zorgverzekering

Goedkoopste Zorgverzekering en zorgverzekeraar kiezen

Natuurlijk ben jij op zoek naar de goedkoopste zorgverzekering, net zoals de meeste andere bezoekers van deze website. Dit is één van de best bezochte pagina’s. De zorgverzekering 2019 vergelijken met aanvullende verzekeringen kan met de zorgvergelijker, maar ook gewoon direct to-the-point de goedkoopste zorgverzekering 2019 vinden doe je hier onder. Hier kun je de voordeligste zorgpremie vinden met standaard eigen risico.

Welke zorgverzekering is het goedkoopste?

Meest voordelige premie is ‘slechts’ € 92,25. Door te kiezen voor het maximaal eigen risico ga je honderden euro’s per jaar besparen.

5 stappen: de goedkoopste zorgverzekering zoeken

Ben je nog niet helemaal zeker? Volg dan de onderstaande aanwijzigingen op.

Hoogte aan het eigen risico 2019 bepalen

De goedkoopste zorgverzekering is deze met het hoogste eigen risico. In 2019 zijn er weer dezelfde keuzes, te beginnen bij € 385,- en oplopend met 100 per keer kan je dit vrijwillig verhogen tot € 885,-. Hoe hoger het eigen risico, des te hoger de korting van de zorgpremie zal zijn. Een belangrijke vraag aan jezelf: hoeveel zorg verwacht ik te gebruiken en hoeveel gaat me dit, of de zorgverzekeraar, kosten? Met het antwoord daarop kun je een goede inschatting maken en het premieverschil berekenen. Weet je het allemaal niet meer en stel je zelf deze vraag: welke zorgverzekering past bij mij?

Vrije artsenkeuze in Nederland

De restitutiepolis heeft als kenmerk dat er volledig vrije artsenkeuze is. De naturapolis is hierin beperkter, regelmatig is er wel 100% dekking voor de ziekenhuizen. Daarentegen is het aanbod aan gecontracteerde klinieken, verloskundigen, klinieken, fysiotherapeuten en apotheken beperkt. De beste keuze is de restitutiepolis, dan heb je in heel Nederland toegang tot alle zorg zonder extra te moeten betalen. Bij het afsluiten van de basisverzekering moet je hier dan ook altijd goed op letten.

Aanvullend, maar niet oververzekeren!

Er is veel keuze voor aanvullende zorgpakketten, zoals tandarts, orthodontie en fysiotherapie. Het klinkt simpel, maar stel jezelf de vraag: welke zorg ga ik echt gebruiken? Het is belangrijk om goed uit te zoeken welke aanvullende verzekeringen bij je passen. Bij weinig behandelingen heb je deze natuurlijk niet nodig.

De zorgverzekeraar geeft extra korting

Bij alle aanbieders geldt dat je het voordeligste uit bent wanneer je de zorgpremie voor 6 maanden of een heel jaar vooruit betaald. Op jaarbasis krijg je dan ca. 2% korting, echter moet je het geld dan wel kunnen missen.

Goed zoeken en de goedkoopste vergelijken

Na het opvolgen van bovenstaande tips kan je aan de slag met vergelijken. Met de zorgvergelijker heb je advies op maat, met voor- en nadelen per polis en bijbehorende tarieven. Handig: na kiezen kan je direct in een beveiligde verbinding op de website van de zorgverzekeraar afsluiten.

Let goed op want wat voor jou de goedkoopste zorgverzekering 2019 is, is niet vanzelfsprekend ook de beste zorgverzekering voor een ander. Zo zijn er ook speciale voordelige polissen voor doelgroepen zoals studenten. Een collectieve zorgverzekering is geen aanrader, meestal ben je hiermee niet goedkoper uit door de dure aanvullende pakketten welke inbegrepen zijn. Van alle basisverzekeringen is de inhoud gelijk. Dit is door de Overheid vastgelegd en er zijn dan ook geen verschillen in vergoedingen. De dekking varieert wel per verzekeraar, ga hier bewust mee om.

Nu ben je goed voorbereid en weet je hoe je naar de laagste zorgpremie kunt zoeken. Bovenaan de website staat dus de meest goedkope zorgverzekering in Nederland voor jou. Hieronder vind je misschien wel de beste 3 suggesties.

Goedkope zorgverzekeringen 2019 vergelijken en kiezen

goedkoopste zorgverzekering

Wat is de goedkoopste zorgverzekeraar?

