Zorgverzekering vergelijken 2022

Tabel om alle zorgverzekeringen te vergelijkenDe zorgverzekeringen en prijzen vergelijken in één handige tabel

We maken het je makkelijk: alle zorgverzekeringen die we aanbieden en aanraden in een complete tabel. Je kunt direct je keuze maken. Klik op de verzekering en je gaat direct naar de aanmeldpagina van de verzekeraar. Je gegevens invullen en klaar. Je oude polis wordt automatisch opgezegd!

Let op: premies zijn nu nog voor het lopende jaar. Vanaf 12 november de premies voor 2022 bij ons online!

Sorteer op

 • Beoordeling
 • Premie max. eigen risico
 • Premie geen eigen risico
 • Zorgverzekeraar
  + Beoordeling
 • Kenmerk
 • Zorgpremie € 885 eigen risico
 • Zorgpremie standaard eigen risico
Advies zorgverzekering 2021

18 geworden of naar Nederland verhuisd? Sluit je zorgverzekering af!

 • Vergelijk de beste zorgverzekeringen op inhoud en premie
 • Vind direct de goedkoopste prijs (altijd up to date)
 • Overstappen en afsluiten veilig via de website van de zorgverzekeraar

Vergelijk de zorgverzekeringen

Alle zorgverzekeringen uitgebreid vergelijken inclusief aanvullende pakketten

Welke zorgverzekering is de beste?

Wat de beste zorgverzekeraar voor jou is, hangt af van jouw wensen en welke zorg dat je nodig hebt. Jouw zorgverzekering vergelijken voor 2022 kan vanaf 12 november 2021. Door te gaan overstappen vanaf 2022 kan je mogelijkerwijs veel geld besparen. Tot en met 31 december heb je dan de tijd. Afgelopen jaar maakten meer dan 1 miljoen mensen de overstap naar een nieuwe zorgverzekeraar en naar verwachting worden dat er dit jaar nog veel meer. De zorgverzekering is altijd een contract gedurende een heel kalenderjaar. Je kunt jouw basisverzekering kiezen op basis van prijs en bij welke zorgverleners je terecht kunt. Door te kijken of jouw ziekenhuis of arts is aangesloten bij de betreffende zorgverzekeraar, kun je er achter komen welke zorgverzekering het beste bij je past.

De meest voorkomende zorgkosten in Nederland

 • Behandelingen in het ziekenhuis
 • Huisartsbezoek en specialistische zorg door therapeuten
 • Medicijnen
 • WLZ
 • Gebruik van medische hulpmiddelen bij handicap

Kun je al inschatten dat je hiervoor kosten gaat maken, kies dan voor een laag eigen risico.

Eerst de basisverzekering kiezen: daarna de aanvullende pakketten

Voor personen vanaf 18 jaar is de basisverzekering verplicht. Alle zorgverzekeraars hebben een wettelijke acceptatieplicht voor de basisverzekering. Je hebt de keuze uit drie verschillende polisvormen. Je kunt naast de basisverzekering eventueel nog voor een aanvullende zorgverzekering kiezen. Wat veel mensen niet weten is dat dit ook bij een andere zorgverzekeraar mag zijn.

Hoogte van het eigen risico 2021 bepalen

Het minimaal eigen risico is €385,- voor 2021. Dit is al vijf jaar onveranderd. Je kunt jouw eigen risico vrijwillig verhogen met € 100,- per keer tot maximaal € 885. Neem je een hoger eigen risico voor je zorgverzekering 2021, dan betaal je minder premie. Heb je zelf dus voldoende buffer om zorgkosten op te vangen, dan kan het aantrekkelijk zijn om jouw eigen risico te verhogen.

Speciale wensen en specifieke doelgroepen

Heb je een voorkeur voor een bepaald ziekenhuis, afdeling of een specifieke arts? Let er dan op dat je bij de goedkoopste zorgverzekering (naturapolis) niet bij iedere zorgverlener en ziekenhuis terecht kunt. Voor volledige keuzevrijheid kies je dus de restitutiepolis. Heb je samen met je huidige partner kinderen onder de 18 jaar, ben je er dan van bewust dat je jouw gezin op de meest ‘luxe’ polis laat bijschrijven. Hierdoor profiteren jullie optimaal van de uitgebreide dekking. Een studentenzorgverzekering of jongerenzorgverzekering biedt naast het basispakket goedkope aanvullende polissen met anticonceptie, behandelingen ter bestrijding van acne, condooms, tandartsverzekering, buitenlanddekking (Europa of Wereldwijd) en fysiotherapie behandelingen.

