Zorgverzekering 18 jaar aanvragen? De beste / goedkoopste vergelijken & direct afsluiten doe je hier!

Onderstaand wordt de top-3 beste/goedkoopste zorgverzekeringen voor 18 jaar weergegeven. Wil je meer opties vergelijken? Bekijk dan ons volledige overzicht van zorgverzekeringen voor 18-jarigen in de tabel daaronder.

Volledig overzicht: goedkoopste/beste zorgverzekeringen 18 jaar

Onderstaand vind je ons volledige overzicht van zorgverzekeringen voor 18-jarigen. Door op de pijltjes aan de linkerkant van de tabel te klikken sorteer je de beste verzekeringen op basis van beoordeling. Met de pijltjes aan de rechterkant sorteer je de goedkoopste verzekeringen op basis van prijs, waarbij 1 rij de prijs zonder aanvullend eigen risico weergeeft, en de andere rij de prijs bij het maximale eigen risico.

Sorteer op

 • Beoordeling
 • Premie max. eigen risico
 • Premie geen eigen risico
 • Zorgverzekeraar
  + Beoordeling
 • Kenmerk
 • Zorgpremie € 885 eigen risico
 • Zorgpremie standaard eigen risico

 

Meest gekozen zorgverzekering 18 jaar

Aangezien gezonde 18 jarigen weinig zorg nodig lijken te hebben, kiezen zij meestal voor een hoog eigen risico. Bovenstaande basisverzekering premies zijn allemaal op basis van € 885,- eigen risico weergegeven. Als je kiest voor een standaard eigen risico zijn de kosten voor de zorgverzekering vanaf 18 jaar natuurlijk wat hoger.

De overstap vanuit de polis van je ouders naar de nieuwe aanvraag moet geregeld zijn na de maand waarin je 18 jaar bent geworden. Dit is het moment waarop de eerste zorgpremie betaald moet worden.

In Nederland ben je vanaf 18 jaar verplicht om een nieuwe, eigen zorgverzekering aan te vragen. Deze verzekering is in de volksmond tevens bekend als ziektekostenverzekering voor 18 jaar en ouder. Deze zorgverzekering 18 jaar moet je zelf afsluiten. Ben je op zoek naar de beste/goedkoopste zorgverzekering voor 18 jaar? De kosten voor een zorgverzekering vanaf 18 jaar, zie je hierboven.

18

Ik word 18: wanneer je zorgverzekering aanvragen / afsluiten als je 18 jaar wordt?

Je moet een zorgverzekering aanvragen en afsluiten als je 18 jaar bent geworden, maar wanneer doe je dat? De ingangsdatum kan je zelf vastleggen. Het afsluiten ervan dient in ieder geval uiterlijk vóór de laatste dag van de maand waarin jij 18 jaar bent geworden, geregeld te zijn. Wees verstandig en doe dit ruim op tijd. Op deze site vergelijk je alle verzekeraars zodat jij de beste zorgverzekering voor een 18-jarige kiest voor jouw situatie. Vergelijk ze in de tabel of gebruik voor meer opties onze zorgverzekering vergelijken pagina.

Ik word 18: goedkoopste zorgverzekering vanaf 18 jaar vergelijken en hoe kun je besparen?

Bij het vergelijken en afsluiten van een zorgverzekering 18 jaar moet je ook de hoogte van het eigen risico kiezen. Het minimale eigen risico is vastgesteld op € 385, oplopend met 100 per keer, tot € 885,-. Door te kiezen voor een hoger eigen risico (dit zijn de goedkoopste zorgverzekeringen), bespaar je veel geld met de maandelijks te betalen premie. Denk je wel veel zorgkosten te maken, vergelijk dan goed de verschillen in het eigen risico.

De beste / goedkoopste zorgverzekering kiezen en regelen als je 18 jaar wordt

Omdat je veel zaken moet regelen als je 18 bent geworden, helpen wij je zodat je direct je zorgverzekering kunt afsluiten. Simpelweg doorklikken en in 2 minuten is het geregeld! Je hebt ruime keuze: een zorgverzekeraar accepteert iedereen. Voor veel jongvolwassenen is het vinden van een goedkope zorgverzekering 18 jaar een prioriteit, omdat deze leeftijd nieuwe financiële verantwoordelijkheden met zich meebrengt. Wil je de beste of goedkoopste zorgverzekering/ziektekostenverzekering voor 18-jarigen vinden? Dan kun je deze vergelijken met behulp van onze tool.

Je krijgt een zorgpas

Zorgpas op je 18e verjaardag

De zorgpas krijg je automatisch van je zorgverzekeraar.

Je hebt recht op zorgtoeslag

Zorgtoeslag aanvragen 18 jaar geworden

Je moet wel zelf je zorgtoeslag aanvragen.

Je mag je rijbewijs halen

18 en je rijbewijs halen

Eigenlijk al wat eerder tegenwoordig, maar vanaf je 18e mag je zelfstandig rijden.

