Zorgverzekering vergelijken 2024 / 2025

Zorgverzekering vergelijken op 3 manieren✔️ 100% laagste premies! | Vergelijk de verzekeraars

Wij bieden meerdere mogelijkheden om een vergelijking te maken. Natuurlijk kun je ook direct gaan voor de goedkoopste zorgverzekering of de voor jou beste zorgverzekering. Ook de restitutiepolis met 100% vrije zorgkeuze is vaak gekozen. Deze pagina is up-to-date (25-12-2023).

Je hebt nog een aantal dagen om over te stappen, ingangsdatum is altijd 1 januari 2024 of 2025.

Tabel om alle zorgverzekeringen te vergelijkenBeste zorgverzekeraars vergelijken in één handige tabel

We maken het je makkelijk: alle zorgverzekeringen die we aanbieden in een complete tabel. Direct jouw ziekteverzekering vergelijken en je keuze maken. Klik op de verzekering en je gaat direct naar de aanmeldpagina van de verzekeraar. Je gegevens invullen en klaar. Je oude polis wordt automatisch opgezegd!

De premies zijn 100% actueel voor 2024!

Sorteer op

 • Beoordeling
 • Premie max. eigen risico
 • Premie geen eigen risico
 • Zorgverzekeraar
  + Beoordeling
 • Kenmerk
 • Zorgpremie € 885 eigen risico
 • Zorgpremie standaard eigen risico
Grafiek met de goedkoopste zorgverzekeringen 2022

1) Alle premies in één oogopslag

Misschien wel de meest eenvoudige manier om direct de juiste zorgverzekering te vinden is door de ziekteverzekering te vergelijken. Alle premies in één overzichtelijke tabel, die je zelf kunt rangschikken op prijs. Met of zonder extra eigen risico, en ook op waardering (gemiddeld cijfer van onze bezoekers). Zo heb je snel de zorgverzekering die het best bij jou aansluit gevonden.

Zorgverzekering vergelijken tabel 2024 of 2025

2) Vergelijk aanvullende pakketten

Als je weet wat je nodig hebt is dit een snelle optie. Kies simpelweg het type zorg!

3) Uitgebreide zorgvergelijker

De laatste manier om je ziekteverzekering te vergelijken, is door gebruik maken van de uitgebreide zorgvergelijker. Bijvoorbeeld als je verschillende soorten zorg nodig hebt. Je vult je wensen in, en de handige tool geeft je direct de zorgverzekering(en) die daarbij passend zijn. De vergelijker bevat 30+ verzekeraars en meer dan honderd aanvullende pakketten.

>> De zorgvergelijker 2024 of 2025 kun je hier vinden.

Uitgebreid vergelijken inclusief aanvullende pakketten

Wij vergelijken meer dan 30 zorgverzekeraars. Hier kun je een lijst vinden van alle verzekeraars die wij meenemen in onze volledige vergelijking. Echter filteren en sorteren wij in de meeste tabellen wel op een aantal criteria. Dit kan zijn op basis van waardering, op prijs of de aanvullende dekkingen die een zorgpolis biedt.

Je ziet de goedkoopste en voor jou de best passende zorgverzekeringen.

Betrouwbaar vergelijken

Zijn wij onafhankelijk en betrouwbaar?

Op onze site kun je alle zorgverzekeringen vinden als je de ziektekosten gaat vergelijken. Uiteraard hebben wij een verdienmodel; als wij jou hebben geholpen aan een goede zorgpolis, dan krijgen we hiervoor een vergoeding. Onze vergelijker is echter 100% onafhankelijk, betrouwbaar en transparant. We laten een positie op de site niet afhangen van wat ze ons betalen. De keuze laten we daarbij volledig aan jou. Zo kun jij er echt van op aan dat je de juiste zorgverzekeraar 2024 of 2025 vindt.

Jouw zorgpolis van jouw ziekenfonds vergelijken: welke zorgverzekering is de beste voor jou?

Zorgkosten vergelijkenWat de beste zorgverzekeraar voor jou is, hangt af van jouw wensen en welke zorg je nodig hebt. Jouw zorgverzekering vergelijken voor 2024 of 2025 kan al vanaf 12 november dit jaar. Met je overstap bespaar je tot 365 euro, en tot en met 31 december heb je de tijd. Afgelopen jaar maakten 1,3 miljoen mensen de overstap naar een nieuwe zorgverzekeraar en naar verwachting worden dat er dit jaar nog veel meer.

