Hoe kan ik de basisverzekering vergelijken?

Het einde van het jaar nadert: de nieuwe zorgpolis voor aankomend jaar (2024) heb je in een e-mailbericht ontvangen. Laat je alles ongewijzigd, of vraag je jezelf af: welke verzekering bij je past?
Het startpunt is de vergelijking van de basisverzekering. Deze is voor iedereen verplicht, en wordt dan ook als het meest belangrijk gezien. Hoewel de dekking, in tegenstelling tot aanvullende pakketten, altijd gelijk is bij de basispolis is het toch belangrijk om goed onderzoek te doen. Er zitten namelijk wel verschillen in bijvoorbeeld het feit of je wel of niet naar ieder ziekenhuis mag. Vooral mensen die relatief vaak zorg nodig hebben zijn gebaat bij een basisverzekering die bij hun past.

Waar begin ik met vergelijken van de zorgverzekering?

Als eerste stap raden we je aan om de beslissing te nemen of je gaat voor “zo goedkoop mogelijk” of dat je een bewuste keuze maakt op basis van je zorgwensen. Een hele goedkope basisverzekering is best mogelijk maar als je zorgbehoevend bent raden wij dit af. Het is dan slimmer om een goede vergelijking te maken; welke zorgverzekering biedt de beste dekking voor hetgeen ik nodig heb.

Kan ik beter een restitutie- of een naturapolis kiezen?

Als tweede stap maak je de keuze uit een naturapolis of een restitutiepolis. Het verschil hiertussen is dat je bij een naturapolis beperkt bent in naar welk ziekenhuis of welke arts je gaat. Bij een restitutiepolis heb je 100% vrijheid. Enige nuance is hier natuurlijk wel op z’n plaats; vaak hebben de zorgverzekeraars met een naturapolis echt heel veel zorgverleners aangesloten (gecontracteerd) waardoor je eigenlijk nog genoeg keuze hebt. Maar als je gewenste ziekenhuis dichtbij hier niet bij zit kies je natuurlijk liever voor een restitutiepolis, of een naturapolis die je favoriete ziekenhuis of arts wel heeft gecontracteerd.

Tip: maak een klad briefje op papier met je wensen en check alles goed

Als je hebt gekozen voor een bepaalde soort polis, kun je verder gaan met vergelijken. Heb je zorg nodig in de vorm van tandarts, orthodontie, fysiotherapie? Wil je elk jaar een nieuwe bril uit kunnen kiezen of lenzen? Maak je gebruik van hulpmiddelen? Zet al je wensen eens op een A4’tje. Dit kan er zo uit zien;

  • Mijn gewenste ziekenhuis is het Martini Ziekenhuis in Groningen
  • Ik wil geen kosten voorschieten dus ik kies voor een naturapolis, deze is ook nog eens goedkoper dan de restitutie variant.
  • Controleren -> Door welke verzekeringen is het Martini Ziekenhuis gecontracteerd?
  • Na de check blijkt het ziekenhuis gecontracteerd door de goedkoopste zorgverzekering, namelijk Zilveren Kruis (met hun budget label ZieZo).
  • Ik kan dus met een gerust hart kiezen voor de goedkoopste zorgverzekering die er momenteel in Nederland te vinden is!

In dit geval blijkt dus dat de keuze niet heel moeilijk is. Maar misschien is in jouw geval het gewenste ziekenhuis niet aangesloten en moet je uitwijken naar een andere (iets duurdere) polis. Ook in dat geval is er vast een goede zorgverzekering te vinden op onze website!

🔥 Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn weer bekend en onze website is aangepast. Je kunt nu weer zorgverzekeringen vergelijken en direct overstappen.

» Zorgverzekering vergelijken 2024 «

Recente blogartikelen

Stap jij over? Recordaantal overstappers zorgverzekering verwacht dit jaar!

Meer lezen
zwangerschap

Kinderwens in 2024? Zo zit het met je zorgverzekering en zwangerschap!

Meer lezen

Zorgverzekeraars wachten op elkaar: premie Menzis bekendgemaakt!

Meer lezen

Is de goedkoopste zorgverzekering kiezen verstandig?

Meer lezen

De beste en goedkoopste zorgverzekeringen voor jou op een rijtje!