Zorgverzekering met Vrije Artsenkeuze 2024

Een groep Nederlanders, mensen met een spierziekte of hersenletsel als voorbeeld, kiezen het liefst voor een zorgverzekering met vrije artsenkeuze. Heb je dagelijks zorg aan huis nodig, dan is dit heel begrijpelijk. Zonder deze vrije artsenkeuze, is de kans groot dat je te maken krijgt met niet gecontracteerde zorgverleners in 2024. En in dat geval betaal je 20 – 30% van de kosten zelf.

Zorgverleners: dit moet je wel weten

Misschien ben je nog niet helemaal zeker welke polis nodig hebt, daarom deze checklist.

  • Je huisarts is altijd gecontracteerd, ongeacht de zorgpolis. Bij de apotheek is dit niet vanzelfsprekend.
  • Vrije artsenkeuze voor ziekenhuizen? Dan volstaat een combinatiepolis ook.
  • Zorgverzekeraars maken wel afspraken met alle type zorgverleners. Check daarom altijd de gecontracteerde aanbieders op de website van de zorgverzekeraar. Wellicht staat jouw zorgverlener er gewoon tussen bij de combinatiepolis.
  • Een restitutiepolis biedt altijd vrije artsenkeuze voor alle Nederlandse zorgverleners / behandelcentra / GGZ / Wijkverpleging.

Hierboven staat een selectie met populaire verzekeraars met vrije zorgkeuze en € 385,- eigen risico. Omdat je mogelijk nog twijfelt of welke polis echt iets voor je is, helpen we je ook verder op de welke zorgverzekering bij je past pagina.

Vrije artsenkeuze = 100% keuzevrijheid

artsen in een rijVrije artsenkeuze heeft alles te maken met wat voor soort zorgpolis je hebt bij je zorgverzekeraar. In principe heb je altijd vrije artsenkeuze, het gaat er alleen om wanneer je zorgkosten (volledig) vergoed worden.

In Nederland zijn er 3 soorten zorgpolissen; budgetpolis, naturapolis en restitutiepolis. Niet bij alle polissen heb je altijd volledige keuzevrijheid met vergoeding voor huisartsen, tandartsen, wijkverpleging, verloskundige en spoedeisende hulp. Spoedeisende hulp wordt dus altijd vergoed, ook als je naar een ziekenhuis gaat waar je zorgverzekeraar geen contract mee heeft.

Budgetpolis / Naturapolis:

Een budgetpolis is eigenlijk hetzelfde als een naturapolis alleen dan met een beperkter aanbod in gecontracteerde zorgverleners. Voor budgetpolissen is de premie lager en daarvoor krijg je meestal minder vrije artsenkeuze. Dat is ook het geval bij de nieuwste zorgverzekering van FLKS.

Bij een naturapolis worden de kosten vergoed die je maakt bij gecontracteerde zorgverleners. Kies je ervoor om naar een zorgverlener te gaan waar je zorgverzekeraar geen contract mee heeft dan is een deel van de kosten mogelijk voor eigen rekening. Je hebt dus in zoverre vrije artsenkeuze dat je volledige keuzevrijheid hebt uit alle zorgverleners waar de verzekeraar een contract mee heeft.

Combinatiepolis:

Combinatie van de naturapolis en restitutiepolis. Het enigste wat je hier zeker weet is dat bij alle ziekenhuizen dezelfde vergoeding gehanteerd wordt.

Als voorbeeld zijn het de verzekeraars als CZ, Zilveren Kruis, FBTO en OHRA welke dit aanbieden.

Restitutiepolis:

Bij een restitutie zorgverzekering heb je echt volledige vrije artsenkeuze. Het maakt bij deze polisvorm niet uit of zorgverleners gecontracteerd zijn met de verzekeraar of niet. Je betaalt voor een restitutiepolis ook meer premie t.o.v. de andere zorgpolis. Als je graag echte keuzevrijheid wil, dan is dat de beste zorgverzekering voor jou. Dit aangezien je niet weet wat je komend jaar te wachten staat, is dit de polis waar je voor moet kiezen.

Welke zorgpolis kies je in 2024?

Je kan zelf beslissen hoeveel vrije artsenkeuze je wilt hebben. Wel is het slim om bij een naturapolis en combinatiepolis vooraf te controleren of de gewenste zorgverlener of ziekenhuizen waar je bekend bent gecontracteerd zijn met de betreffende zorgverzekeraar.

De beste en goedkoopste zorgverzekeringen voor jou op een rijtje!