Veranderingen zorgverzekering 2024/2025

Wat is er veranderd? Alles over de nieuwe zorgverzekering 2025!

Recordstijging zorgpremie

De zorgpremie stijgt met gemiddeld 12 euro per maand in 2023. Dat betekent dat je op jaarbasis zomaar 150 euro meer kwijt kunt zijn. Uiteraard zijn er uitschieters naar boven. We spreken van de grootste stijging ooit!

Collectieve zorgverzekering afgeschaft

Korting op de basisverzekering is in 2023 verleden tijd. Dat betekent dat er geen collectieve polissen meer zijn. Eerder waren er veel collectieven met werkgevers en vakbonden. De afschaffing maakt vergelijken wel iets makkelijker.

Eigen risico blijft € 385

Ook nog goed nieuws onder de zon, want het eigen risico blijft wederom gelijk in 2023. Geen verhoging dus, en dat is fijn in deze tijden dat alle prijzen onder druk staan. De overheid heeft besloten om het eigen risico zo te laten om de zorg betaalbaar te houden.

De zorgverzekering: 6 dingen die wijzigen in 2023

 1. De zorgpremie gaat met circa 12 euro per maand omhoog
 2. De collectieve korting wordt afgeschaft. Werd vorig jaar al verlaagd van 10 naar 5 procent, en is volgend jaar dus 0!
 3. Collectieve korting mag nog wel op aanvullende pakketten. Dit doet bijvoorbeeld United Consumers.
 4. Verzekeraars VGZ en FBTO bieden geen restitutiepolis meer aan, alleen nog natura. Wel met ruime (bijna vrije) zorgkeuze.
 5. Zorgverzekering ZorgDirect stopt. Verzekerden gaan over naar Salland.
 6. Zorgtoeslag zal hoger worden: alleenstaanden max. € — (was € 111) en met partner max. € — (was € 212). Update volgt nog!

🔥 De actuele stand van zaken – Zorgverzekering 2025

De gekte is weer begonnen, Nederland gaat zorgverzekeringen vergelijken. Gedurende het “zorgseizoen” (de periode dat je kunt overstappen) houden wij je nauwgezet op de hoogte van alle ontwikkelingen. Hieronder een tabel met alle belangrijke data; vanaf het bekendmaken van de premies tot en met de laatste dag dat jij kunt overstappen. Inmiddels zijn alle premies bekend en kun je nu overstappen. Het vergelijken van de ziekteverzekering helpt jou bij het vinden van de zorgverzekering die het beste bij jou past. Veel succes met het vinden van de juiste zorgpolis!

Belangrijke momenten
11 november De eerste premies zijn bekend. We zullen onze site zo snel mogelijk updaten. Wacht nog even met overstappen tot alles bekend is. Nu overstappen is absoluut niet slim; je kunt nog niks vergelijken en vermoedelijk kies je dan het verkeerde pakket.
12 november Alle zorgpremies zijn bekend, bij iedere bekendmaking hebben we het overzicht hierboven geactualiseerd! Zo kan je echt goed zorgverzekeringen vergelijken. Wij proberen de rest van de site zo snel mogelijk gevuld te krijgen met alle nieuwe premies, pakketten en andere informatie. Op deze pagina lees je alles over de veranderingen in de zorgverzekering 2023.
13 november We werken keihard om de hele site actueel te krijgen. Hier en daar zullen we nog pagina’s moeten aanpassen, maar de meeste info op de site is juist. Je kunt vanaf maandag of dinsdag (14 – 15 november) gebruik maken van de uitgebreide zorgvergelijker of de specifieke pagina’s om de beste zorgverzekering te vinden. De site is voor 100% actueel op dit moment.
24 november De zorgtoeslag is bekend! Bij ons kun je direct je zorgtoeslag 2023 berekenen en aanvragen. We hebben een overzichtelijke tabel én een grafiek gemaakt zodat je in no-time weet waar je aan toe bent. De hoogte van de zorgtoeslag is iets gestegen. Met partner maximaal € 265 en alleenstaand maximaal € 154.
27 december De laatste week van december is het enorm druk op onze website. Dit is echt de piek waarin honderdduizenden Nederlanders hun zorgverzekering oversluiten.
31 december De allerlaatste dag dat je kunt overstappen. Zorg dat je dit ook daadwerkelijk doet want het kan je veel geld opleveren. Mocht je toch nog twijfelen, dan kun je vandaag je huidige verzekering opzeggen. In dat geval mag je in januari nog een nieuwe zorgverzekering uitzoeken. Je hebt een maand extra tijd dus!
1 januari 2023 Gelukkig nieuwjaar! En waarschijnlijk gefeliciteerd met je nieuwe zorgpolis. We hopen dat we jou goed hebben geholpen aan de juiste zorgverzekeraar.
31 januari 2023 Als je in december je polis van vorig jaar hebt opgezegd, kun je t/m vandaag nog een nieuwe zorgverzekeraar kiezen.
🔞 1 februari 2023 Het overstappen is nu echt afgelopen. Tenzij je dit jaar 18 wordt, want dan kun je wel een zorgverzekering afsluiten gedurende het jaar. Sterker nog, dit is verplicht.