Wat doe je met je zorgverzekering als je 18 jaar wordt? Vergelijken pakketkeuzes

Vanaf je 18e levensjaar worden tandartskosten en fysiotherapie behandelingen niet meer vergoed. Een aanvullend pakket kan uitkomst bieden. Veel zorgverzekeraars bieden speciale goedkope pakketten aan voor jongeren (18 jaar en ouder). In deze pakketten zijn meestal de belangrijkste vergoedingen opgenomen zoals anticonceptie, tandarts, orthodontie, acne behandelingen en fysiotherapie. Lees er meer over: zorgverzekering voor 18 jaar en student afsluiten. Je kunt er ook goed aan doen de basisverzekering te nemen welke vaak voldoende dekking biedt.

Ik word 18: goedkope zorgverzekering 18 jaar afsluiten of aanvragen

Bij het kiezen van een zorgverzekeraar is het van cruciaal belang om verschillende aspecten zorgvuldig te overwegen. Naast de premie, die de maandelijkse kosten van de zorgverzekering 18 jaar bepaalt, is het ook belangrijk om naar de dekking te kijken. Deze dekking omvat welke medische kosten worden vergoed en tot welk bedrag. Daarnaast speelt de klantenservice een belangrijke rol, omdat een goede ondersteuning bij vragen of problemen van groot belang kan zijn. Ook is het verstandig om te controleren welke zorgaanbieders een contract hebben met de verzekeraar, om te zorgen voor een soepele afhandeling van declaraties. Verder is het goed om te bepalen of je specifieke wensen hebt, zoals vrije zorgkeuze of aanvullende dekkingen voor bijvoorbeeld fysiotherapie of alternatieve geneeswijzen. Door deze criteria zorgvuldig te overwegen en verschillende zorgverzekeraars te vergelijken, kun je een weloverwogen beslissing maken die niet alleen aansluit bij jouw behoeften, maar ook past binnen jouw budget.

Zorgverzekering kiezen en regelen 18 jaar en thuiswonend: is er een verschil voor een zorgverzekering 18 jaar?

Word je binnenkort 18 jaar of heb je deze leeftijd onlangs bereikt? Vanaf de dag dat je 18 jaar bent, is het verplicht om zelf een eigen zorgverzekering af te sluiten. Je krijgt vanaf nu je eigen zorgpolis. De ziektekostenverzekering voor 18-jarige gaat een flinke maandelijks terugkerende kostenpost worden, of je nou student en thuiswonend bent, geen inkomen hebt of al een full-time baan hebt, of ergens anders in Nederland woont. Als kind was je gratis verzekerd op de zorgpolis van je ouders / voogd, maar vanaf je 18e helaas niet meer. Het is tijd om van zorgpolis te overstappen, een nieuwe stap naar zelfstandig worden.

De basisverzekering is voor iedereen vanaf 18 jaar verplicht, ongeacht of je veel of weinig ziektekosten hebt. Vergelijk de zorgverzekeringen, want er is een groot prijsverschil tussen de goedkoopste en de duurste zorgverzekering voor 18-jarigen. Ook heb je de mogelijkheid om er een aanvullende verzekering bij af te sluiten. De maandelijkse zorgpremie zal dan hoger worden, maar wanneer je die zorg echt nodig hebt, bespaar je onderaan de streep veel geld. De kosten voor een zorgverzekering voor 18-jarigen, thuiswonend of uitwonend, zijn uiteenlopend. Daarom is het belangrijk om goed te kijken naar je mogelijkheden en de beste of goedkope zorgverzekering voor 18-jarigen te vergelijken.

Twijfel niet langer, en vergelijk nu hoeveel geld jij kunt besparen!

Zorgverzekeringen vergelijken

Zorgverzekering regelen als je 18 jaar wordt: wat is de meest gekozen zorgverzekering 18 jaar?

Zorgverzekering als je 18 wordt

De keuze van een zorgverzekering 18 jaar is een belangrijke stap, aangezien jongeren vanaf deze leeftijd zelf verantwoordelijk zijn voor hun zorgverzekering en premiebetalingen. De meest gekozen zorgverzekering voor 18 jaar hangt af van verschillende factoren, zoals de prijs van de premie, de dekking van de basisverzekering 18 jaar, en de mogelijkheid om aanvullende verzekeringen af te sluiten die passen bij hun specifieke zorgbehoeften. Veel 18-jarigen kiezen voor een basis zorgverzekering met een hoog eigen risico om de maandelijkse premie zo laag mogelijk te houden, gezien hun over het algemeen goede gezondheid. Daarnaast zijn er zorgverzekeraars die speciale pakketten aanbieden, met aanvullende dekkingen die aansluiten bij de levensfase en behoeften van jongvolwas

senen, zoals tandartsverzekeringen of fysiotherapie. De keuze voor een specifieke zorgverzekering is echter sterk individueel en jongeren worden aangemoedigd om zorgverzekeringen te vergelijken op basis van hun persoonlijke situatie en zorgbehoeften.

