Dit zijn de veelgestelde vragen over de zorgverzekering (FAQ)

zorgverzekeringHet uitzoeken van de goede zorgverzekering kan af en toe best lastig zijn, zeker als je je hier niet graag in verdiept. Er kunnen dan ook behoorlijk wat vragen opkomen. De meest gestelde en belangrijkste vragen hebben we daarom voor je op een rijtje gezet. Zo helpen wij je een eindje op weg bij de zoektocht naar een goede zorgverzekering.

Lang niet iedereen kent de details van de afgesloten zorgverzekering, dat bleek uit een panelonderzoek van de Consumentenbond. Uit een onderzoek onder 11.000 panelleden bleek dat slechts 50% van de ondervraagden weet dat de eigen bijdrage en het eigen risico andere kosten zijn. Slechts 38% weet dat er geen eigen risico geldt voor zorg uit de aanvullende verzekering.

1. Is een zorgverzekering verplicht?

Ja, in Nederland is een zorgverzekering verplicht. Op de website van de Rijksoverheid wordt dit als volgt omschreven: “Wie in Nederland woont of werkt, moet een basisverzekering afsluiten. U verzekert u daarmee voor zorg uit het basispakket. Denk aan de huisarts, het ziekenhuis, de psychiater en de apotheek.” 

Je bent dus verplicht om een basisverzekering te nemen, maar je mag wel nog zelf kiezen welke verzekering je neemt. Er zit namelijk veel verschil in de premies. Meer over de polissen en de invloed daarvan op de premies lees je onder vraag 9. Een aanvullende verzekering is trouwens niet verplicht, je bent helemaal vrij om te kiezen of je die wel of niet wil.

2. Wat zit er in het basispakket?

De basisverzekering is verplicht in Nederland en is de minimale zorgverzekering. Je betaalt hiervoor een vaste zorgpremie, die verschilt per zorgverzekeraar en het soort basisverzekering dat je kiest. De basisverzekering verzekert dan ook de basiszorg. De inhoud van die basisverzekering is voor iedereen hetzelfde. Waar je je dus ook verzekert, je krijgt overal dezelfde vergoeding voor bepaalde behandelingen. Ieder jaar verandert het basispakket een beetje, dat wordt dan met Prinsjesdag bekend gemaakt. Meer over de basisverzekering kun je vinden op deze pagina.

3. Geldt een acceptatieplicht voor de basisverzekering? En hoe zit dat met de aanvullende verzekering?

Ja, elke zorgverzekeraar heeft een acceptatieplicht voor de basisverzekering. De zorgverzekeraar moet de basisverzekering ook voor iedereen tegen dezelfde premie aanbieden. Dat betekent dus dat jij niet meer voor dezelfde verzekering bij dezelfde verzekeraar mag betalen dan jouw buurman. Alleen als je een betalingsachterstand hebt van meer dan twee maanden mag een zorgverzekeraar je weigeren, je moet dan eerst je hele achterstand aflossen voordat je mag overstappen.

Voor de aanvullende gelden andere regels. Een aanvullende verzekering is niet verplicht en als je je wilt verzekeren voor zorg die niet onder de basisverzekering valt, mag een verzekeraar je weigeren voor die verzekering. 

4. Welke aanvullende verzekering moet ik kiezen en wat wordt vergoed?

Een aanvullende verzekering is niet verplicht, maar in sommige gevallen kan het handig zijn om een aanvullende verzekering af te sluiten. Wanneer en of het slim is om zo’n verzekering af te sluiten vertellen we je in dit blog. Als je besluit een aanvullende verzekering af te sluiten, is het belangrijk dat je goed bedenkt wat voor verzekering je nodig hebt. Zo zijn er aanvullende verzekeringen voor de tandarts, voor als je zwanger bent, voor orthodontie, fysiotherapie, alternatieve geneeswijzen en een brilvergoeding.

De beste manier om een goede aanvullende verzekering te kiezen is simpelweg door de verzekeringen met elkaar te vergelijken. Zo kom je erachter welke verzekering welke zorg precies dekt en kun je in een oogopslag zien welke premie je daarvoor betaalt.  

