Restitutiepolis 2025: zorgverzekering met vrije zorgkeuze 💯

Met een restitutiepolis heb je 100% vrijheid, maar het nadeel is dat de restitutiepolis 2024 wel erg aan de prijs is. Op deze pagina vind je ze allemaal én laten we een alternatief zien, de combinatiepolis.

» Dit is de goedkoopste restitutiepolis 2024!
Of bekijk ze alle 2

Kiezen uit een arts

En de combinatiepolis is meestal een betere keus omdat de premie lager is, maar de keuzevrijheid bijna net zo groot. Je mag hier namelijk kiezen welke arts, ziekenhuis of fysiotherapeut je zonder extra kosten wilt bezoeken. Alleen bij specifieke zorg (GGZ en wijkverpleging) is de keuze iets beperkter.

Goede keuze met de voordelige combinatiepolis

Omdat de premie van de combinatiepolis gemiddeld 15 euro per maand goedkoper is, en je vrije zorgkeuze voor ziekenhuizen hebt, vinden wij dit een goed alternatief om eens te vergelijken.

Wat is een restitutiepolis?

RestitutiepolisDe uitleg van de restitutiepolis in 1 zin: “Volledig vrije artsenkeuze in Nederland voor ziekenhuizen, specialisten en apotheken”.

Zonder extra kosten naar alle Nederlandse ziekenhuizen. Altijd vrije keuze naar welk ziekenhuis of welke arts je gaat.

In 2023 stopten VGZ en FBTO met de restitutie zorgverzekering. En per 1 januari 2024 lijkt de premie enorm te stijgen. Bij Stad Holland gaat deze namelijk met maar liefst € 174,- per jaar omhoog. Hiernaast zie je welke verzekeraars nog wél een restitutieverzekering aanbieden in 2024!

Deze verzekeraars hebben nog een restitutiepolis in 2024

Komend jaar zijn er weinig zorgverzekeraars met een echte restitutiepolis. De meeste kiezen voor een combinatiepolis waarbij bijna alles vrij is behalve niet-gecontracteerde GGZ, wijkverpleging en fysio- en oefentherapie.

De volgende verzekeraars bieden nog wel een zuivere restitutiepolis:

  • aevitae (leaf)
  • a.s.r.
  • Menzis

Bekijk de zorgpremie ervan in de tabel hierboven om de goedkoopste restitutiepolis te kiezen!

💼 Welke zorgverzekeraar heeft een restitutiepolis 2024?

Wij tonen de zuivere restitutiepolissen van a.s.r. en Menzis. De goedkoopste en duurste zorgpremies vind je in de tabel hieronder. Een bezoekje aan je eigen fysiotherapeut, specialist, GGZ, wijkverpleging, apotheek en ziekenhuis wordt daarmee altijd volledig gedekt door de basisverzekering.

💼 Goed alternatief restitutie -> combinatiepolis

De meeste verzekeraars zijn dit jaar overgestapt van een zuivere restitutie naar een combinatiepolis. Bijna alles is alsnog 100% vrij, behalve niet-gecontracteerde GGZ, wijkverpleging en fysio- en oefentherapie. Je kunt dus nog steeds naar ieder ziekenhuis, iedere arts en elke apotheek. Hiermee is de combinatiepolis een goed en voordelig alternatief!

Veel zorg wordt vergoed vanuit de basisverzekering van je eigen zorgverzekeraar. Bij een naturapolis heb je beperkte keuze uit zorgverleners waar de zorgverzekeraar een contract mee heeft afgesloten. Ziektekosten bij niet gecontracteerde zorgverleners worden dan deels vergoed. Bijvoorbeeld 70% van de nota. Bij restitutie heb je vrije keuze!

De vergoedingen zijn bij de restitutiepolis hetzelfde als bij een andere polisvorm. De gemaakte zorgkosten welke in de basisverzekering zijn opgenomen worden tot de gangbare tarieven volledig door je zorgverzekering betaald. Het voordeel van een restitutiepolis is de keuzevrijheid in behandelaars. Wel is de restitutiepolis logischerwijs wat duurder dan de naturapolis.

