In 2023 overstappen? Je bent niet de enige!

2023 overstappenWil je in 2023 overstappen van zorgverzekering, dan ben je waarschijnlijk niet de enige. Er wordt namelijk verwacht dat in 2023 veel meer mensen overstappen naar een andere zorgverzekering dan in 2022. Dat heeft verschillende redenen. In dit artikel bespreken we waarom je zou willen overstappen en wat de verwachtingen zijn.

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) publiceert jaarlijks de Monitor Zorgverzekeringsmarkt. Aan de hand van dat rapport verwachten experts dat veel meer mensen in 2023 zullen overstappen. In de overgang van 2021 op 2022 besloot 6,7% van alle Nederlanders over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn een kleine 1,2 miljoen verzekerden.

Waarom in 2023 overstappen?

Er zijn verschillende redenen aan te wijzen waarom meer mensen in 2023 zouden overstappen van zorgverzekering. Het wegvallen van collectieve kortingen is één van de belangrijkste redenen hiervoor. Nu die kortingen immers niet meer bestaan, gaan veel mensen op zoek naar een goedkopere zorgverzekering. Ook de hoge inflatie en de toenemende prijsverschillen tussen zorgverzekeringen kunnen redenen zijn waarom je er in 2023 voor zou kiezen om over te stappen.

Hogere premies

Inmiddels is bekend dat we te maken hebben gekregen met een flinke premiestijging. Niet fijn natuurlijk, want zorg wordt (net als andere zaken) alsmaar duurder. Voor veel mensen is het daarom lastig om rond te komen. Omdat verzekeraars hebben geprobeerd de premiestijging vorig jaar in te dammen, hebben veel verzekeraars nu minder geld in de kas. Dat is één van de redenen waarom er dit jaar wél een flinke premiestijging is.

Groter verschil in prijs

In 2023 is er een groot prijsverschil tussen verschillende basisverzekeringen ontstaan. De goedkoopste en duurste zorgverzekering verschillen namelijk €535 per jaar. In 2018 was dat nog €324. Omdat het verschil zo groot is geworden, zijn er veel mensen die besluiten in 2023 te overstappen naar een andere zorgverzekering. Door over te stappen kun je namelijk vaak erg veel geld besparen. Wil je overstappen, maar ben je nog op zoek naar wat tips? In dit artikel helpen we je daar wat verder mee!

Zorgverzekering met beperking

Je wist het misschien nog niet, maar veel zorgverzekeringen hebben een beperking. Dat betekent dat er één of meerdere beperkingen in de voorwaarden van de zorgverzekering staan. Veel mensen zijn vaak niet op de hoogte van die beperkingen, maar ze kunnen wel erg veel invloed hebben op de zorg die je krijgt. Er zijn ook veel mensen die wel bewust voor een verzekering met een beperking kiezen. Dit is immers vaak goedkoper. Toch is het belangrijk dat je ook kijkt of die verzekering echt bij je past. Anders is de kans groot dat je later toch een stuk duurder uit bent. Voorbeelden van dergelijke beperkingen zijn:

  • Geen vrije zorgkeuze, maar een beperkte keuze uit ziekenhuizen en zorgverleners
  • Verplichting om voor bepaalde hulpmiddelen online te kiezen (en bij een beperkt aantal aanbieders)
  • Een lage vergoeding voor zorg die niet-gecontracteerd is
  • Een beperkt aanbod gecontracteerde zorgaanbieders en zorgverleners voor bijvoorbeeld fysiotherapie of medisch specialistische zorg

2023 overstappen

Wanneer voor 2023 overstappen?

Wil je overstappen van zorgverzekering, dan heb je tot en met 31 december om je huidige zorgverzekering op te zeggen. Is je zorgverzekering eenmaal opgezegd, dan heb je tot en met 31 januari om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. Sluit je pas eind januari een zorgverzekering af, dan gaat de zorgverzekering met terugwerkende kracht in. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat je een maand zonder zorgverzekering zit. Het kan ook zijn dat je al vóór 31 december een nieuwe zorgverzekering hebt gevonden. Je hoeft dan je oude zorgverzekering niet op te zeggen. Je sluit simpelweg je nieuwe zorgverzekering af. De zorgverzekeraars regelen dan onderling met elkaar dat je oude zorgverzekering opgezegd wordt. Je hoeft zo dus vrijwel nooit bang te zijn dat je dubbel verzekerd raakt. Ook voor brillen, de tandarts, fysiotherapie, orthopedie, alternatieve geneeswijzen of een aanvullende zwangerschap verzekering is het belangrijk om alle zorgverzekeringen goed met elkaar te vergelijken!

2023 overstappen

🔥 Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn weer bekend en onze website is aangepast. Je kunt nu weer zorgverzekeringen vergelijken en direct overstappen.

» Zorgverzekering vergelijken 2024 «

Recente blogartikelen

Stap jij over? Recordaantal overstappers zorgverzekering verwacht dit jaar!

Meer lezen
zwangerschap

Kinderwens in 2024? Zo zit het met je zorgverzekering en zwangerschap!

Meer lezen

Zorgverzekeraars wachten op elkaar: premie Menzis bekendgemaakt!

Meer lezen

Is de goedkoopste zorgverzekering kiezen verstandig?

Meer lezen

De beste en goedkoopste zorgverzekeringen voor jou op een rijtje!