Een budgetpolis

Wanneer je op zoek gaat naar een zorgverzekering voor 2022, heb je de keuze uit verschillende polissen. De budgetpolis is daar één van. De keuze die je maakt zegt veel over de zorgmogelijkheden die je hebt het aankomende jaar. Het is daarom belangrijk dat je je goed laat informeren over de verschillende soorten polissen en de mogelijkheden die daarbij horen.

Niet elke verzekeraar biedt een budgetpolis aan. Voornamelijk de kleinere merken van een bepaald concern bieden deze soort polis aan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Menzis, die via haar dochteronderneming Anderzorg een budgetpolis op de markt heeft gezet. Hieronder vindt je een lijst met alle bij ons bekende budgetpolissen.

Wie bieden een budget zorgverzekering aan?

Let op: deze lijst geldt nog voor 2021!

Concern Zorgverzekeraar Soort polis Premie Premie max. eigen risico
Menzis Anderzorg Natura € 116,00 € 91,00
Menzis HEMA Natura € 119,00 € 95,00
Achmea Zilveren Kruis ZieZo (Selectief) Natura € 109,25 € 87,25
Achmea De Friesland Natura € 113,00 € 91,00
ONVZ Jaaah Natura € 115,00 € 89,00
CZ Just (Basic) Natura € 111,70 € 91,70
CZ CZDirect Natura € 116,95 € 96,95
CZ OHRA Restitutie € 126,75 € 110,08
A.S.R. Ditzo Natura € 109,85 € 92,35
VGZ Besured Natura € 114,85 € 99,85
VGZ Zekur Natura € 105.95 € 85,95
VGZ United Consumers Natura € 114,85 € 99,85
VGZ Univé Natura € 110,90 € 90,90

Wat is een budgetpolis?

Als je erover denkt om een budgetpolis af te sluiten, is het wel fijn als je ook weet wat een budgetpolis precies is. Een budgetpolis is in feite eigenlijk niets meer of minder dan een goedkope zorgverzekering. Budgetpolissen vallen dan ook voornamelijk onder ze natura zorgverzekeringen, omdat dit de goedkoopste polisvorm is. 

Net zoals bij een naturapolis sluit je zorgverzekeraar in het geval van een budgetpolis contracten af met een zorgverlener. Wanneer je vervolgens zorg nodig hebt, kun je enkel terecht bij de zorgverleners waar je verzekeraar een contract mee heeft. Ga je naar een andere zorgverlener, dan moet je bij betalen.

Het verschil tussen een budgetpolis en een naturapolis

Goed, een budgetpolis is dus eigenlijk een naturapolis, maar er zit wel een klein verschil tussen deze twee polissen. Een budgetpolis is namelijk vaak nóg wat goedkoper dan een naturapolis, omdat er bij een budgetpolis minder contracten met zorgverleners zijn gesloten. Het aantal gecontracteerden zorgverleners, en daarmee ook de prijs, is dus eigenlijk het enige verschil tussen een budgetpolis en een naturapolis.

Beperkte gecontracteerde zorg: check het vooraf

Voor je kiest voor een natura- of budgetpolis raden wij aan om te kijken welke ziekenhuizen en artsen er bij jou in de buurt allemaal gecontracteerd zijn. Dit kan de doorslag geven of je wel of niet voor een goedkope zorgverzekering zal gaan. Als namelijk blijkt dat er goede contracten zijn afgesloten met ziekenhuizen bij jou in de buurt dan is dat al één reden minder om niet voor deze verzekering te kiezen. Het aanbod van gecontracteerde zorg verschilt per verzekeraar en is altijd te vinden in de polisvoorwaarden.

Geen contract in je budgetpolis? Dan zelf bijbetalen!

Als je zorgverzekeraar geen contract heeft met je zorgverlener, geldt er vaak een vooraf afgesproken percentage dat je zelf moet bijleggen. Bij de meeste budgetpolissen is dit tussen de 20 en 30 procent. De zorgverzekeraar betaalt dan 75% tot 80% van de kosten en de rest leg jij zelf bij. Als je sporadisch zorg nodig hebt, is dit niet zo van belang, maar toch kan het gauw in de spreekwoordelijke papieren gaan lopen. Niks is zo vervelend als tijdens het herstel van ziekte er ook nog een fikse rekening op de mat valt!

Voor jou uitgezocht: 3 goede én goedkope verzekeringen

Beste verzekering kiezen en de goedkoopste basisverzekering afsluiten!