Beste zorgverzekering Zwangerschap 2024

zwangere buikHeb jullie een kinderwens, of ben je al in verwachting? Goed dat je eens even goed kijkt naar de zorgverzekering van 2024. Van zwanger raken, tot de zwangerschap zelf en van bevalling tot kraamzorg. De zorg rondom de geboorte van je kind moet natuurlijk goed geregeld zijn.

In de basisverzekering zijn er wel wat standaard vergoedingen opgenomen, daarover hieronder meer. En aanvullend verzekeren is absoluut aan te raden. Daarom eerst de beste aanvullende zorgverzekeringen.

6x de beste verzekering zwanger

Deze top 5 is tot stand gekomen door de basisverzekeringen met aanvullend te combineren. De meest aantrekkelijke zorgpremie én dekking komen dan naar voren.

Welke zorgverzekering zwanger?🤰

In de basisverzekering zijn vaste vergoedingen opgenomen, ongeachte de verzekeraar welke je kiest. Dot geldt eveneens voor alles wat met het krijgen van een kind te maken heeft. Kosten voor de gynaecoloog, verloskundige, noodzakelijke prenatale echo’s, ziekenhuisbevalling bij medische noodzaak en kraamzorg thuis zijn hierin opgenomen.

Maar je betaalt dan wel veel eigen bijdrages.

Wat kan ik het beste doen?

Kies voor een goede zorgverzekeraar met een aanvullend pakket voor kraamzorg en geboorte. Daarom zijn we alle zorgpolissen van 2024 van de zorgverzekeraars gaan vergelijken.

Waarvoor aanvullend verzekeren?

Aanvullende verzekering voor zwangerschap is interessant. Omdat bij aanvullende verzekeringen de eigen bijdrage deels of volledig wordt vergoed.

En dat is niet alles, vergoeding voor lactatiedeskundige, borstkolf, zwangerschapscursussen, huur / aanschaf van TENS-apparaat en een gratis kraampakket worden aangeboden.

Vergoeding voor zwangerschapscursus

Heb je interesse in een zwangerschapscursus en ben je benieuwd of je hier een vergoeding voor kunt krijgen? Een zwangerschapscursus wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. Dat wordt alleen (gedeeltelijk) vergoed vanuit een aanvullende zorgverzekering. Dit geldt alleen wanneer je een zwangerschapscursus volgt via een gecontracteerde zorgaanbieder. Afhankelijk van het type aanvullende verzekering dat je afsluit, verschilt het maximumbedrag wat je hiervoor kunt ontvangen. Niet-gecontracteerde zorgaanbieders worden sowieso niet vergoed.

Beste keuze voor vrouwen: aanvullende zorgverzekering zwanger

Zoals we hierboven laten zien: wanneer je in de toekomst zwanger wilt worden, kun je het beste nu een aanvullend kraamzorg pakket kiezen. Dit verdient zichzelf meer dan terug. Zeker omdat je tijdens het lopende kalenderjaar je polis niet meer tussentijds kan aanpassen. Het moment van overstappen of zorgverzekering wijzigen is het enige moment om voor aanvullende vergoedingen te kiezen.

De basisverzekering: zwanger raken, zwangerschap en bevalling

Deze vergoedingen zijn in 2024 opgenomen:

 1. Consult bij de verloskundige tijdens de zwangerschap
 2. Termijnecho (eenmaal per zwangerschap, week 12)
 3. De 20 weken echo (officieel Structureel Echoscopisch Onderzoek)
 4. Specifieke diagnose echo (ook bekend als echo op medische indicatie)
 5. Combinatietest op basis van een medische indicatie. (Verwijzing van een verloskundige, huisarts of gynaecoloog is hiervoor benodigd)
 6. Het plaatsen van anticonceptiva als de spiraal, implanon en pessarium
 7. Verloskundige begeleiding bij een bevalling in een polikliniek, geboortecentrum, kraamzorghotel of thuissituatie

Basisverzekering: vergoeding van deze zorgverleners

Onderstaande tabel laat een specificatie van de standaardvergoeding uit de basisverzekering 2024 zien.

