Zorgverzekering vergelijken 2021

De zorgverzekering vergelijken: alle polissen en prijzen in één handige tabel

We maken het je makkelijk: alle zorgverzekeringen die we aanbieden en aanraden in een complete tabel. Je kunt direct je keuze maken. Klik op de verzekering en je gaat direct naar de aanmeldpagina van de verzekeraar. Je gegevens invullen en klaar. Je oude polis wordt automatisch opgezegd!

 • Zorgverzekeraar
 • Kenmerk
 • Zorgpremie € 885 eigen risico
 • Zorgpremie standaard eigen risico
Advies zorgverzekering 2021

18 geworden of naar Nederland verhuisd? Sluit je zorgverzekering af!

 • Vergelijk de beste zorgverzekeringen op inhoud en premie
 • Vind direct de goedkoopste prijs (altijd up to date)
 • Overstappen en afsluiten veilig via de website van de zorgverzekeraar

Vergelijk de zorgverzekeringen

Alle zorgverzekeringen uitgebreid vergelijken inclusief aanvullende pakketten

Kan ik nu zorgverzekering vergelijken en overstappen?

Zorgverzekering vergelijken 2021 en afsluiten kan hier het hele jaar door. Tussentijds overstappen van een zorgverzekering kan als je 18 bent geworden, net naar Nederland bent verhuisd, je uit een militair dienstverband komt, je collectief wordt beëindigd of als je gescheiden bent en je stond bij je partner op de ziekenfonds.

Er zijn 5 geldige redenen wanneer je op dit moment zorgverzekeringen kunt vergelijken en kunt overstappen. We hebben ze even voor je opgesomd. Staat jouw situatie er niet bij? Dan is de kans 99% dat je niet kunt switchen. In dat geval moet je blijven waar je nu verzekerd bent. In de volgende gevallen kun je op dit moment een andere verzekering kiezen:

 • Je bent 18 jaar geworden en wilt een eigen verzekering, anders dan je ouders. Als je niks doet krijg je automatisch een polis van de verzekeraar waar je ouders ook zitten en waar jij tot je verjaardag automatisch ook verzekerd was.
 • Je bent in Nederland komen wonen (immigrant). Vanaf de dag dat je hier verblijft heb je verplicht een zorgverzekering nodig. Vergelijken is dan belangrijk, maar eerst is het belangrijk om je in te lezen in de materie.
 • Je komt uit een militair dienstverband. Als militair ben je verplicht via de overheid verzekerd voor zorgkosten, via de regeling ziektekostenverzekering militairen. Als je uit dienst gaat wordt je automatisch overgezet naar de zorgverzekering Zorgzaam. Als dit pakket niet bij je past ben je vrij om zelf te vergelijken en een andere verzekeraar te kiezen.

Bekendmakingen voor 2021

 • 23 september: DSW, samen met het label InTwente zijn wederom als eerste met de bekendmaking van de zorgpremie. € 124,50 per maand, onderscheidend van deze verzekeraar is de € 10,- korting op het eigen risico.
 • 15 september: Prinsjesdag, veranderingen in de basisverzekering en de nieuwe rekenpremie 2021 zijn bekend gemaakt. Dit is een goede graadmeter voor de hoogte van de zorgverzekering 2021. Rekenpremie bedraagt: € 1476,-.
 • 3 november: StadHolland heeft ook een premiestijging voor haar klanten. Op jaarbasis komt er een verhoging van 54 euro.
 • 12 november: alle zorgpremies zullen bekend zijn, bij iedere bekendmaking zal het overzicht hierboven is geactualiseerd worden! Zo kan je echt goed zorgverzekeringen vergelijken 2021. Kies vanaf nu de goedkoopste en beste via Vergelijk de Zorgverzekeringen.
 • 13 november: we hebben alle premies die bekend zijn in het overzicht toegevoegd (om 02:13 uur). Een aantal zorgverzekeraars/premies ontbreken nog en zijn officieel te laat. Op dit moment zijn dat Ditzo, Just en CZDirect. We zijn benieuwd wanneer de prijsinformatie hiervan alsnog naar buiten komt.
 • 24 november: De zorgtoeslag 2021 cijfers staan op de website. Op de pagina Zorgtoeslag kun je nu alle actuele toeslagen vinden met en zonder toeslagpartner.
 • Verwachting 28 december: vanaf nu begint de piek qua aantal overstappers. Er zijn nog 4 dagen om te kiezen voor een nieuwe zorgverzekering.
 • 31 december: laatste dag om te vergelijken en over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. Of je zegt zelf deze dag je huidige verzekering op, dan heb je tot 31 januari de tijd voor een nieuwe zorgverzekering kiezen.

 

Welke zorgverzekering kiezen?