  • Met € 385,- eigen risico is dat Univé Select: € 100,95 zorgpremie per maand

De polisvorm van bovenstaande, wat vroeger bekend stond als ziekenfonds, is de naturapolis. Hierbij is het kenmerk dat er geen vrije artsenkeuze inbegrepen is.

De voordeligste zorgverzekeringen met vrije artsenkeuze

  • Met € 885,- eigen risico is dat OHRA: € 91,28 zorgpremie per maand
  • Met € 385,- eigen risico is dat eveneens OHRA: € 107,95 zorgpremie per maand

De goedkoopste zorgverzekering per situatie

Afhankelijk van je situatie kan het verschillend uitpakken welke zorgverzekering het goedkoopste is. Heb je behandelingen nodig bij de fysiotherapeut, bezoek je vaak de tandarts of reis je veel en wil je goed verzekerd zijn tegen extra hoge zorgkosten in het buitenland. In dat soort gevallen is het belangrijk om goed te vergelijken waar je voor kiest. Maar ook als je juiste zeer weinig zorg nodig denkt te hebben; dan is het waarschijnlijk slim om een hoger eigen risico te kiezen waardoor je zorgpremie nog lager wordt!

Goedkoopste zorgverzekering voor studenten

De gemiddelde student is vrij gezond, en maakt dus ook weinig zorgkosten. Om die reden is het voor studenten interessant om te kiezen voor de goedkoopste budgetpolis met het hoogste eigen risico. En dat is dit jaar ZieZo van Zilveren Kruis met een premie € 74,95. Het is waarschijnlijk ook de goedkoopste zorgverzekering in 2019! Maar dat weten we 12 november pas. Natuurlijk is het raadzaam om eerst meer informatie te lezen over de studenten zorgverzekering en vervolgens bewust de beste keuze te maken.

Goedkope budget zorgverzekering: de naturapolis!

De naturapolis, ook wel de budget zorgverzekering genoemd, is de goedkoopste vorm van verzekeren. Je kiest hierbij een basisverzekering met een beperkt zorgaanbod. Je kunt alleen terecht bij aangesloten zorgverleners. Dit klinkt erger dan het in werkelijkheid is, want in de praktijk hebben de aanbieders van de naturapolissen veelal contracten met 80% tot 95% van de zorgaanbieders in Nederland. De kans is dus groot dat je gewoon kunt kiezen voor je vertrouwde ziekenhuis, je eigen tandarts, huisarts en andere zorgaanbieders. De naturapolis is goedkoper omdat er speciale afspraken worden gemaakt tussen de zorgverzekeraar en o.a. artsen.

Vrije zorgkeuze en toch weinig betalen!

Het kan natuurlijk zijn dat je bewust voor een restitutiepolis kiest omdat je echt de totale vrijheid in handen wilt houden. Een begrijpelijke keuze natuurlijk, en daarom hebben wij ook de beste en goedkoopste restitutie zorgverzekeringen op een rijtje gezet. De laagste premie ligt hier op € 107,95 en dat is iets duurder dan de voordeligste budgetverzekering. Voor vrije keuze in ziekenhuis, arts, tandarts en fysiotherapeut moet dus wel wat extra betaalt worden.

Goedkoopste zorgverzekering met goede dekking voor de tandarts

Als je denkt dat je in 2019 veel kosten gaat maken bij de tandarts is het raadzaam om ook dit mee te nemen in je vergelijking. In sommige gevallen zit er tandzorg in het basispakket, maar meestal moet je hier een aanvullende tandzorg verzekering voor afsluiten. Dan is het natuurlijk belangrijk om te kijken welke basisverzekering in combinatie met welk aanvullend pakket voor jou een goede keus is. De ene zorgverzekering vergoedt maar € 250,- aan tandzorg en dan nog maar voor 75%, terwijl een andere polis een dekking geeft tot wel € 1000,- per jaar. Grote verschillen dus in de tandarts pakketten, vergelijk nu de beste tandartsverzekering.

Veelgestelde vragen: wel of niet de goedkoopste kiezen?