5. Moet ik mijn basisverzekering en aanvullende verzekering afsluiten bij dezelfde verzekeraar?

Nee, dat hoeft niet. Wanneer je een basisverzekering afsluit bij een zorgverzekeraar ben je niet verplicht om je bij die verzekeraar ook aanvullend te verzekeren. Je bent dus helemaal vrij in de keuze voor zorgverzekeraar. Anderzijds is de zorgverzekeraar ook vrij om jou te weigeren voor een aanvullende verzekering. Daarover kun je meer vinden onder vraag 3.

6. Wat is het eigen risico?

Het eigen risico is het bedrag dat je zelf moet betalen voor de meest medische zorg uit de basisverzekering. In 2022 ligt het bedrag voor het eigen risico op € 385,-. Het bedrag van je eigen risico wordt eerst opgemaakt voordat je zorg vergoed krijgt van de basisverzekering, maar dit geldt voor niet alle zorgvormen. Zo wordt een bezoek aan de huisarts altijd vergoed door de basisverzekering. Voor zorg uit de aanvullende verzekering betaal je nooit eigen risico.

Een voorbeeld: stel je stoot je teen tegen de tafel en hebt een kleine operatie nodig. Die operatie kost € 300,- en je betaalt die zelf vanuit je eigen risico. Een paar maanden laten (in hetzelfde kalenderjaar) doe je weer beroep op zorg vanuit de basisverzekering. Dit keer kost de behandeling € 200,-. Je betaalt dan nog € 85,- zelf vanuit je eigen risico, de rest wordt door de basisverzekering vergoed. 

Voor onderstaande basiszorg betaal je eigen risico:

 • Ambulancevervoer en ander ziekenvervoer;
 • Bekkenfysio bij urine-incontinentie vanaf 9e behandeling;
 • Bepaalde geestelijke gezondheidszorg (ggz);
 • Bezoek van een medisch specialist;
 • Bloedprikken bij huisarts en medisch specialist;
 • Dieetadvies;
 • Ergotherapie;
 • Oefentherapie claudicatio inermittens tót 38e behandeling;
 • Fysio- en oefentherapie vanaf 18 jaar vanaf 21ste behandeling bij aandoeningen op de chronische lijst;
 • Gehandicaptenzorg bij niet goed horen, zien en taalontwikkelingsstoornis en behandeling door arts voor verstandelijk gehandicapten;
 • Hulpmiddelen voor behandeling, verpleging, revalidatie, verzorging en specifieke beperkingen;
 • Logeervergoeding in plaats van vervoerskostenvergoeding;
 • Logopedie met geneeskundig doel;
 • De meeste medicijnen;
 • Oefentherapie COPD tót aan 71e behandling in eerste behandeljaar;
 • Revalidatiezorg ouderen en behandeling specialist ouderengeneeskunde;
 • Tandartskosten voor chirurgische tandheelkundige hulp en röntgenonderzoek vanaf 18 jaar;
 • Ziekenhuisverblijf, operaties, spoedeisende hulp in het ziekenhuis;
 • Oefentherapie heup- en kniegewricht-atrose vanaf 12e behandeling.

Je kunt er ook voor kiezen om je eigen risico te verhogen. Je verhoogt het bedrag dat je betaalt als eigen risico dan en moet dus meer zelf betalen als je veel zorg nodig hebt. Ben je echter jong, gezond en doe je weinig risicovolle dingen? Dan is de kans dat je veel zorg nodig hebt niet zo groot. Je kunt dan je eigen risico verhogen. Dat kan slim zijn, want bij sommige verzekeraars krijg je korting op je premie bij een hoger eigen risico. Zo kun je uiteindelijk besparen op je zorgverzekering.

7. Wat is de eigen bijdrage?

De eigen bijdrage wordt vaak verward met het eigen risico. Dat is niet zo gek, de namen lijken immers ook op elkaar. De eigen bijdrage is een deel van de zorgkosten dat je altijd zelf moet betalen. Het andere deel betaalt de zorgverzekeraar, of los je eerst zelf af door middel van het eigen risico. Waar je het eigen risico aflost, betaal je de eigen bijdrage steeds opnieuw. Deze los je dus niet af.

