Zorgverzekering orthodontie vergoeding 2021

Orthodontie verzekering

Bijna de helft van de mensen heeft ooit een beugel nodig en de kosten kunnen daarvoor behoorlijk oplopen. Vaak krijg je als kind al een beugel, maar soms is het als volwassene ook nog nodig. Hoe dan ook, het is fijn als je beugel wordt vergoed vanuit de verzekering, maar hoe zit dat precies?

De beugel in de basisverzekering

Voor zowel kinderen onder de 18 jaar, als volwassenen vanaf 18 jaar wordt een beugel niet vergoed vanuit de basisverzekering. Wel krijg je een vergoeding als er sprake is van een uitzondering, bijvoorbeeld in het geval van een ernstige ontwikkelings- of groeistoornis van de mond, het gebit, of de kaak. Zo kun je bijvoorbeeld wel een vergoeding krijgen bij een hazenlip. 

Een aanvullende verzekering voor orthodontie

Voor orthodontie kun je gelukkig wel een aanvullende verzekering nemen. Met een dergelijke verzekering krijg je een (gedeeltelijke vergoeding) voor de behandeling. Dit krijg je tot een bepaald maximumbedrag en die vergoeding geldt vaak voor een bepaalde verzekeringsperiode. 

Veel verzekeraars hanteren een wachttijd van een jaar voor orthodontie. Dat houd in dat je eerst minimaal een jaar bij de verzekeraar verzekerd moet zijn, met het aanvullende pakket voor orthodontie. Daarna kun je pas gebruik maken van de vergoeding voor een beugel. Dit geldt niet voor alle zorgverzekeraars, het is dus slim om daar rekening mee te houden.

Zorgverzekering Vergoeding 385 Eigen risico 885 Eigen risico
Univé Zorg Select+Tand Best Pakket €1000,- vergoed & 100% €160,05 €140,05 Bekijk
VGZ Basis Keuze+VGZ Tand Best €1000,- vergoed & 100% €167,35 €152,35 Bekijk
VGZ Ruime Keuze+VGZ Tand Best €1000,-vergoed & 100% €170,90 €155,90 Bekijk
Univé Zorg Geregeld polis+Tand Best Pakket €1000,- vergoed & 100% €173,89 €158,89 Bekijk

Kies de juiste zorgverzekering voor de beugel van je kind

Wanneer je besluit een aanvullende verzekering voor een beugel te nemen, zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Hieronder sommen we ze even voor je op:

  • Ga na wat de hoogte van de premie is
  • Ga na wat de maximale vergoeding is
  • Ga na welke kosten worden vergoed
  • Ga na wat het vergoedingspercentage is
  • Ga na wat de aanvullende voorwaarden zijn
  • Ga na of er een wachttijd is
Zorgverzekering Vergoeding 385 Eigen risico 885 Eigen risico
InterpolisNatura ZorgActief+MeerZeker €1000,- per kind & 100% €137,59 €115,59 Bekijk
UnivéNatura Univé Zorg Select+Tand Beter Pakket €1000,- per kind & 100% €167,35 €122,05 Bekijk
VGZNatura VGZ Basis Keuze+VGZ Tand Beter €1000,-per kind & 100% €144,65 €126,50 Bekijk
Vergelijk HEMACombinatie Basisverzekering+Aanvullend 3 €1000,- per kind & 100% €150,50 €129,05 Bekijk

Zorgverzekeringen 2021 hebben allemaal verschillende soorten vergoedingen voor orthodontie:

Er is genoeg te kiezen als het gaat om verschillende vergoedingen in de verzekering:

  • Gedeeltelijke vergoeding van 75%, 80% of volledige vergoeding
  • Gelimiteerd maximaal tarief
  • Soms wachttijd van 1 jaar: dus eerste jaar van de polis nog geen recht op vergoeding!

Wanneer er geen aanvullende verzekering voor orthodontie is afgesloten zijn alle kosten voor eigen rekening. Elke behandelaar is verplicht om bij behandelingen vanaf € 250,- een offerte uit te brengen. Uit onderzoek van de NZa blijkt dat dit in praktijk vaak niet gebeurd, vraag hier als patiënt altijd naar!

Orthodontie vanaf 18 jaar en ouder

Ook wanneer je ouder bent dan 18 jaar ben je in de meeste gevallen vanuit je basis zorgverzekering niet verzekerd voor orthodontie. Ook hiervoor gelden dezelfde uitzonderingen zoals groeistoornissen of ontwikkelingsstoornissen van de kaak, het gebit of de mond. Voor slaapapneu en behandeling met een beugel is een aanvullende zorgverzekering orthodontie een goede keuze. Je bent echter niet altijd goedkoper uit dan wanneer je zelf alle kosten moet betalen, dit is afhankelijk van het samengestelde pakket van de zorgverzekeraar. Hier tonen we enkel pakketten welke financieel voordeel bieden.

De kosten voor een eerste gesprek, het vervolgonderzoek en maken van een behandelplan lopen al flink in de papieren. Daarna zijn er nog kosten voor het bespreken van het behandelplan, waarna de behandeling zal starten. Alle kosten bij elkaar komen dan ook al snel boven de € 1000,- uit.

Ook een tandverzekering nodig?

We hebben de goedkoopste tandverzekeringen op een rij gezet. Deze verzekeringen geven enkel vergoeding voor behandelingen door de tandarts en mondhygiënist.

Beste verzekering kiezen en de goedkoopste basisverzekering afsluiten!