Eigen risico

Eigen risico zorgverzekering 2021

Het laagste eigen risico is gelijk gebleven en is voor 2021 wederom vastgesteld op € 385 (al enkele jaren achter elkaar). Tot 2023 staat dit bedrag vast. Om kosten te besparen kan men ervoor kiezen om een hoger vrijwillig eigen risico tot € 885 te nemen. Afgelopen jaar koos 12% van de Nederlanders voor een vrijwillig eigen risico, waarvan 80% voor de € 500,-. Dit betekent dat je de hiervoor in aanmerking komende zorgkosten tot deze grens zelf moet betalen. Je zorgverzekeraar zal de overige gemaakte zorgkosten, welke invloed hebben op het eigen risico, volledig vergoeden.

Eigen risico 2021: € 385

Max. eigen risico: € 885

Wat valt er onder het eigen risico?

Bijna alle zorg uit de basisverzekering valt onder het eigen risico. Zorg die wordt vergoed door een aanvullende zorgverzekering telt nooit mee voor het eigen risico. Hieronder een opsomming van zorgkosten die invloed hebben op je eigen risico:

 • Operaties en ziekenhuis opname
 • Medicijnen die onder de basispolis vallen
 • Spoedeisende hulp zonder doorverwijzing
 • Ambulance vervoer naar het ziekenhuis
 • Psychologische zorg
 • Hulpmiddelen zoals een hoortoestel of krukken

TIP: Bij spoedeisende hulp is het beter om eerst naar de huisartsenpost te gaan. Ga je zonder tussenkomst van de huisartsenpost naar de “eerste hulp”, dan valt dit onder het eigen risico. Bij doorverwijzing van een huisarts of huisartsenpost zijn de kosten voor de zorgverzekeraar.

Wat valt er niet onder het eigen risico?

 • Daadwerkelijk alle zorg voor kinderen tot 18 jaar
 • Zorg waarvoor een aanvullende zorgverzekering is afgesloten
 • Bezoek en behandelingen van de huisarts
 • Verloskundige zorg en kraamhulp
 • Doorverwijzingen naar een ziekenhuis
 • Nazorg voor een orgaandonor (niertransplantatie of levertransplantatie)
 • Ketenzorg (zorg waarbij meerdere zorgaanbieders samenwerken) zoals diabetes behandelingen

Het vaststellen van het vrijwillig eigen risico is als een gokje wagen. Vooraf is het niet duidelijk wat de goede of beste keuze is. Een hoger eigen risico betekent een lage premie en een hoger eigen risico hebben. Heb je de afgelopen jaren geen ziekenhuis van binnen gezien? Dan is de verleiding groot om een hoog vrijwillig eigen risico te nemen. Houd er rekening mee dat als je onverwachts zorg nodig hebt dit eerst, deels of helemaal, zelf moet betalen in verband met het eigen risico.

Vergelijk zorgverzekering met eigen risico

Je kan er dus voor kiezen om het eigen risico vrijwillig te verhogen. Wanneer je weinig van zorg gebruik maakt waar eigen risico over wordt berekend kan het verstandig zijn dit vrijwillig te verhogen. Zoals je in onderstaande tabel ziet is het zorgverzekering premie verschil enorm hoog.

Voordelige ZorgverzekeraarKenmerkZorgpremie € 885 eigen risicoZorgpremie standaard eigen risico
De goedkoopste zorgverzekering van 2021!€ 87,25€ 109,25Bekijk
Naturapolis maar wel 100% vrije zorgkeuze€ 92,35€ 109,85Bekijk
Just Basic: goedkope maar complete basisverzekering€ 91,70€ 111,70Bekijk
Veel gecontracteerd en goede afspraken€ 91,00€ 113,00Bekijk
Goedkoopste restitutiepolis met 100% vrije zorgkeuze!€ 110,08€ 126,75Bekijk
Vrije zorgkeuze en zeer ruime dekkingen, wel hoge premie€ 114,50€ 134,50Bekijk
Voor het beste advies, kan je de ziektekostenverzekering vergelijken met de zorgvergelijker 2021* De premies zijn de goedkoopste basis ziektekostenverzekeringen voor 2020. Nog meer besparen? Vergelijk en kies een goedkopere zorgverzekering met het maximale eigen risico.