Prinsjesdag 2021: alles over de miljoenennota en je zorgverzekering

Op 21 september maakte het demissionair kabinet tijdens Prinsjesdag de Miljoenennota bekend. Hierin staat de begroting van de regering voor het komende jaar en worden plannen bekend gemaakt. Zo staan hier ook de plannen voor de zorg en de zorgverzekering voor 2022 in. In het artikel hieronder praten we je door de belangrijkste veranderingen.

De miljoenennota heeft jaarlijks veel invloed op jouw zorgverzekering. Op Prinsjesdag wordt bijvoorbeeld verteld wat de basisverzekering gaat vergoeden en wat uit het basispakket wordt gehaald. Verder wordt ook de nominale premie voor het aankomend jaar bekend gemaakt. Aangezien het kabinet demissionair is, zijn er geen grote besluiten genomen wat betreft de zorg. Hoogleraar gezondheidseconomie aan de Universiteit van Maastricht zegt in een artikel op nu.nl dat dit ook de verwachting was. Geen grote verrassingen dus. 

De premie gaat stijgen

Je zorgpremie is het bedrag dat je maandelijks voor je zorgverzekering gaat betalen. De afgelopen jaren stijgt de zorgpremie en ook dit jaar is dat weer het geval. Je gaat gemiddeld zo’n 31 euro per jaar extra betalen, dat komt neer op een premiestijging van 2,58 euro per maand. Het eigen risico blijft hetzelfde als in 2021, je betaalt dan 385 euro. 

Hoeveel je premie precies gaat stijgen, wordt pas later bekend. De zorgverzekeraar bepaalt uiteindelijk namelijk de premie voor de basisverzekering en die is bij de een dan ook wat hoger dan bij de ander. Uiterlijk 12 november moeten verzekeraars hun premie publiceren.


Zorgverzekering afsluiten

Uiterlijk 12 november worden dus de premies bekend gemaakt. Je hebt dan tot 31 december voor het opzeggen van je zorgverzekering, voor 31 januari moet je dan een nieuwe zorgverzekering hebben afgesloten. Dat is natuurlijk alleen in het geval dat je ervoor kiest om over te stappen van zorgverzekering. Als je op zoek gaat naar een nieuwe zorgverzekering, raden we je altijd aan om een vergelijking te maken. Heb je je huidige zorgverzekering nagekeken en ben je er nog tevreden mee? Dan hoef je natuurlijk niets te doen.

Wanneer je net 18 geworden bent, gelden er andere regels. Alle informatie daarover vindt je op deze pagina.

Stijgende zorgkosten

Ook de zorgkosten gaan vrijwel jaarlijks omhoog. Dit jaar stijgen de totale zorgkosten met 5,6 miljard euro, naar 86,7 miljard euro. Dit zijn de totale kosten aan zorg die worden gemaakt, dus ook de kosten die door de overheid worden betaald. In 2022 liggen de zorgkosten op 6161 euro per Nederlander, in 2021 was dat nog 6060. Ongeveer 1500 euro hiervan bestaat uit je eigen premie.

Verwacht wordt dat deze zorgkosten in 2040 sterk verhogen naar zo’n 16000 euro per jaar per Nederlander. Over het algemeen zullen er dus nog veel meer kosten worden gemaakt en zal je premie dus ook flink gaan stijgen. Het CBS berekende daarbij dat in 2020 14,5% van ons bruto nationaal product (BNP) op ging aan zorg en welzijn. Cijfers voor 2021 en 2022 zijn er niet.

Ook de zorgtoeslag stijgt 

Niet alleen de zorgpremie stijgt, ook de zorgtoeslag stijgt licht. Voor alleenstaande mensen met een laag inkomen komt er 3 euro per maand bij. Voor toeslagpartners met een laag inkomen komt er 3,33 euro per maand bij. De maximale zorgtoeslag voor een alleenstaande is dan ongeveer 110 euro, voor toeslagpartners is dit ongeveer 211 euro. Als zorgverzekeraars hun nieuwe premie bekend hebben gemaakt, zullen ook de definitieve toeslagbedragen bekend worden gemaakt.