Behandeling Vergoeding
Huisarts Volledige vergoeding
Gynaecoloog Volledige vergoeding
Verloskundige Volledige vergoeding
Poliklinische bevalling in het ziekenhuis of geboortecentrum Basisverzekering vergoed standaard € 246,-. Zelf zal je tussen de € 300,- en € 400,- moeten betalen. (kosten min 230 euro)
Kraamzorg thuis Maximaal 80 uur vergoeding, afhankelijk van de situatie. Maar per uur € 5,00 eigen bijdrage
Kraamzorg in ziekenhuis € 38,- per dag eigen bijdrage moeder + kind (totaal)
Vervoer naar ziekenhuis € 118,- eigen bijdrage + eigen risico

Top tijd aanvullend verzekeren

Heb je een kinderwens, wees dan op tijd met het kiezen van de juiste aanvullende zorgverzekering. Want Aanvullend verzekeren is altijd interessant. De meeste dekking valt te behalen met de eigen bijdrage. Zonder verzekering betaal je voor een ziekenhuisbevalling (of in geboortecentrum) een flink bedrag aan eigen bijdrage. De eerste € 230,- wordt door de basisverzekering vergoed, en de overige kosten zijn voor eigen rekening. Met de aanvullende dekking kan de zorgverzekeraar het volledige tarief vergoeden.

Waarvoor aanvullend verzekeren bij zwangerschap?

Aanvullende zorgverzekeringen geven een vergoeding voor:

 • Deels of volledige eigen bijdrage voor kraamzorg thuis én / ziekenhuis of kraamhotel
 • Deels of volledige eigen bijdrage voor ziekenhuisbevalling p.p. voor moeder en kind
 • Zorgkosten voor verlengde kraamzorg (bovenop de 10 dagen / 80 uur)
 • Een gratis kraampakket, deze krijg je bij de meeste zorgverzekeraars
 • Hulp bij borstvoeding problemen door lactatiekundige
 • Diverse preventieve zwangerschapscursussen
 • IVF Behandelingen vanaf de 4e keer
 • Fysiotherapie welke is te wijten aan eventuele bekkeninstabiliteit
 • Zwangerschapsyoga

5 tips omtrent zwangerschap en verzekeren:

 1. Altijd een verstandige keuze als je zwanger bent of wilt worden.
 2. Het aanvullend pakket hoeft enkel door de vrouw te worden gekozen.
 3. Het kraampakket dien je zelf aan te vragen, niet vergeten dus.
 4. Binnen 4 maanden na de geboorte moet je de gegevens van je baby doorgeven bij je verzekering.
 5. Verzeker jezelf op tijd, afsluiten kan tot 1 januari. Overstappen en tussentijds wijzigen in het jaar waarin je zwanger bent kan niet.

Selecteer vergoedingen in de zorgvergelijker

Beschuit met muisjes wit roze blauw De conclusie is dat sowieso iedereen veel kosten worden gedekt in 2024. Soms volledig en anders weer deels. Kan je het geld missen en wil je een dure nota voorkomen, verzeker je dan aanvullend. Ook al is het een gevoel welke de juiste zorgverzekeraar de beste voor jou is. Zeker als je op zoek bent naar vergoedingen welke met het zwanger worden of de huidige zwangerschap te maken hebben.

Wil je dan ook nog eens aanvullend verzekeren voor de tandarts, of fysiotherapie, dan wordt het nog lastiger. Sommige verzekeraars bieden losse verzekeringen, anderen geven je de keuze uit combinatiepakketten. Compleet met dekking voor fysiotherapie, alternatieve geneeswijzen en andere vergoedingen. Voor de één is dat ideaal, de ander krijgt extra zorg aangeboden welke voor haar niet nodig is.

