Studenten zorgverzekeringen in 2023

In Nederland zijn er eigenlijk geen speciale studenten zorgverzekeringen. Het zijn namelijk gewone reguliere verzekeringen die ieder ander ook kan afsluiten. En collectieve kortingen op de basisverzekering stoppen op 1 januari 2023. Maar natuurlijk is niet iedere zorgverzekering geschikt voor jou als student. Wij hebben een aantal op een rij gezet die interessant kunnen zijn.

Welke onderstaande studenten zorgverzekering vind jij het beste?

Vergelijking van de 6 voordelige zorgpolissen voor de jongere doelgroep. Het betreffen basisverzekeringen met online gemakken.

✔️ Een zorgverzekering voor studenten

Als student is je leven al duur genoeg. Je moet immers je studie betalen, je wilt regelmatig op pad en je woont misschien ook nog op kamers. Reden genoeg om op zoek te gaan naar de goedkoopste zorgverzekering. Hieronder vertellen we je nog wat meer over het vinden van de juiste zorgverzekering voor studenten.

Het kiezen voor een studenten zorgverzekering hoeft niet lastig te zijn. Als jongere ga je waarschijnlijk op zoek naar een goedkope zorgverzekering. Toch is het handig als je wel het een en ander weet over zorgverzekeringen. Zo ben je in Nederland verplicht een basisverzekering te hebben. Deze verzekering dekt je voor de belangrijkste ziektekosten. Er zit best wat verschil in basisverzekeringen. Zo zijn er erg goedkope basisverzekeringen, maar mag je dan vaak niet bij alle ziekenhuizen behandeld worden. Verder kun je ook nog een aanvullende verzekering nemen. Dit is niet verplicht, maar kan nuttig zijn om bijvoorbeeld de kosten van de tandarts, de opticien of anticonceptie te dekken.

De beste Studenten zorgverzekeringen kiezen

Je bent 18 jaar of ouder, en ben dus verplicht een eigen zorgpolis te hebben. Helaas zijn er maar weinig helemaal gezond, en daarom hebben we recent een onderzoek verricht naar de zorgvraag.

🧑‍🎓 Welke zorg hebben studenten vaak nodig?

Wat vindt de student het meest belangrijk?

🔽 Lage zorgpremie (de prijs) 67% noemt dit
🚑 Vrije keuze welk ziekenhuis 39% noemt dit
⛷️ Goede dekking bij wintersport 32% noemt dit
Fysio bij sportblessures 28% noemt dit
📱 App voor indienen zorg 18% noemt dit

We concluderen dat studenten vooral op zoek zijn naar een goedkope zorgpolis, maar dat er zeker wel zorgwensen zijn. Ook geven studenten, meer dan andere groepen, aan graag gebruik te willen maken van handige tools zoals een website of app. Veel zorgverzekeraars hebben deze tools inmiddels ter beschikking. Op deze pagina laten we de genoemde punten meewegen bij het bepalen van de beste studenten zorgverzekering. Let wel: wat de beste zorgverzekering is, verschilt per persoon. Wat voor de ene student de beste zorgverzekering is, is dat voor de andere niet.

Studenten maken het meest gebruik van deze soorten zorg

🔺 Vaak gebruikt 🔻 Weinig gebruikt
Fysiotherapie Hulpmiddelen (bijv. rollator)
Anticonceptie Mantelzorg/thuiszorg
Tandarts Alternatieve geneeswijzen
Dekking in het buitenland Brilvergoeding

Niet geheel onlogisch is dat studenten eigenlijk geen gebruik maken van hulpmiddelen die ouderen vaak wel gebruiken. Iets opvallender is de dekking in het buitenland. Veel studenten die op vakantie gaan, kiezen voor een actieve vakantie. Dat brengt ook wat meer risico’s met zich mee. Dat geldt natuurlijk ook, in hogere mate nog, voor wintersportvakanties.

Dit vinden studenten belangrijk bij een zorgverzekering

De ziektekostenverzekering voor een student vanaf 18 jaar

Vanaf je 18e moet je zelf je verzekering gaan regelen. Je gaat dan zelf op zoek naar een ziektekostenverzekering die bij je past en deze sluit je af. Een keer per jaar mag je deze zorgverzekering wisselen, dat mag altijd tegen het einde van het jaar. Je kunt dan overstappen van verzekeringsmaatschappij, of een ander pakket nemen. Ook kun je aanvullende verzekeringen laten vallen of juist extra afsluiten.

Een goedkope zorgverzekering voor een student

Wil je graag de goedkoopste verzekering die er te vinden is? Dan is een budgetpolis misschien een goed idee. Dit is de goedkoopste soort zorgverzekering die er bestaat, maar je levert er ook wel wat voor in. Zo kun je terecht bij een kleiner aantal ziekenhuizen. Het zou dus best kunnen dat je een eind moet rijden voor je bij het juiste ziekenhuis bent. Wil je iets meer keuze uit ziekenhuizen waar je terecht kunt? Ga dan voor een naturapolis. Je kunt er ook voor kiezen om een restitutiepolis te nemen, dan wordt je zorg vergoedt bij alle behandelaars.

Je studenten zorgverzekering vergelijken

Om de beste zorgverzekering voor jou als student te vinden, is het belangrijk dat je verschillende zorgverzekeringen goed met elkaar vergelijkt. Dat kun je gemakkelijk doen met onze zorgvergelijker. Zo kun je alle voor- en nadelen van de zorgverzekeringen, samen met de prijzen op een rijtje zetten, zodat je precies weet welke verzekering het beste bij je past.

6 goede tips voor studenten om in 2023 te besparen

Check je zorgtoeslag

Als student heb je mogelijk recht op zorgtoeslag in 2023. Heb jij al de check gedaan of je aan de voorwaarden voldoet? Hier kun je de tabel vinden met alle bedragen.

 

Online je zorgverzekering afsluiten

Het online vergelijken en afsluiten van je zorgverzekering levert vaak extra “online korting” op. Geen tussenschakels, geen verzekeringsmannetjes over de vloer en geen afsluitkosten. Gewoon bij ons de goedkoopste polis vinden en met een paar muisklikken is het geregeld!

Kies (bewust) een hoger eigen risico

Voor de meeste studenten geldt dat ze amper zorg nodig hebben. Daarom is het verhogen van het eigen risico een slimme tactiek om de premie flink te verlagen!

 

Pakketkorting bij je vaste verzekeraar

Als je al andere verzekeringen hebt lopen, bijvoorbeeld een inboedelverzekering, kun je vaak extra korting krijgen. Dit heet pakketkorting en de meeste verzekeraars bieden dit aan. In zo’n geval is het misschien slim om te kiezen om hier ook je zorgverzekering onder te brengen.

Denk goed na over aanvullende pakketten

Heb je ze echt nodig? Betaal je niet onnodig teveel voor iets wat je eigenlijk niet nodig bent? De meeste studenten kunnen af met een basisverzekering.

 

Kies een naturapolis

De naturapolis is de goedkoopste variant maar voldoet meestal echt wel voor studenten en scholieren. Verzekeraars sluiten genoeg contracten zodat je vaak toch bij een ziekenhuis dichtbij terecht kunt. Hier kun je alle naturapolissen vinden. Een dergelijke budgetpolis of budget zorgverzekering voor studenten kan een slimme zet zijn.

Beste verzekering kiezen en de goedkoopste basisverzekering afsluiten!