Wanneer kan een zorgverzekeraar de overstap weigeren?

weigerenJe kunt nog tot 31 december je oude zorgverzekering opzeggen en tot en met 31 januari een nieuwe verzekering afsluiten. Wil je voor 2022 overstappen van zorgverzekering, maar ben je bang dat je overstap wordt geweigerd? Dat kan, maar het gebeurd zelden. In dit artikel leggen wij je uit wanneer je overstap geweigerd mag worden.

Als een zorgverzekeraar iemand wilt weigeren, zitten daar strikte regels aan. Voor de basisverzekering zijn zorgverzekeraars verplicht je te accepteren. Ze mogen je dus niet uitsluiten op basis van leeftijd of gezondheid. Hier zijn een paar kleine uitzonderingen op. Die behandelen we verder in dit artikel.

Weigeren wegens fraude

Heb je in het verleden fraude gepleegd bij een zorgverzekeraar en is je verzekering hierdoor beëindigd, dan mag de verzekeraar je weigeren. Deze verzekeraar mag je dan vijf jaar lang weigeren voor de basis- en aanvullende verzekering. 

Dit is dus een van de uitzonderingen en je zult dan dus op zoek moeten naar een andere verzekeringsmaatschappij. Een voorbeeld van fraude is als je bijvoorbeeld zorgkosten hebt gedeclareerd, terwijl je deze zorg helemaal niet hebt gebruikt. 

Een weigering bij een betalingsachterstand

Als je een betalingsachterstand hebt bij je huidige zorgverzekeraar, mag deze je niet weigeren voor je basisverzekering. Je kunt dan echter ook niet overstappen. De zorgverzekering mag je dan namelijk niet opzeggen en je kunt dus ook geen nieuwe zorgverzekering kiezen. Je wordt dus niet werkelijk geweigerd, maar je kunt ook niet overstappen. 

Je bent te laat

Als je te laat bent met het overstappen van zorgverzekering, mag je zorgverzekeraar je weigeren. Besluit je bijvoorbeeld op 5 januari pas een nieuwe zorgverzekering af te sluiten (en je oude dus op te zeggen), dan kan je nieuwe zorgverzekeraar je niet accepteren. Je oude zorgverzekering wordt dan namelijk automatisch met een jaar verlengt. Het is dus belangrijk dat je je overstap op tijd regelt.

Wees optijd!

Goed, je hebt dus tot 31 december om je zorgverzekering op te zeggen. Als je je zorgverzekering dan hebt opgezegd, heb je tot en met 31 januari de kans om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. Deze gaat dan met terugwerkende kracht per 1 januari in. Ben je te laat met het opzeggen, dan kun je pas volgend jaar weer overstappen van zorgverzekering.

Je bent niet meer verzekeringsplichtig

Als je niet meer verplicht bent om een basisverzekering af te sluiten, mag je zorgverzekeraar je ook weigeren. Ben je bijvoorbeeld naar het buitenland geëmigreerd om daar te gaan werken, dan ben je niet meer verzekeringsplichtig. Zodra je zorgverzekeraar daar achter komt, zal deze de verzekering dan ook beëindigen. Om conflicten te voorkomen is het verstandiger om je zorgverzekeraar zelf op tijd te laten weten dat je bijvoorbeeld naar het buitenland verhuist.

Mag een zorgverzekeraar mij weigeren voor een aanvullende verzekering?

Een zorgverzekeraar mag zelf de voorwaarden voor de aanvullende verzekering bepalen, dat doet de overheid niet. Voor de aanvullende verzekering geldt dan ook geen acceptatieplicht en een zorgverzekeraar mag je dan ook weigeren wanneer je je aanmeldt voor de aanvullende verzekering. 

De regels over die aanvullende verzekering staan vrijwel altijd in de algemene voorwaarden. De verzekeraar kan bijvoorbeeld voorwaarden vastleggen in welke gevallen de aanvullende verzekering begint en wanneer deze eindigt. De verzekeraar bepaalt dus wanneer je een aanvullende verzekering af mag sluiten. Het kan ook zijn dat de verzekeraar je verzekering bijvoorbeeld beëindigd, bijvoorbeeld als je niet op tijd informatie aan de verzekeraar hebt verschaft.

Vaak hanteert een zorgverzekeraar een medische selectie voor de aanvullende verzekering. Bij de aanvraag van je zorgverzekering krijg je dan een aantal gezondheidsvragen die je naar waarheid moet beantwoorden. Aan de hand van deze vragen kan de zorgverzekeraar je accepteren voor de verzekering, je accepteren in ruil voor een hogere premie, of je weigeren voor de dekking.

Het is belangrijk om alle aanvullende zorgverzekeringen goed te vergelijken op onze pagina’s:
– Aanvullende brilverzekeringen
– Aanvullende tandartsverzekeringen
– Aanvullende fysiotherapieverzekeringen
– Aanvullende orthodontieverzekeringen
– Verzekeringen voor alternatieve geneeswijzen
– Aanvullende zwangerschapsverzekering

🔥 Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn weer bekend en onze website is aangepast. Je kunt nu weer zorgverzekeringen vergelijken en direct overstappen.

» Zorgverzekering vergelijken 2024 «

Recente blogartikelen

Stap jij over? Recordaantal overstappers zorgverzekering verwacht dit jaar!

Meer lezen
zwangerschap

Kinderwens in 2024? Zo zit het met je zorgverzekering en zwangerschap!

Meer lezen

Zorgverzekeraars wachten op elkaar: premie Menzis bekendgemaakt!

Meer lezen

Is de goedkoopste zorgverzekering kiezen verstandig?

Meer lezen

De beste en goedkoopste zorgverzekeringen voor jou op een rijtje!