Tandartsverzekeringen vergelijken? Bekijk ons overzicht van de basisverzekering met tandarts en aanvullende tandartsverzekeringen.

Behandeling door tandartsEen bezoekje aan de tandarts is iets dat we allemaal regelmatig moeten doen. Soms komen hier ook extra behandelingen bij kijken. Wat wordt dan vergoed en wat niet? En welke tandartskosten zitten eigenlijk in de basisverzekering? Maak je veel kosten, dan kan een zorgverzekering voor de tandarts aantrekkelijk zijn. In het artikel hieronder vertellen we je daar meer over.

🦷 Tandartsverzekeringen van 2023 uitgelicht

Selectie met goedkoopste pakket, pakket met € 250 vergoeding, met € 500 vergoeding en met € 1000 vergoeding.

Voor de meeste Nederlanders geldt: Je doet er goed aan om een tandverzekering te nemen. Het is zelfs best goedkoop om je aanvullend te verzekeren voor tandartskosten. Neem je geen aanvullende verzekering, dan betaal je bijna altijd alles zelf! Een aanvullende tandartsverzekering nemen betaalt zich al snel uit wanneer je een gaatje of tandsteen hebt. Bij het nemen van foto’s of intensieve behandelingen ontvang je zeker een hoge rekening. Je aanvullend verzekeren met de beste tandartsverzekering hoeft niet veel te kosten, dat zie je aan de acties van de zorgverzekeraars. Heb je een beugel nodig, dan is daarvoor het aanvullende pakket orthodontie.

Meer tandartspakketten

Is het niet gelukt pm een keuze te maken uit de uitgelichte verzekeraars hierboven? Ons onderzoek heeft zich natuurlijk niet beperkt tot 4 aanbieders. Van iedere verzekeraar hebben we uitgezocht welke goede tandarts pakketten ze aanbieden.

 • Zorgverzekeraar
 • Kenmerk
 • Zorgpremie standaard eigen risico
 • Aanvullende premie

* De premie is de beste tandartsverzekering inclusief basisverzekering 2022 met € 385,- eigen risico.
€ 250 extra besparen? Vergelijk en kies de goedkoopste zorgverzekering met hoger eigen risico. Uitgebreider de tandartsverzekering vergelijken kan met de zorgvergelijker

Goede aanvullende tandartsverzekering voor 2022 afsluiten

Enkel bij ernstige aandoeningen, waarvoor speciale tandheelkundige zorg nodig is, krijg je de zorgnota wel vergoed uit de basiszorgverzekering. Maar dit wil je liever vroegtijdig voorkomen, door 2 keer per jaar de tandarts te bezoeken wordt je mond gecontroleerd op ontstekingen. Wanneer deze niet snel worden opgemerkt kan dit tot gevolg hebben dat er een tand / kies getrokken moet worden met pijnlijke gevolgen, ook voor je portemonnee!

Voorkom ernstige aandoeningen en hoge rekeningen!

Alleen al naar de tandarts gaan, daar zien de meeste mensen flink tegenop. Wat zo’n bezoekje nog minder aangenaam kan maken zijn de hoge kosten bij behandelingen. Deze worden, zonder medische noodzaak niet door de basisverzekering vergoed. Daarom is het raadzaam om voor een goede tandartsverzekering te kiezen.

Bij het kiezen van een eventuele aanvullende goedkope tandartsverzekering dien je een weloverwogen keuze maken: inschatten wat je kosten in 2022 gaan zijn. Misschien is je gebit net helemaal opgefrist en heb je bijna geen behandelingen nodig. Het kan ook zijn dat je onderhoud hebt uitgesteld en dat je weet dat er nog flinke kosten aankomen. Het doel is in ieder geval om het goedkoopste uit te zijn, maar niet ten koste van minder zorg. Bij € 150,- tandartskosten op jaarbasis is een tandartsverzekering al rendabel.

