Zorgverzekering vergelijken 2022

Zorgverzekering vergelijken op 3 manierenBij ons kun je de zorgverzekering vergelijken op meerdere manieren

In tegenstelling tot de meeste vergelijkingssites bieden wij maar liefst drie mogelijkheden om een vergelijking te maken. Natuurlijk kun je ook direct gaan voor de goedkoopste zorgverzekering, de beste zorgverzekering of de voordeligste restitutiepolis.

Grafiek met de goedkoopste zorgverzekeringen 2022

1) Alle premies in één oogopslag

Misschien wel de meest eenvoudige manier om direct de juiste zorgverzekering te vinden. Wij laten alle premies zien in één overzichtelijke tabel, die je zelf kunt rangschikken op prijs (met of zonder verhoogd eigen risico) en ook op waardering (gemiddeld cijfer van onze bezoekers). Zo heb je snel de beste zorgverzekering gevonden.

Naar de complete tabel

2) Vergelijk aanvullende pakketten

Als je weet wat je nodig hebt is dit een snelle optie. Kies simpelweg het type zorg!

3) Uitgebreide zorgvergelijker

De laatste manier is gebruik maken van onze uitgebreide zorgvergelijker. We raden dit aan als je verschillende soorten zorg nodig hebt. Je vult al je wensen in, en deze handige tool geeft je direct de zorgverzekering(en) die daarbij passend zijn. De vergelijker bevat 36 verzekeraars en meer dan honderd aanvullende pakketten.

De zorgvergelijker staat hier helemaal bovenaan de pagina!

Tabel om alle zorgverzekeringen te vergelijkenDe zorgverzekeringen en zorgpremie vergelijken in één handige tabel

We maken het je makkelijk: alle zorgverzekeringen die we aanbieden en aanraden in een complete tabel. Je kunt direct jouw zorgverzekering vergelijken en jouw keuze maken. Klik op de verzekering en je gaat direct naar de aanmeldpagina van de verzekeraar. Je gegevens invullen en klaar. Je oude polis wordt automatisch opgezegd!

Alle premies hieronder zijn up to date voor 2022! Check ook hier de actuele status.

Sorteer op

 • Beoordeling
 • Premie max. eigen risico
 • Premie geen eigen risico
 • Zorgverzekeraar
  + Beoordeling
 • Kenmerk
 • Zorgpremie € 885 eigen risico
 • Zorgpremie standaard eigen risico

🔥 De actuele stand van zaken – Zorgverzekering 2022

De gekte gaat weer beginnen, iedereen in Nederland gaat weer zorgverzekeringen vergelijken. Gedurende het “zorgseizoen” (de periode dat je kunt overstappen) houden wij je nauwgezet op de hoogte van alle ontwikkelingen. Hieronder een tabel met alle belangrijke data; vanaf het bekendmaken van de premies tot en met de laatste dag dat jij kunt overstappen. Inmiddels is het 13 november geweest en zijn alle premies bekend, je kunt nu dus overstappen. Veel succes met het vinden van de juiste zorgpolis!

