Zorgverzekering orthodontie vergoeding 2021

Ben je, of je kind toe aan een beugel? Het is heel belangrijk om te begrijpen dat orthodontie vergoeding leeftijdsafhankelijk is. Zorgverzekeraars maken altijd een onderscheid in de aanvullende zorgverzekering 2021 met orthodontie vergoeding.

  • Orthodontie vergoeding kind tot 18 jaar – Hier zijn veel pakketten en mogelijkheden en de premies vallen ook mee.
  • Orthodontie ouder dan 18 jaar – Volwassenen maken minder gebruik van orthodontie, daardoor zijn de premies van deze pakketten ook veel hoger.

Weet je al dat je grote kosten gaat maken, let er dan op dat een aantal verzekeraars een acceptatieplicht hebben. Vul eerst een vragenlijst is, na goedkeuring ben je pas verzekerd. Onderstaande vergelijking is tot 18 jaar. Ben je ouder dan 18? Laat je dan voor de beste zorgverzekering met orthodontie adviseren door bijvoorbeeld Independer.

Zorgverzekering met orthodontie voor kind onder de 18

Zorgverzekering met vergoeding voor orthodontieRechte tanden, een goed gebit en dus een mooie lach, dat wil toch iedereen. Een fantastisch hulpmiddel is de beugel. Door duimzuigen, tongpersen of door een ongeval wordt ontwikkeling van het gebit bemoeilijkt. Zowel de verkeerde groei van de kaken, evenals onrechtmatige stand van de tanden en kiezen moeten worden verholpen. Het is tijd om in 2021 naar de orthodontist te gaan!

Voor kinderen tot 18 jaar is er geen vergoeding voor orthodontie in 2021 vanuit de basiszorgverzekering tenzij:

  • Je kind een ernstige groeistoornis aan de kaak, mond of het gebit heeft.
  • Je kind een ernstige ontwikkelingsstoornis heeft aan de kaak, mond of het gebit

Is dit wel het geval dan zal de basisverzekering de medische kosten vergoeden. Anders heb je een aanvullend pakket nodig.

Tot zijn of haar 18e verjaardag is je kind meeverzekerd op de polis van een van de ouders. Dit geldt ook voor aanvullende verzekeringen en pakketten. Je moet dus als ouder een aanvullende zorgverzekering voor orthodontie hebben wil je de behandelingen deels of geheel vergoed krijgen.

Zorgverzekeringen 2021 hebben allemaal verschillende soorten vergoedingen voor orthodontie:

Er is genoeg te kiezen als het gaat om verschillende vergoedingen in de verzekering:

  • Gedeeltelijke vergoeding van 75%, 80% of volledige vergoeding
  • Gelimiteerd maximaal tarief
  • Soms wachttijd van 1 jaar: dus eerste jaar van de polis nog geen recht op vergoeding!

Wanneer er geen aanvullende verzekering voor orthodontie is afgesloten zijn alle kosten voor eigen rekening. Elke behandelaar is verplicht om bij behandelingen vanaf € 250,- een offerte uit te brengen. Uit onderzoek van de NZa blijkt dat dit in praktijk vaak niet gebeurd, vraag hier als patiënt altijd naar!

Orthodontie vanaf 18 jaar en ouder

Ook wanneer je ouder bent dan 18 jaar ben je in de meeste gevallen vanuit je basis zorgverzekering niet verzekerd voor orthodontie. Ook hiervoor gelden dezelfde uitzonderingen zoals groeistoornissen of ontwikkelingsstoornissen van de kaak, het gebit of de mond. Voor slaapapneu en behandeling met een beugel is een aanvullende zorgverzekering orthodontie een goede keuze. Je bent echter niet altijd goedkoper uit dan wanneer je zelf alle kosten moet betalen, dit is afhankelijk van het samengestelde pakket van de zorgverzekeraar. Hier tonen we enkel pakketten welke financieel voordeel bieden.

De kosten voor een eerste gesprek, het vervolgonderzoek en maken van een behandelplan lopen al flink in de papieren. Daarna zijn er nog kosten voor het bespreken van het behandelplan, waarna de behandeling zal starten. Alle kosten bij elkaar komen dan ook al snel boven de € 1000,- uit.

Ook een tandverzekering nodig?

We hebben de goedkoopste tandverzekeringen op een rij gezet. Deze verzekeringen geven enkel vergoeding voor behandelingen door de tandarts en mondhygiënist.