Orthodontie verzekering? Bekijk ons overzicht met de beste zorgverzekeringen orthodontie in 2022

Bijna de helft van de mensen heeft ooit een beugel nodig en de kosten kunnen daarvoor behoorlijk oplopen. Vaak krijg je als kind al een beugel, maar soms is het als volwassene ook nog nodig. Hoe dan ook, het is fijn als je beugel wordt vergoed vanuit de verzekering, maar hoe zit dat precies?

De beugel niet in de basisverzekering

Voor zowel kinderen onder de 18 jaar, als volwassenen vanaf 18 jaar wordt een beugel niet vergoed vanuit de basisverzekering. Wel krijg je een vergoeding als er sprake is van een uitzondering, bijvoorbeeld in het geval van een ernstige ontwikkelings- of groeistoornis van de mond, het gebit, of de kaak. Zo kun je bijvoorbeeld wel een vergoeding krijgen bij een hazenlip.

Een aanvullende verzekering voor orthodontie

Voor orthodontie kun je gelukkig wel een aanvullende verzekering nemen. Met een dergelijke verzekering krijg je een (gedeeltelijke vergoeding) voor de behandeling. Dit krijg je tot een bepaald maximumbedrag en die vergoeding geldt vaak voor een bepaalde verzekeringsperiode.

De helft van de verzekeraars hanteren een wachttijd van een jaar voor orthodontie. Dat houd in dat je eerst minimaal een jaar bij de verzekeraar verzekerd moet zijn, met het aanvullende pakket voor orthodontie. Dat jaar betaal je premie voor die verzekering, zonder er gebruik van te kunnen maken. Wel zijn al de gevonden polissen gecombineerd met andere vergoedingen. Het jaar erna kun je pas gebruik maken van de vergoeding voor een beugel. Dit geldt niet voor alle zorgverzekeraars, het is dus slim om daar rekening mee te houden.

Kies de juiste zorgverzekering voor de beugel van je kind

Wanneer je besluit een aanvullende verzekering voor een beugel te nemen, zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Hieronder sommen we ze even voor je op:

  • Ga na wat de hoogte van de premie is
  • Ga na wat de maximale vergoeding is
  • Ga na welke kosten worden vergoed
  • Ga na wat het vergoedingspercentage is
  • Ga na wat de aanvullende voorwaarden zijn
  • Ga na of er een wachttijd is

Zorgverzekeringen 2022 hebben allemaal verschillende soorten vergoedingen voor orthodontie:

Er is genoeg te kiezen als het gaat om verschillende vergoedingen in de verzekering:

  • Gedeeltelijke vergoeding van 75%, 80% of volledige vergoeding
  • Gelimiteerd maximaal tarief
  • Soms wachttijd van 1 jaar: dus eerste jaar van de polis nog geen recht op vergoeding!

Wanneer er geen aanvullende verzekering voor orthodontie is afgesloten zijn alle kosten voor eigen rekening. Elke behandelaar is verplicht om bij behandelingen vanaf € 250,- een offerte uit te brengen. Uit onderzoek van de NZa blijkt dat dit in praktijk vaak niet gebeurd, vraag hier als patiënt altijd naar! Benieuwd naar onze aanvullende verzekering? Vind de aanvullende verzekering die bij jou past, door verschillende verzekeringen met elkaar te vergelijken.

Orthodontie verzekering voor volwassenen (vanaf 18 jaar en ouder)

Ook wanneer je ouder bent dan 18 jaar ben je in de meeste gevallen vanuit je basis zorgverzekering niet verzekerd voor orthodontie. Ook hiervoor gelden dezelfde uitzonderingen zoals groeistoornissen of ontwikkelingsstoornissen van de kaak, het gebit of de mond. Voor slaapapneu en behandeling met een beugel is een aanvullende zorgverzekering orthodontie een goede keuze. Je bent echter niet altijd goedkoper uit dan wanneer je zelf alle kosten moet betalen, dit is afhankelijk van het samengestelde pakket van de zorgverzekeraar. Hier tonen we enkel pakketten welke financieel voordeel bieden.

De kosten voor een eerste gesprek, het vervolgonderzoek en maken van een behandelplan lopen al flink in de papieren. Daarna zijn er nog kosten voor het bespreken van het behandelplan, waarna de behandeling zal starten. Alle kosten bij elkaar komen dan ook al snel boven de € 1000,- uit.

Ook een tandverzekering nodig?

We hebben de goedkoopste tandverzekeringen op een rij gezet. Deze verzekeringen geven enkel vergoeding voor behandelingen door de tandarts en mondhygiënist.

Beste verzekering kiezen en de goedkoopste basisverzekering afsluiten!