Orthodontie verzekering 2024 zonder wachttijd

Wel of niet (wachttijd)

Wachttijd, dat willen we toch niet?

En dat hoeft ook niet. Na heel veel speurwerk is het me duidelijk. Er zijn in 2024 nog een paar zorgverzekeraars welke direct bij het ingaan van 2024 orthodontie vergoeden. Dus zorgverzekering afsluiten, geen jaar wachten maar direct zorgkosten claimen. De resultaten vind je in de onderstaande tabel, kind tot 18 jaar en volwassenen vanaf 18 jaar. Meer ins en outs over de beugel vergoeding daarna.

  • Zorgverzekeraar
  • Kenmerk
  • Zorgpremie standaard eigen risico
  • Aanvullende premie

Dekking voor kind op jouw polis

Indien je de aanvullende vergoeding voor een minderjarig kind wilt gebruiken moet je goed opletten. Omdat je kind geen eigen zorgpolis heeft, wordt deze altijd op de zorgpolis van één ouder / verzorger bijgevoegd. En op die polis dient de aanvullende zorgverzekering afgesloten te worden.

Aandachtspunten bij vergelijken

Vergelijk en let op het volgende:

  • Er zijn 2 losse premies, namelijk van de basisverzekering en aanvullende
  • Het gaat om een maximale vergoeding (meestal bedraagt dit 75% per nota)
  • Er is verschil in vergoeding tot 18 jaar óf vanaf 18 jaar
  • Wat zijn de aanvullende voorwaarden?
  • Is er een wachttijd van 1 jaar, of directe acceptatie?
  • Geldt de vergoeding jaarlijks, of eenmalig per polis.

Anders voor eigen rekening

Wanneer er geen aanvullende verzekering voor orthodontie is afgesloten zijn alle kosten voor eigen rekening. Vind je het spannend om hoeveel geld het gaat? Elke behandelaar is verplicht om bij behandelingen vanaf € 250,- een offerte uit te brengen.

Uit onderzoek van de NZa blijkt namelijk dat dit in praktijk vaak niet gebeurt, vraag hier als patiënt altijd naar! Benieuwd naar onze aanvullende verzekering? Vind de aanvullende verzekering die bij jou past, door verschillende verzekeringen met elkaar te vergelijken.

De beugel niet in de basisverzekering

Voor zowel kinderen onder de 18 jaar, als volwassenen vanaf 18 jaar wordt een beugel niet vergoed vanuit de basisverzekering. Wel krijg je een vergoeding als er sprake is van een uitzondering, bijvoorbeeld in het geval van een ernstige ontwikkelings- of groeistoornis van de mond, het gebit, of de kaak. Zo kun je bijvoorbeeld wel een vergoeding krijgen bij een hazenlip. Meer daarover op de website van de Rijksoverheid.

Een aanvullende verzekering voor orthodontie

Voor orthodontie kun je gelukkig wel een aanvullende verzekering nemen. Met een dergelijke verzekering krijg je een (gedeeltelijke vergoeding) voor de behandeling. Dit krijg je tot een bepaald maximumbedrag en die vergoeding geldt vaak voor een vastgestelde verzekeringsperiode.

De helft van deze verzekeraars hanteren een wachttijd van één jaar voor orthodontie. Dat houdt in dat je eerst minimaal een jaar bij de verzekeraar verzekerd moet zijn, met het aanvullende pakket voor orthodontie. Dat jaar betaal je premie voor die verzekering, zonder er gebruik van te kunnen maken. Wel zijn al de gevonden polissen gecombineerd met andere vergoedingen. Het jaar erna kun je pas gebruik maken van de vergoeding voor een beugel. Dit geldt niet voor alle zorgverzekeraars, het is dus slim om daar rekening mee te houden.

Orthodontie verzekering voor volwassenen (vanaf 18 jaar en ouder)

Ook wanneer je ouder bent dan 18 jaar, ben je in de meeste gevallen vanuit je basis zorgverzekering niet verzekerd voor orthodontie. Ook hiervoor gelden dezelfde uitzonderingen zoals groeistoornissen of ontwikkelingsstoornissen van de kaak, het gebit of de mond. Voor slaapapneu en behandeling met een beugel is een aanvullende zorgverzekering orthodontie een goede keuze. Je bent echter niet altijd goedkoper uit dan wanneer je zelf alle kosten moet betalen, dit is afhankelijk van het samengestelde pakket van de zorgverzekeraar. Hier tonen we enkel pakketten welke financieel voordeel bieden.

De kosten voor een eerste gesprek, het vervolgonderzoek en maken van een behandelplan lopen al flink in de papieren. Daarna zijn er nog kosten voor het bespreken van het behandelplan, waarna de behandeling zal starten. Alle kosten bij elkaar komen dan ook al snel boven de € 1.000,- uit.

Ook een tandverzekering nodig?

We hebben de goedkoopste tandverzekeringen op een rij gezet. Deze verzekeringen geven enkel vergoeding voor behandelingen door de tandarts en mondhygiënist.

Beste verzekering kiezen en de goedkoopste basisverzekering afsluiten!