Goedkoopste zorgverzekering 2023

De goedkoopste zorgverzekering 2022De meest gestelde vraag aan ons is: welke zorgverzekering is het goedkoopst? Premies voor 2023 liggen tussen 107,45 en 135,95 per maand (met max. eigen risico) Een groot verschil dus! Overstappen kan voor jou dan ook zeker lonen als goedkoop je zorg wilt verzekeren. Door te vergelijken kun je gemakkelijk je eigen keus maken en zien of de laagste zorgverzekering voor jou de beste keus is.

Inhoudsopgave » Hoe vind ik de goedkoopste zorgpolis?

De premies zijn bekend, stap over voor 31 december! Kies jij de goedkoopste zorgverzekering 2023?

Nu heb je hopelijk de voordeligste ziektekostenverzekering voor jou kunnen vinden. Daarna hoef je niet perse verder te vergelijken, maar onderling zijn er wel kleine verschillen, zeker op het gebied van vrije artsenkeuze en aanvullend. Heb je dat niet nodig, dan volstaat de goedkoopste zorgverzekering 2023 wellicht. Denk er goed over na, de keuze is aan jezelf of het goedkoopste ziekenfonds het beste bij je past.

Zoals je ziet zijn er ook duidelijke onderlinge verschillen in korting welke bij een verhoogd eigen risico worden berekend. Wil je graag een hoge korting, dan kun je kiezen voor een verzekering die een hoge korting geeft als je kiest voor het maximale eigen risico. Heb je liever wat meer vergoeding als je toch zorg nodig hebt? Dan maakt de korting minder uit.

📋 Tabel met verschillende lage premies | Zorgverzekeraars 2023

Overstappen is voor veruit de meeste mensen interessant!

Premie voor basis- en aanvullende zorgverzekering 2023

De basispremie voor een zorgverzekering is afhankelijk van de overheid en de zorgverzekeraars. De overheid stelt jaarlijks de hoogte van het eigen risico vast en verzekeraars maken afspraken met zorgverleners. Op basis hiervan wordt de hoogte van de basispremie en de premie voor aanvullende zorgverzekeringen bepaalt.

Kan ik zomaar overstappen om goedkoop zorg te verzekeren?

Overstappen naar een andere zorgverzekeraar is ieder jaar opnieuw mogelijk. Aan het einde van het jaar stapt gemiddeld 6% van de Nederlanders van 18 jaar en ouder over naar een andere verzekeraar. Informatiebron: Vektis. Dat lijkt misschien weinig, per saldo gaat dat toch om ruim 1 miljoen personen die voornamelijk vanuit financieel oogpunt deze keuze maken, zodat ze het goedkoopste ziekenfonds hebben.

Vergelijk de Zorgverzekeringen ziet dat overstappers voornamelijk voor het goedkoopste ziekenfonds gaan, en dan ook met het maximale eigen risico. En dat is niet alleen in de overstapperiode van 12 november tot en met 31 december, maar het hele jaar door. Jongeren welke de 18 jarige leeftijd hebben bereikt moeten vanaf dan hun eigen polis afsluiten.

Voorwaarden voor tussentijds overstappen

Er zijn veel uiteenlopende situaties waarbij je in de loop van het jaar toch kan wisselen van verzekering. Enkele praktijkvoorbeelden:

 • 18 jaar geworden, en niet meer op polis van de ouders staan
 • Bij een echtscheiding / uit elkaar gaan stopt de gezamenlijke polis
 • In een ander land gaan wonen, of terug komen in Nederland
 • Bij wisselen van werkgever stopt het collectief
 • Militairen zijn verzekerd via Stichting Ziektekostenverzekering Krijgsmacht. Zodra je daar start of stopt, stopt de verzekering ook gedurende het jaar.

Hoeveel kan ik besparen met overstappen?

In de vergelijker is de goedkoopste zorgverzekering € 107,45 en bij vrije zorgkeuze € 115,12. Vergelijk dat eens met je huidige aanbod en kijk zelf wat het beste is voor jou.

Ben je nog niet helemaal zeker van wat de beste zorgverzekering voor jou is? Volg dan de onderstaande aanwijzingen op. In vijf stappen de goedkoopste zorgverzekering kiezen!

Het eigen risico

De goedkoopste zorgverzekering is die met het hoogste eigen risico. In 2023 zijn er weer dezelfde keuzes, te beginnen bij € 385,- en met stappen van € 100,- per keer kan je dit vrijwillig verhogen tot € 885,-.

