Wat gebeurt er als je je zorgverzekering niet betaalt?

zorgverzekering niet betaaltHet leven wordt steeds duurder; we betalen steeds meer voor boodschappen, brandstof, energie en ook de zorgverzekering. Dat leidde al tot een flinke stijging onder klanten van de voedselbank. Niet gek, want de lonen gaan op veel plekken niet of nauwelijks omhoog. Zo kan het ook voorkomen dat er een moment komt waarop je je zorgverzekering even niet kunt betalen. In dit artikel vertellen we je wat er gebeurt als je je zorgverzekering niet betaalt.

Uit een onderzoek van budgetvoorlichter Nibud bleek dat maar liefst 42 procent van de Nederlanders het afgelopen jaar één of meerdere betalingsproblemen had. 28 procent van de respondenten heeft de rekening voor de zorgverzekering te laat betaald. Wanneer mensen in geldnood komen te zitten, is de zorgverzekering vaak het eerste dat niet betaald wordt. Ook in 2018 en 2015 stond deze rekening bovenaan de lijstjes.

zorgverzekering niet betaalt

Je hebt je zorgverzekering niet betaalt, wat nu?

Waar voor de energierekening een prijsplafond is opgesteld, is dat voor de zorgverzekering helaas niet het geval. De kans is dit jaar groter dan ooit dat je, in ieder geval voor een korte periode, je zorgverzekering niet kunt betalen. Als je je zorgverzekering niet betaalt, krijg je in eerste instantie een herinnering van je zorgverzekeraar. Betaal je al meerdere maanden je premie niet meer, dan worden alle aanvullende verzekeringen stopgezet. Een aanvullende verzekering voor bijvoorbeeld de tandarts of fysiotherapie is dan dus niet meer geldig. Is dit het geval, ga dan met je zorgverzekering in gesprek. Zorgverzekeraars kunnen namelijk ook een betalingsregeling met je aangaan, om te voorkomen dat je achterstanden erg oplopen.

Voor zes maanden je zorgverzekering niet betaalt

Heb je al zes maanden je zorgverzekering niet betaalt, dan meldt je zorgverzekeraar je aan bij CAK. Het CAK is een overheidsinstantie en deze houdt de administratie bij op het gebied van zorg en welzijn. Wordt je aangemeld bij het CAK, dan blijf je verzekerd. Je moet dan echter wel een vaste premie betalen en die is een stuk hoger dan de premie die je nu waarschijnlijk hebt. Dit jaar is de premie voor het CAK €152 euro. 

Loop je je achterstand in, of sluit je een regeling af met je zorgverzekeraar, dan kun je weer terug naar je gewone premie. Daarvoor hoef je niet actief te betalen, het bedrag wordt door het CAK ingehouden bij je werkgever of je uitkeringsinstantie. Heb je geen inkomen waarop de premie kan worden ingehouden, dan ontvang je een betaalverzoek van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). Op die manier heb je altijd een zorgverzekering. Momenteel ziet het CAK gelukkig nog geen stijging in aanmeldingen.

Besparen op je zorgverzekering

Om ervoor te zorgen dat je je zorgverzekering gewoon kunt blijven betalen, wil je natuurlijk proberen te besparen op je zorgverzekering. Er zijn een aantal manieren om op je zorgverzekering te besparen. In dit artikel vertellen we je daar al het een en ander over. In de graphic hieronder zetten we alle tips om te besparen op je zorgverzekering op een rijtje. Een paar van die tips leggen we je eerst even kort uit. In de graphic vertellen we je verder ook hoeveel korting je per verzekeraar krijgt als je per jaar je verzekering betaalt.

Het eigen risico verhogen

Je kunt ervoor kiezen om het eigen risico te verhogen. Standaard is het eigen risico €385 euro per jaar. Dat bedrag betaal je voordat je recht hebt op een vergoeding van de zorgverzekering. Je kunt je eigen risico vrijwillig verhogen tot €885 euro per jaar. Als je dat bedrag verhoogt, krijg je een flinke korting op je premie en dat kan je een hoop geld besparen. Heb je dan echter een keer zorg nodig, dan moet je eerst een stuk meer betalen. Het is daarom slim om eerst goed na te gaan of je verwacht veel zorg nodig te hebben. Heb je besloten je eigen risico te verhogen, zet het geld dat je bespaart dan opzij. Zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan. 

Overweeg een budgetpolis

Er zijn verschillende vormen van polissen, waaronder de naturapolis. De naturapolis is een polisvorm waarbij je enkel zorg vergoed krijgt als je naar een zorgverlener gaat waar je zorgverzekeraar een contract mee afgesloten heeft. Het kan dus zijn dat je met een naturapolis niet naar de zorgverlener van je keuze kunt, of dat je wat verder moet rijden voordat je je zorg vergoed krijgt. De budgetpolis is een vorm van de naturapolis, dit is de goedkoopste vorm van de naturapolis. De zorgverzekeraar heeft vaak met slechts ongeveer 50% van de zorgverleners een contract afgesloten. Dat betekent dat je zorgverzekering een stuk goedkoper is, maar ook dat je dus bij een stuk minder zorgverleners terecht kunt.

Vraag zorgtoeslag aan

Zorgtoeslag is een inkomensafhankelijke toeslag die je kunt krijgen van de Belastingdienst. Maak je kans op zorgtoeslag, dan krijg je maandelijks een bepaald bedrag uitgekeerd. Dat bedrag moet je helpen met het betalen van je zorgverzekering. Op deze pagina vertellen we je meer over de zorgtoeslag en kun je een snelle check doen of je kans maakt op zorgtoeslag.

zorgverzekering niet betaalt

🔥 Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn weer bekend en onze website is aangepast. Je kunt nu weer zorgverzekeringen vergelijken en direct overstappen.

» Zorgverzekering vergelijken 2024 «

Recente blogartikelen

Stap jij over? Recordaantal overstappers zorgverzekering verwacht dit jaar!

Meer lezen
zwangerschap

Kinderwens in 2024? Zo zit het met je zorgverzekering en zwangerschap!

Meer lezen

Zorgverzekeraars wachten op elkaar: premie Menzis bekendgemaakt!

Meer lezen

Is de goedkoopste zorgverzekering kiezen verstandig?

Meer lezen

De beste en goedkoopste zorgverzekeringen voor jou op een rijtje!