Gratis kraampakket bij je zorgverzekering

Enkele zorgverzekeraars geven bij zwangerschap een gratis kraampakket. Vaak is daar wel een aanvullend pakket voor nodig. Dat is toch vaak weer mooi meegenomen. Neem je dus een aanvullend pakket, ga dan eens na of je ook een gratis kraampakket van je verzekeraar ontvangt.

Gratis kraampakket van je zorgverzekeraar

Wat zit er in het gratis kraampakket?

De inhoud is per zorgverzekeraar wisselend, maar doorgaans bevat een kraampakket de volgende producten:

 •  Een steriele navelklem
 •  Matrasbeschermers
 •  Een kraammatras
 •  Kraamverband en netbroekjes
 •  Onderleggers
 •  Gaasjes
 •  Een flesje alcohol
 •  Watten en gaasjes
 •  Ontsmettende handgel

Houdt er rekening mee dat je altijd een kraampakket in huis moet hebben, ook wanneer je van plan bent in het ziekenhuis te bevallen. Het kan zomaar zijn dat je toch thuis bevalt.

Controles en echo’s

Als je zwanger bent zal als eerste een afspraak gemaakt worden bij de verloskundige. Dit is gemiddeld bij 12 weken. Daarna kom je bij de 16, 20, 24, 27, 30, 33 en 36 weken ter controle bij de verloskundige. Hierna komt de bevalling in zicht en wordt je wekelijks verwacht. De hulp van de gynaecoloog wordt ingeroepen bij aandachtspunten of bij eventuele complicaties. Bij de bevalling zelf is de gynaecoloog vanzelfsprekend ook aanwezig. Er is een volledige vergoeding door je zorgverzekeraar voor de echo’s en controles. Toch heb je bij zwangerschap baat bij een zorgverzekering met ruime dekking.

Combinatietest

Tijdens je zwangerschap kun je je kindje laten onderzoeken op verschillende ziektes. Het gaat om het syndroom van Down, syndroom van Patau en het syndroom van Edwards. Dit onderzoek bestaat uit een bloedonderzoek welke plaatsvindt tussen 9 en 14 weken zwangerschap. De nekplooimeting (echo) vind plaats tussen de 77 en 95 dagen zwangerschap. De kosten voor de eerste (12 weken) en tweede (20 weken) trimester SEO structureel echoscopisch onderzoek bedragen € 148,92 en € 179,27. Dit wordt, indien je dit laat doen bij een gecontracteerd ziekenhuis, volledig vergoed door je zorgverzekeraar.

Welke vergoeding kraamzorg?

Ook in 2024 heb je recht op minimaal 24 uur en maximaal 80 uur kraamzorg. Daarover betaal je over het jaar 2024 een eigen bijdrage van exact 5 euro per uur. Deze uren moeten in maximaal 10 dagen worden ingedeeld. Geef je geen borstvoeding maar kunstvoeding, dan heb je recht op 45 uur vergoeding voor kraamzorg.

Als je een ziekenhuisbevalling hebt ondergaan geldt voor iedere ziekenhuisdag 6 uur kraamzorg ter plaatse. Er is een vrijstelling voor de dag van thuiskomst, deze tellen niet mee. Je bent verplicht om minimaal 24 uur kraamzorg te accepteren, zorgverleners kunnen je baby dan met een goed gevoel overdragen aan de ouders.

 • Volledige vergoeding eigen bijdrage + evt. extra uren
 • Hulp met baby verzorgen en huishoudelijke taken

Medische Indicatie

Wanneer er een medische indicatie is wordt er géén eigen risico en géén eigen bijdrage in rekening gebracht. De medische indicatie bij zwangerschap is er als je als vrouw onder de hierna te noemen risicogroepen valt.

De beste en goedkoopste zorgverzekeringen voor jou op een rijtje!