Bedrag Voorwaarden Korting?
€ 385,- Standaard en niet te verlagen Geen premiekorting
€ 485,- vrijwillig ca. 4 euro korting
€ 585,- vrijwillig ca. 8 euro korting
€ 685,- vrijwillig ca. 12 euro korting
€ 785,- vrijwillig ca. 16 euro korting
€ 885,- vrijwillig en maximaal ca. 20 euro korting

Hoe hoger het eigen risico, des te hoger de korting van de zorgpremie dus is. De belangrijkste vraag aan jezelf is dus: hoeveel zorg verwacht ik te gebruiken en hoeveel gaat me dit (of de zorgverzekeraar) kosten? Met het antwoord daarop kun je een goede inschatting maken en het premieverschil berekenen. Zo ben je verzekerd van de laagste zorgverzekering.

Rekenvoorbeeld

Door te kiezen voor het maximale vrijwillig eigen risico bespaar je in 2023 gemiddeld € 20,- per maand. 12 maanden x € 20,- = € 240,-. Doe je dit volgend jaar nog een keer, dan heb je 2 x € 240,- bespaard = € 512,-.

Heb je dan een keer ‘pech’ en betaal je toch het maximaal eigen risico van € 885,- uit eigen zak, dan heb je dat eerder als korting al verdiend.

Kijk zelf in de zorgvergelijker

Vrije artsenkeuze in Nederland

De restitutiepolis heeft het kenmerk: volledig vrije artsenkeuze. De naturapolis is hierin beperkter.

De beste keuze is voor veel mensen de restitutiepolis, want dan heb je in heel Nederland toegang tot alle zorg zonder extra te moeten betalen. Bij de naturapolis heb je ook het recht te gaan en staan waar je wilt, maar dan dien je zelf fors in de buidel te tasten bij niet gecontracteerde zorg. Bij het afsluiten van de basisverzekering moet je hier dan ook altijd goed op letten. Op de welke zorgverzekering past bij mij? pagina vind je er meer informatie over. Op die manier weet je zeker dat het goedkoopste ziekenfonds ook de juiste is voor jou.

Goedkoop aanvullend verzekeren

Naast het kiezen voor de goedkoopste basisverzekering zijn er nog veel aanvullende verzekeringen. Hier worden vergoedingen aangeboden welke de basisverzekering niet dekt. In trek zijn de volgende polissen:

 • goedkoopste tandartsverzekering vanaf: € 6,50
 • orthodontie vergoeding gemiddeld € 25,-
 • goedkoopste zorgverzekering met fysiotherapie: € 3,-
 • Alternatieve geneeswijzen en geneesmiddelen
 • Vergoeding voor eigen bijdrage anticonceptie
 • Brillenvergoeding en lenzen

Welke zorg ga je echt gebruiken? Het is belangrijk om goed uit te zoeken welke aanvullende verzekeringen bij je passen, zodat je altijd de laagste zorgverzekering hebt. Bij weinig behandelingen betaal je mogelijk meer premie dan dat het voordeel van de verzekering is.

Extra korting bij jaarbetaling

Bij alle aanbieders geldt dat je nog meer voordeel behaalt wanneer je de zorgpremie voor 6 maanden of een heel jaar vooruit betaald. Op jaarbasis krijg je dan ca. 2% korting, echter moet je het geld dan wel kunnen missen.

Goed zoeken en de goedkoopste zorgverzekeringen vergelijken

Na het opvolgen van bovenstaande tips kan je aan de slag met vergelijken en bekijken welke zorgverzekering het goedkoopst is en het beste bij je past. Met de zorgvergelijker heb je advies op maat, met voor- en nadelen per polis en bijbehorende tarieven. Handig: na het kiezen kan je direct in een beveiligde verbinding op de website van de zorgverzekeraar afsluiten. Op de zorgverzekeringen vergelijken 2023 pagina vind je een overzicht van de zorgverzekeraars en kan je doorklikken voor meer informatie over de aangeboden verzekeringen.

Goedkoopste studenten zorgverzekering

Studenten en jongeren

De gemiddelde student maakt weinig gebruik van de zorg, en heeft daardoor ook weinig zorgkosten. Om die reden is het voor studenten interessant om te kiezen voor de goedkoopste budgetpolis met het hoogste eigen risico. De bekende studenten verzekeraar Besured is helaas gestopt. Kijk snel wat voor 2023 het beste aanbod is voor studenten.

Goedkoopste studenten polissen

Goedkoopste tandartsverzekering

Als je denkt dat je in 2023 veel kosten gaat maken bij de tandarts is het raadzaam om ook dit mee te nemen in je vergelijking. In het basispakket is wél vergoeding opgenomen voor kinderen tot 18 jaar en géén vergoeding voor reguliere controle en behandelingen.

