Eigen risico verhogen? Goedkoper maar niet altijd slim

eigen risicoSteeds meer mensen kiezen voor een verhoogd eigen risico. Veel mensen zien dit immers als een manier om korting te krijgen op hun zorgverzekering. Toch is het verhogen niet altijd slim. In dit artikel geven we je wat cijfers over het verhogen van je eigen risico en vertellen we je waarom je soms beter kunt kiezen voor het standaard bedrag.

Het eigen risico is het bedrag dat je eerst zelf moet betalen, voordat je de zorg die je ontvangt vergoed krijgt. Het verschilt per behandeling of de zorg die je krijgt onder het eigen risico valt. Voor de meeste zorg uit het basispakket moet je eerst echter wel een deel betalen.

Waarom verhogen

Het eigen risico is standaard €385 euro per jaar. Dat bedrag kun je vrijwillig verhogen tot €885 euro per jaar. Verhoog je je dat bedrag, dan krijg je korting op je premie. Door je eigen risico te verhogen, kan dat een korting opleveren van wel €300 euro per jaar. Voor veel mensen is dat behoorlijk de moeite, zeker nu alles duurder wordt.

40% kiest hoger eigen risico

Dit jaar kiest 38,7% van de overstappers voor het maximale eigen risico. Dat is een stuk hoger vergeleken met vorig jaar. Vorig jaar koos 29,5% voor een maximaal eigen risico. Het jaar daarvoor dat dat 25%. 

eigen risico

Het risico van verhogen

Aan het verhogen zit zeker ook een risico. Natuurlijk is het fijn dat je een stuk minder betaalt voor je premie. Wanneer je later in het jaar toch zorg nodig hebt, kan het daardoor wel zijn dat je een stuk meer zelf moet betalen. Dat kan vies tegenvallen, zeker als je het bespaarde geld niet opzij zet. Uit recent onderzoek is gebleken dat 64% van de mensen die hun eigen risico verhogen, geen buffer aanhouden. Zonder die buffer kan de tandarts, fysiotherapie, orthodontie of een bril opeens een stuk duurder zijn. Ook vergoeden lang niet alle basisverzekeringen een zwangerschap of alternatieve geneeswijze!

Besparen op je zorgverzekering, zonder het eigen risico te verhogen

Er zijn een paar manieren om te besparen op je zorgverzekering zonder het eigen risico te verhogen. Wil je niet te veel uitgeven aan je zorgverzekering, maar verwacht je wel zorg nodig te hebben, of vind je het een te groot risico om te verhogen, dan hebben wij drie korte tips voor je.

Vergelijken

Het is inmiddels een welbekende tip, maar dat maakt hem niet minder goed. Door verschillende verzekeringen te vergelijken via een zorgvergelijker, kun je de verzekering vinden die voor jou het goedkoopst is. Daarbij kun je zo een verzekering kiezen die echt bij je past. Door te vergelijken en daarmee over te stappen, kun je zeker besparen op je premie.

Betaal per jaar

Het heeft niet bij iedere verzekeraar nut, maar bij een aantal verzekeraars krijg je korting als je per jaar betaald. Die korting is ook nooit erg hoog, meestal zit de korting op 2 of 3 procent. Toch is die korting mooi meegenomen. Daarbij is het fijn, je hoeft zo immers niet maandelijks rekening te houden met het feit dat er een bedrag van je rekening wordt afgeschreven.

Zorgtoeslag

Veel mensen hebben recht op zorgtoeslag. Die toeslag kun je aanvragen bij de belastingdienst en wordt uitgekeerd aan de mensen die anders hun zorgverzekering niet meer kunnen betalen. Je krijgt dan een groot deel van je premie uitgekeerd.

🔥 Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn weer bekend en onze website is aangepast. Je kunt nu weer zorgverzekeringen vergelijken en direct overstappen.

» Zorgverzekering vergelijken 2024 «

Recente blogartikelen

Stap jij over? Recordaantal overstappers zorgverzekering verwacht dit jaar!

Meer lezen
zwangerschap

Kinderwens in 2024? Zo zit het met je zorgverzekering en zwangerschap!

Meer lezen

Zorgverzekeraars wachten op elkaar: premie Menzis bekendgemaakt!

Meer lezen

Is de goedkoopste zorgverzekering kiezen verstandig?

Meer lezen

De beste en goedkoopste zorgverzekeringen voor jou op een rijtje!