Veelgestelde vragen over een zorgverzekering 18 jaar

 • Zorgverzekering vanaf 18 jaar vergelijken: Wat is het verschil tussen een basisverzekering en een aanvullende verzekering?

  Een basisverzekering 18 jaar dekt standaard medische kosten, terwijl een aanvullende verzekering extra dekking biedt voor specifieke zorgbehoeften zoals fysiotherapie, tandheelkundige zorg en alternatieve geneeswijzen. Het is belangrijk om zorgvuldig te overwegen welke aanvullende dekkingen passen bij jouw individuele behoeften en omstandigheden om zo een weloverwogen keuze te maken.

 • De beste / goedkoopste zorgverzekering 18 jaar kiezen en regelen: wanneer aanvragen/afsluiten?

  Zodra je 18 wordt, is het belangrijk om direct een zorgverzekering aan te vragen. Het is verstandig om dit tijdig te doen, namelijk voor het einde van de maand waarin je 18 jaar bent geworden, om eventuele boetes te voorkomen en ervoor te zorgen dat je tijdig verzekerd bent voor essentiële medische zorg. Daarna kun je jaarlijks voor 31 december veranderen van zorgverzekering of je zorgverzekering aanpassen. Bij sommige zorgverzekeraars heb je ook de mogelijkheid om je aanvullende verzekeringen tussendoor aan te passen.

 • Goedkope ziektekostenverzekering 18 jaar vergelijken: Wat is het eigen risico van mijn verzekering?

  Het eigen risico is het bedrag dat je zelf moet betalen voordat de zorgverzekeraar begint met vergoeden. In 2024 bedraagt het verplicht eigen risico €385 per jaar. Je kunt er ook voor kiezen om het eigen risico vrijwillig te verhogen tot maximaal €885 per jaar, waardoor je premie doorgaans lager wordt. Wees je ervan bewust dat een hoger eigen risico betekent dat je bij gebruik van zorg meer kosten zelf moet dragen.

 • Is een zorgverzekering voor een 18-jarige, thuiswonend of niet, verplicht in Nederland?

  Ja, in Nederland is een zorgverzekering verplicht voor iedereen die in Nederland woont of werkt, ongeacht de leeftijd. Een zorgverzekering waarborgt toegang tot essentiële medische zorg en voorkomt problemen met het betalen van medische kosten. Zonder zorgverzekering loop je risico op boetes en financiële moeilijkheden bij onvoorziene gezondheidskwesties.

 • Goedkope ziektekostenverzekering 18 jaar vergelijken: Kan ik van zorgverzekeraar wisselen?

  Je kunt van zorgverzekeraar wisselen tijdens het jaarlijkse overstapseizoen, dat loopt van half november tot en met eind december. Gedurende deze periode kun je vrijelijk een nieuwe zorgverzekering afsluiten of je huidige verzekering wijzigen. Het is verstandig om ruim van tevoren te beginnen met vergelijken en het maken van een weloverwogen keuze om zo naadloos over te stappen naar een nieuwe verzekeraar.

 • Wanneer een nieuwe zorgverzekering 18 jaar afsluiten of wijzigen voor het komende jaar?

  De deadline om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten of te wijzigen voor 2025 is 31 december. Zorg ervoor dat je vóór deze datum je keuze hebt gemaakt en eventuele wijzigingen hebt doorgevoerd om problemen te voorkomen. Het is verstandig om ruim op tijd te beginnen met het vergelijken van zorgverzekeringen en het maken van een beslissing, zodat je voldoende tijd hebt om de juiste keuze te maken voor jouw situatie.

 • Kan ik een goedkope ziektekostenverzekering 18 jaar vergelijken en tussentijds wijzigen?

  Over het algemeen kun je je zorgverzekering niet tussentijds wijzigen, tenzij er sprake is van bijzondere omstandigheden. Dergelijke omstandigheden kunnen bijvoorbeeld een verandering in je persoonlijke situatie zijn, zoals verhuizing, geboorte van een kind of echtscheiding. In dergelijke gevallen kun je een beroep doen op het recht om tussentijds je zorgverzekering aan te passen. Raadpleeg altijd je zorgverzekeraar voor specifieke informatie en begeleiding bij het wijzigen van je verzekering.

 • Wat is de meest gekozen zorgverzekering als je 18 jaar wordt?

  De meest gekozen zorgverzekering voor 18-jarigen kan variëren afhankelijk van een aantal factoren, waaronder de individuele zorgbehoeften, het budget en de voorkeur voor bepaalde zorgverleners of ziekenhuizen. Jongeren die 18 jaar worden, maken vaak de overstap van een kinderpolis naar een eigen zorgverzekering en kijken dan naar basisverzekeringen die de essentiële zorg dekken, eventueel aangevuld met specifieke aanvullende verzekeringen die passen bij hun persoonlijke situatie, zoals tandartsverzekeringen, fysiotherapie of alternatieve geneeswijzen.

De beste en goedkoopste zorgverzekeringen voor jou op een rijtje!