Wel of niet de goedkoopste polis kiezen?Veelgestelde vragenBijzondere situatiesVrije zorg of niet?
Of het voor jou slim is om wel of niet de goedkoopste basisverzekering te kiezen hangt van veel situaties af. De ziektekostenverzekering in Nederland is over het algemeen goed geregeld. Toch is het systeem vrij ingewikkeld en het is echt noodzakelijk om je goed in te lezen in hoe het nou precies zit. Er zijn verschillende keuzes mogelijk; overweeg bijvoorbeeld of je voor een restitutiepolis of een naturapolis gaat. Wil je 100% vrije artsenkeuze, of vind je dat totaal niet belangrijk? Ook het wel of niet verhogen van het eigen risico is een moeilijke beslissing. Wie weet gebeurd er iets waardoor je toch onverwachts meer zorgkosten moet maken. Dan kun je je lelijk vergissen in de kosten. Zorgkosten worden steeds hoger en dit loopt zo in de duizenden euro’s. Een verhoogd eigen risico van 885 euro is dan peanuts, dat kan met één of twee soorten medicijnen al op zijn!

Geen financiële middelen om tegenslagen op te vangen? Verhoog niet je eigen risico!

Over het algemeen adviseren we altijd; als je geen geld achter de hand hebt om een eventuele tegenslag op te kunnen vangen, moet je je eigen risico absoluut niet verhogen. Zit je financieel moeilijk, dan kan het je flink in de problemen brengen. Bovendien wordt het een extra drempel om naar een arts te gaan of om medicijnen te halen die je eigenlijk nodig hebt. Dit is nooit de bedoeling van een zorgverzekering: als je ziek bent heb je zorg nodig en moet dit gewoon betaalbaar zijn!

Als ik kies voor het hoogste eigen risico, tellen ook bezoeken aan de huisarts mee?

Nee! Bepaalde zorg telt niet mee voor het eigen risico. Dit geldt voor onder andere huisartsbezoeken, kraamzorg, de griepprik voor risicogroepen, bevolkingsonderzoeken, tandheelkundige zorg voor kinderen en wijkverpleging. Heb je alleen bovenstaande zorg nodig, dan kun je met een gerust hart kiezen voor het hoogste eigen risico en daarmee dus de goedkoopste zorgverzekering.

Wat is het verschil tussen het standaard en het hoogste eigen risico?

Het standaard eigen risico 2019 is € 385,- en het hoogst te kiezen eigen risico is € 885,-. Dit is dus een vrijwillige verhoging van 500 euro per jaar. Kies je hiervoor, dan is er ongeveer 300 euro op jaarbasis te besparen op je zorgverzekering.

Wat verdien ik met een hoger eigen risico (hoogste vs. laagste eigen risico)?

Bij de ene polis is het verschil groter dan bij de ander. Zo zien we bij Univé Select een verschil van € 15,- per maand, terwijl we bij ONVZ een verschil opmerken van maar liefst € 35,- per maand als je kiest voor het hoogste eigen risico.

Korting op je zorgverzekering al ZZP’er

Als ZZP’er (zelfstandig ondernemer zonder personeel) kun je waarschijnlijk extra korting krijgen op je zorgverzekering door gebruik te maken van een collectief. Als je bijvoorbeeld lid bent van FNV ZZP krijg je bij de 10 grootste verzekeraars een korting tussen de 5 en 12 procent. Zo is de zorgverzekering bij Zilveren Kruis 5% goedkoper en bij OHRA 8,8%. Neem dit dus mee bij je beslissing voor de goedkoopste zorgverzekering.

De goedkoopste zorgverzekering voor grensarbeiders

Als grensarbeider zit je natuurlijk in een bijzondere situatie, ook met betrekking tot de (goedkoopste) zorgverzekering. Werk je in één van onze buurlanden (Duitsland of België), of juist net andersom (wonen in België/Duitsland en werken in Nederland)? Op dit moment is CZ de enige zorgverzekeraar die de administratie voert voor mensen die in Nederland wonen en in het buitenland werken. We raden dus aan om contact op te nemen met CZ; zij kunnen je een goed advies geven!

Wel of niet kiezen voor vrije zorg?

De keuze tussen een natura- of restitutieverzekering, oftewel de keuze tussen beperkte of vrije zorgkeuze, is een belangrijke beslissing. Enerzijds is een naturapolis (beperkte keuze) het goedkoopste. Anderzijds wil je natuurlijk wel terecht kunnen bij je eigen ziekenhuis of huisarts.

Kijk of jouw ziekenhuis en/of artsen zijn aangesloten!

Als jij zeker weet dat het ziekenhuis waar jij altijd heen gaat is aangesloten bij de zorgverzekeraar, is er op zich geen belemmering.