Wat verandert er voor de basisverzekering van 2023?

basisverzekering 2023Het is weer de tijd van de zorgverzekeringen en dus wil je je waarschijnlijk wel even verdiepen in de basisverzekering van 2023. Ieder jaar verandert er wel wat aan de zorgverzekering, zo ook dit jaar. In dit artikel vertellen we je precies wat er allemaal veranderd. Zo houden we je op de hoogte over de ontwikkelingen en helpen we jou bij het kiezen van de beste zorgverzekering.

De basisverzekering is voor iedereen verplicht om af te sluiten. Tot je achttiende is deze voor iedereen gratis, maar daarna moet je ervoor gaan betalen. De inhoud van het basispakket wordt door de overheid vastgesteld en jaarlijks veranderen er best wat zaken aan dat basispakket. Niet alleen aan de inhoud, maar ook aan andere zaken, zoals aan de premies.  Goed om te weten: net als voorgaande jaren blijft het eigen risico onveranderd.

Premiestijging

We hebben het in een vorig artikel al gehad over de zorgpremie. Hoewel de inhoud van de basisverzekering overal hetzelfde is, kan de premie wel verschillen per zorgverzekering. De afgelopen jaren steeg de premie jaarlijks en ook dit jaar was dat het geval. Gemiddeld is de premie gestegen met €10,19, gemiddeld zal de premie dan ook €138,25 per maand zijn en dat is €34,- meer dan vorig jaar. Zorgverzekeraars mochten tot 12 november hun premie bekend maken. Nu alle premies dus bekend zijn, is het voor veel mensen tijd om verschillende zorgverzekeringen te vergelijken en een nieuwe verzekering te kiezen.

Zorgtoeslag

Ook aan de zorgtoeslag is, net als vorig jaar, wat veranderd. De zorgtoeslag is een bedrag dat je van de overheid krijgt om je te helpen met het betalen van je zorgverzekering. Op die manier kunnen mensen die het wat minder breed hebben, wel gewoon hun zorgverzekering blijven betalen. De zorgtoeslag is flink gestegen dit jaar en geldt ter compensatie van het verlies aan koopkracht. Op jaarbasis wordt de zorgtoeslag maximaal €1850 voor eenpersoonshuishoudens en €3166 voor meerpersoonshuishoudens. Het is dan ook zeker de moeite om eens na te gaan of en wanneer je in aanmerking komt voor zorgtoeslag.

Korting collectieve basisverzekering 2023 verdwijnt

Tot dit jaar zat er tot maximaal 5% korting op de premie van een collectieve basisverzekering. Veel mensen namen daardoor een collectieve zorgverzekering, bijna 2 op de 3 Nederlanders heeft een collectieve zorgverzekering. In 2023 zullen een stuk meer mensen voor een andere zorgverzekering kiezen, dan verdwijnt namelijk de korting op de collectieve verzekering. Zonder korting is voor veel mensen een collectieve zorgverzekering een stuk minder aantrekkelijk, waardoor verwacht wordt dat veel mensen zullen overstappen in de aanloop naar 2023.

Uitbreiding van de basisverzekering in 2023

De inhoud van de basisverzekering in 2023 is grotendeels gelijk gebleven aan de basisverzekering van afgelopen jaar. Er zijn echter wel een paar uitbreidingen van het basispakket gedaan. Die sommen we hieronder even voor je op, zo weet je precies wat je kunt verwachten in de basisverzekering van 2023. Ook is het mogelijk om een aanvullende verzekering af te sluiten voor brillen, orthodontie, tandarts of voor alternatieve geneeswijzen.

Regeling paramedische herstelzorg coronapatiënten is verlengd

De regeling over vergoeding van paramedische herstelzorg voor coronapatiënten zou aflopen op 1 augustus 2022, maar is verlengd tot 1 augustus 2023. De regeling geldt voor mensen die na het herstel van corona nog ernstige klachten ervaren. Paramedische zorg zoals fysiotherapie, oefentherapie, ergotherapie en diëtetiek kunnen dan vergoed worden. Patiënten die hiervoor in aanmerking komen, moeten dan wel bereid zijn mee te doen aan een onderzoek naar het effect van de herstelzorg.

Geen vitamine D meer in het basispakket

Vanaf 1 januari 2023 krijg je geen vergoeding meer voor vitamine D via de zorgverzekering. Slik je vitamine D, dan moet je dit vanaf dat moment dan dus zelf betalen. Een aantal vormen van vitamine D blijven wel vergoed, zoals alfacalcidol, calcitriol en dihydrotachysterol.

Aanpassing screening ongeboren kind

Ook in de screening voor een ongeboren kind zit een verandering. De combinatietest, een bloedtest en nekplooimeting van het ongeboren kind, wordt namelijk niet meer vergoed. De Niet Invasieve Prenatale Test (NIPT) komt daarvoor per 1 januari 2023 bij medische indicatie in de plaats. Hiervoor geldt geen eigen risico en ook zonder medische indicatie kun je de test laten uitvoeren bij een zwangerschap. Per 1 april verdwijnt de eigen bijdrage van €175 op deze ingreep.

Imunnotherapie

Bij DMMR of MSI, een zeldzame type kankertumor, wordt het medicijn nivolumab toegediend in de vorm van immunotherapie. Voorheen werd dit niet verzekerd, maar nu blijkt dat deze behandeling bij 40% van de gevallen effectief is, is de behandeling sinds juli 2022 toegevoegd aan de basisverzekering. Ook in de basisverzekering van 2023 kun je hier dus een vergoeding voor krijgen.

Wat verandert er nog meer in de basisverzekering van 2023?

Bovenstaande vier veranderingen zijn misschien de belangrijkste veranderingen, maar zeker niet de enige. Zo zijn er nog best wat andere aanpassingen en veranderingen in de basisverzekering van 2023. We sommen ze op in de graphic hieronder.

basisverzekering 2023

🔥 Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn weer bekend en onze website is aangepast. Je kunt nu weer zorgverzekeringen vergelijken en direct overstappen.

» Zorgverzekering vergelijken 2024 «

Recente blogartikelen

Stap jij over? Recordaantal overstappers zorgverzekering verwacht dit jaar!

Meer lezen
zwangerschap

Kinderwens in 2024? Zo zit het met je zorgverzekering en zwangerschap!

Meer lezen

Zorgverzekeraars wachten op elkaar: premie Menzis bekendgemaakt!

Meer lezen

Is de goedkoopste zorgverzekering kiezen verstandig?

Meer lezen

De beste en goedkoopste zorgverzekeringen voor jou op een rijtje!