Zorgverzekering kiezen 2025

Welke zorgverzekering kiezen 2024?Een nieuwe zorgverzekering kiezen is nog niet zo makkelijk: hoe kies je nou de juiste? Er is veel aanbod en er zijn veel verschillende aanvullende pakketten. Daarom is het belangrijk om eerst de keuze te maken; kies ik een restitutie- of een naturapolis? Als je dat weet kun je verder gaan vergelijken.

Heb je veel zorg nodig of helemaal niet? In dat laatste geval volstaat een goedkope zorgverzekering met eventueel het hoogste eigen risico. Heb je wel aanvullende eisen zoals fysio, tandzorg of orthodontie? Dan raden we je aan om de uitgebreide zorgvergelijker te gebruiken en daarna pas definitief te kiezen voor de beste zorgverzekering. Zo kun je goed bepalen welke zorgverzekeraar te kiezen.

Je kunt maar één keer per jaar overstappen. Maak dus op tijd een goede keuze!

Welke zorgverzekering moet ik kiezen? Makkelijk een keuze maken met onze zorgvergelijker

 Zorgvergelijker 2025

Welke zorgverzekering kiezen?

Welke zorgverzekering bij je past, dat schetsen we in enkele situaties:

 1. Je bent jong, bijvoorbeeld 18 jaar, en lijkt geen lichamelijke ongemakken te hebben.
 2. Je komt regelmatig voor jezelf in het ziekenhuis (bekijk dan de beste zorgverzekering voor jou)
 3. Je bent zwanger of je wilt dat graag worden
 4. Je hebt regelmatig gaatjes in je tanden

Met een verzekering wil je de te verwachten kosten zoveel als mogelijk proberen te dekken. Lijkt het dat je aankomend jaar regelmatig zorg nodig hebt, gedekt door de zorgverzekeringswet (zvw), dan is de meest goedkope zorgverzekering 2025 waarschijnlijk niet de beste keuze en kun je het beste een andere zorgverzekering kiezen.

Net 18 jaar geworden?

Op de dag dat je 18 jaar bent geworden sta je zelf voor de keuze. Hoe kies je een zorgverzekering die goed bij je past? Stel je zelf een aantal vragen: kom je regelmatig in het ziekenhuis, bezoek je de fysiotherapeut en hoe staat het ervoor met je gebit? Dan is er nog anticonceptie en / of het gebruik van condooms. Gebruik de zorgvergelijker om de verschillen in premies en dekking goed in kaart te brengen. Wij helpen je graag om de zorgpolis te kiezen die het beste bij je past.

Kiezen voor een studenten zorgverzekering?

Zorgverzekeraars hebben een basisverzekering gecombineerd met uiteenlopende aanvullende polissen voor studenten. Om je te helpen de juiste zorgverzekering te kiezen, hebben we de informatie op een rijtje gezet. Klik op de onderstaande link en bepaal of dit voor jou een goede keus is of dat je een andere zorgverzekering wilt kiezen.

Studenten zorgverzekering

Keuzevrijheid voor ziekenhuizen, klinieken en andere medisch specialisten heb je met de restitutiepolis. Hier heb je altijd een volledige vergoeding bij de gemaakte zorgkosten, zoals opgenomen in de basisverzekering. Wil je graag circa € 300,- op jaarbasis besparen? Dan kies je voor een naturapolis. Jouw ziekenhuis kan dan gewoon gecontracteerd zijn waardoor je geen beperking ervaart, maar wel veel minder betaalt. Dit is te controleren op de website van de zorgverzekeraar.

 • Restitutiepolis = 100% vrije zorgkeuze, maar indien de zorgverlener niet is aangesloten moet je eerst zelf voorschieten. Duurdere polisvorm.
 • Naturapolis = Naar aangesloten zorgverleners, maar ca. 70% gecontracteerd dus in praktijk valt de belemmering mee. Goedkoopste polisvorm! Ga je naar een zorgverlener zonder contract, dan geldt er soms een eigen bijdrage.

Standaard is dit € 385,- per jaar, en is van toepassing op sommige ziekenhuis behandelingen. Dit is een bedrag wat je zelf moet betalen. Verwacht je gezond te blijven dan kun je het eigen risico verhogen tot maximaal € 885,-, dat levert je vaak een korting op de premie op.

 • Nooit ziek, geen medicijnen en een buffer achter de hand? Kies het hoogste eigen risico als je graag korting wilt.
 • In alle andere gevallen: kiezen voor het standaard eigen risico van € 385!

De basisverzekering 2023 heeft een ruime dekking, extra aanvullend verzekeren kan voor:

Wil je één of meerdere aanvullende zorgverzekeringen kiezen, dan is dit ook voor iedere Nederlander beschikbaar. Dan rest je nog de vraag welke zorgverzekeraar te kiezen. Een goede vergelijking maken kan via onze speciale zorgvergelijker. Zo kies je altijd een zorgverzekering die bij jouw behoeften past.

