Zorgverzekering kiezen 2022

Welke zorgverzekering kiezen 2022?Een nieuwe zorgverzekering kiezen is nog niet zo makkelijk: hoe kies je nou de juiste? Er is veel aanbod en er zijn veel verschillende aanvullende pakketten. Daarom is het belangrijk om eerst de keuze te maken; kies ik een restitutie- of een naturapolis? Als je dat weet kun je verder gaan vergelijken.

Heb je veel zorg nodig of helemaal niet? In dat laatste geval volstaat een goedkope zorgverzekering met eventueel het hoogste eigen risico. Heb je wel aanvullende eisen zoals fysio, tandzorg of orthodontie? Dan raden we je aan om de uitgebreide zorgvergelijker te gebruiken en daarna pas definitief te kiezen voor de beste zorgverzekering.

Je kunt maar één keer per jaar overstappen. Maak dus op tijd een goede keuze!

Makkelijk een keuze maken met onze zorgvergelijker

 Zorgvergelijker 2022

Welke zorgverzekering kiezen?

Welke zorgverzekering bij je past, dat schetsen we in enkele situaties:

 1. Je bent jong, bijvoorbeeld 18 jaar, en lijkt geen lichamelijke ongemakken te hebben.
 2. Je komt regelmatig voor jezelf in het ziekenhuis (bekijk dan de beste zorgverzekering voor jou
 3. Je bent zwanger of wil je dat graag worden
 4. Je hebt regelmatig gaatjes in je tand

Met een verzekering wil je de te verwachten kosten zoveel als mogelijk proberen te dekken. Lijkt het dat je aankomend jaar regelmatig zorg nodig hebt, gedekt door de zorgverzekeringswet (zvw), dan is de meest goedkope zorgverzekering 2022 waarschijnlijk niet de beste keuze. Als je aandachtig leest zie je dat er écht heel wat bij komt kijken.

Net 18 jaar geworden?

Op de dag dat je 18 jaar bent geworden sta je zelf voor de keuze. Kom je regelmatig op het ziekenhuis, bezoek je de fysiotherapeut en hoe staat het ervoor met je gebit? En natuurlijk de anti conceptie/het gebruik van condooms. Doorgaans zijn dit de vragen waar 18 jarigen ‘mee zitten’. Speel met de zorgvergelijker om de premie verschillen goed in kaart te brengen.

Kiezen voor een studenten zorgverzekering?

Nee, dat is eigenlijk een wassen neus. Zorgverzekeraars hebben een basisverzekering gecombineerd met uiteenlopende aanvullende polissen voor ‘studenten’. Zo genaamd krijg je dan een korting, grote kans dat je je verzekerd voor vergoedingen welke je nooit gaat gebruiken. Stel zelf je zorgpolis samen!

Studenten zorgverzekering 2022

Keuzevrijheid voor ziekenhuizen, klinieken en andere medisch specialisten heb je met de restitutiepolis. Hier heb je altijd volledig vergoeding bij de gemaakte zorgkosten, zoals opgenomen in de basisverzekering. Wil je graag circa € 300,- op jaarbasis besparen? Dan kies je een naturapolis. Jouw ziekenhuis kan dan gewoon gecontracteerd zijn waardoor je geen beperking ervaart maar wel veel minder betaalt.

 • Restitutiepolis = 100% vrije zorgkeuze maar indien de zorgverlener niet is aangesloten moet je eerst zelf voorschieten. Duurdere polisvorm!
 • Naturapolis = Naar aangesloten zorgverleners maar ca. 70% gecontracteerd dus in praktijk valt de belemmering mee. Goedkoopste polisvorm! Ga je naar een zorgverlener zonder contract, dan geldt er soms een eigen bijdrage.

Standaard is dit € 385,- per jaar, en is van toepassing op sommige ziekenhuis behandelingen. Dit is een bedrag wat je zelf moet betalen. Verwacht je gezond te blijven dan kun je het eigen risico makkelijk verhogen tot maximaal € 885,-.

 • Nooit ziek, geen medicijnen en een buffer achter de hand? Kies het hoogste eigen risico!
 • In alle andere gevallen: kiezen voor het standaard eigen risico van € 385!

De basisverzekering 2022 heeft een ruime dekking, extra aanvullend verzekeren kan voor:

Wil je één of meerdere aanvullende zorgverzekeringen kiezen, dan is dit ook voor iedere Nederlander beschikbaar. Nu nog de juiste zorgverzekeraar kiezen. Een goede vergelijking maken kan via onze speciale zorgvergelijker.

