen de naturapolis en de restitutiepolis zit hem in de vrije zorgkeuze. Bij een restitutiepolis krijg je namelijk vrije zorgkeuze, terwijl je bij een naturapolis enkel terecht kunt bij de zorgverleners waar je zorgverzekeraar een contract mee heeft afgesloten. De premie van een naturapolis is daardoor meestal aanzienlijk lager dan de premie van een restitutiepolis. Verder wordt er ook nog wel eens gesproken over een budgetpolis. Dit is in feite een naturapolis, maar dan met nog wat minder zorgkeuze en een lagere premie.

Voor welke polis je kiest, als je een zorgverzekering gaat kiezen, is natuurlijk aan jou. Ga na bij welke zorgverleners je terecht kunt en of je het erg vind om eventueel wat verder te rijden als je zorg nodig hebt.

De hoogte van je eigen risico

In 2023 is het minimale eigen risico €385 euro. Je kunt ervoor kiezen om je eigen risico vrijwillig te verhogen. Dat betekent dat je, wanneer je dan zorg nodig hebt, wel meer zorg zelf moet betalen. Wanneer je je eigen risico verhoogt, krijg je echter wel korting op je premie. Veel mensen kiezen er daarom voor om hun eigen risico te verhogen. Dat is echter niet altijd slim. In dit artikel vertellen we je daar meer over.

De zorgverzekering kiezen door te vergelijken

Een zorgverzekering kiezen, doe je het beste door zorgverzekeringen met elkaar te vergelijken. Door verschillende verzekeringen met elkaar te vergelijken, kun je de belangrijkste verschillen tussen zorgverzekeringen in één oogopslag zien. Zo zie je niet alleen wat het verschil in premie is tussen de verschillende verzekeringen, maar ook de belangrijkste voorwaarden en het soort polis. Door verzekeringen die goed bij je passen met elkaar te vergelijken, kun je gemakkelijk de beste verzekering voor jou vinden en daarnaar overstappen.

Een aanvullende verzekering kiezen

Heb je eenmaal een basisverzekering gekozen, dan is het verstandig om ook eens na te gaan denken over een aanvullende verzekering. Een aanvullende verzekering is niet verplicht. Als je dus niet veel zorg nodig hebt, is het verstandig om na te gaan of je wel een aanvullende zorgverzekering nodig hebt. Heb je geen aanvullende verzekering nodig, dan kun je een hoop besparen door er geen af te sluiten.

Wil je een aanvullende zorgverzekering afsluiten, dan kun je kiezen uit verschillende pakketten. Zo kun je kiezen voor een aanvullende tandartsverzekering, een verzekering voor fysiotherapie, alternatieve geneeswijzen of lenzen. Je hoeft je aanvullende verzekering niet af te sluiten bij de verzekeraar waar je je basisverzekering hebt afgesloten. Wel mag de zorgverzekeraar je weigeren. Dit gebeurd echter maar zelden.

🔥 Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn weer bekend en onze website is aangepast. Je kunt nu weer zorgverzekeringen vergelijken en direct overstappen.

» Zorgverzekering vergelijken 2024 «

Recente blogartikelen

Stap jij over? Recordaantal overstappers zorgverzekering verwacht dit jaar!

Meer lezen
zwangerschap

Kinderwens in 2024? Zo zit het met je zorgverzekering en zwangerschap!

Meer lezen

Zorgverzekeraars wachten op elkaar: premie Menzis bekendgemaakt!

Meer lezen

Is de goedkoopste zorgverzekering kiezen verstandig?

Meer lezen

De beste en goedkoopste zorgverzekeringen voor jou op een rijtje!