Ziektekosten en eigen risico

Eigen risico zorgverzekering 2018

Beste Zorgverzekeraar 2019Zorgpremie € 79.95 tot € 116.30Premie
Vanaf € 79,95 = goedkoopste van NL€ 101,95Bekijk
Incl 10% korting bij VGZ€ 105,95Bekijk
Beste prijs: 100% vrije zorgkeuze ziekenhuizen€ 109,95Bekijk
Beste in aanvullende modules€ 109,95Bekijk
Beste goedkope met vrije zorgkeuze€ 116,30Bekijk
Allemaal vergelijkenBekijk

* De premies zijn voorbeelden van de goedkoopste basis ziektekostenverzekering voor 2018 met verschillende eigen risico. € 250,- besparen? Vergelijk en kies een goedkopere zorgverzekering met het maximale eigen risico.

Het “eigen risico” van de zorgverzekering 2018

Het laagste eigen risico is gelijk gebleven en is voor 2018 vastgesteld op € 385,-. Om kosten te besparen kan men ervoor kiezen om een hoger vrijwillig eigen risico tot € 885,- te nemen. Afgelopen jaar koos 12% van de Nederlanders voor een vrijwillig eigen risico, waarvan 80% voor de € 500,-. Dit houdt in dat alle, de hiervoor in aanmerking komende, zorgkosten tot deze “grens” zelf moet betalen. Je zorgverzekeraar zal de overige gemaakte zorgkosten, welke invloed hebben op het eigen risico, volledig vergoeden.

Deze kosten vallen niet onder eigen risico 2018 en worden volledig vergoed:

* Daadwerkelijk alle zorg voor kinderen tot 18 jaar
* Zorg waarvoor een aanvullende zorgverzekering is afgesloten
* Bezoek en behandelingen van de huisarts
* Verloskundige zorg en kraamhulp
* Doorverwijzingen naar een ziekenhuis
* Nazorg voor een orgaandonor (niertransplantatie of levertransplantatie)
* Ketenzorg (zorg waarbij meerdere zorgaanbieders samenwerken) zoals diabetes behandelingen

TIP: Bij spoedeisende hulp is het beter om eerst naar de huisartsenpost te gaan. Ga je zonder tussenkomst van de huisartsenpost naar de “eerste hulp”, dan valt dit onder het eigen risico. Bij doorverwijzing van een huisarts of huisartsenpost zijn de kosten voor de zorgverzekeraar.

Het vaststellen van het vrijwillig eigen risico is als een gokje wagen. Vooraf is het niet duidelijk wat de goede of beste keuze is. Een hoger eigen risico betekent een lage premie en een hoger eigen risico hebben. Heb je de afgelopen jaren geen ziekenhuis van binnen gezien? Dan is de verleiding groot om een hoog vrijwillig eigen risico te nemen. Houd er rekening mee dat als je onverwachts zorg nodig hebt dit eerst, deels of helemaal, zelf moet betalen in verband met het eigen risico.