Misschien is het wel de eerste keer dat je overweegt om te gaan overstappen en dat kan een hoop vragen opleveren. Misschien vind je dit wel spannend, maar dat is zeker niet nodig. Net als bij elektronica heb je 14 dagen bedenktijd, in dit geval heeft de zorgverzekering betrekking op de wet ‘koop op afstand‘. Bedenk je je, dan kun je dus zonder problemen gewoon annuleren.

Welke basisverzekering kiezen de meeste Nederlanders?
De meest afgesloten verzekeringen afgelopen jaar en voor 2022 zijn ZieZo (van Zilveren Kruis), Ditzo en OHRA. Gegevens van deze website. Die laatste is populair vanwege de lage premie en toch bijna 100% vrije artsenkeuze! OHRA heeft namelijk een hele goede en goedkope combinatiepolis.

Opletten bij selecteren

keuze maken welke zorgverzekeringOmdat we verschillende zorgbehoeften hebben, hebben we in het gezin onderling vaak een andere zorgverzekering. De meesten onder ons hebben voldoende aan een standaard basiszorgverzekering met het standaard eigen risico. Deze is wederom € 385 en vrijwillig te verhogen tot € 885. Dit heeft geen effect als je een aanvullende zorgverzekering gaat kiezen. Vrije artsenkeuze is niet vanzelfsprekend, wel bij de restitutiepolis.

Tip: kies voor iedere persoon een eigen zorgverzekering. Ieder uit het gezin heeft andere eisen!

 

Beter kunnen kiezen dankzij onze zorgvergelijker

Welke zorgverzekering het beste voor je is wordt je gemakkelijk gemaakt. We raden je aan om ervoor te kiezen om de zorgvergelijker te gebruiken. Tijdens het invullen van de wensen worden de best passende zorgverzekeringen gevonden. Door voorkeuren te selecteren zie je direct de wijzigingen in de zorgpremie.

Zorgverzekeringen vergelijken 2022

Op de pagina zorgverzekering vergelijken vind veel informatie over de verzekeraars en de mogelijke pakketten. De beste en goedkoopste verzekeringen allemaal bij elkaar.

Top 5 meest gekozen basisverzekeringen

Kies je voor de basisverzekering met standaard eigen risico? De top 5 zorgverzekeringen die het meest worden gekozen zijn als volgt;

 1. ZieZo
 2. OHRA
 3. Ditzo
 4. De Friesland
 5. Just

Wanneer overstappen naar andere zorgverzekering?Wanneer overstappen naar een andere zorgverzekeraar?

Ieder jaar tussen 12 november en 31 december kan je wijzigingen aan je zorgverzekeringen aanbrengen, opzeggen of een nieuwe zorgverzekering kiezen. Tot en met eind januari heb je zelfs nog de tijd om aanvullende verzekeringen afsluiten.

Tussentijds overstappen is nooit mogelijk, enkel rond de feestdagen. Er zijn enkele uitzonderingen wanneer dit wel kan, lees hier alles over tussentijds overstappen.

Twijfel je nog steeds? Je kunt je zorgpolis opzeggen tot uiterlijk 31 december. In dat geval heb je nog de gehele maand januari de tijd om een nieuwe zorgverzekering te kiezen. Doe dit vervolgens wel, want anders ben je onverzekerd en dat mag niet in Nederland!

Automatisch opzeggen oude verzekeraar

Nieuwe zorgverzekering gevonden? Dan zal je de nieuwe zorgverzekeraar ervoor zorgen dat je oude verzekering (welke op 31 december afloopt) automatisch zal stoppen. Het zal nooit gebeuren dat je dubbel gaat betalen voor je zorgpremie, ook dat is goed bij Wet geregeld.

Zorgverzekeraars NederlandZorgverzekeraar kiezen

Overzicht gemaakt met behulp van Zorgverzekeraars Nederland. Er zijn 10 zorgverzekeraars met daaronder labels. De bekende namen:

 •  Achmea
 •  VGZ
 •  CZ
 •  MENZIS
 •  ONVZ
 •  DSW

En dan heb je ASR, ENO, iptiQ en Zorg en Zekerheid nog.

Basisverzekering 2022 kiezen

Al deze zorgverzekeraars bieden per stuk 2 tot 8 labels, ook wel handelsmerken genoemd. Daar moet je er één van selecteren, je zorgverzekering kiezen dus. Mocht je een absolute voorkeur hebben qua verzekeraar (groep/concern), dan kun je er veel wegstrepen. Om wat voorbeelden te noemen; bij Menzis hoort Anderzorg, bij VGZ horen Univé, ZEKUR, Besured, Promovendum en nog vele anderen. Zo zijn er eigenlijk maar een paar echte verzekeraars actief in Nederland.

Beste verzekering kiezen en de goedkoopste basisverzekering afsluiten!