Kan ik nu zorgverzekering vergelijken en overstappen?

Zorgverzekering vergelijken 2021 en afsluiten kan hier het hele jaar door. Tussentijds overstappen van een zorgverzekering kan als je 18 bent geworden, net naar Nederland bent verhuisd, je uit een militair dienstverband komt, je collectief wordt beëindigd of als je gescheiden bent en je stond bij je partner op de ziekenfonds.

Er zijn 5 geldige redenen wanneer je op dit moment zorgverzekeringen kunt vergelijken en kunt overstappen. We hebben ze even voor je opgesomd. Staat jouw situatie er niet bij? Dan is de kans 99% dat je niet kunt switchen. In dat geval moet je blijven waar je nu verzekerd bent. In de volgende gevallen kun je op dit moment een andere verzekering kiezen:

 • Je bent 18 jaar geworden en wilt een eigen verzekering, anders dan je ouders. Als je niks doet krijg je automatisch een polis van de verzekeraar waar je ouders ook zitten en waar jij tot je verjaardag automatisch ook verzekerd was.
 • Je bent in Nederland komen wonen (immigrant). Vanaf de dag dat je hier verblijft heb je verplicht een zorgverzekering nodig. Vergelijken is dan belangrijk, maar eerst is het belangrijk om je in te lezen in de materie.
 • Je komt uit een militair dienstverband. Als militair ben je verplicht via de overheid verzekerd voor zorgkosten, via de regeling ziektekostenverzekering militairen. Als je uit dienst gaat wordt je automatisch overgezet naar de zorgverzekering Zorgzaam. Als dit pakket niet bij je past ben je vrij om zelf te vergelijken en een andere verzekeraar te kiezen.

Tip bij het overstappen

Wil je graag de goedkoopste zorgverzekering van 2022 en liever de aanvullende tandartsverzekering bij een andere zorgverzekeraar afsluiten? In Nederland heb je het recht om bij meerdere verzekeringsmaatschappijen een verzekering af te sluiten.

Naar de gratis Zorgvergelijker 2021

Bekendmakingen voor 2021

 • 23 september: DSW, samen met het label InTwente zijn wederom als eerste met de bekendmaking van de zorgpremie. € 124,50 per maand, onderscheidend van deze verzekeraar is de € 10,- korting op het eigen risico.
 • 15 september: Prinsjesdag, veranderingen in de basisverzekering en de nieuwe rekenpremie 2021 zijn bekend gemaakt. Dit is een goede graadmeter voor de hoogte van de zorgverzekering 2021. Rekenpremie bedraagt: € 1476,-.
 • 3 november: StadHolland heeft ook een premiestijging voor haar klanten. Op jaarbasis komt er een verhoging van 54 euro.
 • 12 november: alle zorgpremies zullen bekend zijn, bij iedere bekendmaking zal het overzicht hierboven is geactualiseerd worden! Zo kan je echt goed zorgverzekeringen vergelijken 2021. Kies vanaf nu de goedkoopste en beste via Vergelijk de Zorgverzekeringen.
 • 13 november: we hebben alle premies die bekend zijn in het overzicht toegevoegd (om 02:13 uur). Een aantal zorgverzekeraars/premies ontbreken nog en zijn officieel te laat. Op dit moment zijn dat Ditzo, Just en CZDirect. We zijn benieuwd wanneer de prijsinformatie hiervan alsnog naar buiten komt.
 • 24 november: De zorgtoeslag 2021 cijfers staan op de website. Op de pagina Zorgtoeslag kun je nu alle actuele toeslagen vinden met en zonder toeslagpartner.
 • Verwachting 28 december: vanaf nu begint de piek qua aantal overstappers. Er zijn nog 4 dagen om te kiezen voor een nieuwe zorgverzekering.
 • 31 december: laatste dag om te vergelijken en over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. Of je zegt zelf deze dag je huidige verzekering op, dan heb je tot 31 januari de tijd voor een nieuwe zorgverzekering kiezen.

