Alternatieve zorg: welke vormen zijn er en wat wordt vergoed?

Alternatieve zorg Alternatieve zorg wordt steeds populairder. Niet zo gek ook, er zijn veel verschillende alternatieve geneeswijzen die bewezen effectief blijken te zijn. Het voordeel van alternatieve zorg is dat er vaak geen medicijnen aan te pas komen. Alternatieve zorg kan zo een goede aanvulling zijn op de zorg die je al krijgt, zonder dat je nog meer medicijnen moet nemen. Soms kan het ook voorkomen dat je überhaupt medicijnen nodig hebt. Hoog tijd dus, om eens in dit onderwerp te duiken. In dit artikel vertellen we je welke vormen van alternatieve zorg er zijn en wat precies vergoed wordt.

Onder alternatieve zorg of complementaire zorg verstaan we verschillende behandelmethoden die niet tot de reguliere geneeskunde behoren. Naar de werking van deze geneeswijzen is nog niet veel wetenschappelijk onderzoek gedaan. Dat betekent echter niet dat deze geneeswijzen niet werken. Naar bijvoorbeeld acupunctuur zijn al een aantal veelbelovende studies gedaan. Wil je graag gebruik maken van alternatieve geneeswijzen, dan is het verstandig dat je je hier goed over inleest. Zo voorkom je dat je de verkeerde zorg krijgt, of zorg krijgt die eigenlijk niet werkt.

Verschillende vormen van alternatieve zorg

Er zijn erg veel verschillende vormen van alternatieve geneeswijzen. Zo kun je denken aan natuurgeneeskundige behandelingen, lichaamstherapie procedures, enkele ontspanning procedures en verschillende behandelmethoden zoals osteopathie of homeopathie. Sommige vormen van alternatieve zorg zijn populairder dan andere vormen. Zo wordt acupunctuur steeds vaker toegepast, evenals osteopathie en homeopathie. In de graphic hieronder sommen we de 5 meest aangevraagde behandelingen op en leggen we uit wat ze precies doen.

 

Alternatieve zorg

Krijg ik complementaire zorg vergoed?

Alternatieve zorg wordt nooit vergoed vanuit de basisverzekering. Wil je toch graag dat de zorg die je nodig hebt vergoed wordt, dan moet je hiervoor een aanvullende zorgverzekering afsluiten. Je sluit dan een verzekering af waarbij je een maximale vergoeding krijgt. Soms is dat een maximale vergoeding per dag, soms gaat het over een maximale vergoeding per behandeling.

Een aanvullende zorgverzekering voor alternatieve zorg kun je bij verschillende verzekeringen afsluiten. Ga je op zoek naar een aanvullende verzekering, dan kan het verstandig zijn om eerst een aantal verzekeringen te vergelijken met elkaar. Zo kun je niet alleen nagaan welke verzekering voor jou het voordeligst is, maar ook welke zorg precies wordt vergoed door de verzekering. Daarbij is het natuurlijk ook belangrijk welke vergoeding je precies krijgt. Op die manier weet je precies wat je verzekering inhoudt en kun je de de beste verzekering voor jou kiezen.

Welke aanvullende verzekering voor alternatieve zorg?

Omdat er zo veel verschillende vormen van complementaire zorg zijn, is het belangrijk dat je goed nagaat welke zorg je in welke verzekering vergoed krijgt. Soms worden alternatieve geneeswijzen namelijk onder een andere DBC Code zoals fysiotheraie geslagen. Dat betekent dat de zorg dan zoals fysiotherapie vergoed moet worden en niet zoals andere complementaire zorg. Bij het afsluiten van een aanvullende verzekering en het afnemen van de zorg is het belangrijk dat je dit vooraf goed controleert. Zo voorkom je onverwachte kosten.

🔥 Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn weer bekend en onze website is aangepast. Je kunt nu weer zorgverzekeringen vergelijken en direct overstappen.

» Zorgverzekering vergelijken 2024 «

Recente blogartikelen

Stap jij over? Recordaantal overstappers zorgverzekering verwacht dit jaar!

Meer lezen
zwangerschap

Kinderwens in 2024? Zo zit het met je zorgverzekering en zwangerschap!

Meer lezen

Zorgverzekeraars wachten op elkaar: premie Menzis bekendgemaakt!

Meer lezen

Is de goedkoopste zorgverzekering kiezen verstandig?

Meer lezen

Beste verzekering kiezen en de goedkoopste basisverzekering afsluiten!