De basis zorgverzekering van 2025: keuze genoeg

logo's van alle zorgverzekeraarsHet aanbod van verschillende basisverzekeringen is de laatste jaren sterk gegroeid. Het is nu tijd om te kijken welke zorgverzekering 2024 het beste en goedkoopste is voor jou. Afhankelijk van je wensen kun je veel geld besparen met een goedkopere zorgverzekering. Goed je zorgverzekering vergelijken loont de moeite en kan op jaarbasis honderden euro’s schelen. Begin met het vergelijken van de basisverzekering en kijk daarna pas naar aanvullende pakketten. Op die manier stem je de zorgverzekering precies af op de zorgbehoefte en betaal je niet snel te veel voor de basis ziektekostenverzekering. Hieronder zie je alle aanbieders van zorgverzekeringen met de bijbehorende premies. Omdat veel zorgverzekeraars verschillende polissen aanbieden hebben we steeds de voordeligste variant gekozen. Zo kun je gemakkelijk zien wat voor jou de goedkoopste zorgverzekering basis is.

De basisverzekering in 2025 – dit moet je weten!

Ben je 18 jaar of ouder en wonend of werkend in Nederland? Dan geldt er de wettelijke verplichting om een basiszorgverzekering te hebben. Elke Nederlandse zorgverzekeraar heeft een acceptatieplicht als het gaat over de basiszorgverzekering. Je kunt dus vrijuit een keuze maken uit het aanbod.

Het minimaal verplichte eigen risico bedraagt € 385,-. Iedere verzekerde heeft tijdens het proces van afsluiten de vrije keuze deze te verhogen tot maximaal € 885,-. Des te hoger het eigen risico, des te lager vaak de basispremie!

pijl Een overzicht van verschillende basispolissen 2024 ✔️

Wat zit er in de basisverzekering van 2025?

Je vraagt je misschien af wat dekt een basis zorgverzekering? Of wat zit er in een basis zorgverzekeringspakket? Vergeleken met het basispakket van 2022 zijn er voor komend jaar niet veel veranderingen bijgekomen. Op Prinsjesdag werd de Miljoenennota bekend gemaakt, hierin stond onder andere de plannen voor de zorg en de zorgverzekering 2024. Wil je daar meer over weten? Houdt dan ons blog in de gaten! Onderstaande zorg is nieuw in het basispakket en hier krijg je dan ook een vergoeding voor:

 • Er worden 3 nieuwe medicijnen tegen chronische migraine vergoed voor specifieke patiëntengroepen
 • Een autotransplantaat (als een eigen tand of kies wordt verplaatst naar de plek van een ontbrekende tand of kies elders in de mond) 
 • Het verblijf van twee weken in een expert-ziekenhuis na CAR-T-celtherapie 
 • De elektriciteitskosten van mechanische ademhalingsondersteuning wanneer je hier thuis van gebruik maakt

Wanneer je COVID-19 hebt gehad en je lang moet herstellen heb je daarbij ook recht op extra dekking uit het basispakket. Verder zijn vergoedingen in het basispakket veelal hetzelfde gebleven. Hieronder sommen we even voor je op wat verder door het basispakket vergoed wordt:

 • Zorgkosten voor eigen kinderen tot 18 jaar, inclusief tandheelkundige zorg
 • Geneeskundige zorg door huisarts, het ziekenhuis en medisch specialisten
 • Psycholoog, psychiater en psychotherapie / Basis GGZ en Specialistische GGZ
 • Ziekenhuis opname evenals ziekenvervoer (zoals ambulance en traumahelikopter)
 • De gebruikskosten van een AED
 • De meeste geneesmiddelen
 • Paramedische zorg: beperkt fysiotherapie, beperkt oefentherapie, logopedie, ergotherapie en dieetadvisering
 • Orthodontie tot 18 en 18+
 • Kraamzorg, verloskundige en gynaecoloog

Wat zit er niet in het basispakket?

Er zijn ook een aantal dingen die niet vergoed worden door de basisverzekering. Voor deze vormen van zorg is er een aanvullende verzekering nodig omdat ze normaliter niet onder de basisdekking vallen. Een aanvullende polis is eenvoudig af te sluiten, echter in heel enkele gevallen kan deze geweigerd worden. Omdat de basisverzekering voor iedereen verplicht is in Nederland, mag deze nooit geweigerd worden. Hieronder sommen we op wat niet in de basis ziekteverzekering zit:

Op zoek naar de beste basisverzekering

Wanneer je op zoek gaat naar een basisverzekering, wil je natuurlijk de voor jou best mogelijke basisverzekering. Je let dan op de kosten van de basis zorgverzekering, maar ook op de kwaliteit. Hierbij heb je de keus uit verschillende polissen, zoals de restitutiepolis of de naturapolis. Deze polissen bepalen bij welke zorgverleners je recht hebt op een vergoeding en bij welke niet. Als je eenmaal een polis gekozen hebt, moet je nog kiezen bij welke verzekeraar je je verzekert. Gezien alle basisverzekeringen hetzelfde vergoeden, is het vooral belangrijk om hier op de prijs te letten, zodat je het goedkoopste basispakket kunt vinden. Een goede basisverzekering die bij jou past, kun je het beste vinden door verschillende verzekeringen met elkaar te vergelijken in onze zorgvergelijker.

De beste en goedkoopste zorgverzekeringen voor jou op een rijtje!