Contract voor 1 jaar

De zorgverzekering is altijd een contract gedurende een heel kalenderjaar. Je kunt jouw basisverzekering kiezen op basis van prijs en bij welke zorgverleners je terecht kunt. Door te kijken of jouw ziekenhuis of arts is aangesloten bij de betreffende zorgverzekeraar, kun je er achter komen welke zorgverzekering het beste bij je past.

De meest voorkomende zorgkosten in Nederland zitten allemaal in de basisverzekering!

 • Behandelingen in het ziekenhuis (100% basisverzekering)
 • Huisartsbezoek en specialistische zorg door therapeuten (100% basisverzekering)
 • Medicijnen (100% basisverzekering, mits voorkeursmerk akkoord is)
 • WLZ: Wet Langdurige Zorg (100% basisverzekering)
 • Gebruik van medische hulpmiddelen bij handicap (100% basisverzekering)

Deze worden allemaal betaald vanuit de basispolis. Kun je al inschatten dat je hiervoor kosten gaat maken, kies dan voor een laag eigen risico, anders krijg je halverwege 2024 of 2025 waarschijnlijk fikse rekeningen die je zelf moet betalen. Ze gaan namelijk wél van je eigen risico af!

Eerst de basisverzekering kiezen: daarna de aanvullende pakketten

Voor personen vanaf 18 jaar is de basisverzekering verplicht. Alle zorgverzekeraars hebben een wettelijke acceptatieplicht voor de basisverzekering. Je hebt de keuze uit drie verschillende polisvormen. Kies naast de basisverzekering eventueel een aanvullend pakket. Wat veel mensen niet weten is dat dit ook bij een andere zorgverzekeraar mag zijn.

Hoogte van het eigen risico 2024 / 2025 bepalen

Het minimaal eigen risico is € 385 en dit is al zeven jaar onveranderd. Je kunt jouw eigen risico vrijwillig verhogen met € 100,- per keer tot maximaal € 885. Neem je een hoger eigen risico voor je zorgverzekering 2024 / 2025, dan betaal je minder premie. Zorg dan wel voor voldoende buffer.

Speciale wensen en specifieke doelgroepen

Heb je een voorkeur voor een bepaald ziekenhuis, afdeling of een specifieke arts? Let er dan op dat je bij de goedkoopste zorgverzekering (naturapolis) niet bij iedere zorgverlener en ziekenhuis terecht kunt. Voor volledige keuzevrijheid kies je dus de restitutiepolis. Heb je samen met je huidige partner kinderen onder de 18 jaar, wees je er dan van bewust dat je jouw gezin op de meest ‘luxe’ polis laat bijschrijven. Hierdoor profiteren jullie optimaal van de uitgebreide dekking.

Kan ik nu mijn zorgverzekering vergelijken en overstappen?

Zorgverzekering vergelijken voor 2024 of 2025 en afsluiten kan hier het hele jaar door. Tussentijds overstappen van een zorgverzekering kan als je 18 bent geworden, net naar Nederland bent verhuisd, je uit een militair dienstverband komt, je collectief wordt beëindigd of als je gescheiden bent en je bij je partner op het ziekenfonds stond.

Er zijn drie geldige redenen wanneer je op dit moment zorgverzekeringen kunt vergelijken en kunt overstappen. We hebben ze even voor je opgesomd. Staat jouw situatie er niet bij? Dan is de kans 99% dat je niet kunt switchen. In dat geval moet je blijven waar je nu verzekerd bent. In de volgende gevallen kun je op dit moment een andere verzekering kiezen:

 • Je bent 18 jaar geworden en wilt een eigen verzekering, anders dan je ouders. Als je niks doet krijg je automatisch een polis van de verzekeraar waar je ouders ook zitten en waar jij tot je verjaardag automatisch ook verzekerd was.
 • Je bent in Nederland komen wonen (immigrant). Vanaf de dag dat je hier verblijft heb je verplicht een zorgverzekering nodig. Vergelijken is dan belangrijk, maar eerst is het belangrijk om je in te lezen in de materie.
 • Je komt uit een militair dienstverband. Als militair ben je verplicht via de overheid verzekerd voor zorgkosten, via de regeling ziektekostenverzekering militairen. Als je uit dienst gaat wordt je automatisch overgezet naar de zorgverzekering Zorgzaam. Als dit pakket niet bij je past ben je vrij om zelf te vergelijken en een andere verzekeraar te kiezen.

