Goedkoopste Zorgverzekering 2021

Geld - Goedkoopste zorgverzekering euroteken

Hoe kies je de goedkoopste zorgverzekering in 2021?

 • Meest voordelige zorgpremie: € 87,25 en dat is € 4,- meer dan vorig jaar
 • De duurste basisverzekering (restitutiepolis): € 139,95 en het verschil is nog groter dan vorig jaar
 • De goedkope zorgverzekering 2021 vergelijken met eigen risico

Dat er zoveel verschil is, geeft wel aan dat het goed is om te controleren of je er goed aan doet om te gaan overstappen per 2021.

De goedkoopste zorgverzekering 2021 vergelijken?

Toon ze me allemaal

Nu heb je de voordeligste ziektekostenverzekering gevonden. Daarna hoef je niet persé verder te vergelijken, maar onderling zijn er wel kleine verschillen, zeker op het gebied van vrije artsenkeuze en aanvullend. Heb je dat niet nodig, dan volstaat de goedkoopste zorgverzekering 2021 zeker.

Diagram goedkoopste zorgpremies ZieZo, de Friesland, Just, Ditzo en Besured

Zoals je ziet zijn er ook duidelijke onderlinge verschillen in korting welke bij een verhoogd eigen risico worden berekend.

Tabel met goedkoopste zorgverzekeraars 2021

Kan ik zomaar overstappen?

Overstappen naar een andere zorgverzekeraar is ieder jaar opnieuw mogelijk. Aan het einde van het jaar stapt gemiddeld 6% van de Nederlanders van 18 jaar en ouder over naar een andere verzekeraar. Informatiebron: Vektis. Dat lijkt misschien weinig, per saldo gaat dat toch om ruim 1 miljoen personen die voornamelijk vanuit financieel oogpunt deze keuze maken.

Vergelijk de Zorgverzekeringen ziet dat overstappers voornamelijk voor de allergoedkoopste gaan, en dan ook met het maximale eigen risico. En dat is niet alleen in de overstapperiode van 12 november tot en met 31 december, maar het hele jaar door. Jongeren welke de 18 jarige leeftijd hebben bereikt moeten vanaf dan hun eigen polis afsluiten en kiezen ook vaak voor ZieZo.

Voorwaarden voor tussentijds overstappen

Er zijn veel uiteenlopende situaties waarbij je in de loop van het jaar toch kan wisselen van verzekering. Enkele praktijkvoorbeelden:

 • 18 jaar geworden, en niet meer op polis van de ouders staan
 • Bij een echtscheiding / uit elkaar gaan stopt de gezamenlijke polis
 • In een ander land gaan wonen, of terug komen in Nederland
 • Bij wisselen van werkgever stopt het collectief
 • Militairen zijn verzekerd via Stichting Ziektekostenverzekering Krijgsmacht. Zodra je daar start of stopt, stopt de verzekering ook gedurende het jaar.

Hoeveel kan ik besparen met overstappen?

In de vergelijker is de goedkoopste zorgverzekering € 87,25 (ZieZo) en bij vrije zorgkeuze € 110,08 (OHRA). Vergelijk dat maar eens met je huidige aanbod.

Ben je nog niet helemaal zeker van wat de beste zorgverzekering voor jou is? Volg dan de onderstaande aanwijzingen op. In vijf stappen de goedkoopste zorgverzekering kiezen!

Het eigen risico

De goedkoopste zorgverzekering is die met het hoogste eigen risico. In 2021 zijn er weer dezelfde keuzes, te beginnen bij € 385,- en met stappen van € 100,- per keer kan je dit vrijwillig verhogen tot € 885,-.

Bedrag Voorwaarden Korting?
€ 385,- Standaard en niet te verlagen Geen premiekorting
€ 485,- vrijwillig ca. 4 euro korting
€ 585,- vrijwillig ca. 8 euro korting
€ 685,- vrijwillig ca. 12 euro korting
€ 785,- vrijwillig ca. 16 euro korting
€ 885,- vrijwillig en maximaal ca. 20 euro korting

Hoe hoger het eigen risico, des te hoger de korting van de zorgpremie dus is. De belangrijkste vraag aan jezelf is dus: hoeveel zorg verwacht ik te gebruiken en hoeveel gaat me dit (of de zorgverzekeraar) kosten? Met het antwoord daarop kun je een goede inschatting maken en het premieverschil berekenen.