Hierboven een opsomming van de goedkoopste restitutiepolis naar duurder. Allen dus met 100% vrije zorgkeuze en met € 385,- eigen risico.

Kenmerken van restitutiepolis

  • Je kiest altijd zelf naar welke arts, therapeut of ziekenhuis je gaat
  • Dit heeft geen invloed op je vergoeding van de basisverzekering
  • Beduidend duurder dan naturapolis of budgetpolis
  • Herken de keuzevrijheid aan het groene vinkje in de zorgvergelijker

Dit is eigenlijk alle uitleg welke de restitutiepolis goed omschrijft, meer verschillen zie je hieronder. Soms moet je wel zorgkosten voorschieten en vervolgens declareren bij je verzekering. Dit is enkel het geval als de zorgverzekeraar geen contract heeft afgesloten met het ziekenhuis / de zorgverlener. Je krijgt dan wel gewoon de rekening vergoeding tot het marktconforme tarief. De restitutie basisverzekering is vanwege deze vrije zorgkeuze natuurlijk duurder dan de goedkopere naturapolis.

Restitutiepolis als restitutie ziektekostenverzekering

Vraagtekens bij restitutiepolisBij het afsluiten van een zorgverzekering heb je keuze uit 3 verschillende polisvormen. Je kunt kiezen uit een natura of restitutiepolis. Er is zelfs een ‘gecombineerde polis’, maar wat is hier nou de betekenis van?

Wil je volledige keuze vrijheid bij het kiezen van een zorgverlener, dan kies je altijd voor een restitutiepolis. Bij de andere polisvormen heb je namelijk geen vrije artsenkeuze. Er zijn wel naturapolissen die dit aardig weten te benaderen omdat ze veel zorg gecontracteerd hebben. Wellicht de overweging waard, aangezien de premie een stuk lager is.

Het beste van een restitutiepolis is de vrijheid om zelf je zorgverlener te kiezen. Je zit dus niet vast aan de gecontracteerde zorgverleners waar mensen met een naturapolis wel aan vast zitten. Restitutie is een ander woord voor terugbetaling, teruggave en vergoeding. In feite is het ook een polis die werkt met terugbetalingen, direct aan de zorgverlener of aan de consument. Eenmaal bij een zorgverlener geweest? Dan kan het zijn dat je zelf de rekening moet voorschieten. Deze dien je dan zelf te declareren bij de zorgverzekeraar.

Bij gebruik van zorg bij een ‘niet gecontracteerde zorgverlener’ dien je de rekening zelf voor te schieten. De factuur wordt rechtstreeks naar de patiënt verzonden. Na declaratie bij je zorgverzekeraar zal deze dit via bankoverschrijving voldoen. Wel zijn er maximale vergoedingen bij alle ziektekostenverzekeringen, met een mooi woord wordt dit het ‘marktconforme tarief’ genoemd. Deze tarieven zijn terug te vinden in de polisvoorwaarden.

Door de goedkoopste zorgverzekering 2025 kiezen heb je een polis waarvan gemiddeld 50% van de zorgverleners is gecontracteerd.

Restitutie Zorgverzekeringen vergelijken

Als je niet goed weet wat voor verzekering je af moet sluiten, kun je het beste verschillende verzekeringen met elkaar vergelijken. Door bijvoorbeeld de restitutiepolis te vergelijken kun je altijd de beste zorgverzekering voor jou vinden. Of ben je misschien toch niet op zoek naar een zorgverzekering met restitutiepolis, maar juist naar een naturapolis? Dat alles kun je uitzoeken door de restitutiepolis te vergelijken. Daarbij kun je zo ook de perfecte restitutie basisverzekering voor jou vinden.

De beste en goedkoopste restitutie verzekeringen afsluiten in combinatie met aanvullend? Lees meer over het vergelijken.

De beste en goedkoopste zorgverzekeringen voor jou op een rijtje!