De vergoeding van een implantaat bij de kaakchirurg

Als je tand is afgebroken en deze niet meer gerepareerd kan worden, kan het zijn dat je een implantaat nodig hebt. Of je die echt nodig hebt, bepaalt je tandarts. Hij verwijst je dan door naar de kaakchirurg. Of deze implantaat vergoed wordt, is afhankelijk van de soort verzekering die je hebt. Het is en belangrijk om dit per zorgverzekering te vergelijken. Hieronder vertellen we je daar wat meer over.

Als je een implantaat laat zetten, wordt dat door de kaakchirurg gedaan. Deze plaatst een wortel implantaat in je kaak, waarop de tandarts later een kroon zet. Als je meerdere tanden of kiezen mist, wordt er een brug geplaatst op de implantaten. De nieuwe tanden zijn niet van echt te onderscheiden. 

Zitten implantaten in de basisverzekering?

Meestal wordt het plaatsen van een tandheelkundig implantaat niet vergoed door de basisverzekering. Hier heb je dan ook een aanvullende verzekering voor nodig. Er zijn een aantal uitzonderingen, waarbij het plaatsen van een implantaat en het plaatsen van het vaste gedeelte van de suprastructuur wél wordt vergoed vanuit de basisverzekering:

  • Als de kaak waarop een uitneembaar volledig kunstgebit kan worden vastgemaakt, zeer ernstig is geslonken.
  • Als er sprake is van een ernstige ontwikkelingsstoornis, groeistoornis, of later gekregen afwijking van het tand-kaak-mondstelsel.
  • Als er sprake is van een niet-tandheelkundige lichamelijke of geestelijke aandoening.
  • Als het plaatsen van een implantaat nodig is voor een andere medische behandeling. Er moet dan aangetoont wordendat die behandeling zonder tandheelkundige zorg onvoldoende resultaat heeft.

Wanneer worden implantaten vergoed en wie vergoed ze?

Implantaten zijn absoluut niet goedkoop. Als je alle kosten bij elkaar optelt, kom je al snel op een prijs van 1.300 euro of meer uit. Tenzij je dus te maken hebt met een van bovenstaande gevallen, wordt een implantaat niet vergoed. Je hebt hiervoor dan een aanvullende verzekering nodig.

De beste en goedkoopste zorgverzekeringen voor jou op een rijtje!