Wéér een lockdown: corona en je zorgverzekering

coronaHet is inmiddels wel duidelijk; corona houdt aan. Momenteel is er sprake van de Omikron variant en dit is waarschijnlijk nog niet de laatste variant die we gezien hebben. De kans is groot, dat je de logica inmiddels een beetje kwijt bent. In dit artikel geven we je daarom even een update over hoe het zit met de zorgverzekering en corona. 

Corona is zeker niet nieuw meer, maar we zijn er ook nog zeker niet aan gewend. Het liefst zouden we natuurlijk weer teruggaan naar normaal en dit hele virus vergeten, maar dat kan natuurlijk niet. Om ervoor te zorgen dat je op de hoogte blijft van de nieuwste ontwikkelingen, zetten we de belangrijkste punten over je zorgverzekering en COVID-19 even voor je op een rijtje.

Wat zijn de huidige maatregelen?

We kunnen ons voorstellen dat het lastig is om bij te houden wat nu precies de maatregelen zijn. Met ingang van zondag 19 december werden er nieuwe maatregelen bekend gemaakt, we praten je hier even kort bij.

In Nederland geldt momenteel een volledige lockdown. Dit betekent dat restaurants en winkels niet open zijn, met uitzondering van essentiële winkels, zoals de supermarkt en de drogist. Deze zijn open tot 20:00 en een mondkapje is hier verplicht. Verder is het onderwijs gesloten en zijn ook zaken als bioscopen, musea, theaters en concertzalen gesloten. Binnen sporten mag niet, buiten sporten mag voor kinderen en jongeren van 05:00 tot 17:00 op de normale manier. Volwassenen vanaf 18 jaar mogen met maximaal twee personen buiten sporten op 1,5 meter afstand.

Buiten mag je dus maar met twee personen rondlopen en ook thuis mag je niet meer dan twee personen per dag uitnodigen. Voor Kerstmis is een uitzondering gemaakt, dan mag je met vieren zijn.

corona

Thuis uitzieken van corona, kost niks

Als je thuis uitziekt van corona, maak je in principe geen extra onkosten. Je ziekteverloop kun je dan vergelijken met de griep. Als je de griep krijgt, lig je immers ook een paar dagen op bed, waarna je weer terug naar je werk kunt gaan. Natuurlijk kan corona een stuk ernstiger verlopen, daarover vertellen we je hieronder meer.

Ook als je corona hebt, je je niet goed voelt en je een beroep doet op de huisarts, ben je hier geen geld aan kwijt. Je gesprek met de huisarts wordt dan namelijk vanuit de basisverzekering vergoed. Wil de huisarts een aanvullend bloedonderzoek laten uitvoeren, dan moet je wel bijbetalen vanuit het eigen risico. Als je een officiële GGD coronatest laat doen, dan wordt dit door de overheid voor je betaalt. Zelftesten, of testen via particuliere bedrijven moet je wel zelf betalen. Een van de doorgevoerde maatregelen, is ook de verplichting van mondkapjes. Deze worden niet vergoed door de zorgverzekering en zul je dus zelf aan moeten schaffen.

Met corona naar de spoedeisende hulp? Dat kost eigen risico

Het ziekteverloop bij corona gaat niet altijd even soepel. Soms moet je bijvoorbeeld naar de spoedeisende hulp. Een bezoek aan de spoedeisende hulp gaat ten koste van je eigen risico. Wanneer je eigen risico nog niet op is, betaal je dus een deel van de kosten zelf.

Moet je opgenomen worden in het ziekenhuis, bijvoorbeeld om aan de beademing te gaan, of wordt je zelfs verplaatst naar de intensive care? Dan hoef je je geen zorgen te maken over de kosten. Een opname in het ziekenhuis wordt namelijk vergoed door de basisverzekering.

De vergoeding van kosten bij Long COVID

Long COVID heeft te maken met klachten die ook na de weken van de ziekte aan blijven houden. Dit zijn ernstige klachten waar je nog weken en zelfs maanden lang last van kunnen hebben. Mensen met Long COVID hebben klachten zoals vermoeidheid, kortademigheid, pijn op de borst, spierpijn, hoofdpijn, hartkloppingen, langdurig verlies van reuk- of smaakvermogen en kunnen zelfs kampen met depressie of vergeetachtigheid. In 2021 hadden patiënten met Long COVID recht op extra dekking uit het basispakket. Op Prinsjesdag werd bekend gemaakt dat deze regeling wordt verlengt in 2022. Voorlopig geldt de regeling maar tot augustus, maar verwacht wordt dat de regeling zal worden verlengt.

In 2022 moet de zorg binnen 6 maanden na het ziektestadium een verwijzing geven naar een behandeling. Deze verwijzing mag ook van de huisarts komen. De dekking geldt direct vanaf de eerste behandeling, maar je moet wel eerst je eigen risico betalen. 

Maak voorafgaand van het afsluiten van een aanvullende verzekering gebruik van onze zorgvergelijker. Denk bijvoorbeeld aan een aanvullende brilverzekering of aanvullende fysiotherapie verzekering. Ook is het mogelijk om een aanvullend verzekering af te sluiten voor alternatieve zorg of zwangerschap. Zelfs voor een aanvullende orthodontie verzekering hebben wij een vergelijker!

corona

🔥 Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn weer bekend en onze website is aangepast. Je kunt nu weer zorgverzekeringen vergelijken en direct overstappen.

» Zorgverzekering vergelijken 2024 «

Recente blogartikelen

Stap jij over? Recordaantal overstappers zorgverzekering verwacht dit jaar!

Meer lezen
zwangerschap

Kinderwens in 2024? Zo zit het met je zorgverzekering en zwangerschap!

Meer lezen

Zorgverzekeraars wachten op elkaar: premie Menzis bekendgemaakt!

Meer lezen

Is de goedkoopste zorgverzekering kiezen verstandig?

Meer lezen

De beste en goedkoopste zorgverzekeringen voor jou op een rijtje!