Brilvergoeding met aanvullende verzekering

 • Zorgverzekeraar
 • Kenmerk
 • Zorgpremie standaard eigen risico
 • Aanvullende premie

Draag je een bril? Dan kun je gebruik maken van een brillenvergoeding vanuit de aanvullende verzekering. Helaas valt een brillenvergoeding niet onder de basisverzekering, dus je dient een aparte verzekering voor brillen hiervoor af te sluiten. Alleen in het geval van medische noodzaak kom je in aanmerking voor een vergoeding vanuit de basisverzekering.

Let op: voordeel met bril heb je doorgaans enkel in combinatie met andere aanvullende vergoedingen. Je betaalt dan meer dan dat de daadwerkelijke vergoeding is.

Beste zorgverzekering bril 2024

Wanneer je een bril draagt, is het fijn als de zorgverzekeraar een deel van de kosten wil vergoeden. Dit wordt echter nooit vanuit de basisverzekering vergoed. Een uitzondering hierop zijn speciale hulpmiddelen met een medische noodzaak, maar nooit voor een gewone bril. Er is een mogelijkheid om een aanvullende zorgverzekering af te sluiten voor een vergoeding voor een bril. Kies je voor een verzamelpakket waarin meerdere aanvullende vergoedingen zijn opgenomen, dan kan het interessant zijn je hiervoor te verzekeringen. Je los verzekeren voor onkosten voor een bril kost in de meeste gevallen meer zorgpremie dan dat je aan vergoeding ontvangt. Er is een selectie gemaakt van de beste zorgverzekeraars in 2024, de tabel hierboven laat dit duidelijk zien.

TIP: Overweeg je meerdere aanvullende verzekeringen te combineren, waaronder de zorgverzekering voor een bril, dan is het raadzaam om met de zorgvergelijker de zorgverzekeringen te vergelijken.

Vergoedingen voor brillen

Enkel de aanschaf van een complete bril (montuur met de glazen) kan ook in 2018 gedeclareerd worden bij de zorgverzekeraar. Voor lenzen geldt dat alleen de lenzen gedeclareerd kunnen worden (niet de vloeistof). Wat er totaal wordt vergoed vanuit een aanvullende zorgverzekering is dan ook niet veel.

De vergoedingen voor een bril of lenzen uit een aanvullende zorgverzekering lopen heel erg uit elkaar. Zo zijn er vergoedingen van enkele tientallen euro’s per 3 jaar tot vergoedingen van enkele honderden euro’s per jaar. Uiteraard ligt de hoogte van de vergoeding samen met de hoogte van de premie. Dus hoe meer vergoeding je krijgt, des te meer premie je ervoor zal betalen.

Vergoedingen voor brillen

Medische noodzaak voor een bril, wat valt daar precies onder? Allereerst valt een ‘gewone’ bril vaak niet onder medische noodzaak en krijg je er dus geen vergoeding voor vanuit je zorgverzekering. Een voorbeeld van een medische noodzaak is dat je optische hulpmiddelen nodig hebt, zoals een telescoopbril, een verrekijkerloep of een ptosisbril. Maak jij dus gebruik van een van deze brillen, dan kun je vanuit de basisverzekering een vergoeding hiervoor ontvangen. Een oogarts bepaalt of er sprake is van een medische indicatie. Je hebt hiervoor dus wel altijd een verwijzing van een oogarts nodig. Controleer ook of er een contract met de betreffende oogarts is, want bij sommige verzekeraars kun je alleen een vergoeding krijgen als de opticien aangesloten is bij de zorgverzekeraar.

Brillenverzekering via een aanvullende verzekering

Veruit de meeste brillen vallen niet onder de basisverzekering. Je kunt hier daarom een aanvullende zorgverzekering met brilvergoeding voor afsluiten. Een aanvullende verzekering zal de kosten voor een nieuwe bril geheel of gedeeltelijk vergoeden. Meestal is per verzekeraar een maximumbedrag van toepassing (Varierend van € 100,- tot € 250,-). Kies je voor een hogere vergoeding, dan wordt je premie automatisch ook hoger. Overigens krijg je meestal slechts een keer per 3 jaar een vergoeding voor een bril. Houd hier dus rekening mee bij het afsluiten van een aanvullende verzekering.

Wat er niet vergoed wordt:

Een aantal dingen vallen buiten een aanvullende verzekering:Zorgverzekering met bril vergoeding

 • Een los montuur (zonder glazen).
 • Zonnebrillen zonder sterkte.
 • Kosten voor oogmetingen, periodieke controles en accessoires.

Bovenstaande dingen vallen niet onder de aanvullende verzekering. De gemaakte kosten hiervoor worden dus niet vergoed!

Kun je voor een bril voor een kind een vergoeding uit de basisverzekering ontvangen?

Een bril voor een kind valt niet standaard onder de basisverzekering. Je krijgt dus meestal geen vergoeding voor een kinderbril. Reguliere brillen worden standaard niet vergoed vanuit de basisverzekering. Voor kinderen worden brillen ook slechts zeer beperkt vergoed door de basisverzekering. Een vergoeding voor een bril voor een kind geldt alleen vanuit de basisverzekering in de volgende gevallen:

 • Sterk bijziendheid van het kind (meer dan -6 dioptrieën)
 • Een afwijking in het oog van meer dan 10 dioptrieën
 • Scheelzien
 • Sterke cilindervorming (vanaf 4 dioptrieën)
 • Slecht zicht vanwege een medische aandoening of een verwonding
 • Na operatie van een lensafwijking

Hiervoor geldt wel een eigen bijdrage per brillenglas (meestal rond €60,- per brillenglas), voor kinderen tot 18 jaar geldt geen eigen risico. Heb je als ouder een aanvullende verzekering afgesloten voor brillen, dan is deze aanvullende verzekering ook geldig voor je kinderen. Voorwaarde is dat je kinderen wel meeverzekerd zijn op jouw aanvullende verzekering.

De beste en goedkoopste zorgverzekeringen voor jou op een rijtje!