Stappenplan: wat kun je doen als je per ongeluk dubbel verzekerd bent?

dubbel verzekerdHeb je eind december 2021 je zorgverzekering opgezegd, dan heb je tot eind januari 2022 de tijd om je nieuwe zorgverzekering af te sluiten. Het is belangrijk dat je dit op tijd doet, anders loop je het risico op een boete. Soms komt je voor dat je per ongeluk een dubbele zorgverzekering afsluit, in dit blog vertellen we hoe dat kan en wat je kunt doen om dit weer op te lossen.

Bij het kiezen van een zorgverzekering is er veel waar je op moet letten en zijn er een hoop valkuilen die je in de gaten moet houden. Als je zo druk bezig bent met het uitzoeken van een zorgverzekering, kan het zijn dat je per ongeluk dubbel verzekerd raakt. Gelukkig is het vrij zeldzaam dat je dubbel verzekerd raakt. Wanneer je een zorgverzekering af gaat sluiten, is het belangrijk dat je goed oplet. Door goed in de gaten te houden wanneer je bericht krijgt van je zorgverzekeraar, kun je veel problemen voorkomen.

Hoe raak je dubbel verzekerd?

Er is eigenlijk maar één manier waarop je een dubbele zorgverzekering af kunt sluiten. Wanneer je je ene zorgverzekering op hebt gezegd en je een nieuwe aanvraagt, kan het zijn dat je niet direct reactie ontvangt van de zorgverzekeraar. Denk dan niet dat je al afgewezen wordt en vraag dan niet een andere verzekering, of dezelfde zorgverzekering nog een keer aan. Door drukte kan het soms een tijdje duren voordat de zorgverzekeraar reageert en zo raak je dan ook dubbel verzekerd. Heb je na drukte nog niets van de zorgverzekeraar gehoord en nog geen bevestiging ontvangen? Dan is het slim om altijd eerst contact op te nemen met je zorgverzekeraar.

Ontvang je bericht dat je zorgverzekeraar je heeft geweigerd, dan is het een heel ander verhaal. Je blijft dan automatisch verzekerd bij je oude verzekering. Een zorgverzekeraar mag je niet zomaar weigeren, daar zijn speciale uitzonderingen voor. In het artikel ‘Waarom kan een zorgverzekeraar de overstap weigeren?’ leggen we uit waarom.

Stappenplan: dit doe je als je dubbel verzekerd bent

Goed, je hebt een tweede verzekering aangevraagd bij een zorgverzekeraar en vervolgens krijg je bericht van twee zorgverzekeraars dat je bent geaccepteerd. Dan blijkt dus dat je dubbel verzekerd bent. Wat kun je dan doen? In dit stappenplan (van slechts twee makkelijke stappen!) leggen we het je kort en bondig uit.

1. Beslis welke zorgverzekering je wilt houden

Voordat je actie onderneemt, is het altijd belangrijk dat je eerst goed nadenkt over wat je gaat doen. Bedenk eerst welke zorgverzekering je het liefste wilt behouden. Vergelijk beide zorgverzekeringen nog even goed met elkaar en kijk welke zorgverzekering het beste bij je past.

2. Neem contact op met de zorgverzekeraar

Heb je besloten welke zorgverzekering je wilt houden en welke niet, dan kun je contact opnemen met de zorgverzekeraar van de zorgverzekering die je niet wilt houden. Je legt dan uit dat je erachter bent gekomen dat je dubbel verzekerd bent en dat je de verzekering niet wilt behouden. De verzekeraar kan vervolgens het papierwerk regelen en deze dubbele verzekering voor je oplossen.

dubbel verzekerd

Kan ik mijn verzekering nog aanpassen als ik dubbel verzekerd ben?

Als je eenmaal een verzekering hebt gekozen, kun je ook je zorgverzekering nog aanpassen. Allereerst moet je er dan natuurlijk voor zorgen dat je nog maar één verzekering over hebt, vervolgens kun je kijken wat je nog aan kunt passen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het verhogen of verlagen van je eigen risico, een andere aanvullende verzekering koppelen, of de betaaltermijn van je premie (maandelijks of jaarlijks). Ook wanneer je dus bepaalde instellingen in eerste instantie verkeerd hebt doorgegeven, kun je nog een hoop aanpassen. Log eerst eens in in je eigen, online verzekeringsomgeving, of neem contact op met je verzekeraar, om te kijken welke aanpassingen je nog door zou kunnen voeren.

Zorg dat je zorgverzekering bij je past

Wanneer je een dubbele verzekering afsluit, is het belangrijk dat je de verzekering die het beste bij je past kiest. Maar hoe kom je erachter dat de verzekering goed bij je past? Wanneer je op zoek gaat naar een zorgverzekering, kun je zorgverzekeringen het beste met elkaar vergelijken. Daarbij zijn er een aantal dingen waar je op kunt letten. Zo weet je zeker dat je de beste zorgverzekering voor jou kiest. Gebruik het afsluiten van die dubbele verzekering verder ook als leermoment en zorg ervoor dat het volgend jaar niet weer gebeurd.

Lees ook: Dit zijn de veelgestelde vragen over de zorgverzekering (FAQ)

🔥 Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn weer bekend en onze website is aangepast. Je kunt nu weer zorgverzekeringen vergelijken en direct overstappen.

» Zorgverzekering vergelijken 2022 «

Recente blogartikelen

overgestapt

Hoeveel Nederlanders zijn in 2021 overgestapt van zorgverzekeraar?

Meer lezen
De beste of goedkoopste zorgverzekering kiezen?

Nog 2 dagen: de beste of de goedkoopste zorgverzekering kiezen?

Meer lezen
valkuilen

Let op deze valkuilen bij het kiezen van een zorgverzekering

Meer lezen
opzeggen

Je zorgverzekering opzeggen: je hebt nog 5 dagen!

Meer lezen

Beste verzekering kiezen en de goedkoopste basisverzekering afsluiten!