Is de goedkoopste zorgverzekering kiezen verstandig?

De afgelopen dagen hebben wij met regelmaat de vraag gekregen of het wel verstandig is om de goedkoopste zorgverzekering te nemen.

Daarom geven we je graag antwoord op deze best nog wel ingewikkelde vraag. Want voor de één is het zeker aan te raden om te gaan voor de voordeligste basisverzekering 2024, maar voor een ander is het zeker niet de beste keuze. Dus, waar moet je nou op letten bij je beslissing?

Laat je niet verblinden door goedkope premies

De trend die we de afgelopen jaren zien is dat vooral jongere mensen kiezen voor een zogeheten naturapolis. In de volksmond wordt dit ook wel de budgetpolis genoemd, het is de goedkoopste versie van de basisverzekering. Met een naturapolis heb je minder of soms zelfs heel beperkt keuze uit naar welk ziekenhuis, welke arts of welke fysiotherapeut je gaat. Bij een niet gecontracteerde zorgverlener vergoedt je verzekeraar bijvoorbeeld maar 60% of 75% van het marktconforme tarief. Dat wordt fiks bijbetalen dus als je onverhoopt toch deze zorg nodig hebt.

Het tegenovergestelde van de naturapolis is de restitutie zorgverzekering. Bij deze vorm heb jij een vrije keuze naar welke arts je gaat, je bent dan dus niet afhankelijk van de contracten die je zorgverzekeraar heeft afgesloten. Wel is het zo dat ze maximaal 100% van het marktconforme tarief betalen. Heb je een hele dure therapeut gevonden, dan heb je alsnog kans dat je bij moet betalen. Gelukkig is dit bijna nooit het geval; de meeste tarieven in de zorg zijn afgestemd op het “marktconform tarief”.

Wanneer wel kiezen voor een budgetpolis?

Een budgetpolis hoeft niet altijd een probleem te zijn. Als jij jong en gezond bent en al jaren geen dokter of ziekenhuis hebt gezien, zou je best kunnen kiezen voor een goedkope zorgverzekering. Je betaalt dan een veel lagere premie. Het is dan wel belangrijk om een spaarpotje op te bouwen voor het geval er toch iets gebeurd. Een ongeluk zit in een klein hoekje natuurlijk, en niet is zo erg als dat jij de juiste zorg niet kunt krijgen omdat het financieel een probleem is.

Ben je dus gezond; dan is een goedkope basisverzekering de overweging waard. Het verschil tussen een natura en een restitutieverzekering kan op jaarbasis echt honderden euro’s uitmaken. Hier begint dus echt het besparen op je zorgverzekering.

Zijn er andere opties?

Jazeker! Er zijn enkele verzekeraars die een budgetpolis (naturapolis) aanbieden met tóch een ruime keuze aan zorg. Een opvallende uitzondering dit jaar is de verzekeraar Anderzorg. Deze speciale internetverzekering biedt een zeer goedkope zorgverzekering aan waarbij jij toch de keuze hebt uit alle ziekenhuizen en zorgverleners. Ze hebben namelijk met iedereen een contract! We verwachten dus dat er dit jaar veel mensen zullen kiezen voor deze aantrekkelijke zorgverzekering. Anderzorg is bekend bij het grote publiek, en is onderdeel van Menzis.

🔥 Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn weer bekend en onze website is aangepast. Je kunt nu weer zorgverzekeringen vergelijken en direct overstappen.

» Zorgverzekering vergelijken 2024 «

Recente blogartikelen

Stap jij over? Recordaantal overstappers zorgverzekering verwacht dit jaar!

Meer lezen
zwangerschap

Kinderwens in 2024? Zo zit het met je zorgverzekering en zwangerschap!

Meer lezen

Zorgverzekeraars wachten op elkaar: premie Menzis bekendgemaakt!

Meer lezen

Hoe kan ik de basisverzekering vergelijken?

Meer lezen

Beste verzekering kiezen en de goedkoopste basisverzekering afsluiten!