Zorgverzekering 2024 Afsluiten: het kan nu!

Het afsluiten van een nieuwe zorgverzekering is het hele jaar door mogelijk onder een aantal voorwaarden. De meest voorkomende reden hiervan is het behalen van de 18 jarige leeftijd. Op plek 2 staat immigratie, dus mensen welke in Nederland komen wonen. Overstappen van zorgpolis, of in dit geval eigenlijk een nieuwe zorgverzekering afsluiten, kan in de periode van 12 november tot en met 31 december. Op VergelijkDeZorgverzekeringen kun je meer informatie vinden over de goedkoopste verzekeringen.

Waar een zorgverzekering afsluiten?

Online zorgverzekering afsluiten voor 2023

zorgverzekering afsluiten

Een zorgverzekering afsluiten in Nederland is verplicht, maar wanneer precies? Tot je 18e jaar ben je bij jouw ouders / voogd automatisch meeverzekerd als gezinslid op de polis. Zodra je de 18 jarige leeftijd hebt bereikt, kan je veranderen. Doe je niks, dan is het meestal zo dat er automatisch een basispolis voor je wordt afgesloten bij de verzekering waar je ouders ook zaten. Maar juist voor deze doelgroep is de zorgverzekering vergelijken op dat moment echt een must!

Dit is het moment om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. Het moment van ingaan is bij de start van het nieuwe kalenderjaar, iedereen kan dan overstappen! Je gaat een ‘contract’ aan per jaar, van 1 januari tot en met 31 december 2023. Elk jaar veranderen de condities van de basisverzekering en aanvullende en kun je kiezen om over te stappen naar een nieuwe goedkope verzekeraar. Over het algemeen geldt dan ook dat het het beste is om goed online te vergelijken.

Een Nederlandse zorgverzekering afsluiten is verplicht

  • Voor jongeren vanaf de 1e maand nadat je 18 jaar bent, daarna je leven lang
  • Wanneer je werkt in Nederland, terwijl je in een ander land woont
  • Tijdens reizen / wonen in het buitenland tot 1 jaar
  • Internationale studenten die (tijdelijk) werken of stage lopen
  • Gastarbeiders en expats welke vanuit het buitenland komen werken in Nederland

5 super goede tips bij afsluiten

Er zijn een aantal ‘details’ waar je echt rekening mee moet houden. Laat je goed informeren met onderstaande tips. Bij twijfel gebruik je natuurlijk onze zorgvergelijker zodat je nooit de verkeerde zorgverzekering afsluit.

Vrijwillig eigen risico verhogen bij mijn nieuwe zorgverzekering 2023?

De hoogte van het vrijwillige eigen risico staat in verband met de hoogte van de zorgpremie die maandelijks betaald moet worden. Wanneer je er voor kiest om vrijwillig extra eigen risico te nemen krijg je korting. Let wel op dat je dus ook langer zelf zorgkosten moet betalen die van het eigen risico af gaan.

Wil ik aanvullende verzekeringen afsluiten?

Kom je regelmatig bij de fysiotherapeut, of is je gebit wel aan een opknapbeurt toe door je tandarts? Lang niet alle zorg wordt vergoed vanuit de basis zorgverzekering, kijk daarom van te voren goed welke zorg jij denkt nodig te hebben en pas daar jouw zorgverzekering op aan.

Kan ik me in 2023 aansluiten bij een collectief?

Ja en nee. Collectieven zijn er nog wel, maar op de basisverzekering mag geen korting meer worden gegeven. In stapjes werd dit verlaagd van 10 naar 5, en nu uiteindelijk naar 0 procent. Collectieve korting mag nog wel op aanvullende pakketten. Dit biedt misschien nog leuke kansen op een goedkopere zorgverzekering als jij bepaalde soorten zorg nodig hebt!

Hoe was het eerder?

Wanneer je in aanmerking kwam voor een collectieve zorgverzekering kon dit vele euro’s per maand schelen. Collectieve zorgverzekeringen werden aangeboden door diverse instanties zoals sommige werkgevers, sportscholen, studentenverenigingen en patiëntenverenigingen. Vaak was je wel beperkt in de keuzes, en hierdoor was je zeker niet altijd goedkoper uit.

Wil ik zelf kiezen waar en door wie ik behandeld ga worden?

Maakt het je niets uit in welk ziekenhuis je terecht kunt of blijf je juist graag bij je vertrouwde ziekenhuis en artsen? Zorgverzekeraars sluiten contracten af met zorgaanbieders, hierdoor kan het zijn dat je na het afsluiten van een nieuwe zorgverzekering niet meer bij je eigen artsen terecht kunt. Zoek dus goed uit of de zorgverzekeraar een contract heeft met jouw ziekenhuis en artsen (als het een naturapolis betreft).

Ga je een restitutiepolis afsluiten, dan ben je in Nederland overal welkom en worden de gemaakte kosten vergoed. Mits ze worden gedekt door de basisverzekering uiteraard.

Je declaraties en correspondentie online of per post regelen?

Tegenwoordig zijn er steeds meer nieuwe zorgverzekeraars welke puur online zaken doen. De aangeboden zorgverzekeringen zijn vaak een goedkope online label van een bekende grote zorgverzekeraar. Het voordeel is dat online zorgverzekeringen wat goedkoper zijn en alles digitaal geregeld wordt. Dit gaat via e-mail of in de mailbox van jouw persoonlijke pagina op de website / app van de zorgverzekeraar.

De beste en goedkoopste zorgverzekeringen voor jou op een rijtje!