Beste tandartsverzekeringen

De nieuwe zorgverzekering

De basispolis krijgt een bredere dekking zodat een grotere groep Nederlanders kan profiteren van de basisverzekering. De belangrijkste wijzigingen:

 • Geen eigen risico meer bij stoppen met roken programma
 • Logeervergoeding van maximaal € 75,- per nacht bij lange reizen voor behandelingen
 • Behandelingen door specialist ouderengeneeskunde en de arts verstandelijk gehandicapten vergoed
 • 3 Medicijnen per direct toegevoegd, betreft Fampyra, durvalumab en abemaciclib

De korting voor een collectieve zorgverzekering 2023 blijft bestaan. Deze kan in sommige gevallen tot wel 20% bedragen.

Diagram van zorgpremie 2023 VGZ, CZ, Menzis en Zilveren Kruis. Natura, combinatie en restitutie.

Zorgverzekering 2023 kiezen, let op!

Je wilt zorgvuldig vergelijken en daarom moet je weten zijn dat er 4 verschillende soorten basisverzekeringen zijn.

 •  Budgetpolis – zeer beperkte artsenkeuze
 •  Naturapolis – beperkte artsenkeuze
 •  Restitutiepolis – 100% vrije artsenkeuze
 •  Combinatiepolis – Het beste van 2 werelden. Veelal vrije keuze, maar om de premie betaalbaar te houden zijn specifieke typen zorg hiervoor uitgesloten

Wil je ook aanvullend verzekeren?

Dat is niet verplicht en optioneel.

 •  Er zijn gevarieerde dekkingen / verzekeringen per verzekeraar, gebruik daarvoor de zorgvergelijker
 •  Een aanvullende verzekering mag je soms bij andere zorgverzekeraar afsluiten, vaak pas na goedkeuring / acceptatie
 •  Voor 18 jarige en wat ouder is de combinatiepolis voor studenten mogelijk een goedkope optie

Op VergelijkdeZorgverzekeringen.nl vergelijk je ook aanvullend met de zorgvergelijker. Zo weet je zeker of een aanvullende verzekering bij je past of dat je liever voor een goedkoop ziekenfonds gaat.

Basisverzekering weetjes

Het basispakket is bij iedere zorgverzekeraar gelijk, zoals je eerder hebt kunnen lezen is deze ook verder uitgebreid. De zorgpremie is echter overal anders, maar waarom eigenlijk? Dit komt omdat zij met elkaar concurreren op het gebied van de basiszorgverzekering evenals het aanvullende zorgverzekeringspakket. Voordeliger uit zijn kan door een goedkope zorgverzekering kiezen. De inhoud van behandelingen, vergoedingen en eventueel geldende eigen bijdrage zijn in 2023 dus bij iedere zorgverzekeraar identiek. Alle verzekeraars zijn verplicht om een zorgverzekeringskaart aan te  bieden. Hierin vind je de details van de door jou samengestelde zorgpolis.

Vanaf 18 jaar heeft elke Nederlander / inwoner van Nederland de verplichting om een zorgverzekering op eigen naam te hebben, uitzonderingen daargelaten. Vergelijk alle 38 zorgverzekeraars welke de basisverzekering aanbieden, er is dan ook enorm veel te kiezen. Allemaal vergoeden zij precies hetzelfde uit het basispakket als het gaat om het bezoek en de behandeling door een huisarts, het ziekenhuis, de apotheek, medische hulpmiddelen en andere zorgkosten. Toch zijn er enorme verschillen in de zorgpremie prijzen. De zorgverzekering vergelijken 2023 zal in de meeste berekeningen positief uitpakken waardoor je goedkoper uit bent t.o.v. het aanbod door je zorgverzekeraar. Zo ben je zeker van de goedkoopste ziektekostenverzekering die past bij wat je zoekt.

Nog een feitje: risicogroepen zoals chronisch zieken, ouderen, gehandicapten, et cetera, worden bij het overstappen of nieuw afsluiten altijd geaccepteerd. Dit is opgenomen in de Nederlandse wet.

Advies voor de beste zorgpremie

De inhoud is dus altijd gelijk, toch is er veel te kiezen. Besparen op ziektekosten kan door:

 •  Kiezen voor een hoger vrijwillig eigen risico
 •  Naturapolis kiezen met kleine beperking welke ziekenhuizen gecontracteerd zijn
 •  Losse aanvullende verzekering nemen of gecombineerd zoals goedkoopste zorgverzekering met tandarts
 •  Zorgpremie in één keer betalen geeft gemiddeld 2% korting

Wat als je geen zorgverzekering afsluit?

