In 2023 komt er geen prijsplafond voor de zorgverzekering

prijsplafondIn 2023 geldt voor de energierekening een prijsplafond, maar voor komend jaar hoef je niet ook zo’n prijsplafond voor de zorgverzekering te verwachten. Dat heeft minister Kuipers al bekend gemaakt. Waarom je geen prijsplafond hoeft te verwachten, waarom veel mensen daar wel op hopen en wat je kunt doen om de kosten van je zorgverzekering te besparen, vertellen we je in dit artikel.

De premie is in 2023 met gemiddeld €120 euro verhoogd. Dat is een behoorlijk bedrag. Daarbij is het leven op veel verschillende gebieden een stuk duurder geworden. Genoeg reden voor een prijsplafond, zou je denken. Veel mensen hoopten dan ook dat er ook voor de zorgverzekering een prijsplafond zou komen. Die gaat er echter niet komen.

Geen prijsplafond volgens minister Kuipers

Een aantal weken geleden maakte minister Kuipers tijdens een persconferentie bekend dat er geen prijsplafond zal worden ingesteld voor de zorgverzekering in 2023. Volgens hem is er voldoende gedaan om de zorgverzekering betaalbaar te houden. Zo wordt de zorgtoeslag in 2023 hoger. Daarbij is het eigen risico bevroren, waardoor het minimale eigen risico op €385 euro blijft staan. Er wordt wel gesproken over een prijsplafond voor het eigen risico, maar hier is verder nog niets over bekend.

Meer zorgtoeslag in 2023

In 2023 zal de zorgtoeslag verhoogd worden. Gemiddeld gaat de zorgtoeslag met €10 euro per maand omhoog. Dit moet het voor veel mensen makkelijker maken om de zorgverzekering in 2023 te betalen. Je kunt zorgtoeslag aanvragen als je financiële hulp nodig hebt bij het betalen van de zorgverzekering. De toeslag krijg je als bijvoorbeeld een uitkering hebt, of een minimum inkomen verdient. De hoogte van de zorgtoeslag die je krijgt wordt berekend aan de hand van je maandelijkse inkomen.

prijsplafond

Geen prijsplafond? Besparen op je zorgverzekering

Er zijn een paar manieren om wat te kunnen besparen op je zorgverzekering. Die sommen we hieronder kort voor je op. Zo kun jij voor jezelf beslissen wat jij nog wilt en kunt doen om de premie van je zorgverzekering omlaag te brengen.

Welke verzekering heb je echt nodig?

Een basisverzekering is natuurlijk verplicht, maar veel mensen hebben ook een aanvullende verzekering. Dat terwijl een aanvullende verzekering vaak overbodig is. Zo zijn veel mensen vaak dubbel verzekerd, of gebruiken ze de zorg waar ze zich voor verzekeren niet of niet voldoende om de kosten eruit te halen. Zonde van het geld natuurlijk. Ga daarom eens na welke verzekering je echt nodig hebt. 

Verhoog je eigen risico

Veel mensen kiezen ervoor om hun eigen risico te verhogen. Dat eigen risico kun je verhogen tot €885 euro. Je moet dan meer zelf betalen wanneer je zorg nodig hebt, maar het zorgt ook voor een extra korting op je premie. Verwacht je dus weinig zorg nodig te hebben, dan kan het slim zijn om je eigen risico te verhogen.

Betaal per jaar

Je kunt er ook voor kiezen om je verzekering per jaar te betalen. Dat heeft niet bij iedere verzekering nut, maar sommige verzekeraars verschaffen een korting van een paar procent als je jaarlijks betaald. Dat is vaak maar 2 of 3 procent, maar dat kun je op jaarbasis toch best een bedrag schelen. 

Vergelijk je verzekering

Een van de belangrijkste bespaartips is het vergelijken van verzekeringen. Door verzekeringen te vergelijken kun je al snel een hoop geld per jaar besparen. Je kunt zo immers zien welke verzekering het beste bij je past en welke verzekering de laagste premie heeft. Vervolgens kun je overstappen naar de verzekering die het beste is voor jou. In de graphic hieronder laten we je zien hoe je gemakkelijk je verzekering kunt vergelijken.

🔥 Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn weer bekend en onze website is aangepast. Je kunt nu weer zorgverzekeringen vergelijken en direct overstappen.

» Zorgverzekering vergelijken 2024 «

Recente blogartikelen

Stap jij over? Recordaantal overstappers zorgverzekering verwacht dit jaar!

Meer lezen
zwangerschap

Kinderwens in 2024? Zo zit het met je zorgverzekering en zwangerschap!

Meer lezen

Zorgverzekeraars wachten op elkaar: premie Menzis bekendgemaakt!

Meer lezen

Is de goedkoopste zorgverzekering kiezen verstandig?

Meer lezen

De beste en goedkoopste zorgverzekeringen voor jou op een rijtje!