Zorgverzekering 18 jaar: vergelijken en aanvragen

18In Nederland is iedere inwoner welke de 18 jarige leeftijd krijgt verplicht om een nieuwe zorgverzekering aan te vragen. Deze verzekering is in de volksmond tevens bekend als ziektekostenverzekering. Hoeveel het kost zie je hieronder.

Wanneer aanvragen?

De ingangsdatum kan je zelf vastleggen. Het afsluiten ervan dien in ieder geval uiterlijk vóór de laatste dag van de maand waarin jij 18 jaar bent geworden geregeld te zijn. Wees verstandig en doe dit ruim op tijd. Op deze site vergelijk je alle verzekeraars zodat jij de voor jou beste zorgverzekering kiest. Vergelijk ze in de tabel of gebruik voor aanvullende pakketten ook de uitgebreide zorgvergelijker.

Beste zorgverzekeringen voor 18 jarige

Omdat je veel zaken moet regelen als je 18 bent geworden helpen wij je zodat je direct je zorgverzekering kunt afsluiten. Simpelweg doorklikken en in 2 minuten is het geregeld! Je hebt ruime keuze: een zorgverzekeraar accepteert iedereen.

Je krijgt een zorgpas

Zorgpas op je 18e verjaardag

De zorgpas krijg je automatisch van je zorgverzekeraar.

Je hebt recht op zorgtoeslag

Zorgtoeslag aanvragen 18 jaar geworden

Je moet wel zelf je zorgtoeslag aanvragen.

Je mag je rijbewijs halen

18 en je rijbewijs halen

Eigenlijk al wat eerder tegenwoordig, maar vanaf je 18e mag je zelfstandig rijden.

* Aangezien gezonde 18 jarigen weinig zorg nodig lijken te hebben kiezen zij meestal voor een hoog eigen risico. Bovenstaande basisverzekering premies zijn allemaal op basis van € 885,- eigen risico weergegeven. Als je kiest voor een standaard eigen risico zijn de kosten voor de zorgverzekering natuurlijk wat hoger.

Let op: De overstap vanuit de polis van je ouders naar de nieuwe aanvraag moet geregeld zijn na de maand waarin je 18 jaar bent geworden. Dit is het moment waarop de eerste zorgpremie betaald moet worden.

Geld besparen met een hoger eigen risico

Bij het vergelijken en afsluiten van een zorgverzekering 18 jaar moet je ook de hoogte van het eigen risico kiezen. Het minimale eigen risico is vastgesteld op € 385, oplopend met 100 per keer, tot € 885,-. Door te kiezen voor een hoger eigen risico (dit zijn de goedkoopste zorgverzekeringen), bespaar je veel geld met de maandelijks te betalen premie. Denk je wel veel zorgkosten te maken, vergelijk dan goed de verschillen in het eigen risico.

Pakketkeuzes voor 18 jaar vergelijken

Vanaf je 18e levensjaar worden tandartskosten en fysiotherapie behandelingen niet meer vergoed. Een aanvullend pakket kan uitkomst bieden. Veel zorgverzekeraars bieden speciale goedkope pakketten aan voor jongeren (18 jaar en ouder). In deze pakketten zijn meestal de belangrijkste vergoedingen opgenomen zoals anticonceptie, tandarts, orthodontie, acne behandelingen en fysiotherapie. Lees er meer over: zorgverzekering voor studenten afsluiten. Je kunt er ook goed aan doen de basisverzekering te nemen welke vaak voldoende dekking biedt.

 

Geen verschil bij thuiswonend of uit huis

Zorgverzekering als je 18 wordtWord je binnenkort 18 jaar of heb je deze leeftijd onlangs bereikt? Vanaf de dag dat je 18 jaar bent, is het verplicht om zelf een eigen zorgverzekering af te sluiten. Je krijgt vanaf nu je eigen zorgpolis. Of je nou student en thuiswonend bent, geen inkomen hebt of al een full-time baan hebt, of ergens anders in Nederland woont, de zorgverzekering gaat een flinke maandelijks terugkerende kostenpost worden. Als kind was je gratis verzekerd op de zorgpolis van je ouders / voogd, maar vanaf je 18e helaas niet meer. Het is tijd om van zorgpolis te overstappen, een nieuwe stap naar zelfstandig worden.

 

De basisverzekering is voor iedereen vanaf 18 jaar verplicht, ongeacht of je veel of weinig ziektekosten hebt. Vergelijk de zorgverzekeringen, want er is een groot prijsverschil tussen de goedkoopste en de duurste. Ook heb je de mogelijkheid om er een aanvullende verzekering bij af te sluiten. De maandelijkse zorgpremie zal dan hoger worden, maar wanneer je die zorg echt nodig hebt, bespaar je onder aan de streep veel geld.

Zorgtoeslag aanvragen – krijg tientallen euro’s per maand terug

Heb je een eigen Nederlandse zorgverzekering en de Nederlandse nationaliteit / verblijfsvergunning, dan kun je zorgtoeslag krijgen.
Zorgtoeslag 2024 aanvragen kan vrij eenvoudig. Dit is als 18-jarige zeker de moeite waard om uit te zoeken, dit kan je al snel tientallen euro’s per maand besparen.

Beste verzekering kiezen en de goedkoopste basisverzekering afsluiten!