Tip bij het overstappen

Wil je graag de goedkoopste zorgverzekering van 2024 of 2025 en liever de aanvullende tandartsverzekering bij een andere zorgverzekeraar afsluiten? In Nederland heb je het recht om bij meerdere verzekeringsmaatschappijen een verzekering af te sluiten. Door de ziekteverzekering te vergelijken, kun je kijken welke zorgverzekering bij welke maatschappij het beste past bij jouw zorgbehoeften. 

Naar de gratis Zorgvergelijker 2024 / 2025

Aanvullende pakketten en voorwaarden van jouw zorgverzekering vergelijken

In de afgelopen jaren zijn de aanvullende pakketten in prijs omhoog gegaan, terwijl de dekking steeds beperkter werd. Een voorbeeld hiervan zijn de aanvullende pakketten met onbeperkt fysiotherapie die geheel zijn verdwenen. Het vergelijken en uitzieken van het ziekenfonds doe je daarom het beste op basis van de zorg die je echt nodig hebt.

Beste zorgverzekeringen voor:

Het is altijd de vraag welke zorgverzekering bij je past. Voor iedereen is het altijd mogelijk om aanvullende zorgverzekeringen bij een andere verzekeraar af te sluiten dan waar je de basisverzekering hebt afgesloten. Denk je dat je  het komende jaar meer of minder aanvullende zorg nodig hebt? Je kunt jouw aanvullende zorgverzekering aanpassen en wijzigen tussen 12 november en 31 december.

Welke aanvullende ziektekostenverzekering?

Het is altijd de vraag welke zorgverzekering bij je past. Voor iedereen is het altijd mogelijk om aanvullende zorgverzekeringen bij een andere verzekeraar af te sluiten dan waar je de basisverzekering hebt afgesloten. Het is daarom aan te raden om ook jouw aanvullende zorgverzekering te vergelijken op premie en dekking.

Losse aanvullende verzekering kiezen

Consumenten hebben wettelijk het recht om de basisverzekering en aanvullende verzekeringen via losse polissen af te sluiten. Het voordeel hiervan is dat je zelf kunt bepalen bij wie je jouw aanvullende verzekering afsluit en je kunt zo altijd voor de goedkoopste premie kiezen.

Aanvullend maar niet oververzekeren

Er is veel keuze om het zorgpakket uit te breiden, zoals vergoeding voor zwangerschap, brillen en lenzen, fysiotherapie, orthodontie en de tandarts. Stel jezelf de vraag: welke ziektekosten verwacht ik te maken? Het zou immers zonde zijn als je zorgpremie voor jouw ziekteverzekering gaat vergelijken en vervolgens betaalt voor zorg die je niet gaat gebruiken.

Meest gekozen aanvullende verzekeringen

Tandarts

Het is altijd de vraag welke zorgverzekering past je past. Het is altijd mogelijk om elke aanvullende zorgverzekeringen bij een andere verzekeraar te nemen dan waar je de basisverzekering hebt afgesloten. Zo kun je ook de ziektekosten voor de aanvullende tandartsverzekering vergelijken. 

Tandartsverzekering

Zorgtoeslag

Er is een flinke stijging in de hoogte van de zorgtoeslag. De bedoeling van deze toeslag is om de premiestijging en toenemende zorgkosten te compenseren voor lagere inkomens. Online berekenen kan eind november.

Lees meer

Fysiotherapie vergoeding

Maak je gebruik van fysiotherapie en wil je dat in 2024 of 2025 blijven doen? Kies dan bewust voor een zorgverzekering met een goede dekking voor fysiotherapie. Je kunt je met een aanvullend pakket verzekeren voor fysiotherapie. Het vergelijken van de ziekteverzekering voor fysiotherapie door je door op onderstaande link te klikken. 