Rekenvoorbeeld

Door te kiezen voor het maximale vrijwillig eigen risico bespaar je in 2021 gemiddeld € 20,- per maand. 12 maanden x € 20,- = € 240,-. Doe je dit volgend jaar nog een keer, dan heb je 2 x € 240,- bespaard = € 512,-.

Heb je dan een keer ‘pech’ en betaal je toch het maximaal eigen risico van € 885,- uit eigen zak, dan heb je dat eerder als korting al verdiend.

Kijk zelf in de zorgvergelijker

Vrije artsenkeuze in Nederland

De restitutiepolis heeft het kenmerk: volledig vrije artsenkeuze. De naturapolis is hierin beperkter. Ditzo biedt met de “vrije keuze polis” daarentegen wel 100% dekking voor de ziekenhuizen. Het aanbod aan gecontracteerde klinieken, verloskundigen, klinieken, fysiotherapeuten en apotheken is wel beperkt.

De beste keuze is de restitutiepolis, want dan heb je in heel Nederland toegang tot alle zorg zonder extra te moeten betalen. Bij de naturapolis heb je ook het recht te gaan en staan waar je wilt, maar dan dien je zelf fors in de buidel te tasten bij niet gecontracteerde zorg. Bij het afsluiten van de basisverzekering moet je hier dan ook altijd goed op letten. Op de welke zorgverzekering past bij mij? pagina vind je er meer informatie over.

Goedkoop aanvullend verzekeren

Naast het kiezen voor de goedkoopste basisverzekering 2021 zijn er nog veel aanvullende verzekeringen. Hier worden vergoedingen aangeboden welke de basisverzekering niet dekt. In trek zijn de volgende polissen:

 • goedkoopste tandartsverzekering vanaf: € 6,50
 • orthodontie vergoeding gemiddeld € 25,-
 • goedkoopste zorgverzekering met fysiotherapie: € 3,-
 • Alternatieve geneeswijzen en geneesmiddelen
 • Vergoeding voor eigen bijdrage anticonceptie
 • Brillenvergoeding en lenzen

Welke zorg ga je echt gebruiken? Het is belangrijk om goed uit te zoeken welke aanvullende verzekeringen bij je passen. Bij weinig behandelingen betaal je mogelijk meer premie dan dat het voordeel van de verzekering is.

Extra korting bij jaarbetaling

Bij alle aanbieders geldt dat je nog meer voordeel behaalt wanneer je de zorgpremie voor 6 maanden of een heel jaar vooruit betaald. Op jaarbasis krijg je dan ca. 2% korting, echter moet je het geld dan wel kunnen missen.

Goed zoeken en de goedkoopste zorgverzekeringen vergelijken

Na het opvolgen van bovenstaande tips kan je aan de slag met vergelijken. Met de zorgvergelijker heb je advies op maat, met voor- en nadelen per polis en bijbehorende tarieven. Handig: na kiezen kan je direct in een beveiligde verbinding op de website van de zorgverzekeraar afsluiten. Op de zorgverzekeringen vergelijken 2021 pagina vind je een overzicht van de zorgverzekeraars en kan je doorklikken voor meer informatie over de aangeboden verzekeringen.

Goedkoopste zorgverzekering per doelgroep

Studenten en jongeren

Student

De gemiddelde student maakt weinig gebruik van de zorg, en heeft daardoor ook weinig zorgkosten. Om die reden is het voor studenten interessant om te kiezen voor de goedkoopste budgetpolis met het hoogste eigen risico.

Diverse verzekeraars zoals BeSured en Just bereiken deze doelgroep met voordelige aanvullende polissen.

 Goedkoopste studenten zorgverzekeringen

Goedkoopste zorgverzekering met tandarts

tandarts

Als je denkt dat je in 2021 veel kosten gaat maken bij de tandarts is het raadzaam om ook dit mee te nemen in je vergelijking. In het basispakket is wél vergoeding opgenomen voor kinderen tot 18 jaar en géén vergoeding voor reguliere controle en behandelingen.

 Beste tandartsverzekeringen