 

Welke zorgverzekering kiezen?

De ziektekostenverzekering vergelijken raden we aan op basis van je eigen wensen op gebied van medische zorg. Het blog welke zorgverzekering past bij mij, krijg je antwoord op de volgende vragen:

Vragen en antwoorden

 1. Is het slim om je te verzekeren voor tandartskosten?
 2. Heb je écht fysiotherapie nodig?
 3. Hoe zit het eigenlijk met de leeftijden bij orthodontie?
 4. Is de vergoeding voor bril of lenzen betaalbaar en verstandig?

Lees er alles over op de pagina: welke zorgverzekering bij je past

Fysiotherapie vergoeding

Maak je gebruik van fysiotherapie en wil je dat in 2021 blijven doen? Kies dan bewust voor een zorgverzekering met een goede dekking voor fysiotherapie. Je kunt je met een aanvullend  pakket verzekeren voor fysiotherapie.
Aanvullend fysiotherapie vergelijken

 

Tandarts vergoeding

De tandartsverzekering, eigenlijk gewoon een aanvullend pakket, is één van de meest afgesloten verzekeringen. De meeste Nederlanders gaan eens of twee keer per jaar naar de tandarts voor controle. Fijn om niet voor onverwachte kosten te staan als er een gaatje gevuld moet worden.
Tandarts pakketten vergelijken

 

Brillen vergoeding

Bril of lenzen worden nooit gedekt door de basisverzekering. Wil je deze toch laten betalen door je zorgverzekering? Dan heb je hiervoor een aanvullende polis nodig. Prijzen van 2019 variëren van €7,25 tot €38,59 per maand. Bereken hier of een verzekering interessant is!
Speciale studenten verzekeringen

 

Aanvullende pakketten en voorwaarden vergelijken

In de afgelopen jaren zijn de aanvullende pakketten in prijs omhoog gegaan, terwijl de dekking steeds beperkter werd. Een voorbeeld hiervan zijn de aanvullende pakketten met onbeperkt fysiotherapie. In het verleden gaf de zorgvergelijker hier nog vele resultaten, nu in 2021 is dit enkel nog voor ONVZ.

Beste zorgverzekeringen voor:

Het is altijd de vraag welke zorgverzekering bij je past. Voor iedereen is het altijd mogelijk om aanvullende zorgverzekeringen bij een andere verzekeraar af te sluiten dan waar je de basisverzekering hebt afgesloten.

Welke aanvullende ziektekostenverzekering?

Het is altijd de vraag welke zorgverzekering bij je past. Voor iedereen is het altijd mogelijk om aanvullende zorgverzekeringen bij een andere verzekeraar af te sluiten dan waar je de basisverzekering hebt afgesloten.

Losse aanvullende verzekering kiezen

Consumenten hebben wettelijk het recht om de basisverzekering en aanvullende verzekeringen via losse polissen af te sluiten. Het voordeel hiervan is dat je zelf kunt bepalen bij wie je jouw aanvullende verzekering afsluit en je kunt zo altijd voor de goedkoopste premie kiezen.

Aanvullend maar niet oververzekeren

Er is veel keuze om het zorgpakket uit te breiden, zoals vergoeding voor zwangerschap, brillen en lenzen, fysiotherapie, orthodontie en de tandarts. Stel jezelf de vraag: welke ziektekosten verwacht ik te maken? Het zou immers zonde zijn als je zorgpremie gaat betalen voor iets wat je niet gaat gebruiken.

Tandarts

Het is altijd de vraag welke zorgverzekering past je past. Het is altijd mogelijk om elke aanvullende zorgverzekeringen bij een andere verzekeraar te nemen dan waar je de basisverzekering hebt afgesloten.

Tandartsverzekering

Zorgtoeslag

Er is een flinke stijging in de hoogte van de zorgtoeslag. De bedoeling van deze toeslag is om de premiestijging en toenemende zorgkosten te compenseren voor lagere inkomens. Online berekenen kan eind november.