Aanvullend fysiotherapie vergelijken

Tandarts vergoeding

De tandartsverzekering, eigenlijk gewoon een aanvullend pakket, is één van de meest afgesloten verzekeringen. De meeste Nederlanders gaan eens of twee keer per jaar naar de tandarts voor controle. Het is fijn om niet voor onverwachte kosten te staan als er een gaatje gevuld moet worden, dus vergelijk jouw ziekteverzekering voor de tandarts bij Vergelijkdezorgverzekeringen.

Tandarts pakketten vergelijken

Brillenvergoeding

Bril of lenzen worden nooit gedekt door de basisverzekering. Wil je deze toch laten betalen door je zorgverzekering? Dan heb je hiervoor een aanvullende polis nodig. Prijzen variëren van €7,25 tot €38,59 per maand. Bereken en vergelijk hier of een ziekteverzekering voor brillen en lenzen  interessant voor jou is!

 Zorgverzekering met brilvergoeding

Zorgtoeslag 2024 is bekend: bereken en vraag nu aan!

Er is een flinke stijging in de hoogte van de zorgtoeslag. De bedoeling van deze toeslag is om de premiestijging en toenemende zorgkosten te compenseren voor lagere inkomens. Online berekenen kan bij ons heel makkelijk.

Zorgtoeslag berekenen

Kies ik een restitutie- of naturapolis?

De afweging of je gaat voor een zorgverzekering met vrije zorgkeuze, is afhankelijk van hoeveel vrije zorgkeuze je wilt hebben. Bij een restitutiepolis kan je altijd vrij kiezen welk ziekenhuis of welke arts je bezoekt. Bij een naturapolis ben je hierin afhankelijk van waar je verzekeraar een contract mee heeft gesloten. Een naturapolis is echter wel goedkoper, het wordt ook wel budgetpolis genoemd.

Aanvullende pakketten vergelijken

Het vergelijken van de zorgverzekeringen en ziektekosten begint bij het uitzoeken van een geschikte basisverzekering. Vervolgens ga je op zoek naar een goed aanvullend pakket waar de zorg in zit die jij nodig denkt te hebben. Denk hierbij aan de tandarts, orthodontie, fysiotherapie of alternatieve geneeswijzen zoals acupunctuur of homeopathie.

Verhogen eigen risico: slim of niet?

Er wordt veel getwijfeld over het verhogen van het eigen risico. Standaard is dit wettelijk €385,- voor 2024 maar je mag vrijwillig verhogen tot € 885 in ruil voor een lagere premie. Dit is alleen interessant als je denkt geen of zeer weinig zorg nodig te hebben. Anders betaal je in verhouding teveel; de korting is lager dan het verschil in eigen risico!

Ziektekostenverzekering vergelijken 2024 / 2025

Nieuwsgierig wat er aankomend jaar in de basispolis verandert? Bekijk dan deze informatie. We updaten wekelijks dus het overzicht is altijd actueel! Dat maakt het vergelijken van het ziekenfonds een stuk makkelijker.

Zorgverzekering 2024 / 2025

Eigen bijdrage

Voor een groot aantal medicijnen geldt er een eigen bijdrage. Je verzekeraar zal een bericht sturen als dit in rekening gebracht gaat worden. Je kan er voor kiezen om een aanvullende zorgverzekering te nemen met vergoeding voor de eigen bijdrage van medicijnen. Geen enkele verzekeraar biedt dit aan als een los pakket, dit kan wel vergoed worden als je naast de basisverzekering ook een aanvullende verzekering afsluit.

Je eigen risico bepalen

‘Welke zorgverzekering past bij mij als het gaat om het eigen risico?’ Dat is een vraag die veel mensen zichzelf stellen. Verwacht je veel kosten te maken het komende jaar, dan kun je ervoor kiezen om alleen het standaard eigen risico van € 385,- te betalen. Verwacht je weinig zorgkosten te maken? Dan kun je jouw eigen risico ook verhogen, zodat je premie lager wordt. Je betaalt dan uiteraard wel meer zelf als je toch zorgkosten maakt.

FAQ’s (veelgestelde vragen) over de zorgverzekering

Heb jij een vraag over het vergelijken van jouw zorgverzekering en de ziektekosten? Kijk dan hieronder bij onze veelgestelde vragen, wellicht staat jouw vraag er wel tussen!

