Is de goedkoopste zorgverzekering kiezen verstandig?

De afgelopen dagen hebben wij heel vaak de vraag gekregen: is het kiezen van de goedkoopste zorgverzekering verstandig? Daarom geven we je graag antwoord op deze best nog wel ingewikkelde vraag. Want voor de één is het zeker aan te raden om te gaan voor de voordeligste basisverzekering, maar voor een ander is het zeker niet de beste keus. Waar moet je nou op letten bij je beslissing?

Laat je niet verblinden door goedkope premies

De trend die we de afgelopen jaren zien is dat vooral jongere mensen kiezen voor een zogeheten naturapolis. In de volksmond wordt dit ook wel de budgetpolis genoemd, het is de goedkoopste versie van de basisverzekering. Met een naturapolis heb je minder of soms zelfs heel beperkt keuze uit naar welk ziekenhuis, welke arts of welke fysiotherapeut je gaat. Bij een niet gecontracteerde zorgverlener vergoedt je verzekeraar bijvoorbeeld maar 60% of 75% van het marktconforme tarief. Dat wordt fiks bijbetalen dus als je onverhoopt toch deze zorg nodig hebt.

Het tegenovergestelde van de naturapolis is de restitutie zorgverzekering. Bij deze vorm heb jij een vrije keuze naar welke arts je gaat, je bent dan dus niet afhankelijk van de contracten die je zorgverzekeraar heeft afgesloten. Wel is het zo dat ze maximaal 100% van het marktconforme tarief betalen. Heb je een hele dure therapeut gevonden, dan heb je alsnog kans dat je bij moet betalen. Gelukkig is dit bijna nooit het geval; de meeste tarieven in de zorg zijn afgestemd op het “marktconform tarief”.

Wanneer wel kiezen voor een budgetpolis?

Een budgetpolis hoeft niet altijd een probleem te zijn. Als jij jong en gezond bent en al jaren geen dokter of ziekenhuis hebt gezien, zou je best kunnen kiezen voor een goedkope zorgverzekering. Je betaalt dan een veel lagere premie. Het is dan wel belangrijk om een spaarpotje op te bouwen voor het geval er toch iets gebeurd. Een ongeluk zit in een klein hoekje natuurlijk, en niet is zo erg als dat jij de juiste zorg niet kunt krijgen omdat het financieel een probleem is.

Ben je dus gezond; dan is een goedkope basisverzekering de overweging waard. Het verschil tussen een natura en een restitutieverzekering kan op jaarbasis echt honderden euro’s uitmaken. Hier begint dus echt het besparen op je zorgverzekering.

Zijn er andere opties?

Jazeker! Er zijn enkele verzekeraars die een budgetpolis (naturapolis) aanbieden met tóch een ruime keuze aan zorg. Een opvallende uitzondering dit jaar is de verzekeraar Ditzo. Deze speciale internetverzekeraar (= soms zelf online declareren) biedt een zeer goedkope zorgverzekering aan (€ 114,95 of met max. eigen risico € 94,95) waarbij jij toch de keuze hebt uit alle ziekenhuizen en zorgverleners. Ze hebben namelijk met iedereen een contract! We verwachten dus dat er dit jaar veel mensen zullen kiezen voor deze internet zorgverzekering. Immers; het online declareren is juist hartstikke makkelijk. En in de meeste gevallen ook niet eens nodig omdat de zorgverlener de nota direct naar Ditzo stuurt. Overigens is het een onderdeel van A.S.R. verzekeringen, dus je zit gewoon bij een betrouwbare partij.

🔥 Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn weer bekend en onze website is aangepast. Je kunt nu weer zorgverzekeringen vergelijken en direct overstappen.

» Zorgverzekering vergelijken 2023 «

Recente blogartikelen

zorgverzekering opzeggen

Zorgverzekering opzeggen? Je hebt nog 6 dagen!

Meer lezen
overstappen

Waarom overstappen van zorgverzekering meestal loont

Meer lezen
zorgverzekering niet betaalt

Wat gebeurt er als je je zorgverzekering niet betaalt?

Meer lezen
milieuvriendelijke zorgverzekering

Zo kies je een milieuvriendelijke zorgverzekering

Meer lezen

Beste verzekering kiezen en de goedkoopste basisverzekering afsluiten!