Corona en de zorgverzekering: alle feiten op een rij!

Met de uitbraak van het COVID-19 virus, in de volksmond Corona, zijn er veel onzekerheden. Niet alleen over het virus zelf en de maatregelen die de Nederlandse overheid hiervoor neemt, maar ook over de kosten en vergoedingen, al dan niet door je zorgverzekeraar. Op die laatste vraag geven wij je zoveel mogelijk antwoord door de meest gestelde vragen te plaatsen.

Kan ik mijn geplande behandeling in het ziekenhuis afzeggen?

Ja, een afspraak voor een behandeling in het ziekenhuis mag je altijd afzeggen of verplaatsen naar een andere datum. Zorg wel dat je dit zo snel mogelijk doet, dus niet een paar uur van tevoren maar minimaal 24 uur voor de afspraak. Op die manier weet je zeker dat het ziekenhuis geen kosten in rekening brengt voor de tijd en de ruimte die de arts had gereserveerd.

Ik ben bang dat ik besmet ben, kan ik me laten testen en wordt dit vergoed?

Nee, zonder duidelijke verwijzing door een erkende arts kun je je niet laten testen. Enkel vermoedens zijn niet genoeg, een arts kan bepalen of je in het profiel past van een mogelijke Corona patiënt. De volgende voorwaarden zijn daar op dit moment aanleiding voor:

  • Je hebt koorts en hoest of ademt moeilijk. En je bent in een risicogebied (China, Iran, Zuid-Korea, Italië of Singapore) geweest.
  • Je hebt koorts en hoest of ademt moeilijk en je bent in contact geweest met iemand die het virus heeft of had.
  • Je hebt koorts en ademen gaat steeds moeilijker.

Als je met deze klachten, via je huisarts of de GGD, doorverwezen wordt voor een test bij het laboratorium, zullen de kosten door je zorgverzekering worden betaald. Het consult van de huisarts kost je ook geen eigen risico. Voor de test zelf in het laboratorium geldt er wél een eigen risico.

Zonder verwijzing van een huisarts of GGD zul je alle kosten zelf moeten betalen.

Als ik in het ziekenhuis terecht kom, kost dit mij geld?

Ja en nee. Ziekenhuisopname wordt volledig vergoed. Wel gaat dit ten koste van je eigen risico. In het gunstigste geval betaal je dus € 385 zelf. Als je een hoger eigen risico hebt kan dit oplopen tot € 885 die je zelf moet betalen.

Worden extra voorzorgsmaatregelen ook vergoed?

Voorzorgsmaatregelen zoals zeep, handgel, mondkapjes en zakdoekjes worden door je zorgverzekeraar niet vergoedt. Wel zou je dit, als het echt hele hoge kosten betreffen, mee kunnen nemen in je belastingaangifte. Het zijn bijzondere zorgkosten waar je misschien belastingaftrek op mag toepassen. Overleg/informeer hiernaar bij je belastingconsulent.

🔥 Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn weer bekend en onze website is aangepast. Je kunt nu weer zorgverzekeringen vergelijken en direct overstappen.

» Zorgverzekering vergelijken 2024 «

Recente blogartikelen

Stap jij over? Recordaantal overstappers zorgverzekering verwacht dit jaar!

Meer lezen
zwangerschap

Kinderwens in 2024? Zo zit het met je zorgverzekering en zwangerschap!

Meer lezen

Zorgverzekeraars wachten op elkaar: premie Menzis bekendgemaakt!

Meer lezen

Is de goedkoopste zorgverzekering kiezen verstandig?

Meer lezen

De beste en goedkoopste zorgverzekeringen voor jou op een rijtje!