De goedkoopste basisverzekering voor 2022

Het aanbod van verschillende basisverzekeringen is de laatste jaren sterk gegroeid. Het is nu tijd om te kijken welke zorgverzekering 2022 het beste en goedkoopste is voor jou. Afhankelijk van je wensen kun je veel geld besparen met een goedkopere zorgverzekering. Goed je zorgverzekering vergelijken loont de moeite en kan op jaarbasis honderden euro’s schelen. Begin met het vergelijken van de basisverzekering en kijk daarna pas naar aanvullende pakketten. Op die manier stem je de zorgverzekering precies af op de zorgbehoefte. Hieronder zie je alle aanbieders van zorgverzekeringen met de bijbehorende premies. Omdat veel zorgverzekeraars verschillende polissen aanbieden hebben we steeds de voordeligste variant gekozen.

De basisverzekering in 2022 – dit moet je weten!

Ben je 18 jaar of ouder en wonend of werkend in Nederland? Dan geldt er de wettelijke verplichting om een basiszorgverzekering te hebben. Elke Nederlandse zorgverzekeraar heeft een acceptatieplicht als het gaat over de basis zorgverzekering. Je kunt dus vrijuit een keuze maken uit het aanbod.

Het minimaal verplichte eigen risico bedraagt € 385,-. Iedere verzekerde heeft tijdens het proces van afsluiten de vrije keuze deze te verhogen tot maximaal € 885,-. Des te hoger het eigen risico, des te lager de basispremie!

Een overzicht van de beste basispolissen 2022 ✔️

Wat zit er in de basisverzekering van 2022?

Vergeleken met het basispakket van 2021 zijn er voor komend jaar niet veel veranderingen bijgekomen. Op Prinsjesdag werd de Miljoenennota bekend gemaak, hierin stonden onder ander de plannen voor ze zorg en de zorgverzekering voor 2022. Wil je daar meer over weten? Wij schreven er laatst een uitgebreid blog over. Onderstaande zorg is nieuw in het basispakket en hier krijg je dan ook een vergoeding voor:

 • Er worden 3 nieuwe medicijnen tegen chronische migraine vergoed voor specifieke patiëntengroepen
 • Een autotransplantaat (als een eigen tand of kies wordt verplaatst naar de plek van een ontbrekende tand of kies elders in de mond) 
 • Het verblijf in van twee weken een expert-ziekenhuis na CAR-T-celtherapie 
 • De elektriciteitskosten van mechanische ademhalingsondersteuning wanneer je hier thuis van gebruik maakt

Wanneer je COVID-19 hebt gehad en je lang moet herstellen heb je daarbij ook recht op extra dekking uit het basispakket. Verder zijn vergoedingen in het basispakket veelal hetzelfde gebleven. Hieronder sommen we even voor je op wat verder door het basispakket vergoed wordt:

 • Zorgkosten voor eigen kinderen tot 18 jaar, inclusief tandheelkundige zorg
 • Geneeskundige zorg door huisarts, het ziekenhuis en medisch specialisten
 • Psycholoog, psychiater en psychotherapie / Basis GGZ en Specialistische GGZ
 • Ziekenhuis opname evenals ziekenvervoer (zoals ambulance en traumahelikopter)
 • De gebruikskosten van een AED
 • De meeste geneesmiddelen
 • Paramedische zorg: beperkt fysiotherapie, beperkt oefentherapie, logopedie, ergotherapie en dieetadvisering
 • Orthodontie 18+
 • Kraamzorg, verloskundige en gynaecoloog

Wat zit er niet in het basispakket?

Er zijn ook een aantal dingen die niet vergoed worden door de basisverzekering. Voor deze vormen van zorg is er een aanvullende verzekering nodig omdat ze normaliter niet onder de basisdekking vallen. Een aanvullende polis is eenvoudig af te sluiten, echter in heel enkele gevallen kan deze geweigerd worden. Omdat de basisverzekering voor iedereen verplicht is in Nederland, mag deze nooit geweigerd worden. Hieronder sommen we op wat niet in het basispakket zit:

Op zoek naar de beste basisverzekering

Wanneer je op zoek gaat naar een basisverzekering, wil je natuurlijk de best mogelijke basisverzekering. Hierbij heb je de keus uit verschillende polissen, zoals de restitutiepolis of de naturapolis. Deze polissen bepalen bij welke zorgverleners je recht hebt op een vergoeding en bij welke niet. Als je eenmaal een polis gekozen hebt, moet je nog kiezen bij welke verzekeraar je je verzekert. Gezien alle basisverzekeringen hetzelfde vergoeden, is het vooral belangrijk om hier op de prijs te letten, zodat je het goedkoopste basispakket kunt vinden. Een goede basisverzekering die bij jou past, kun je het beste vinden door verschillende verzekeringen met elkaar te vergelijken in onze zorgvergelijker.

Beste verzekering kiezen en de goedkoopste basisverzekering afsluiten!