Belangrijke momenten
10 november De eerste premies zijn bekend. We zullen onze site zo snel mogelijk updaten. Wacht nog even met overstappen tot alles bekend is. Nu overstappen is absoluut niet slim; je kunt nog niks vergelijken en vermoedelijk kies je dan het verkeerde pakket.
12 november Alle zorgpremies zijn bekend, bij iedere bekendmaking hebben we het overzicht hierboven geactualiseerd! Zo kan je echt goed zorgverzekeringen vergelijken. Wij proberen de rest van de site zo snel mogelijk gevuld te krijgen met alle nieuwe premies, pakketten en andere informatie. Op deze pagina lees je alles over de veranderingen in de zorgverzekering 2022.
13 november We werken keihard om de hele site actueel te krijgen. De site is voor 72% actueel op dit moment. Hier en daar zullen we nog pagina’s moeten aanpassen, maar de meeste info op de site is juist. Je kunt vanaf maandag of dinsdag (15 – 16 november) gebruik maken van de uitgebreide zorgvergelijker of de specifieke pagina’s om de beste zorgverzekering te vinden.
24 november Rond deze datum verwachten wij dat ook de zorgtoeslag 2022 bekend is. Zodra dit zo is, zullen wij dit uiteraard vermelden op onze pagina Zorgtoeslag 2022.
28 december De laatste week van december is het enorm druk op onze website. Dit is echt de piek waarin honderdduizenden Nederlanders hun zorgverzekering oversluiten.
31 december De allerlaatste dag dat je kunt overstappen. Zorg dat je dit ook daadwerkelijk doet want het kan je veel geld opleveren. Mocht je toch nog twijfelen, dan kun je vandaag je huidige verzekering opzeggen. In dat geval mag je in januari nog een nieuwe zorgverzekering uitzoeken. Je hebt een maand extra tijd dus!
1 januari 2022 Gelukkig nieuwjaar! En waarschijnlijk gefeliciteerd met je nieuwe zorgpolis. We hopen dat we jou goed hebben geholpen aan de juiste zorgverzekeraar.
31 januari 2022 Als je in december je polis van vorig jaar hebt opgezegd, kun je t/m vandaag nog een nieuwe zorgverzekeraar kiezen.
🔞 1 februari 2022 Het overstappen is nu echt afgelopen. Tenzij je in dit jaar 18 wordt, want dan kun je wel een zorgverzekering afsluiten gedurende het jaar. Sterker nog, dit is verplicht!

 

Jouw zorgpolis vergelijken: welke zorgverzekering is de beste?

Wat de beste zorgverzekeraar voor jou is, hangt af van jouw wensen en welke zorg dat je nodig hebt. Jouw zorgverzekering vergelijken voor 2022 kan vanaf 12 november. Door jouw zorgpolis te vergelijken en over te stappen kan je mogelijkerwijs veel geld besparen. Tot en met 31 december heb je de tijd. Afgelopen jaar maakten meer dan 1 miljoen mensen de overstap naar een nieuwe zorgverzekeraar en naar verwachting worden dat er dit jaar nog veel meer. De zorgverzekering is altijd een contract gedurende een heel kalenderjaar. Je kunt jouw basisverzekering kiezen op basis van prijs en bij welke zorgverleners je terecht kunt. Door te kijken of jouw ziekenhuis of arts is aangesloten bij de betreffende zorgverzekeraar, kun je er achter komen welke zorgverzekering het beste bij je past.

De meest voorkomende zorgkosten in Nederland

 • Behandelingen in het ziekenhuis
 • Huisartsbezoek en specialistische zorg door therapeuten
 • Medicijnen
 • WLZ
 • Gebruik van medische hulpmiddelen bij handicap

Kun je al inschatten dat je hiervoor kosten gaat maken, kies dan voor een laag eigen risico.

Eerst de basisverzekering kiezen: daarna de aanvullende pakketten

Voor personen vanaf 18 jaar is de basisverzekering verplicht. Alle zorgverzekeraars hebben een wettelijke acceptatieplicht voor de basisverzekering. Je hebt de keuze uit drie verschillende polisvormen. Je kunt naast de basisverzekering eventueel nog voor een aanvullende zorgverzekering kiezen. Wat veel mensen niet weten is dat dit ook bij een andere zorgverzekeraar mag zijn.

Hoogte van het eigen risico 2022 bepalen

Het minimaal eigen risico is €385,- voor 2022. Dit is al zes jaar onveranderd. Je kunt jouw eigen risico vrijwillig verhogen met € 100,- per keer tot maximaal € 885. Neem je een hoger eigen risico voor je zorgverzekering 2022, dan betaal je minder premie. Heb je zelf dus voldoende buffer om zorgkosten op te vangen, dan kan het aantrekkelijk zijn om jouw eigen risico te verhogen.