Misschien is het wel de eerste keer dat je overweegt om een andere zorgverzekering te kiezen en dat kan een hoop vragen opleveren. Misschien vind je dit wel spannend, maar dat is zeker niet nodig. Net als bij elk ander contract dat je aangaat, heb je 14 dagen bedenktijd, in dit geval heeft de zorgverzekering betrekking op de wet ‘koop op afstand‘. Dat betekent dat je binnen 14 dagen kunt annuleren en over kan stappen op een zorgverzekering die beter bij je past. Heb je hulp nodig bij het kiezen van een zorgverzekering? Vergelijk de zorgverzekeringen.nl staat voor je klaar met onze zorgverlijker.

Welke basisverzekeringen kiezen de meeste Nederlanders?

Opletten bij selecteren

keuze maken welke zorgverzekeringEen passende ziektekostenverzekering kiezen is voor iedereen anders. Omdat we verschillende zorgbehoeften hebben, hebben we in het gezin onderling vaak een andere zorgverzekering. De meesten onder ons hebben voldoende aan een standaard basiszorgverzekering met het standaard eigen risico. Deze is wederom € 385 en vrijwillig te verhogen tot € 885. Dit heeft geen effect als je een aanvullende zorgverzekering gaat kiezen. Vrije artsenkeuze is niet vanzelfsprekend, wel bij de restitutiepolis.

Tip: Iedereen in het gezin heeft een andere zorgbehoefte. Kiezen voor een eigen zorgverzekering per gezinslid kan geld besparen.

 

Beter kunnen kiezen dankzij onze zorgvergelijker

Welke zorgverzekering te kiezen, wordt je via onze website gemakkelijk gemaakt door de zorgvergelijker te gebruiken. Tijdens het invullen van de wensen worden de voor jou best passende zorgverzekeringen gevonden. Door voorkeuren te selecteren zie je direct de wijzigingen in de zorgpremie. Zo krijg jij de beste hulp bij het kiezen van een zorgverzekering.

Vergelijken

Welke zorgverzekeraar je het beste kunt kiezen, is afhankelijk van je wensen en behoeften. Op de pagina zorgverzekering vergelijken vind je veel informatie over de verzekeraars en de mogelijke pakketten.

Wanneer overstappen naar andere zorgverzekering?Wanneer overstappen?

Ieder jaar tussen 12 november en 31 december kan je wijzigingen aan je zorgverzekeringen aanbrengen, opzeggen of een andere zorgverzekering kiezen. Tot en met eind januari heb je zelfs nog de tijd om aanvullende verzekeringen afsluiten.

Tussentijds overstappen is nooit mogelijk, enkel rond de feestdagen. Er zijn enkele uitzonderingen wanneer dit wel kan, lees hier alles over tussentijds overstappen.

Twijfel je nog steeds over welke zorgverzekering je moet kiezen? Je kunt je zorgpolis opzeggen tot uiterlijk 31 december. In dat geval heb je nog de gehele maand januari de tijd om een nieuwe zorgverzekering te kiezen. Doe dit vervolgens wel, want anders ben je onverzekerd en een zorgverzekering is verplicht in Nederland. Hulp bij het kiezen van een zorgverzekering krijg je bij Vergelijk de Zorgverzekeringen.nl! Op onze website vind je alle informatie die je nodig hebt en kun verschillende verzekeringen met elkaar vergelijken.

Automatisch opzeggen oude verzekeraar

Heb je een andere zorgverzekering gevonden? Dan zal de nieuwe zorgverzekeraar ervoor zorgen dat jouw oude zorgverzekering (welke op 31 december afloopt) automatisch stopt. Het zal nooit gebeuren dat je dubbel gaat betalen voor je zorgpremie, ook dat is goed bij wet geregeld. De juiste zorgverzekering kiezen doe je gemakkelijk met onze zorgvergelijker 2025.

Zorgverzekeraars NederlandZorgverzekeraar kiezen

Welke zorgverzekeraar moet ik kiezen? Dat is een vraag waar meerdere antwoorden voor zijn. Om optimale hulp te bieden bij het kiezen van een zorgverzekering, hebben wij voor jou een overzicht gemaakt met behulp van Zorgverzekeraars Nederland. Er zijn 10 zorgverzekeraars met daaronder labels. De bekende namen:

 •  Achmea
 •  VGZ
 •  CZ
 •  MENZIS
 •  ONVZ
 •  DSW
 • ASR
 • ENO
 • iptiQ
 • Zorg en Zekerheid

Basisverzekering 2023 kiezen

Al deze zorgverzekeraars bieden per stuk 2 tot 8 labels, ook wel handelsmerken genoemd. Daar moet je er één van selecteren, je zorgverzekering kiezen dus. Mocht je een absolute voorkeur hebben qua verzekeraar (groep/concern), dan kun je er veel wegstrepen. Om wat voorbeelden te noemen; bij Menzis hoort Anderzorg, bij VGZ horen Univé, ZEKUR, Besured, Promovendum en nog vele anderen. Zo zijn er eigenlijk maar een paar  verzekeraars actief in Nederland. Dat kan het kiezen van een ziektekosten verzekering lastig maken. Gebruik daarom onze zorgvergelijker voor de beste hulp bij het kiezen van je zorgverzekering.

De beste en goedkoopste zorgverzekeringen voor jou op een rijtje!