Lees meer

Het vergelijken van alle polissen valt niet mee. Het zijn er heel wat, want gemiddeld heeft een zorgverzekeraar in Nederland tussen de 1 en 3 basisverzekeringen. Uitzondering is OHRA, deze hebben enkel de restitutiepolis. Jaaah heeft enkel een natura verzekering. Vervolgens bieden ze bij elk van deze basispolissen ook nog eens aanvullende verzekeringen, en vaak ook nog aparte tandarts pakketten. Dit maakt het vergelijken voor de gemiddelde Nederlander niet te doen en dat is precies de reden waarom wij onze zorgvergelijker 2021 in het leven hebben geroepen. Niet alleen kun je op basis van je eigen gegevens direct de beste zorgverzekering vinden, ook geven we je per zorgverzekeraar een goed overzicht van alles wat ze aanbieden. Klik snel door naar één van de zorgaanbieders en je ziet direct wat we bedoelen. Een handig overzicht met daarin in ieder geval de vergoedingen voor fysiotherapie, tandarts dekking en alternatieve geneeswijzen. Ook nemen we in de vergelijking bril-/lenzen vergoeding mee.

Kies ik een restitutie- of naturapolis?

De afweging of je gaat voor een zorgverzekering met vrije zorgkeuze, is afhankelijk van hoeveel vrije zorgkeuze je wilt hebben. Bij een restitutiepolis kan je altijd vrij kiezen welk ziekenhuis of welke arts je bezoekt. Bij een naturapolis ben je hierin afhankelijk van waar je verzekeraar een contract mee heeft gesloten. Een naturapolis is echter wel goedkoper, het wordt ook wel budgetpolis genoemd.

Aanvullende pakketten vergelijken

Het vergelijken van de zorgverzekeringen begint bij het uitzoeken van een geschikte basisverzekering. Vervolgens ga je op zoek naar een goed aanvullend pakket waar de zorg in zit die jij nodig denkt te hebben. Denk hierbij aan de tandarts, orthodontie, fysiotherapie of alternatieve geneeswijzen zoals acupunctuur of homeopathie.

Verhogen eigen risico: slim of niet?

Er wordt veel getwijfeld over het verhogen van het eigen risico. Standaard is dit wettelijk €385,- voor 2021 maar je mag vrijwillig verhogen tot € 885 in ruil voor een lagere premie. Dit is alleen interessant als je denkt geen of zeer weinig zorg nodig te hebben. Anders betaal je in verhouding teveel; de korting is lager dan het verschil in eigen risico!

Ziektekostenverzekering 2022

Nieuwsgierig wat er allemaal aankomend jaar in de basispolis veranderd? Bekijk dan deze informatie. We updaten wekelijks dus het overzicht is altijd actueel!

Zorgverzekering 2022

Eigen bijdrage

Voor een groot aantal medicijnen geldt er een eigen bijdrage. Je verzekeraar zal een bericht sturen als dit in rekening gebracht gaat worden. Je kan er voor kiezen om een aanvullende zorgverzekering te nemen met vergoeding voor de eigen bijdrage van medicijnen. Geen enkele verzekeraar biedt dit aan als een los pakket, dit kan wel vergoed worden als je naast de basisverzekering ook een aanvullende verzekering afsluit.

Eigen risico

‘Welke zorgverzekering past bij mij als het gaat om het eigen risico?’ Dat is een vraag die veel mensen zichzelf stellen. Verwacht je veel kosten te maken het komende jaar, dan kun je ervoor kiezen om alleen het standaard eigen risico van € 385,- te betalen. Verwacht je weinig zorgkosten te maken? Dan kun je jouw eigen risico ook verhogen, zodat je premie lager wordt. Je betaalt dan uiteraard wel meer zelf als je toch zorgkosten maakt.

Wijzigingen aan de zorgverzekering

Wat veranderingen aan het basispakket betreft is er goed nieuws te melden, want er zijn bijvoorbeeld enkele medicijnen toegevoegd aan het basispakket (zoals Fampyra). Ook is er een logeervergoeding ingevoerd bij meerdaagse behandelingen in een verder gelegen ziekenhuis. Voor zover bekend zijn er alleen maar toevoegingen aan de basisverzekering; er is dus niks geschrapt!

Wijzigingen Zorgverzekering 2021

Beste verzekering kiezen en de goedkoopste basisverzekering afsluiten!