 

Tot 18 jaar volledige vergoeding tandartskosten

Kinderen tot 18 jaar zijn vanuit de basiszorgverzekering 2022 van ouders “gratis” meeverzekerd voor:

 1. Periodieke controle
 2. Vullingen
 3. Fluoridebehandelingen
 4. Wortelkanaalbehandelingen
 5. Tandsteen verwijderen
 6. Röntgenfoto’s

Onkosten voor een beugel worden vanuit het basispakket dus niet vergoed.

TIP: Heb je kinderen die een beugel nodig hebben? Dan zal elke aanvullende tandartsverzekering deze kosten dekken. Maak hier dus gebruik van!

Wat kost een aanvullende tandartsverzekering?

De prijs van een zorgverzekering voor de tandarts, hangt af van de zorgverzekering die je kiest. Toch is het niet gek dat je je afvraagt: wat kost een aanvullende tandartsverzekering? De beste aanvullende tandartsverzekering zal voldoende zorg dekken en niet te duur zijn. De aanvullende tandartsverzekering is voor iedereen anders, dat maakt dat ook de prijs voor een zorgverzekering voor de tandarts anders zal zijn. De kosten van een aanvullende verzekering voor de tandarts kun je het beste via een vergelijker bekijken.

Wat is het beste: een aanvullende tandartsverzekering of niet?

De zorgverzekeraars hebben het ook voor 2022 weer moeilijk gemaakt om voor jou de beste tandartsverzekering te vinden. Er is enorm veel keuze, alle verzekeraars bieden meerdere pakketten aan. De goedkoopste tandartsverzekeringen geven 75% vergoeding per behandeling. Bij de duurdere pakketten wordt er wel volledig gecompenseerd, maar ook hier geldt er een maximum bedrag.

Wil je nu wel graag al je tandheelkundige kosten vergoed krijgen? Bijvoorbeeld omdat je verwacht dat je komend jaar wat extra kosten zal maken? Dan kan het verstandig zijn om een aanvullende tandartsverzekering te nemen. Gecombineerde polissen staan bovenaan de website, de losse tandartsverzekeringen 2022 hieronder.

Beste tandartsverzekering = goede keuze

Onverwacht hoge kosten heb je zomaar gemaakt, zeker als je plotseling naar de spoedtandarts moet. Verzekeren is verstandig, de hoogte van de dekking is afhankelijk van de premie. Je kunt in ieder geval niet eerst een losse tandartsverzekering afsluiten en er voor kiezen om bij een andere zorgverzekeraar weer bijvoorbeeld de goedkoopste zorgverzekering 2022 te nemen. Hiervoor heb je tot 31 december de tijd, midden in het jaar afsluiten is niet mogelijk tenzij je dan 18 jaar word. Voor elke verzekering betaal je altijd minder poliskosten dan waarvoor je maximale dekking is vastgesteld. Bij veel andere aanvullende pakketen gaat het om een verzameling aan dekkingen, dat is hier niet van toepassing. De goedkoopste tandartsverzekering vergelijken, geselecteerd per type vergoeding kan bovenaan of met de zorgvergelijker.

Periodieke controle en acceptatieplicht

Een goed gebit en een gezond tandvlees zijn de basis voor onze algemene gezondheid. Ook al gaan we niet graag naar de tandarts, wel is het raadzaam om ieder half jaar periodiek op controle te gaan. De normale tandartskosten worden niet vergoed vanuit de basisverzekering, tenzij je jonger bent dan 18 jaar. Dan is er ook nooit sprake van acceptatieplicht.

Als je ouder bent dan 18 en je wilt een zorgverzekering met een aanvullend pakket voor tandzorg kiezen, kan er wel sprake zijn van een check vooraf. Er dient dan een vragenlijst ingevuld te worden voor je nieuwe zorgverzekeraar. Verwacht je veel kosten te maken, dan kan je aanlopen tegen een weigering voor de gewenste verzekering. Tijdens aanvraag kom je dit direct tegen. Daarom moet je kiezen uit: wél of géén tandartsverzekering 2022 afsluiten. Houdt er rekening mee dat de goedkoopste tandartsverzekering veel voordelen voor jou kan hebben, ook als je geen hoge kosten verwacht. Je betaalt minder zorgpremie dan dat je aan kosten maakt bij de 2 controles in 2022.

