Vrij Artsenkeuze

Zorgverzekering met Vrije Artsen Keuze

Beste Zorgverzekeraar 2019Zorgpremie € 79.95 tot € 116.30Premie
Vanaf € 79,95 = goedkoopste van NL€ 101,95Bekijk
Incl 10% korting bij VGZ€ 105,95Bekijk
Beste prijs: 100% vrije zorgkeuze ziekenhuizen€ 109,95Bekijk
Beste in aanvullende modules€ 109,95Bekijk
Beste goedkope met vrije zorgkeuze€ 116,30Bekijk
Allemaal vergelijkenBekijk

Dit zijn de goedkoopste ziektekostenverzekeringen met vrije zorgkeuze met € 385,- eigen risico.
€ 250,- besparen en kiezen voor aanvullend? Gebruik dan de zorgvergelijker.

Vrije artsenkeuze = 100% keuzevrijheid

Vrije artsenkeuze heeft alles te maken met wat voor soort zorgpolis je hebt bij je zorgverzekeraar. In principe heb je altijd vrije artsenkeuze, het gaat er alleen om wanneer je zorgkosten (volledig)vergoed worden. In Nederland zijn er 3 soorten zorgpolissen; budgetpolis, naturapolis en restitutiepolis. Niet bij alle polissen heb je altijd volledige keuzevrijheid met vergoeding voor huisartsen, tandartsen, wijkverpleging, verloskundige en spoedeisende hulp. Spoedeisende hulp wordt dus altijd vergoed, ook als je naar een ziekenhuis gaat waar je zorgverzekeraar geen contract mee heeft.

Hoe zit het met de vrije artsenkeuze bij de verschillende polissen?

Budgetpolis: Een budgetpolis is eigenlijk hetzelfde als een naturapolis alleen dan met een beperkter aanbod in gecontracteerde zorgverleners. Voor bugelpolissen is de premie lager en daarvoor krijg je meestal minder vrije artsenkeuze.

Naturapolis: Bij een naturapolis worden de kosten vergoed die je maakt bij gecontracteerde zorgverleners. Kies je ervoor om naar een zorgverlener te gaan waar je zorgverzekeraar geen contract mee heeft dan is een deel van de kosten mogelijk voor eigen rekening. Je hebt dus in zoverre vrije artsenkeuze dat je volledige keuzevrijheid hebt uit alle zorgverleners waar de verzekeraar een contract mee heeft.

Restitutiepolis: Bij een restitutie zorgverzekering heb je echt volledige vrije artsenkeuze. Het maakt bij deze polisvorm niet uit of zorgverleners gecontracteerd zijn met de verzekeraar of niet. Je betaald voor een restitutiepolis ook meer premie t.o.v. de andere zorgpolis. Als je graag echte keuzevrijheid wil, dan is dat de beste zorgverzekering wat verstandig is om te nemen. Dit aangezien je niet weet wat je komend jaar te wachten staat, is dit de polis waar je voor moet kiezen.

Je moet zelf beslissen hoeveel vrije artsenkeuze je wil hebben. Wel is het slim om bij een naturapolis en een budgetpolis vooraf te controleren of specialisten of ziekenhuizen, waar je bekend bent, gecontracteerd zijn met de gewenste zorgverzekeraar.