Speciale wensen en specifieke doelgroepen

Heb je een voorkeur voor een bepaald ziekenhuis, afdeling of een specifieke arts? Let er dan op dat je bij de goedkoopste zorgverzekering (naturapolis) niet bij iedere zorgverlener en ziekenhuis terecht kunt. Voor volledige keuzevrijheid kies je dus de restitutiepolis. Heb je samen met je huidige partner kinderen onder de 18 jaar, wees je er dan van bewust dat je jouw gezin op de meest ‘luxe’ polis laat bijschrijven. Hierdoor profiteren jullie optimaal van de uitgebreide dekking.

Aanvullende pakketten en voorwaarden van jouw zorgverzekering vergelijken

In de afgelopen jaren zijn de aanvullende pakketten in prijs omhoog gegaan, terwijl de dekking steeds beperkter werd. Een voorbeeld hiervan zijn de aanvullende pakketten met onbeperkt fysiotherapie die geheel zijn verdwenen. Vergelijk daarom goed de pakketten op basis van wat je echt nodig hebt.

Beste zorgverzekeringen voor:

Het is altijd de vraag welke zorgverzekering bij je past. Voor iedereen is het altijd mogelijk om aanvullende zorgverzekeringen bij een andere verzekeraar af te sluiten dan waar je de basisverzekering hebt afgesloten. Denk je het komende jaar meer of minder aanvullende zorg nodig hebt? Je kunt jouw aanvullende zorgverzekering aanpassen en wijzigen tussen 12 november en 31 december.

Welke aanvullende ziektekostenverzekering?

Het is altijd de vraag welke zorgverzekering bij je past. Voor iedereen is het altijd mogelijk om aanvullende zorgverzekeringen bij een andere verzekeraar af te sluiten dan waar je de basisverzekering hebt afgesloten. Het is daarom aan te raden om ook jouw aanvullende zorgverzekering te vergelijken op premie en dekking.

Losse aanvullende verzekering kiezen

Consumenten hebben wettelijk het recht om de basisverzekering en aanvullende verzekeringen via losse polissen af te sluiten. Het voordeel hiervan is dat je zelf kunt bepalen bij wie je jouw aanvullende verzekering afsluit en je kunt zo altijd voor de goedkoopste premie kiezen.

Wat zijn de meest afgesloten pakketten?

Er is veel keuze om het zorgpakket uit te breiden, zoals vergoeding voor zwangerschap, brillen en lenzen, fysiotherapie, orthodontie en de tandarts. Stel jezelf de vraag: welke ziektekosten verwacht ik te maken? Het zou immers zonde zijn als je zorgpremie gaat vergelijken en vervolgens gaat betalen voor iets wat je niet gaat gebruiken.

Meest gekozen aanvullende verzekeringen

Fysiotherapie vergoeding

Maak je gebruik van fysiotherapie en wil je dat in 2022 blijven doen? Kies dan bewust voor een zorgverzekering met een goede dekking voor fysiotherapie. Je kunt je met een aanvullend  pakket verzekeren voor fysiotherapie.

Tandartsverzekering

De tandartsverzekering, eigenlijk gewoon een aanvullend pakket, is één van de meest afgesloten verzekeringen. De meeste Nederlanders gaan eens of twee keer per jaar naar de tandarts voor controle. Fijn om niet voor onverwachte kosten te staan als er een gaatje gevuld moet worden.

Brillen vergoeding

Bril of lenzen worden nooit gedekt door de basisverzekering. Wil je deze toch laten betalen door je zorgverzekering? Dan heb je hiervoor een aanvullende polis nodig. Prijzen van 2022 variëren van € 3,75 tot € 64,87 per maand. Bereken hier of een brilverzekering interessant is!

Zorgtoeslag 2022 is bekend: bereken en vraag nu aan!

Er is een flinke stijging in de hoogte van de zorgtoeslag. De bedoeling van deze toeslag is om de premiestijging en toenemende zorgkosten te compenseren voor lagere inkomens. Online berekenen kan bij ons heel makkelijk.

Zorgtoeslag 2022 berekenen

Welke zorgverzekering kiezen?