 • Hoe kan ik zorgverzekeringen vergelijken voor 2024 of 2025?

  Dat doe je bij dé vergelijkingssite voor zorgverzekeringen: VergelijkDeZorgverzekeringen.nl! Hier vind je alle benodigde informatie om verschillende zorgverzekeringen met elkaar te vergelijken en je kunt direct jouw zorgverzekering oversluiten!

 • Mijn zorgpremie en zorgpolis vergelijken, hoe doe ik dat?

  Allereerst kijk je naar de verzekering die je nu hebt. Heb je alleen een basisverzekering of ook een aanvullende? Vervolgens ga je controleren of jouw huidige verzekering nog bij je past. Ben je nog tevreden over jouw huidige verzekeraar of wil je liever overstappen? Zijn jouw zorgwensen veranderd of heb je bijvoorbeeld gezinsuitbreiding gehad? In dat geval kan overstappen je misschien veel geld schelen.

  Bepaal op basis van jouw zorgwensen of je enkel een basis- of ook een aanvullende verzekering wilt hebben en hoeveel vrije zorgkeuze je wilt hebben. Daarna kun je kijken of je jouw eigen risico ongewijzigd wilt laten (standaard €385,- bij een basisverzekering) of dat je dit wellicht wilt ophogen om zo je premie te verlagen. Vervolgens kun je online de prijzen vergelijken en direct overstappen. Het kan overigens ook geld schelen als je besluit om jouw zorgverzekeringspremie in een keer te voldoen, in plaats van in maandelijkse termijnen. Heb je hulp nodig bij het afsluiten van een zorgverzekering? Kijk dan ook eens bij onze zorgvergelijker. Hier kun je in drie eenvoudige stappen jouw zorgverzekering en ziektekosten vergelijken. 

 • Welke eigen risico moet ik kiezen?

  Je kunt voor jouw basisverzekering kiezen voor een standaard eigen risico (€385,- op jaarbasis) of je kunt jouw eigen risico vrijwillig verhogen. Voor een aanvullende verzekering geldt geen eigen risico.

  Welk eigen risico je het beste kunt kiezen is afhankelijk van hoeveel zorg en medicijnen je denkt nodig te hebben het komende jaar. Verwacht je bijvoorbeeld dat je vaak naar het ziekenhuis moet voor een behandeling of dat je veel medicatie nodig hebt? Dan is het niet aan te raden om jouw eigen risico te verhogen. Je kunt in dat geval beter kiezen voor het standaard eigen risico van €385,-. Kom je boven dit bedrag uit, dan wordt dit volledig of deels vergoed door jouw zorgverzekeraar. 

  Verwacht je weinig zorgkosten te moeten maken, en heb je voldoende financiële reserves om onverwachte zorgkosten in een keer te kunnen betalen? Dan kan het voor jou aantrekkelijker zijn om jouw eigen risico te verhogen. Je kunt jouw eigen risico vrijwillig tot maximaal €885 verhogen, maar je kunt ook een ander bedrag kiezen. Dit betekent dat je dit bedrag zelf vergoed wanneer je zorgkosten maakt, zodat jouw premiebedrag lager wordt.

 • Moet ik een aanvullende verzekering kiezen?

  Een aanvullende verzekering dekt zorg die niet binnen de basisverzekering valt. Denk hierbij aan brillen en lenzen, maar ook extra fysiotherapie of tandzorg vallen hieronder. Een aanvullende zorgverzekering kan een goede keus zijn als je verwacht kosten te moeten maken voor deze zorg. Let hierbij wel op dat het totale premiebedrag niet hoger is dan de kosten die je daadwerkelijk maakt. Als de kosten lager uitvallen kun je er beter voor kiezen om geen aanvullende verzekering af te sluiten en deze kosten zelf te betalen. Je bent anders onder de streep alsnog duurder uit met een aanvullende verzekering. Hier kun je rekening mee houden bij het vergelijken van de ziekteverzekering. 

 • Wat is de goedkoopste zorgverzekering van 2024 en 2025?

