Is er nog een collectieve zorgverzekering in 2023?

De afgelopen jaren is flink wat veranderd op het gebied van collectieve zorgverzekeringen. Het is dus goed mogelijk dat je twijfelt over wat je opties nu zijn en dat je je afvraagt of je wel moet kiezen voor een collectieve zorgverzekering. Voor welke zorgverzekering je in 2023 het beste kunt kiezen, hangt van jouw situatie en voorkeur af.

Wat is een collectieve zorgverzekering?

De naam zegt het al een beetje, een collectieve zorgverzekering is een zorgverzekering die je met een groot aantal mensen afsluit. Met een collectieve zorgverzekering krijg je vaak korting op de premie, al begint deze korting te verdwijnen. Daarover vertellen we je verderop wat meer. Je kunt kiezen voor zowel een collectieve basisverzekering, als voor een collectieve aanvullende verzekering.

Een collectieve zorgverzekering via je werkgever in 2023

Een collectieve zorgverzekering sluit je dus af met een groep. Dat kan van alles zijn. Zo bieden veel grote werkgevers een collectieve zorgverzekering aan. Je bent dan via je werkgever verzekerd. Wanneer je dan van baan wisselt, of stopt met werken, vervalt ook je verzekering. 

Ook kun je bijvoorbeeld via een sportclub verzekerd zijn. Veel patiëntenverenigingen van chronisch zieken hebben bijvoorbeeld ook een collectieve zorgverzekering voor leden. Ook wanneer je dus geen werkgever hebt (als je bijvoorbeeld ZZP’er bent) kun je je dus aansluiten bij een collectieve verzekering. Soms kun je je zelfs als student collectief verzekeren via je school, maar dat is niet altijd voordeliger. Check daarom altijd ook andere studentenverzekeringen.

De collectieve korting op de zorgverzekering van 2023

Voor een aantal jaren was het aantrekkelijk om een collectieve zorgverzekering te hebben, want hier zat een collectiviteitskorting op. Afgelopen jaar begonnen die kortingen echter te verdwijnen, waardoor het een stuk minder aantrekkelijk is om te kiezen voor een collectieve zorgverzekering. Al eerder werd de maximale wettelijke korting voor een collectieve basisverzekering namelijk beperkt van 10% naar 5%. Vanaf 2023 is de collectiviteitskorting op de basisverzekering zelfs helemaal verleden tijd. Een collectief is dus alleen nog interessant bij de aanvullende pakketten

De beste zorgverzekering voor jou

Nu de korting op de collectieve zorgverzekering bijna helemaal wegvalt, is het afsluiten van een dergelijke verzekering zeker niet altijd de goedkoopste optie. Het is daarom altijd slim om verschillende zorgverzekeringen even goed met elkaar te vergelijken. Zo weet je zeker dat je de beste zorgverzekering voor jou weet te vinden.

De beste en goedkoopste zorgverzekeringen voor jou op een rijtje!