8 tips voor het overstappen van en besparen op je zorgverzekering

zorgverzekeringHet is weer de tijd van het jaar om te overstappen van zorgverzekering. Nog tot eind december heb je om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. Dat is gelukkig nog een hele maand, maar het is zeker belangrijk om je goed in de zorgverzekeringen te verdiepen en de tijd te nemen voor het uitzoeken van een nieuwe verzekering. In dit artikel geven we je tips voor het uitzoeken van een nieuwe zorgverzekering.

Ga je overstappen van zorgverzekering? Dan zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Inmiddels zijn alle premies voor 2022 bekend. Tot 31 december kun je een nieuwe zorgverzekering afsluiten. Je wilt natuurlijk een zorgverzekering waar je het meeste aan hebt en waar je zo weinig mogelijk voor betaalt.

1. Vergelijk de basisverzekeringen

Een basisverzekering is verplicht en daarom is het belangrijk dat je hier wat aandacht aan besteed. Een basisverzekering dekt voor iedereen dezelfde kosten, dit wordt het basispakket genoemd. Op Prinsjesdag werd bekend gemaakt wat dit jaar veranderd in het basispakket. Natuurlijk schreven we daar ook een artikel over, dat kun je hier vinden.

Kijk goed naar het type basisverzekering dat je wilt kiezen en of dat bij je past. Er zijn namelijk wel verschillende soorten basisverzekeringen, drie om precies te zijn. De naturapolis, de restitutiepolis en de combinatiepolis. De naturapolis is goedkoper, maar hierbij heb je minder vrije zorgkeuze. De restitutiepolis is duurder, maar hierbij kun je terecht in ieder ziekenhuis. 

2. Ga na of je wel een aanvullende verzekering nodig hebt

Soms kan een aanvullende verzekering erg nuttig zijn, in veel gevallen is een aanvullende verzekering echter vaak overbodig. Een aanvullende verzekering voor bijvoorbeeld fysiotherapie is soms namelijk duurder dan het los betalen van de behandelingen die je nodig hebt.

Ga dus eens na of je je aanvullende verzekering echt nodig hebt. Bereken of de vergoeding van je aanvullende verzekering opweegt tegen de premie en kijk of de verzekering bij jou past. Ook als je juist wel op zoek bent naar een aanvullende verzekering, is het slim om eerst na te kijken of je een redelijke vergoeding krijgt.

3. Check je eigen risico

Wil je graag besparen op je zorgverzekering? Dan kan het een optie zijn om je eigen risico te verhogen. Door je eigen risico te verhogen, krijg je namelijk korting op je premie. Het is echter wel belangrijk dat je goed nagaat of dit voor jou een handige keuze is. 

Door je eigen risico omhoog te doen, moet je meer zelf betalen wanneer je zorg nodig hebt. Ben je echter gezond en verwacht je weinig zorg nodig te hebben, dan kan het slim zijn om je eigen risico te verhogen. Dan nog is het een beslissing waar je even goed over na moet denken, een ongeluk zit namelijk in een klein hoekje.

4. Betaal per jaar

Een makkelijke manier om te besparen op je zorgverzekering, is door per jaar te betalen. Zo betaal je niet iedere maand een bepaald bedrag aan je zorgverzekeraar, maar één keer per jaar. Kies je ervoor om per jaar te betalen, dan krijg je bij veel zorgverzekeraars een paar procent korting op je premie.

5. Check op dubbele verzekeringen

Het is altijd verstandig om na te gaan of je niet ergens dubbel voor verzekerd bent. Het zou immers zonde zijn als je voor verzekeringskosten betaalt en je ook een andere verzekering hebt die de betreffende behandelingen dekt. Heb je bijvoorbeeld een doorlopende reisverzekering inclusief medische kosten in het buitenland? Dan ben je vaak al verzekerd voor onverwachte zorgkosten in Europa of wereldwijd en heb je niet nog een aanvullende verzekering nodig.

6. Ga na of je recht hebt op zorgtoeslag

Veel mensen hebben recht op zorgtoeslag, maar zijn zich hier niet van bewust. Zonde, want de zorgtoeslag is ervoor om mensen te helpen met het betalen van de zorgverzekering. Het is een vergoeding die eens per maand wordt uitgekeerd door de Belastingdienst. Eind november werd de zorgtoeslag voor 2022 bekend gemaakt. Deze is iets omhoog gegaan, dus het is zeker de moeite om dit even te checken.

Als je recht hebt op zorgtoeslag, kun je dit heel gemakkelijk aanvragen bij de Belastingdienst. Vervolgens krijg je iedere maand een bepaald bedrag (maximaal 212 euro) op je bankrekening gestort om je te helpen met het betalen van je zorgverzekering.

7. Altijd vergelijken

Of je nu op zoek gaat naar een nieuwe basisverzekering, of een goede aanvullende verzekering, het zoeken naar de juiste zorgverzekering kan best verwarrend zijn. Er zijn immers heel veel zorgverzekeraars die allemaal een aantal zorgverzekeringen aanbieden. Het is dan handig om wat overzicht te creëren. Dit kun je doen door zorgverzekeringen te vergelijken met onze tool. Zo kun je in een oogopslag zien wat je zorgverzekering precies dekt, wat de premie is en hoe het zit met je vrije zorgkeuze.

8. Kijk of je verzekeraar extra’s biedt

De service van je verzekeraar is natuurlijk sowieso erg belangrijk. Als je vragen hebt over je zorgverzekering, wil je dat je goed geholpen wordt door je zorgverzekeraar. Kijk daarom naar ratings en reviews per verzekeraar om erachter te komen welke zorgverzekeraar de beste service heeft. 

Verder kan het ook slim zijn om tijdens het vergelijken te letten op eventuele extra’s die de zorgverzekeraar biedt. Verzekeraars hebben soms namelijk speciale kortingsacties op de zorgpremie, of ze bieden handige extraatjes. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een speciale app waarmee je gemakkelijk contact op kunt nemen met zorgverleners, of speciale, gratis cursussen.

🔥 Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn weer bekend en onze website is aangepast. Je kunt nu weer zorgverzekeringen vergelijken en direct overstappen.

» Zorgverzekering vergelijken 2024 «

Recente blogartikelen

Stap jij over? Recordaantal overstappers zorgverzekering verwacht dit jaar!

Meer lezen
zwangerschap

Kinderwens in 2024? Zo zit het met je zorgverzekering en zwangerschap!

Meer lezen

Zorgverzekeraars wachten op elkaar: premie Menzis bekendgemaakt!

Meer lezen

Is de goedkoopste zorgverzekering kiezen verstandig?

Meer lezen

De beste en goedkoopste zorgverzekeringen voor jou op een rijtje!