Naturapolis (natura zorgverzekering) 2025

Er zijn verschillende polissen als je een zorgverzekering gaat kiezen, de naturapolis is er daar één van. De natura variant staat bekend om de goedkope zorgpremies, een uitkomst wanneer je niet veel voor je zorgverzekering wilt betalen. Wel is het natuurlijk altijd opletten of de zorgverzekering echt bij jou past. Wij helpen je daarom graag met het maken van een onafhankelijke keuze. Zo kun je alle naturapolissen vergelijken in onderstaande handige tabel.

Op deze pagina vertellen we je alles over de natura basisverzekering en beantwoorden we de vragen: wat is een naturapolis? en welke zorgverzekering past bij me?

3 verschillende basisverzekeringen

Wanneer je serieus gaat kijken naar een nieuwe zorgverzekering, dan komen de natura-, combinatie-, en restitutiepolis als belangrijkste keuzes naar voren. Niet voor niets, want welke keuze je hier maakt zegt alles over de mogelijkheden in het aankomende jaar. Een naturapolis is als het ware een goedkope zorgverzekering. Zorgverzekeraars sluiten hierbij beperkt contracten af met zorgverleners. Hierbij kijkt de verzekeraar naar de prijs en naar de kwaliteit van de zorg. Wanneer je zorg ontvangt van een arts of behandelaar die een contract heeft met jouw zorgverzekeraar, wordt je zorg in principe helemaal vergoed.

Wat is een natura polis?

Je vraagt je misschien af: wat is een natura zorgverzekering? Wanneer je een naturapolis hebt, kun je eigenlijk alleen kiezen voor een arts of behandelaar waarmee je zorgverzekeraar een contract heeft. Als je dat niet doet, moet je een deel van de behandeling zelf betalen. Hoeveel je moet betalen hangt af van je zorgverzekeraar en je zorgverzekering, het percentage dat je moet betalen ligt dan vaak tussen de 20% en 35%.

Ga dus voor een behandeling even na of je behandeling wordt vergoedt, zodat je niet voor onverwachte kosten komt te staan.

Een natura zorgverzekering kiezen

Wanneer je een zorgverzekering afsluit voor 2024, heb je altijd keuze uit de diverse polisvormen. Je kunt een zorgverzekeraar kiezen met een naturapolis, een restitutiepolis of een gecombineerde polis.

Bij een naturapolis wordt je zorgnota direct door je zorgverzekeraar betaald aan de zorgverlener. Zo hoef je zelf geen geld voor te schieten. De zorgverzekeraar heeft contracten met een beperkt aantal zorgverleners waar je als verzekerde naartoe kunt. Deze worden geselecteerd op prijs en kwaliteit, dit noemt men ‘gecontracteerde zorgverleners’. Kies je ervoor om naar een niet gecontracteerde zorgverlener te gaan, dan is een deel van de gemaakte kosten voor je eigen rekening. Voor behandelingen geldt dan een “vergoedingsplafond” volgens het marktconforme tarief.

Het verschil tussen een restitutie- en naturapolis

Het grote verschil tussen een natura- en een restitutiepolis zit hem in het contract dat je zorgverzekering heeft met de zorgverlener. Wanneer je een naturapolis hebt als zorgverzekering, kun je, zoals hierboven al beschreven, slechts terecht bij een select groepje zorgverleners en behandelaars. Wanneer je kiest voor een goede restitutiepolis, is dit niet het geval. Een restitutiepolis is de meest volledige polisvorm en hierbij ben je vergoed voor hulp van iedere behandelaar en zorgverlener. In het geval van een restitutiepolis heb je dus een vrije zorgkeuze en vaak geen maximum aantal behandelingen. Bij een naturapolis is dit wel het geval. Dit maakt dan ook dat een restitutiepolis een stuk duurder is dan een naturapolis. Je kiest dus altijd voor een natura- of een restitutiepolis, tenzij je voor een combinatiepolis gaat.

De combinatiepolis

De combinatiepolis is, zoals de naam al aangeeft, een combinatie van een restitutie- en een naturapolis. Bij sommige zorgsoorten heb je hierbij recht op zorg, zoals dat werkt bij een naturapolis, en bij andere zorgsoorten heb je recht op een vergoeding, zoals dat werkt bij een restitutiepolis. Voor sommige zorgsoorten heb je dus recht op zorg volgens de condities van de naturapolis en voor andere zorgsoorten gelden de regels van een restitutiepolis. Dit verschilt per polis en per zorgverzekeraar, wat het een complexe polis maakt. Wanneer je voor een combinatiepolis kiest, is goed om te weten wat in zorg en wat in ‘geld’ vergoedt wordt.

De naturapolis in 2025

De naturapolis is, samen met de budgetpolis (welke gemiddeld ongeveer 40% van de zorgverleners gecontracteerd heeft), een zeer populaire zorgverzekering. Gemiddeld genomen wordt er met zo’n 90% van de Nederlandse zorgverleners afspraken gemaakt. Grote kans dus dat één of meerdere ziekenhuizen in jouw omgeving een contract hebben.

  • Zorgverlener gecontracteerd? Dan kan je hier zonder problemen terecht, zonder extra bijbetaling
  • Bij niet gecontracteerde zorg kun je een eigen bijbetaling van ongeveer 30% verwachten

Voordat je de verzekering gaat afsluiten, is het slim om even in de zorgvergelijker te kijken of jouw ziekenhuis is gecontracteerd.

Is een natura zorgverzekering een goede keuze?

De naturapolis kan zeker een hele goede keuze zijn, dit verschilt natuurlijk per persoon. Als de naturapolis jouw zorgverleners heeft gecontracteerd, is het overbodig om verder te kijken. Je kunt dan namelijk terecht bij de zorgverleners van je keuze voor een lager bedrag. Vaak gebeurt het echter dat niet al je zorgverleners van voorkeur zijn gecontracteerd. Algemeen genomen is het dan ook niet de beste zorgverzekering, maar het kan zeker wel een goede optie zijn. Feit is, dat de goedkoopste zorgverzekeringen altijd naturapolissen zijn.

De juiste natura zorgverzekering kiezen

Wanneer je op zoek gaat naar een nieuwe zorgverzekering voor 2024 zijn er verschillende dingen waar je op moet letten. Natuurlijk wil je de zorgverzekering kiezen die het beste bij jou past, maar je wilt ook graag de goedkoopste zorgverzekering. Via onze zorgvergelijker kun je precies vinden waar jij naar zoekt. Wel zo makkelijk!

De voordelen van een naturapolis

  • Een naturapolis heeft een lagere premie t.o.v. de restitutiepolis
  • De zorgnota wordt direct door de zorgverzekeraar betaald
  • Snellere zorg door vooraf gemaakte afspraken.

De nadelen van een naturapolis

  • Je kunt enkel terecht bij de gecontracteerde zorgverleners. Heb je een vaste arts en heeft deze geen contract met je nieuwe zorgverzekeraar dan wordt de zorg niet vergoed. Ook bij een ziekenhuisopname moet je rekening houden met welk ziekenhuis je zorgverzekeraar een contract heeft. Doe je dit niet, dan kan het zomaar zijn dat er een hoge rekening op je deurmat valt.
  • Tussen de zorgverzekeraar en de zorgverlener wordt er een budget afgesproken. Wordt dit behaald, dan kan het zijn dat je daar tijdelijk niet terecht kunt.

De beste en goedkoopste zorgverzekeringen voor jou op een rijtje!