De ziektekostenverzekering vergelijken raden we aan op basis van je eigen wensen op gebied van medische zorg. Het blog welke zorgverzekering past bij mij, krijg je antwoord op de volgende vragen:

Vragen en antwoorden

 1. Is het slim om je te verzekeren voor tandartskosten?
 2. Heb je écht fysiotherapie nodig?
 3. Hoe zit het eigenlijk met de leeftijden bij orthodontie?
 4. Is de vergoeding voor bril of lenzen betaalbaar en verstandig?

Lees er alles over op de pagina: welke zorgverzekering bij je past

Het vergelijken van alle polissen valt niet mee. Het zijn er heel wat, want gemiddeld heeft een zorgverzekeraar in Nederland tussen de 1 en 3 basisverzekeringen. Vervolgens bieden ze bij elk van deze basispolissen ook nog eens aanvullende verzekeringen, en vaak ook nog aparte tandarts pakketten. Dit maakt het vergelijken voor de gemiddelde Nederlander super lastig en dat is precies de reden waarom wij onze zorgvergelijker 2022 in het leven hebben geroepen. Niet alleen kun je op basis van je eigen wensen direct de beste zorgverzekering vinden, ook geven we je per zorgverzekeraar een goed overzicht van alles wat ze aanbieden.

Kies ik een restitutie- of naturapolis?

De afweging of je gaat voor een zorgverzekering met vrije zorgkeuze, is afhankelijk van hoeveel vrije zorgkeuze je wilt hebben. Bij een restitutiepolis kan je altijd vrij kiezen welk ziekenhuis of welke arts je bezoekt. Bij een naturapolis ben je hierin afhankelijk van waar je verzekeraar een contract mee heeft gesloten. Een naturapolis is echter wel goedkoper, het wordt ook wel budgetpolis genoemd.

Aanvullende pakketten vergelijken

Het vergelijken van de zorgverzekeringen begint bij het uitzoeken van een geschikte basisverzekering. Vervolgens ga je op zoek naar een goed aanvullend pakket waar de zorg in zit die jij nodig denkt te hebben. Denk hierbij aan de tandarts, orthodontie, fysiotherapie of alternatieve geneeswijzen zoals acupunctuur of homeopathie.

Verhogen eigen risico: slim of niet?

Er wordt veel getwijfeld over het verhogen van het eigen risico. Standaard is dit wettelijk €385,- voor 2022 maar je mag vrijwillig verhogen tot € 885 in ruil voor een lagere premie. Dit is alleen interessant als je denkt geen of zeer weinig zorg nodig te hebben. Anders betaal je in verhouding teveel; de korting is lager dan het verschil in eigen risico!

Ziektekostenverzekering vergelijken 2022

Nieuwsgierig wat er allemaal aankomend jaar in de basispolis veranderd? Bekijk dan deze informatie. We updaten wekelijks dus het overzicht is altijd actueel!

Zorgverzekering 2022

Eigen bijdrage

Voor een groot aantal medicijnen geldt er een eigen bijdrage. Je verzekeraar zal een bericht sturen als dit in rekening gebracht gaat worden. Je kan er voor kiezen om een aanvullende zorgverzekering te nemen met vergoeding voor de eigen bijdrage van medicijnen. Geen enkele verzekeraar biedt dit aan als een los pakket, dit kan wel vergoed worden als je naast de basisverzekering ook een aanvullende verzekering afsluit.

Je eigen risico bepalen

‘Welke zorgverzekering past bij mij als het gaat om het eigen risico?’ Dat is een vraag die veel mensen zichzelf stellen. Verwacht je veel kosten te maken het komende jaar, dan kun je ervoor kiezen om alleen het standaard eigen risico van € 385,- te betalen. Verwacht je weinig zorgkosten te maken? Dan kun je jouw eigen risico ook verhogen, zodat je premie lager wordt. Je betaalt dan uiteraard wel meer zelf als je toch zorgkosten maakt.

FAQ’s (veelgestelde vragen) over de zorgverzekering

Heb jij een vraag over het vergelijken van jouw zorgverzekering? Kijk dan hieronder bij onze veelgestelde vragen, wellicht staat jouw vraag er wel tussen!

 • Hoe kan ik zorgverzekeringen vergelijken voor 2022?