8. Hoe kies ik de beste zorgverzekering?

Tussen 12 november en 31 januari kun je een nieuwe zorgverzekering kiezen. Je hebt tot en met 31 december om je zorgverzekering op te zeggen, vervolgens moet je vóór 31 januari een nieuwe zorgverzekering afgesloten hebben. Je hebt de keuze uit zo’n 50 zorgverzekeraars en dan kan de keuze best lastig zijn. 

Het kiezen van een zorgverzekering is soms best gecompliceerd, vergelijken is vaak de beste en makkelijkste optie. Veel verzekeraars en vergelijkers maken een stappenplan. Deze kun je makkelijk nalopen, zodat je precies kunt zien waar je op moet letten als je een nieuwe zorgverzekering kiest. Wij stelden ook een aantal tips voor je op zodat je de beste en goedkoopste zorgverzekering kunt vinden. Die tips kun je in dit blog vinden.

9. Wat zijn de verschillende polissen zoals een naturapolis, een restitutiepolis en een combinatiepolis?

Er zijn grofweg gezien drie verschillende polisvormen, namelijk de naturapolis, de restitutiepolis en de combinatiepolis. Alle andere polissen, zijn weer polisvormen van deze drie, maar laten we eerst even focussen op de drie polissen die we hierboven noemden.

De naturapolis is de goedkoopste polisvorm. De reden dat de naturapolis goedkoper is dan bijvoorbeeld de restitutiepolis, is dat de zorgkeuze hier ook beperkter is. Je krijgt zorg dan alleen van je zorgverzekeraar vergoed als deze ook een contract heeft met de zorgverlener. In het geval van een naturapolis heeft de zorgverzekeraar vaak met ongeveer 70% van de zorgverleners een contract. Het is dan dus slim om te kijken of jouw zorgverzekeraar een contract heeft met zorgverleners bij jou in de buurt, anders moet je misschien wat verder rijden als je zorg nodig hebt en dat vergoed wil krijgen. Een vorm van de naturapolis is de budgetpolis. Deze polis is nog wat goedkoper en hier heb je dus nog minder vrije zorgkeuze. Ondanks dat de budgetpolis eigenlijk onder de naturapolis valt, wordt deze vaak gezien als een losstaande polis, daarom hebben we deze ook op het plaatje hieronder meegenomen.

De restitutiepolis is de tegenovergestelde polis van de naturapolis. Dit is namelijk de duurste polis, maar ook de polis waarbij je het meeste vergoed krijgt. Bij een restitutiepolis heb je namelijk een volledig vrije zorgkeuze. Dit houd in dat je zorgverzekeraar met alle zorgverleners een contract heeft, waardoor je dus overal terecht kunt.

De combinatiepolis is een redelijk gecompliceerde polis. Zoals de naam al aangeeft is deze polis een combinatie tussen een restitutie- en een naturapolis. Bij sommige zorgsoorten heb je hier recht op zorg (zoals dat werkt bij een naturapolis) en bij andere zorgsoorten heb je hier recht op een vergoeding (zoals dat werkt bij een restitutiepolis). Dit verschilt per polis en per zorgverzekeraar, het is dan ook belangrijk dat je goed oplet en vergelijkt als je kiest voor een combinatiepolis.

10. Blijft alles hetzelfde als ik mijn verzekering niet verander?

Nee, zo werkt het niet. Ieder jaar verandert er het een en ander in de basisverzekering, waardoor jouw verzekering dus ook verandert. Hetzelfde geldt voor de aanvullende verzekering. Het is dus slim om ieder jaar even goed te kijken of je verzekering nog bij je past, of dat je beter een andere verzekering af kunt sluiten.

11. Wat is zorgtoeslag en wanneer heb ik daar recht op?

Zorgtoeslag is een toeslag die je kunt krijgen en die door de Belastingdienst wordt uitgeschreven om je te helpen bij het betalen van je zorgverzekering. Je hebt niet altijd recht op zorgtoeslag, zo mag je inkomen niet boven een bepaald maximum uitkomen. Voor alleenstaanden is het grensbedrag € 31.998,-, voor mensen met een toeslagpartner is het grensbedrag € 40.944,-. Verder zijn er nog een paar andere criteria, in dit artikel over zorgtoeslag sommen we die allemaal even voor je op.

