Je zorgverzekering opzeggen: je hebt nog 5 dagen!

opzeggenHet is bijna zo ver, je hebt nog maar een paar dagen om je zorgverzekering op te zeggen. Wil je dus van zorgverzekering veranderen dit jaar, dan is dit hét moment om aan de slag te gaan en om een nieuwe verzekering te zoeken. In dit artikel spreken we je nog even door de deadlines en de belangrijkste punten voor het vinden en opzeggen van een zorgverzekering.

Goed, als je van zorgverzekering wilt overstappen dit jaar, begint de tijd nu wel te dringen. Je hebt namelijk nog maar 5 dagen om je zorgverzekering op te zeggen. Tot en met 31 december kun je je zorgverzekering opzeggen. Voor het afsluiten van een nieuwe zorgverzekering heb je dan vervolgens iets langer, je kunt je nieuwe zorgverzekering namelijk tot 31 januari afsluiten. Deze gaat dan met terugwerkende kracht in. Dan moet je echter wel eerst je oude zorgverzekering opgezegd hebben en daar heb je nu dus nog 5 dagen voor!

Lees ook: Dit zijn de veelgestelde vragen over de zorgverzekering

Opzeggen: hoe werkt dat?

Je kunt dus een keer per jaar overstappen, of je zorgverzekering veranderen en opzeggen. Kies je al voor 31 december een nieuwe zorgverzekering? Dan kun je deze zorgverzekering gewoon afsluiten. Er wordt dan automatisch geregeld dat je oude zorgverzekering wordt opgezegd. Stap je vlak voor 31 december over? Dan is het wel verstandig om voor de zekerheid even een e-mail naar je oude verzekeraar te sturen.

Je kunt er ook voor kiezen om je zorgverzekering zelf op te zeggen. Je zegt deze dan nog wel voor 1 januari op, maar hebt dan tot en met 31 januari om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. Dit kan handig zijn als je zeker weet dat je een nieuwe zorgverzekering wilt, maar als je nog niet precies weet welke dat dan is.

Opzeggen

Je zorgverlener informeren bij het overstappen

Als je overstapt van zorgverzekering, ben je niet verplicht om dit aan je zorgverlener te melden. Iedere zorgaanbieder is namelijk aangesloten op een database waarin zij kunnen zien bij welke verzekeraar welke patiënt is verzekerd. Zo weten ze naar welke verzekeraar een factuur gestuurd moet worden. Bij de meeste zorgaanbieders gaat dit automatisch, maar bij de wat kleinere zorgaanbieders moet dit handmatig gebeuren. Dan is het voor je zorgverlener wel fijn als je even doorgeeft dat je van zorgverzekering bent veranderd. Zo wordt voorkomen dat de factuur naar de verkeerde zorgverzekeraar wordt verstuurd.

Overstappen tijdens een lopende behandeling

Het kan natuurlijk zijn dat je op dit moment onder behandeling bent in het ziekenhuis of bijvoorbeeld bij de GGZ. Dan gelden de polisvoorwaarden van de verzekeraar waarbij je was verzekerd bij aanvang van de behandeling. Als je behandeling dus in 2021 is gestart en deze nog loopt, dan wordt deze behandeling vergoed zoals je zorgverzekering in 2021 dit aangaf. Als je in 2022 een nieuwe behandeling start, gelden de voorwaarden en het eigen risico van je nieuwe zorgverzekeraar.

Hierbij is het wel belangrijk dat je in de gaten houd dat bovenstaande informatie niet geldt voor losse behandelingen, zoals bijvoorbeeld fysiotherapie of de tandarts. Deze behandelingen vallen vanaf 1 januari onder je nieuwe zorgverzekering.

Wacht op acceptatie bij het opzeggen van je aanvullende verzekering

Zorgverzekeraars mogen je, met uitzondering van een paar gevallen, niet weigeren voor de basisverzekering. Voor de aanvullende verzekering mag je echter wel geweigerd worden. Het is daarom slim om, als dat nog kan, te wachten tot de zorgverzekeraar die je hebt uitgekozen je heeft geaccepteerd voordat je je oude aanvullende verzekering opzegt. Zo voorkom je dat je helemaal zonder aanvullende verzekering komt te zitten. Aanvullende verzekeringen variëren enorm in prijs per zorgverzekeraar. Gebruik onze vergelijkpagina’s voor aanvullende verzekeringen zoals een: brilverzekering, verzekering voor fysiotherapie, verzekering voor orthodontie, aanvullende zwangerschapsverzekering, aanvullende verzekering voor alternatieve geneeswijzen of een aanvullende verzekering voor de tandarts.

Meer over het weigeren van zorgverzekeraars lees je in dit artikel.

Tips voor het overstappen

De zorgverzekering kan soms best ingewikkeld zijn en dan is het fijn als je een beetje hulp kunt krijgen. In dit artikel geven we je daarom wat tips voor het overstappen en besparen op je zorgverzekering. Hieronder sommen we ook nog even een paar korte tips voor je op. Zo weet je zeker dat je goed voorbereid aan de slag kunt.

opzeggen

🔥 Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn weer bekend en onze website is aangepast. Je kunt nu weer zorgverzekeringen vergelijken en direct overstappen.

» Zorgverzekering vergelijken 2024 «

Recente blogartikelen

Stap jij over? Recordaantal overstappers zorgverzekering verwacht dit jaar!

Meer lezen
zwangerschap

Kinderwens in 2024? Zo zit het met je zorgverzekering en zwangerschap!

Meer lezen

Zorgverzekeraars wachten op elkaar: premie Menzis bekendgemaakt!

Meer lezen

Is de goedkoopste zorgverzekering kiezen verstandig?

Meer lezen

De beste en goedkoopste zorgverzekeringen voor jou op een rijtje!