  Dat doe je bij dé vergelijkingssite voor zorgverzekeringen: VergelijkDeZorgverzekeringen.nl! Hier vind je alle benodigde informatie om verschillende verzekeringen met elkaar te vergelijken en je kunt direct jouw zorgverzekering oversluiten!

 • Mijn zorgpremie en zorgpolis vergelijken, hoe doe ik dat?

  Allereerst kijk je naar de verzekering die je nu hebt. Heb je alleen basisverzekering of ook een aanvullende? Vervolgens ga je controleren of jouw huidige verzekering nog bij je past. Ben je nog tevreden over jouw huidige verzekeraar of wil je liever overstappen? Zijn jouw zorgwensen veranderd of heb je bijvoorbeeld gezinsuitbreiding gehad? In dat geval kan overstappen je misschien veel geld schelen.

  Bepaal op basis van jouw zorgwensen of je enkel een basis- of ook een aanvullende verzekering wilt hebben en hoeveel vrije zorgkeuze je wilt hebben. Daarna kun je kijken of je jouw eigen risico ongewijzigd wilt laten (standaard €385,- bij een basisverzekering) of dat je dit wellicht wilt ophogen om zo je premie te verlagen. Vervolgens kun je online de prijzen vergelijken en direct overstappen. Het kan overigens ook geld schelen als je besluit om jouw zorgverzekeringspremie in een keer te voldoen, in plaats van in maandelijkse termijnen. Heb je hulp nodig bij het afsluiten van een zorgverzekering? Kijk dan ook eens bij onze zorgvergelijker. Hier kun je in drie eenvoudige stappen jouw zorgverzekering vergelijken.

 • Welke eigen risico moet ik kiezen?

  Je kunt voor jouw basisverzekering kiezen voor een standaard eigen risico (€385,- op jaarbasis) of je kunt jouw eigen risico vrijwillig verhogen. Voor een aanvullende verzekering geldt geen eigen risico.

  Welk eigen risico je het beste kunt kiezen is afhankelijk van hoeveel zorg en medicijnen je denkt nodig te hebben het komende jaar. Verwacht je bijvoorbeeld dat je vaak naar het ziekenhuis moet voor een behandeling of dat je veel medicatie nodig hebt? Dan is het niet aan te raden om jouw eigen risico te verhogen. Je kunt in dat geval beter kiezen voor het standaard eigen risico van €385,-. Kom je boven dit bedrag uit, dan wordt dit volledig of deels vergoed door jouw zorgverzekeraar. 

  Verwacht je weinig zorgkosten te moeten maken, en heb je voldoende financiële reserves om onverwachte zorgkosten in een keer te kunnen betalen? Dan kan het voor jou aantrekkelijker zijn om jouw eigen risico te verhogen. Je kunt jouw eigen risico vrijwillig tot maximaal €885 verhogen, maar je kunt ook een ander bedrag kiezen. Dit betekent dat je dit bedrag zelf vergoed wanneer je zorgkosten maakt, zodat jouw premiebedrag lager wordt.

 • Moet ik een aanvullende verzekering kiezen?

  Een aanvullende verzekering dekt zorg die niet binnen de basisverzekering valt. Denk hierbij aan brillen en lenzen, maar ook extra fysiotherapie of tandzorg vallen hieronder. We raden aan om een aanvullende zorgverzekering te nemen als je verwacht kosten te moeten maken voor deze zorg. Let hierbij wel op dat het totale premiebedrag niet hoger is dan de kosten die je daadwerkelijk maakt! Als de kosten lager uitvallen kun je namelijk beter ervoor kiezen om geen aanvullende verzekering af te sluiten en deze kosten zelf te betalen. Je bent anders onder de streep alsnog duurder uit met een aanvullende verzekering. Houd dit dus in gedachten bij het kiezen van een aanvullende zorgverzekering.

 • Wat is de goedkoopste zorgverzekering van 2022?