Mensen met een lager inkomen hebben recht op zorgtoeslag, om dat inkomen te compenseren voor de zorgpremie en het eigen risico. Een basisverzekering is immers verplicht in Nederland. Wanneer je zorgtoeslag wil aanvragen, doe je dat bij de Belastingdienst. Hoe je dat precies doet, leggen we je uit in dit artikel (let op: de cijfers in het artikel gelden niet voor 2022).

De inkomensafhankelijke bijdrage

De inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw) wordt door jou, je werkgever, of je uitkeringsinstantie betaalt aan de Belastingdienst. Deze bijdrage moet je, naast de premie die je aan de ziektekostenverzekeraar betaalt, betalen voor je zorgverzekering. De inkomensafhankelijke bijdrage voor de Zorgverzekeringswet in 2022 daalt met 0,3% voor alle groepen. In de tabel zetten we dat even kort voor je op een rijtje.

Zvw-premie 2021 2022
Werknemers 7,00% 6,70%
Ondernemers en gepensioneerden 5,75% 5,45%

Tijdens Prinsjesdag over het basispakket

In 2022 verandert de samenstelling van het basispakket niet veel. Over anticonceptie werd het afgelopen jaar veel actie gevoerd, maar dit wordt niet opgenomen in het basispakket voor vrouwen ouder dan 21. Waar dat precies aan ligt, is volgens het AD niet bekend. Er zijn wel een paar kleine aanpassingen in het basispakket gemaakt. Hieronder sommen we ze even voor je op.

  • 3 nieuwe medicijnen tegen chronische migraine worden vergoed voor specifieke patiëntengroepen
  • Een autotransplantaat (als een eigen tand of kies wordt verplaatst naar de plek van een ontbrekende tand of kies elders in de mond) is opgenomen in het basispakket
  • Na CAR-T-celtherapie moet een patiënt de eerste twee weken na de behandeling in een expert-ziekenhuis blijven, nu is er een vergoeding voor dit verblijf
  • Als je thuis gebruikmaakt van mechanische ademhalingsondersteuning, kunnen de elektriciteitskosten worden gedeclareerd bij de zorgverzekering

Herstel na covid

In 2021 hadden patiënten met Long Covid recht op extra dekking uit het basispakket. De regeling over vergoeding van paramedische herstelzorg voor coronapatiënten wordt in 2022 verlengt, al geldt dit voorlopig wel maar tot augustus. De regeling geldt voor patiënten die ernstige klachten ervaren na het herstel van COVID-19 en die hierbij hulp nodig hebben. In 2022 moet de zorg en verwijzing binnen 6 maanden na het ziektestadium worden gegeven, ook de huisarts mag verwijzen naar een tweede behandelperiode. 

De dekking geldt direct vanaf de eerste behandeling, maar je moet wel eerst je eigen risico betalen wanneer je hiervan gebruik maakt. Hieronder sommen we op welke vergoedingen in het geval van deze dekking bovenop de standaarddekking van de basisverzekering komen:

  • Logopedie (geen limiet)
  • Dieetadvisering (maximaal 7 uur extra)
  • Ergotherapie (maximaal 10 uur extra)
  • Fysiotherapie (maximaal 50 behandelingen)

Alles op een rijtje

In bovenstaand artikel kun je behoorlijk wat informatie vinden en we kunnen ons voorstellen dat het je misschien een beetje veel wordt. Alle belangrijke punten en cijfers hebben we daarom even voor je op de infographic hieronder voor je samengebracht.

 

🔥 Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn weer bekend en onze website is aangepast. Je kunt nu weer zorgverzekeringen vergelijken en direct overstappen.

» Zorgverzekering vergelijken 2024 «

Recente blogartikelen

Stap jij over? Recordaantal overstappers zorgverzekering verwacht dit jaar!

Meer lezen
zwangerschap

Kinderwens in 2024? Zo zit het met je zorgverzekering en zwangerschap!

Meer lezen

Zorgverzekeraars wachten op elkaar: premie Menzis bekendgemaakt!

Meer lezen

Is de goedkoopste zorgverzekering kiezen verstandig?

Meer lezen

De beste en goedkoopste zorgverzekeringen voor jou op een rijtje!