 

Maandpremie basisverzekering

De rekenpremie van de basisverzekering is 163 euro op jaarbasis hoger geworden. In 2023 is de rekenpremie van de basisverzekering € 1649,- per jaar (was € 1486 vorig jaar). Zorgverzekeraars bepalen zelf wat ze met de premie doen. Gemiddeld zien we een recordstijging in 2023!

Eigen risico

Het eigen risico is al jaren op rij gelijk, het zit wat dat betreft “op slot”. Ook in 2023 betaal je dus minimaal € 385 eigen risico. Of je kiest voor een verhoogd vrijwillig eigen risico, in stappen van 100 euro tot maximaal € 885. Hierdoor wordt je zorgpremie flink goedkoper.

Zorgtoeslag 2023 omhoog

De maximale zorgtoeslag voor 2023 stijgt met € — voor alleenstaanden en € — voor huishoudens met meerdere personen (info volgt nog!). Dat is een meevaller aangezien de prijsstijging van de zorgverzekering voor laag en middelinkomens per saldo volledig wordt gecompenseerd hierdoor!

Herstelzorg na Corona (Covid-19) tot 1 augustus 2023 in basisverzekering

Herstellende van corona en aanhoudende klachten of beperkingen? Tot 1 augustus 2023 (met een jaar verlengd!) kom je in aanmerking voor bepaalde behandelingen om het herstel te bespoedigen. Dit is zogeheten paramedische herstelzorg voor maximaal 6 maanden. Uw behandelaar kan dit eenmalig met nogmaals 6 maanden verlengen indien dit nodig is. Wel is het eigen risico van toepassing op corona herstelzorg. Concreet gaat het om de volgende behandelingen:

 • logopedie (100% alle behandelingen)
 • ergotherapie (max. 10 behandel uren)
 • fysio- of oefentherapie tot max. 50 behandelingen
 • voedingsadviezen van een diëtist tot max. 7 uur
 • Corona herstelzorg toegevoegd aan basispakket
 • De zorgpremie ging met circa 4 euro per maand omhoog
 • Zorgtoeslag verhoogd: alleenstaanden max. € 111 (was € 107) en met partner max. € 212 (was € 207)
 • Aanvullende pakketten zijn versoberd en duurder geworden
 • Herstelzorg na Corona (o.a. fysio, dieetadvies, ergotherapie) is toegevoegd aan het basispakket
 • Er zijn 2 verzekeraars verdwenen (Besured & Promovendum) en één nieuwe (VinkVink)

Collectieve korting lager

Veel collectieve kortingen zijn afgeschaft, en waar ze nog wel bestaan zijn ze nu maximaal 5% op de basisverzekering. Dit was tot 2019 maximaal 10% maar het kabinet heeft dit verlaagd. Waarschijnlijk ben je nu zonder collectief goedkoper uit bij een andere zorgverzekeraar!

Stoppen met roken geen eigen risico

Voor professionele stoppen-met-roken campagnes geldt geen eigen risico meer in 2021. Dit gaat om gedragsmatige ondersteuning in combinatie met begeleiding en medicatie. Geldig voor 1 stoppoging.

Medicijnen en behandelingen

 • Fampyra toegevoegd
 • Durvalumab toegevoegd
 • Abemaciclib toegevoegd
 • Fysiotherapie reumapatienten toegevoegd (RA & SpA)
 • Lynperza en axicabtagene ciloleucel toegevoegd

Apotheekbereiding geneesmiddelen

De apotheekbereiding wordt vergoed voor dure geneesmiddelen, ook als die door hoge kosten (nog) niet zijn toegelaten tot het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS).