  Wat voor jou de goedkoopste zorgverzekering is, hangt af van jouw behoeften op zorggebied en hoe belangrijk het voor je is om vrije zorgkeuze te hebben. Maak je weinig gebruik van zorg en verwacht je deze ook niet nodig te hebben het komende jaar? Dan kan een goedkope basisverzekering voor jou voldoende zijn. Iedere zorgverzekeraar maakt apart afspraken met zorgverleners, waardoor bij de ene zorgverzekering andere zorgverleners aangesloten kunnen zijn dan bij een andere. Kijk daarom dus goed welke zorg wel en niet vergoed wordt. Draag je een bril of lenzen? Dan kan het voor jou juist voordeliger zijn om een basisverzekering en een aanvullende verzekering voor brillen en lenzen af te sluiten. Kortom: kijk of het voor jou lonend is om een aanvullende verzekering af te sluiten. Vergelijk op basis hiervan welke zorgverzekeraar het goedkoopste is voor jou.

 • Hoe kies de juiste zorgverzekering?

  Er is niet één juiste zorgverzekering, want iedere zorgbehoefte is anders. Je kunt echter wel kijken naar hoeveel je maandelijks kwijt wilt zijn aan een zorgverzekering en of je eventueel een aanvullende zorgverzekering nodig hebt. Kun je het bedrag in één keer voldoen? Dan kan dit ook geld schelen op het totaalbedrag. Je krijgt in dat geval eenmalig een afschrijving waarmee je jouw premie in één keer voldoet voor het hele jaar. Kijk ook eens bij andere vragen op deze pagina voor meer informatie over een basis- en aanvullende verzekering en het eigen risico.

 • Tot wanneer kun je overstappen van zorgverzekering?

  Je kunt van 12 november tot en met 31 december overstappen van zorgverzekeraar, of je polis wijzigen. Als je overstapt, dan gaat jouw nieuwe polis per 1 januari van het volgende kalenderjaar in. Stap je dus over op 23 november, dan gaat jouw nieuwe polis per 1 januari van het volgende kalenderjaar in. Jouw oude polis wordt dan automatisch voor je opgezegd. Overigens kun je er ook voor kiezen om zelf jouw zorgverzekering op te zeggen. Je kunt dan officieel nog tot 1 februari van het daaropvolgende kalenderjaar een zorgverzekering afsluiten. Deze zorgverzekering zal dan met terugwerkende kracht vanaf 1 januari van dat jaar ingaan. Voorwaarde is dan wel dat je voor 1 januari opgezegd hebt. Dus stel: je hebt jouw oude verzekering voor 1 januari 2022 opgezegd, dan mag je nog tot 1 februari 2022 een nieuwe verzekering afsluiten. Deze betaal je dan met terugwerkende kracht vanaf 1 januari terug.

 • Kun je tussentijds overstappen of je zorgverzekering tussentijds veranderen?

  Met tussentijds overstappen wordt de periode bedoeld die buiten de reguliere overstapperiode valt. Je kunt alleen na 31 januari overstappen wanneer:

  • Je 18 jaar bent geworden;
  • Als je polisvoorwaarden in de tussentijd gewijzigd zijn;
  • Als je uit militair dienstverband komt en je jezelf verplicht voor de basisverzekering moet verzekeren;
  • Als je uit het buitenland komt en je jezelf verplicht voor de basisverzekering moet verzekeren;
  • Als je gaat scheiden;
  • Als het collectief waar je aan deelneemt beëindigd wordt. (Let op, er is in dit geval toestemming nodig van de verzekeraar om het contract tussentijds te beëindigen) 
  • Als je op dit moment niet bent verzekerd.

Wijzigingen aan de zorgverzekering

Wat veranderingen aan het basispakket betreft is er goed nieuws te melden, want er zijn bijvoorbeeld enkele medicijnen toegevoegd aan het basispakket (zoals Fampyra). Ook is er een logeervergoeding ingevoerd bij meerdaagse behandelingen in een verder gelegen ziekenhuis. Voor zover bekend zijn er alleen maar toevoegingen aan de basisverzekering; er is dus niks geschrapt!

Wijzigingen Zorgverzekering 2022

Beste verzekering kiezen en de goedkoopste basisverzekering afsluiten!