  Wat voor jou de goedkoopste zorgverzekering is, hangt af van jouw behoeften op zorggebied en hoe belangrijk het voor je is om vrije zorgkeuze te hebben. Maak je weinig gebruik van zorg en verwacht je deze ook niet nodig te hebben het komende jaar? Dan kan een goedkope basisverzekering voor jou voldoende zijn. Iedere zorgverzekeraar maakt apart afspraken met zorgverleners, waardoor bij de ene zorgverzekering andere zorgverleners aangesloten kunnen zijn dan bij een andere. Kijk daarom dus goed naar welke zorg wel en niet vergoed wordt. Draag je een bril of lenzen? Dan kan het voor jou juist voordeliger zijn om een basisverzekering en een aanvullende verzekering voor brillen en lenzen af te sluiten. Kortom: kijk of het voor jou lonend is om een aanvullende verzekering af te sluiten. Vergelijk op basis hiervan welke  zorgverzekeraar het goedkoopste is voor jou. Het vergelijken van het ziekenfonds dat het beste bij jou past, doe je bij Vergelijkdezorgverzekeringen!

 • Hoe kies de juiste zorgverzekering?

  Er is niet één juiste zorgverzekering, want iedere zorgbehoefte is anders. Je kunt echter wel kijken naar hoeveel je maandelijks kwijt wilt zijn aan een zorgverzekering en of je eventueel een aanvullende zorgverzekering nodig hebt. Kun je het bedrag in één keer voldoen? Dan kan dit ook geld schelen op het totaalbedrag. Je krijgt in dat geval eenmalig een afschrijving waarmee je jouw premie in één keer voldoet voor het hele jaar. Kijk ook eens bij andere vragen op deze pagina voor meer informatie over een basis- en aanvullende verzekering en het eigen risico.

 • Tot wanneer kun je overstappen van zorgverzekering?

  Je kunt van 12 november tot en met 31 december overstappen van zorgverzekeraar, of je polis wijzigen. Als je overstapt, dan gaat jouw nieuwe polis per 1 januari van het volgende kalenderjaar in. Stap je dus over op 23 november, dan gaat jouw nieuwe polis per 1 januari van het volgende kalenderjaar in. Jouw oude polis wordt dan automatisch voor je opgezegd. Overigens kun je er ook voor kiezen om zelf jouw zorgverzekering op te zeggen. Je kunt dan officieel nog tot 1 februari van het daaropvolgende kalenderjaar een zorgverzekering afsluiten. Deze zorgverzekering zal dan met terugwerkende kracht vanaf 1 januari van dat jaar ingaan. Voorwaarde is dan wel dat je voor 1 januari opgezegd hebt. Dus stel: je hebt jouw oude verzekering voor 1 januari 2025 opgezegd, dan mag je nog tot 1 februari 2025 een nieuwe verzekering afsluiten. Deze betaal je dan met terugwerkende kracht vanaf 1 januari terug.

 • Kun je tussentijds overstappen of je zorgverzekering tussentijds veranderen?

  Met tussentijds overstappen wordt de periode bedoeld die buiten de reguliere overstapperiode valt. Je kunt alleen na 31 januari overstappen wanneer:

  • Je 18 jaar bent geworden;
  • Als je polisvoorwaarden in de tussentijd gewijzigd zijn;
  • Als je uit militair dienstverband komt en je jezelf verplicht voor de basisverzekering moet verzekeren;
  • Als je uit het buitenland komt en je jezelf verplicht voor de basisverzekering moet verzekeren;
  • Als je gaat scheiden;
  • Als het collectief waar je aan deelneemt beëindigd wordt. (Let op, er is in dit geval toestemming nodig van de verzekeraar om het contract tussentijds te beëindigen) 
  • Als je op dit moment niet bent verzekerd.

Wijzigingen aan de zorgverzekering

Wat veranderingen aan het basispakket betreft is er goed nieuws te melden, want er zijn bijvoorbeeld enkele medicijnen toegevoegd aan het basispakket (zoals Fampyra). Ook is er een logeervergoeding ingevoerd bij meerdaagse behandelingen in een verder gelegen ziekenhuis. Voor zover bekend zijn er alleen maar toevoegingen aan de basisverzekering; er is dus niks geschrapt! Klik op onderstaande link voor meer informatie over de wijzingen van de zorgverzekering 2024 / 2025.

Wijzigingen in de zorgpolis

De beste en goedkoopste zorgverzekeringen voor jou op een rijtje!