De ziektekostenverzekering vergelijken raden we aan op basis van je eigen wensen op gebied van medische zorg. Het blog welke zorgverzekering past bij mij, krijg je antwoord op de volgende vragen:

Vragen en antwoorden

 1. Is het slim om je te verzekeren voor tandartskosten?
 2. Heb je écht fysiotherapie nodig?
 3. Hoe zit het eigenlijk met de leeftijden bij orthodontie?
 4. Is de vergoeding voor bril of lenzen betaalbaar en verstandig?

Lees er alles over op de pagina: welke zorgverzekering bij je past

Fysiotherapie vergoeding

Maak je gebruik van fysiotherapie en wil je dat in 2021 blijven doen? Kies dan bewust voor een zorgverzekering met een goede dekking voor fysiotherapie. Fysio is verwerkt in aanvullende pakketten.
Aanvullend fysiotherapie vergelijken

 

Tandarts vergoeding

De tandartsverzekering, eigenlijk gewoon een aanvullend pakket, is één van de meest afgesloten verzekeringen. De meeste Nederlanders gaan eens of twee keer per jaar naar de tandarts voor controle. Fijn om niet voor onverwachte kosten te staan als er een gaatje gevuld moet worden.
Tandarts pakketten vergelijken

 

Brillen vergoeding

Bril of lenzen worden nooit gedekt door de basisverzekering. Wil je deze toch laten betalen door je zorgverzekering? Dan heb je hiervoor een aanvullende polis nodig. Prijzen van 2019 variëren van € 7,25 tot € 38,59 per maand. Bereken goed of een verzekering interessant is!
Speciale studenten verzekeringen

 

Het vergelijken van alle polissen valt niet mee. Het zijn er heel wat, want gemiddeld heeft een zorgverzekeraar in Nederland tussen de 1 en 3 basisverzekeringen. Uitzondering is OHRA, deze hebben enkel de restitutiepolis. Jaaah heeft enkel een natura verzekering. Vervolgens bieden ze bij elk van deze basispolissen ook nog eens aanvullende verzekeringen, en vaak ook nog aparte tandarts pakketten. Dit maakt het vergelijken voor de gemiddelde Nederlander niet te doen en dat is precies de reden waarom wij onze zorgvergelijker 2021 in het leven hebben geroepen. Niet alleen kun je op basis van je eigen gegevens direct de beste zorgverzekering vinden, ook geven we je per zorgverzekeraar een goed overzicht van alles wat ze aanbieden. Klik snel door naar één van de zorgaanbieders en je ziet direct wat we bedoelen. Een handig overzicht met daarin in ieder geval de vergoedingen voor fysiotherapie, tandarts dekking en alternatieve geneeswijzen. Ook nemen we in de vergelijking bril-/lenzen vergoeding mee.

Kies ik een restitutie- of naturapolis?

De afweging of je gaat voor een zorgverzekering met vrije zorgkeuze of niet is afhankelijk van je eigen wensen. Bij een restitutiepolis kan je altijd vrij kiezen welk ziekenhuis of welke arts je bezoekt. Bij een naturapolis ben je hierin afhankelijk van waar je verzekeraar een contract mee heeft gesloten. Een naturapolis is echter wel goedkoper, het wordt ook wel budgetpolis genoemd.

Aanvullende pakketten vergelijken

Het vergelijken van de zorgverzekeringen begint bij het uitzoeken van een geschikte basisverzekering. Vervolgens ga je op zoek naar een goed aanvullend pakket waar de zorg in zit die jij nodig denkt te hebben. Denk hierbij aan de tandarts, orthodontie, fysiotherapie of alternatieve geneeswijzen zoals acupunctuur of homeopathie.

Verhogen eigen risico: slim of niet?

Er wordt veel getwijfeld over het verhogen van het eigen risico. Standaard is dit wettelijk € 385 maar je mag vrijwillig verhogen tot € 885 in ruil voor een lagere premie. Dit is alleen interessant als je denkt geen of zeer weinig zorg nodig te hebben. Anders betaal je in verhouding teveel; de korting is lager dan het verschil in eigen risico!

Wijzigingen aan de zorgverzekering

Wat veranderingen aan het basispakket betreft is er goed nieuws te melden, want er zijn bijvoorbeeld enkele medicijnen toegevoegd aan het basispakket (zoals Fampyra). Ook is er een logeervergoeding ingevoerd bij meerdaagse behandelingen in een verder gelegen ziekenhuis. Voor zover bekend zijn er alleen maar toevoegingen aan de basisverzekering; er is dus niks geschrapt!

Wijzigingen Zorgverzekering 2021

Beste verzekering kiezen en de goedkoopste basisverzekering afsluiten!