Een aanvullende verzekering voor bijvoorbeeld fysiotherapie: heeft het zin?

aanvullende verzekeringDe afgelopen jaren steeg de premie voor een aanvullende verzekering flink, terwijl in veel gevallen de vergoeding juist omlaag ging. Steeds vaker moet je een deel zelf betalen. Uit onderzoek van Radar blijkt dan ook dat je in sommige gevallen in 2022 goedkoper uit bent zónder aanvullende verzekering en door zelf je behandelingen te betalen. In dit artikel praten we je daarover bij.

De dekking van een aanvullende verzekering is de afgelopen jaren flink minder geworden. Zo krijg je bijvoorbeeld minder behandelingen door de fysiotherapeut vergoed. Ook voor bijvoorbeeld de tandarts, een bril en alternatieve behandelingen moet je steeds vaker zelf een deel betalen. Radar zette een enquête uit en van de 31.000 deelnemers heeft bijna 60% al eens meer aanvullende zorgpremie betaald dan ze vergoed krijgen. Loont het dan nog wel om een aanvullende verzekering te nemen?

Je aanvullend verzekeren voor fysiotherapie

Een verzekering voor fysiotherapie wordt volgens het onderzoek van Radar het vaakst afgesloten. Wat betreft de algemene zorgverzekering voor fysiotherapie, kan het zeker lonen om een aanvullende verzekering af te sluiten. Toch is het wel belangrijk dat je kritisch kijkt naar deze verzekering.

Heb je bijvoorbeeld maar 12 behandelingen per jaar nodig en geen aanvullende zorg, dan is het niet per se handig om een aanvullende verzekering te nemen die ook 12 behandelingen dekt. Je kunt dan bijvoorbeeld beter voor een aanvullende verzekering die 9 behandelingen dekt kiezen en de overige drie behandelingen zelf betalen. Gemiddeld kost een behandeling van een half uur bij een fysiotherapeut namelijk € 36,-, terwijl het verschil in de premie op jaarbasis tussen een aanvullende verzekering voor 9 behandelingen en 12 behandelingen op kan lopen tot € 180,- of meer.

De stijging van de premie voor fysiotherapie

De premie voor een aanvullende verzekering van 9 behandelingen is daarbij de afgelopen jaren relatief gelijk gebleven. De premie voor verzekeringen met tussen de 10 en de 40 behandelingen is licht gestegen en de premie voor een aanvullende verzekering met 41 of meer behandelingen is omhoog geschoten. Daarbij is er vrijwel niemand meer die deze laatste premie nog aanbiedt. De enige verzekeraar waarbij je nog een aanvullende verzekering met onbeperkte fysiotherapiebehandelingen kunt afsluiten, is VvAA Excellent. Voor deze verzekering betaal je € 127,42 per maand. Ter vergelijking: in 2016 waren er nog tien aanbieders van onbeperkte fysiotherapie. De maandpremie was toen gemiddeld € 80,63.

Een aanvullende verzekering voor brillen en lenzen

Als je een bril of lenzen nodig hebt, is het financieel gezien vaak helemaal niet interessant om een aanvullende verzekering voor brillen en lenzen te nemen. Waarom? De vergoeding is vaak relatief laag en de premie vrij hoog, daarbij hoeft een bril of een set lenzen helemaal niet zo duur te zijn.

Een verzekering die bijvoorbeeld € 100,- per twee jaar dekt, weegt vaak niet op tegen de premie. Die premie ligt dan namelijk ergens tussen de € 16,- en € 28,- per maand. Doe die laagste premie keer 12 (12 maanden) en vervolgens keer 2 (want je krijgt slechts één keer in de 2 jaar een vergoeding) en je komt uit op € 384,-. Je premie is dan dus bijna vier keer zo duur als de vergoeding die je krijgt. Daarbij kun je voor het bedrag van die premie om het jaar een hele mooie bril kopen. Waarschijnlijk houd je dan nog geld over ook. Wat betreft een aanvullende verzekering voor brillen en lenzen, is het dus zeker verstandig om te berekenen of je deze wel écht nodig hebt en of de vergoeding opweegt tegen de premie.

Voor de tandarts een aanvullende verzekering

Ook voor de tandarts is het even goed opletten of je wel een aanvullende verzekering nodig hebt. Veel verzekeringen voor de tandarts vergoeden namelijk maximaal tot € 250,-. De premie van die verzekering is de afgelopen jaren licht gestegen. Net als de premie voor een aanvullende verzekering die tandartskosten tot maximaal € 500,- vergoed, al is die laatste wel wat meer gestegen. Vaak wordt ook niet het gehele bedrag van de behandeling vergoed. Je krijgt dan bijvoorbeeld 75% vergoed en moet nog 25% zelf betalen.

Radar geeft ook een voorbeeld. Stel je hebt een aanvullende verzekering met een jaarlijkse premie van € 180,-, je krijgt maximaal € 250,- vergoed en je moet nog 25% van iedere behandeling zelf betalen. Als je twee keer per jaar op controle gaat (een controle kost ongeveer € 25,-) en twee keer per jaar een gaatje laat vullen (ongeveer € 50,- per keer), betaal je in totaal € 150,- zonder verzekering. Het is dan dus ook weer goedkoper om niet voor een aanvullende verzekering te kiezen.

Dus: neem ik nu wel een aanvullende verzekering of niet?

Zoals je waarschijnlijk wel weet, is er vast antwoord op de vraag ‘Moet ik wel of geen aanvullende verzekering nemen?’. Of je een aanvullende verzekering moet nemen, hangt namelijk helemaal af van jouw situatie. Wat wél zeker is, is dat je de premie voor de verzekering goed af moet wegen tegen de vergoeding. 

Stel jezelf daarbij ook de vraag of je wel de gehele vergoeding nodig hebt (hoeveel fysiotherapie behandelingen heb je bijvoorbeeld nodig). Als je namelijk niet de hele verzekering gebruikt, kan het zijn dat een aanvullende verzekering niet de goedkoopste optie is. Maak je gebruik van verschillende dekkingen, zoals bijvoorbeeld fysiotherapie, alternatieve geneeswijzen én podotherapie, dan kan het wel interessant zijn om een aanvullende verzekering te nemen. Vergelijk je verzekeringen dus goed, zodat je weet waar je aan toe bent. Ook is het mogelijk om je aanvullend te verzekeren voor orthodontie en een aanvullende zwangerschapsverzekering.

aanvullende verzekering

Bron: Radar

🔥 Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn weer bekend en onze website is aangepast. Je kunt nu weer zorgverzekeringen vergelijken en direct overstappen.

» Zorgverzekering vergelijken 2024 «

Recente blogartikelen

Stap jij over? Recordaantal overstappers zorgverzekering verwacht dit jaar!

Meer lezen
zwangerschap

Kinderwens in 2024? Zo zit het met je zorgverzekering en zwangerschap!

Meer lezen

Zorgverzekeraars wachten op elkaar: premie Menzis bekendgemaakt!

Meer lezen

Is de goedkoopste zorgverzekering kiezen verstandig?

Meer lezen

Beste verzekering kiezen en de goedkoopste basisverzekering afsluiten!