Als je recht hebt op zorgtoeslag, krijg je dat nog niet automatisch. Wil je zorgtoeslag krijgen, dan moet je je hiervoor aanmelden bij de Belastingdienst. Dit kan zelfs met terugwerkende kracht, tot een jaar. Het is dan ook zeker de moeite om hier even naar te kijken.

12. Kan ik altijd mijn zorgverzekering veranderen en zo niet, wanneer kan dat dan?

Nee, je kunt niet altijd je zorgverzekering veranderen. Aan het eind van het jaar kun je je zorgverzekering aanpassen. Op 12 november maken alle zorgverzekeraars hun premie bekend en vanaf dat moment kun je je zorgverzekering opzeggen en een nieuwe zorgverzekering afsluiten. Je hebt dan tot 31 december om je zorgverzekering op te zeggen en tot 31 januari om een nieuwe verzekering af te sluiten.

13. Ik word binnenkort 18 (of ben net 18 geworden), hoe moet ik dan een zorgverzekering afsluiten?

Allereerst: gefeliciteerd! Als je 18 wordt, ben je volgens de wet volwassen. Er zijn dan een hoop dingen die je moet regelen, één van die dingen is je zorgverzekering. Als je 18 wordt, ben je verplicht een zorgverzekering af te sluiten. Je kunt verzekerd blijven bij je ouders, maar je kunt er ook voor kiezen om zelf een zorgverzekering af te sluiten. Wij hebben een speciale pagina voor als je 18 wordt en je een zorgverzekering wil afsluiten, die pagina kun je hier vinden.

Belangrijk is dat je nagaat welke zorg je echt nodig hebt. Dit kun je doen door zorgverzekeringen te vergelijken. Zo kun je zien welke zorgverzekering het beste bij je past en hoeveel premie je moet gaan betalen.

14. Worden alle door de huisarts voorgeschreven medicijnen vergoed?

In veel gevallen worden medicijnen die je door je huisarts krijgt voorgeschreven wel vergoed vanuit de basisverzekering. Dit is echter niet het geval voor alle medicijnen, soms moet je zelf bijbetalen. Zorgverzekeraars kunnen er ook voor kiezen om alleen het goedkoopste merk van een medicijn te vergoeden. Wil jij een ander merk, dan zul je de medicijnen ook zelf moeten betalen.

15. Wat gebeurd er als ik de premie voor mijn zorgverzekering niet kan betalen?

Als je geen geld hebt om de premie van je zorgverzekering te betalen, dan is dat natuurlijk een probleem. Betaal je je verzekering niet, dan krijg je een betalingsherinnering van je zorgverzekering, dit gebeurd al in de eerste maand. Na 3 betalingsherinneringen wordt een incassobureau ingeschakeld en als je na 6 maanden nog niet betaald hebt, wordt je geregistreerd als wanbetaler. In de maanden dat je niet betaald, blijf je wel verzekerd. 

Als je niet betaalt, zijn er grote gevolgen. Zo moet je, nadat je als wanbetaler wordt geregistreerd, een veel hogere premie betalen. Daarbij wordt je zorgtoeslag stop gezet. Het is dus belangrijk dat je dit probeert te voorkomen. 

Iets nog niet duidelijk over de zorgverzekering?

Zat jouw vraag niet tussen onze FAQ, of is iets je nog niet duidelijk. Dan willen we je altijd aanraden om even contact op te nemen met je zorgverzekeraar. Zij kunnen je alles uitgebreid uitleggen en weten dan ook altijd hoe ze je moeten helpen.

🔥 Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn weer bekend en onze website is aangepast. Je kunt nu weer zorgverzekeringen vergelijken en direct overstappen.

» Zorgverzekering vergelijken 2024 «

Recente blogartikelen

Stap jij over? Recordaantal overstappers zorgverzekering verwacht dit jaar!

Meer lezen
zwangerschap

Kinderwens in 2024? Zo zit het met je zorgverzekering en zwangerschap!

Meer lezen

Zorgverzekeraars wachten op elkaar: premie Menzis bekendgemaakt!

Meer lezen

Is de goedkoopste zorgverzekering kiezen verstandig?

Meer lezen

Beste verzekering kiezen en de goedkoopste basisverzekering afsluiten!