Specialistische zorg

Voor specialistische zorg voor ouderen en verstandelijk gehandicapten is een vergoeding toegevoegd aan de basisverzekering als deze gegeven wordt door een specialist.

Logeervergoeding ver reizen

Als je ver moet reizen voor een behandeling geldt er een vergoeding van max. € 75 per nacht als er sprake is van een behandeling die minstens 3 dagen op een rij duurt. Op dit moment ontvang je een vergoeding voor de vervoerskosten, volgend jaar heb je de keuze waarvoor je kiest.

Veranderingen zorgpolis 2019: aanpassingen basispakket zorgverzekering

Het basispakket wordt in 2019 weer een stukje uitgebreid. Dat is positief nieuws. Wat ook goed nieuws is, is dat het eigen risico gelijk blijft op 385 euro. Nieuw is echter de eigen bijdrage voor medicijnen. Hierover later meer!

 • Oefentherapie COPD volledig vergoed: eerder alleen vanaf 20e behandeling. In eerste jaar max. 70 behandelingen. Daarna afhankelijk van situatie.
 • Vergoeding zittend ziekenvervoer verruimd: van en naar consulten, onderzoeken, controles.
 • GLI (Gecombineerde Leefstijl Interventie). Behandelprogramma voor mensen met overgewicht. N.a.v. doorverwijzing huisarts vergoeding volledige vergoeding.
 • Geen vergoeding meer voor medicijnen Parcetamol 1000 mg, vitamine D en calcium: verdwijnen uit basispakket
 • Eigen risico blijft 385 euro net als voorgaande jaren
 • Invoering eigen bijdrage medicijnen: kiest u voor duurdere variant van een middel i.p.v. goedkoopste merk, dan eigen bijdrage betalen!

Veranderingen in de basiszorgverzekering in 2018

De verzekering die jaar na jaar de meeste veranderingen doormaakt is de zorgverzekering. Ook voor 2018 zijn er een behoorlijk aantal veranderingen doorgevoerd. ‘Positief voor ons allen is: het eigen risico blijft ongewijzigd: € 385,- en maximaal vrijwillig tot € 885,-.

De belangrijkste veranderingen voor de basiszorgverzekering van 2018:

* Volledige vergoeding medisch noodzakelijke besnijdenis.
* Volledige vergoeding ooglidcorrectie door verlamming of verslapping.
Tijdelijk verblijf in een zorginstelling wordt volledig vergoed.
Chronische darmverstopping: de zenuwbehandeling sacrale neuromodulatie (experimenteel) wordt vergoed.
Fysiotherapie behandelingen voor etalagebenen (fase 2) wordt volledig vergoed (vaak meer dan 30 behandelingen).
Vervanging tanden wordt nu ook vergoed. Tot de leeftijdsgrens van 23 jaar krijg je volledige dekking voor kunsttanden.
Eigen bijdrage klikgebit: 10% voor de onderkaak en 8% voor de bovenkaak dien je zelf te betalen per 2018.

Mogelijk wordt het eigen risico niet doorgerekend aan je voor:
* Dieetvoeding (recept door diëtist of arts).
* Stimulerende programma’s op het gebied van roken, overgewicht, diabetes en depressie.
De zorgverzekeraar heeft hierin vrije keuze. Verwacht je hier gebruik van te willen maken let er dan op dat dit in de basiszorgverzekering vergoed wordt in je nieuwe zorgpolis 2018.

De stijging van de zorgpremie basiszorgverzekering: circa € 10,- per maand. Alle zorgpremies stijgen tussen de 5% en 10%. Daarentegen zal de zorgtoeslag ook stijgen met enkele euro’s per maand.

De Zvw (Zorgverzekeringswet) gaat omlaag voor gepensioneerden van 5.5% naar 5.4% en voor ZZP / Eigen onderneming van 6.75% naar 6.65%.

De maximale eigen bijdrage WMO wordt fors verlaagd van € 1460,- naar € 63,-.

Ziekenhuistarieven worden steeds meer openbaar. Bij CZ, Anderzorg, Menzis en VGZ weet je vooraf wat een ziekenhuis behandeling gaat kosten, handig om te weten i.v.m. je eigen risico.

Zilveren Kruis heeft zijn ziekenhuistarieven openbaar gemaakt als het gaat om bloedonderzoek, een echo, een MRI, CT-scan en rontgenfoto. Hierop is het eigen risico van toepassing.

De beste en goedkoopste zorgverzekeringen voor jou op een rijtje!