Naturapolis 2021 – Natura Zorgverzekering

Wanneer je serieus gaat kijken naar een nieuwe zorgverzekering, dan komt de natura-, combinatie-, en restitutiepolis als belangrijkste keuze naar voren. Niet voor niets, want welke keuze je hier maakt zegt alles over de mogelijkheden in het aankomende jaar.

Verschil tussen naturapolis en anderen

Hét grote verschil tussen een restitutiepolis en naturapolis is de vrije zorgkeuze, al dan niet met een eigen bijbetaling. Tevens wordt er regelmatig een maximum aantal behandelingen afgesproken bij de naturapolis. Dit kan bijvoorbeeld bij de psycholoog in het ziekenhuis gelden, maar ook bij tal van andere vormen van zorg. Bij de restitutiepolis heb je hier geen ongemak van. Natuurlijk betaal je hiervoor wel iets meer premie.

Naturapolis in 2021

De naturapolis, samen met de budgetpolis (welke ongeveer 40% van de zorgverleners gecontracteerd heeft), is een zeer populaire zorgverzekering. Gemiddeld genomen zijn er afspraken gemaakt met 70% van de Nederlandse zorgverleners. Grote kans dus dat 1 of meerdere ziekenhuizen in jouw omgeving een contract hebben.

 • Zorgverlener gecontracteerd? Dan kan je hier zonder problemen terecht, zonder extra bijbetaling
 • Bij niet gecontracteerde zorg is er een eigen bijbetaling van circa 30% van de factuur
 • Voordat je gaat afsluiten even in de zorgvergelijker kijken of jouw ziekenhuis is gecontracteerd

Combinatiepolis

Een combinatiepolis is een combinatie tussen een restitutie- en een naturapolis. Hierbij geldt dat bij sommige zorgsoorten recht is op zorg (zoals dat werkt in een naturapolis) en bij andere zorgsoorten recht op vergoeding (zoals dat werkt zoals bij de restitutiepolis).

 • Voor sommige zorgsoorten is recht op zorg volgens de condities van de naturapolis
 • Voor andere zorgsoorten krijg je de vergoeding zoals bij de restitutiepolis
 • Omdat dit per polis, per zorgverzekeraar anders kan zijn, is dit wel een complexe polis, goed opletten dus!

Bij een combinatiepolis geldt dat voor sommige zorgsoorten recht is op zorg (zoals bij een naturapolis) en voor andere zorgsoorten recht op vergoeding (zoals bij een restitutiepolis).

Restitutiepolis

Het grote verschil tussen de naturapolis en restitutiepolis: met een restitutiepolis ben je zeker van vrije zorgkeuze in Nederland. Het gaat dan om:

 • Het ziekenhuis
 • De Fysiotherapeuten, oefentherapeuten en ergotherapeuten
 • Apotheek
 • Diëtist
 • Logopedist
 • Huidtherapeuten en genezers
 • Verloskundigen
 • Zelfstandig behandelcentra

Bij je eigen tandarts kan je altijd met iedere polisvorm terecht. Ongeacht of je hiervoor wel of geen aanvullende verzekering voor hebt afgesloten.

Is de naturapolis een goede keuze?

De naturapolis kan zeker een hele goede keuze zijn. Als de naturapolis jouw zorgverleners heeft gecontracteerd, is het overbodig om verder te kijken. Je kunt dan namelijk terecht bij de zorgverleners van je keuze voor een lager bedrag. Vaak gebeurd het echter dat niet al je zorgverleners van voorkeur zijn gecontracteerd. Algemeen genomen is het dan ook niet de beste zorgverzekering, maar het kan zeker wel een goede optie zijn. De goedkoopste zorgverzekeringen zijn altijd naturapolissen en daar is ook zeker wat voor te zeggen.

Naturapolis / natura zorgverzekering

Natura zorgpolisWanneer je een zorgverzekering afsluit voor 2021, heb je dus altijd keuze uit diverse polisvormen. Je kunt een zorgverzekeraar kiezen met een naturapolis, een restitutiepolis of een gecombineerde polis. Bij een naturapolis wordt je zorgnota direct door je zorgverzekeraar betaald aan de zorgverlener, zo hoef je zelf geen geld voor te schieten. De zorgverzekeraar heeft contracten met een beperkt aantal zorgverleners waar je als verzekerde naar toe kunt. Deze worden geselecteerd op prijs en kwaliteit, dit noemt men ‘gecontracteerde zorgverleners’. Indien je ervoor kiest om naar een niet gecontracteerde zorgverlener te gaan dan is een deel van de gemaakte kosten voor je eigen rekening. Er geldt dan een “vergoedingsplafond”.

Wat is het verschil tussen een naturapolis en een budgetpolis?

Er is nagenoeg geen verschil tussen deze 2 polisvormen. De naam is anders, beide bieden een beperkt aantal zorgverleners waar je terecht kan.

De voordelen van een naturapolis:

 • Lagere premie
 • Nota wordt direct door de zorgverzekeraar betaald
 • Snellere zorg door vooraf gemaakte afspraken

De nadelen van een naturapolis:

 • Je kunt enkel terecht bij de gecontracteerde zorgverleners. Heb je een vaste arts en heeft deze geen contract met je nieuwe zorgverzekeraar dan wordt de zorg niet vergoed. Maar ook bij een ziekenhuisopname moet je rekening houden met welk ziekenhuis je zorgverzekeraar een contract heeft. Doe je dit niet dan kan het zomaar zijn dat er een hoge rekening op je deurmat valt.
 • Tussen de zorgverzekeraar en de zorgverlener wordt er een budget afgesproken, wordt dit behaald dan kan het zomaar zijn dat je daar tijdelijk niet terecht kunt.

De goedkoopste natura zorgverzekering 2021 vergelijken

Vind de goedkoopste verzekeringen op de pagina goedkoopste zorgverzekering 2021.

Beste verzekering kiezen en de goedkoopste basisverzekering afsluiten!