Alle premies 2023 zijn bekend, wij geven je een overzicht

premies 2023Het is zo ver, zaterdagnacht zijn traditiegetrouw de laatste premies voor 2023 bekend gemaakt. Ieder jaar moeten zorgverzekeraars namelijk uiterlijk 12 november hun premie bekend maken. Nu is het aan jou, voor welke zorgverzekering ga je kiezen? Het is dan goed om een overzicht van alle premies te hebben. In dit artikel geven we je daarom een overzicht.

Zoals al verwacht werd, zijn de zorgpremies ook dit jaar weer gestegen, ten opzichte van de premies in 2022. Alles wordt duurder, dus de zorgverzekeringen ook. Dat brengt voor veel mensen een probleem met zich mee, door de hoge kosten, kan het zijn dat je het deel dat je zelf moet betalen, niet goed meer kunt betalen. Zo kan het zijn dan mensen zorg gaan ontwijken.

De oorzaak van hogere premies 2023

Dat de premies ook dit jaar weer omhoog zijn gegaan, heeft verschillende oorzaken. Eén daarvan is de afschaffing van de collectieve korting op de basisverzekering. Verder zijn er nog best wat oorzaken te noemen. Zo heeft men te maken met stijgende lonen in de zorg. Zorg wordt dus duurder. Verder Heeft men te maken met fors gestegen zorgkosten, lage financiële buffers en is er natuurlijk sprake van vergrijzing.

premies 2023

Het verschil tussen premies

Goed, de premies zijn dus gestegen, maar met welk bedrag dan precies? De gemiddelde premiestijging is 10,19 euro per maand, dat zorgt voor een gemiddelde premie van 138,25 euro en dat is dan weer een stijging van bijna 8 procent. Opvallend is dat het verschil tussen de goedkoopste en duurste verzekering kleiner is geworden, dat verschil is in 2023 namelijk 34 euro, terwijl het verschil in 2022 nog ruim 45 euro was. Wordt je al tureluurs van al deze cijfers? We hebben ze hieronder even in een handig overzicht gezet voor je.

premies 2023

Voor welke polis kies jij?

Zoals je inmiddels misschien weet, heb je de keuze uit drie verschillende polissen: de naturapolis, de restitutiepolis en de combinatiepolis. De naturapolis is de goedkoopste polis, maar hier heb je meestal geen vrije zorgkeuze. De restitutiepolis is de duurste polis, maar hier heb je dan ook volledig vrije zorgkeuze. De combinatiepolis zit ertussen. Hier heb je soms recht op zorg en soms recht op een vergoeding. In onze FAQ (vraag 9) leggen we je uitgebreid uit wat het verschil tussen deze drie polissen is. Wil je een nieuwe zorgverzekering afsluiten, dan is het verstandig om goed voor jezelf na te gaan voor welke polis je wilt kiezen. Lees je hier dan ook goed over in en ga goed na welke polis het beste bij jou past.

Belangrijk is wel dat je niet alleen focust op de premie. Een goede zorg is belangrijk en het is dus ook goed om te kijken welke zorgverzekering het beste bij jou past. Zo weet je zeker dat je altijd de beste zorg voor jou krijgt. Er zijn een aantal zaken die voor meerwaarde kunnen zorgen, wanneer je voor een zorgverzekering gaat kiezen. Zo kun je letten op:

  • Korting op bijvoorbeeld de sportschool, gezondheidsproducten en hulpmiddelen
  • Aandacht voor duurzaamheid en preventie van klimaatverandering en CO2 uitstoot
  • Een app om met artsen en zorgverleners te kunnen chatten
  • Een extra verzekering, bijvoorbeeld voor tandongevallen
  • Hulp bij mentale problemen en extra ondersteuning

Alle premies 2023 op een rij

We kunnen ons voorstellen dat je de kluts even kwijt bent, nu er plotseling zo veel cijfers bekend zijn. Het kan fijn zijn om te zien welke premie met welk bedrag en welk percentage gestegen is. Zo kun je zien hoe jouw premie ervoor staat en kun je beslissen of je gaat overstappen of niet. Daarom hebben we een overzicht van alle premies per zorgverzekering gemaakt. In dit overzicht kun je duidelijk zien wat de stijgingen per premie zijn. Een nieuwe zorgverzekering zoeken en overstappen? Dat kan met onze zorgvergelijker. Het is ook erg belangrijk om de aanvullende verzekeringen goed met elkaar te vergelijken, denk bijvoorbeeld aan: tandartsverzekeringen, alternatieve geneeswijzen, brilverzekeringenorthodontie, fysiotherapie of een aanvullende zwangerschapsverzekering.

premies 2023

🔥 Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn weer bekend en onze website is aangepast. Je kunt nu weer zorgverzekeringen vergelijken en direct overstappen.

» Zorgverzekering vergelijken 2024 «

Recente blogartikelen

Stap jij over? Recordaantal overstappers zorgverzekering verwacht dit jaar!

Meer lezen
zwangerschap

Kinderwens in 2024? Zo zit het met je zorgverzekering en zwangerschap!

Meer lezen

Zorgverzekeraars wachten op elkaar: premie Menzis bekendgemaakt!

Meer lezen

Is de goedkoopste zorgverzekering kiezen verstandig?

Meer lezen

De beste en goedkoopste zorgverzekeringen voor jou op een rijtje!