Zoals gezegd is iedereen die in Nederland woont en/of werkt verplicht een zorgverzekering voor 2023 af te sluiten. Op deze regeling gelden twee uitzonderingen: mensen die gemoedsbezwaren hebben, oftewel vanwege hun geloofs- of levensovertuiging geen basisverzekering af willen sluiten, en militairen in actieve dienst. Maar wat gebeurt er als je niet tot een van deze twee uitzonderingsgroepen behoort en desondanks geen zorgverzekering 2023 afsluit? De Rijksoverheid controleert en spoort mensen op die geen zorgverzekering hebben. In het geval van wel verzekerd zijn, maar verzuimen deze te betalen worden deze mensen aangemeld bij het Zorginstituut Nederland.

Vrije zorgkeuze

In Nederland hechten we veel waarde aan keuzevrijheid, tevens bekend als vrije zorgkeuze. In de vergelijker wordt dan ook expliciet vermeld bij welke zorgverzekering er vrije zorgkeuze is. Keuzevrijheid is van toepassing op het moment dat je een apotheek, specialist of ziekenhuis gaat bezoeken. Controleer daarom altijd de vrije artsenkeuze, is dit niet het geval dan kan het natuurlijk alsnog zo zijn dat je gebruik kan maken van je gewenste zorgverlener. Bij de gecontracteerde zorgverleners kom je in aanmerking voor de volledige vergoeding volgens het basispakket. Bij zorg door niet gecontracteerde zorgverleners geldt er een eigen bijdrage. Normaliter zijn er voldoende zorgverleners, waaronder ook ziekenhuizen, in jouw woonomgeving gecontracteerd. Zo kan je jezelf vaak toch goedkoop verzekeren voor jouw zorg zonder al te veel in te leveren op zorgverleners in de buurt.

Eigen risico 2023 vergelijken

Sinds de invoering van de ziektekostenverzekering (voorheen Ziekenfonds) geldt voor alle volwassenen een verplicht eigen risico. De kosten voor noodzakelijke medische zorg, waarop de zorgkosten van toepassing zijn, zijn voor rekening van de patiënt zelf. Volgens de overheid en zorgverzekeraars is het idee achter deze regeling dat patiënten zorgvuldiger met zichzelf om zullen gaan en niet meer voor elk wissewasje naar de huisarts gaan. Vanzelfsprekend is de bijkomstigheid voor zorgverzekeraars dat de uit te keren zorgkosten naar beneden gaan. De hoogte van het eigen risico wordt ieder jaar door de overheid vastgesteld. Het verplichte eigen risico wordt niet verhoogd en blijft dus ongewijzigd op 385 euro. Deze kan vrijwillig worden verhoogd met maximaal € 500,- tot € 885,-. Een hoger vrijwillig eigen risico heeft direct invloed op de goedkope zorgverzekering 2023, hierdoor krijg je een flinke korting. Welke zorgverzekering je kiest, is afhankelijk van je wensen: de goedkoopste ziektekostenverzekering, een restitutiepolis of een breed aanvullend pakket, jij bepaalt.

Goedkope zorgverzekering kiezen

Je kunt uit heel veel goedkope zorgverzekeraars kiezen, dat maakt het overstappen er eigenlijk niet makkelijker op. Wanneer overstappen? Dat doen we uiterlijk 31 december, of 31 januari wanneer je eind van het jaar je huidige zorgpolis opzegt. Bij de meeste zorgverzekeraars kan je kiezen uit verschillende zorgpolissen: budgetpolis, naturapolis, gecombineerde zorgpolis en de restitutiepolis. Deze hebben allemaal invloed op de vrije zorgkeuze. De restitutiepolis vergoed 100% bij alle Nederlandse ziekenhuizen, huisartsen, apotheken en andere zorgverleners. De aanvullende zorgverzekeringen kunnen daarentegen wel super aantrekkelijk zijn bij deze zorgverzekeraars. De zorgpremie en vergoedingen zijn zeer scherp. Uiteraard kan je er voor kiezen om zelf bij verschillende zorgverzekeraars op de website te kijken en te informeren naar wat de beste verzekering van 2023 is in jouw persoonlijke situatie. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook een heleboel websites waar je een vergelijking van de ziektekosten kunt maken, zo ook hierboven. Zo kun je goed bepalen of het goedkoopste ziekenfonds ook de beste keus is voor jou.

Beste verzekering kiezen en de goedkoopste basisverzekering afsluiten!