Combinatiepakketten

Sommige verzekeraars bieden speciale combinatiepakketten aan, dit zie je bijvoorbeeld bij de studenten zorgverzekeringen. Hierin is een vergoeding voor de fysiotherapeut opgenomen, anticonceptie, buitenlanddekking, en enkele andere vergoedingen. Vergoeding voor de tandarts is in 2022 opgenomen door CZ. Een losse tandverzekering bij Besured. Verder op de website kun je de tandartsverzekering vergelijken. Voor de mensen die altijd goed de zorgverzekering willen vergelijken en uitzoeken: losse verzekeringen afsluiten kan telefonisch enkel bij Zilveren Kruis, ZieZo, OZF, Menzis, Avero Achmea en De Friesland. Goed vergelijken is altijd belangrijk en zeker wanneer je gaat kiezen voor meerdere aanvullende pakketten. Maar is er nog veel meer interessants te lezen over de tandarts, kijk daarom op de pagina met vergoedingen voor de tandarts.

Behandeling door tandarts

De polissen zijn heel verschillend, maar wat is de beste tandartsverzekering 2022? Dat verschilt per persoon en per zorgbehoefte. Het is beste is om ervoor te kiezen alle kosten voor 100% te laten vergoeden, je weet dan zeker dat je dan geen eigen bijdrage gaat betalen. De zorgpremie is dan wel minder goedkoop dan de keuze als je 75% wilt laten vergoeden. Er is altijd een plafond voor maximale vergoeding, hoe hoger deze maximale vergoeding des te hoger de gemiddelde zorgpremie is. Bijna elke verzekeraar biedt verschillende mogelijkheden.

 • Minimale vergoeding: 75% tot € 250,-
 • Maximale vergoeding: 100% tot € 2000,-

 

Wat zit er in de basisverzekering voor de tandarts in 2022?

In de basiszorgverzekering zijn er wel enkele vergoedingen opgenomen, deze staan allemaal hieronder.

 • Tot 18 jaar: Periodieke controles en behandelingen (geen kronen en bruggen)
 • Uitneembare kunstgebitten en protheses vanaf 18 jaar
 • Chirurgische tandheelkundige hulp door een geregistreerd kaakchirurg
 • Bijzondere tandheelkunde (enkel ernstige gevallen bij chirurg of specialist)
 • Röntgenonderzoek voor chirurgische tandheelkundige hulp, aangevraagd door de kaakchirurg
 • Implantaten tot 23 jarige leeftijd als er sprake is van missende snij- en hoektanden

Het eigen risico is op deze behandelingen wel van toepassing, verhoog dit dus niet vrijwillig. De beste basisverzekering staat op € 385,- eigen risico.
Ga voor jezelf na hoeveel kosten je meestal maakt bij de tandarts. Heb je veel gaatjes? Moeten er regelmatig röntgenfoto’s gemaakt worden? Heb je kans op een wortelkanaalbehandeling? Vraag ook gerust bij je tandarts een overzicht van de kosten die je gemaakt hebt het afgelopen jaar. Een specificatie van aankomende kosten kun je ook altijd meekrijgen. Zo kun je goed zien wat je gemiddeld verbruikt aan zorgkosten voor de tandarts.

De goedkoopste tandartsverzekering afsluiten

Natuurlijk zit er veel verschil tussen de verschillende soorten aanvullende verzekeringen. Niet alle verzekeringen dekken namelijk hetzelfde. Daarbij vergoeden ze ook niet altijd hetzelfde bedrag. Om ervoor te zorgen dat je de goedkoopste tandartsverzekering, maar ook de voor jou beste tandartsverzekering afsluit, is het belangrijk dat je goed vergelijkt. Door zorgverzekeringen te vergelijken, kom je erachter welke verzekering het beste bij jou past.

Beste verzekering kiezen en de goedkoopste basisverzekering afsluiten!