Woensdag heeft de Belastingdienst de nieuwe bedragen voor de zorgtoeslag in 2022 bekend gemaakt. De zorgtoeslag is ervoor om mensen te helpen met het betalen van de zorgpremie en het eigen risico. Soms heb je recht op zorgtoeslag, maar niet altijd. Hoe dat werkt en wat er komend jaar verandert, vertellen we je in dit artikel.
Goed, de zorgtoeslag is een inkomensafhankelijke toeslag als tegemoetkoming voor de kosten van je zorgverzekering. De zorgverzekering die je hebt, is niet van invloed op de toeslag. Deze toeslag wordt uitbetaald en geregeld door de Belastingdienst, je moet hem echter wel zelf aanvragen.
Niet iedereen heeft recht op zorgtoeslag. Er zijn namelijk een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen om deze toeslag aan te mogen vragen en te kunnen krijgen. Hieronder sommen we die even voor je op.
Er zijn ook een aantal situaties waarbij je geen recht hebt op zorgtoeslag. Ook die sommen we hieronder even voor je op:
De zorgtoeslagen stijgen, net zoals de gemiddelde premies, in 2022 licht. Is je inkomen onveranderd en ben je alleenstaand (ben je single, student of een stelletje zonder huis of samenlevingscontract), dan gaat je toeslag tussen de 4 en 10 euro per maand omhoog.
Heb je een toeslagpartner, ben je bijvoorbeeld getrouwd, of hebben jullie samen een huis gekocht? Dan gaat je zorgtoeslag tussen de 5 en 12 euro per maand omhoog. Dit ook in het geval van een onveranderd inkomen.
Bekijk deze grafiek in groot formaat op onze zorgtoeslag pagina.
Niet voor iedereen is de lichte stijging van de zorgtoeslag genoeg. De zorgpremie is immers ook gestegen en het kan dan zijn dat de stijging in de zorgtoeslag niet voldoende compensatie is. Zo gaan gezinnen met een laag inkomen er bijvoorbeeld op achteruit. Hun zorgpremie is gemiddeld met zo’n 8 euro gestegen, terwijl de zorgtoeslag voor hen gemiddeld met slechts 5 euro omhoog gaat. Dit houd een verlies van 3 euro per maand en dus gemiddeld 36 euro per jaar in.
Natuurlijk hangt het bedrag van de toeslag af van je inkomsten, waardoor er waarschijnlijk maar weinig gezinnen zijn die er echt op achteruit zullen gaan. De kans is groot dat de situatie voor jou gewoon hetzelfde blijft en dat de netto zorgkosten voor jou in 2022 nog even hoog zullen zijn.
Je kunt natuurlijk ook nog proberen te besparen op je zorgverzekering, zodat je meer geld van je zorgtoeslag overhoud. Er zijn verschillende manieren waarop je dat kunt doen, zo kun je bijvoorbeeld verschillende zorgverzekeringen met elkaar vergelijken.
Volgens een artikel van het AD wordt geschat dat zo’n 100 miljoen euro in 2020 niet werd uitgegeven aan zorgtoeslag. Lang niet alle Nederlanders vragen namelijk toeslag aan, waardoor er veel geld ‘over’ blijft. Niet iedereen weet van het bestaan van de zorgtoeslag af en veel mensen denken geen recht te hebben op deze toeslag. Zonde, want de zorgtoeslag kan je goed helpen met rondkomen en is er natuurlijk niet voor niets. Het is daarom altijd verstandig om even na te gaan of je recht hebt op de toeslag en wat je toeslag dan zou zijn.
Kom je er nu achter dat je in 2020 misschien wel zorgtoeslag had kunnen krijgen? Dan ben je nu te laat. Zorgtoeslag is echter wel in beperkte mate met terugwerkende kracht aan te vragen. Tot 1 september van ieder jaar kun je namelijk zorgtoeslag aanvragen voor het jaar daarvoor. Voor heel 2021 kun je dus nog wél toeslag aanvragen, dit kan nog tot 1 september 2022.
Jouw zorgtoeslag is dus afhankelijk van een aantal factoren, zoals van je gezinssituatie en je inkomen. Wil je weten wat jouw toeslag voor 2022 gaat zijn? Wij maakten een overzicht van alle bedragen voor 2022. De tabel kun je hier vinden.
De premies zijn weer bekend en onze website is aangepast. Je kunt nu weer zorgverzekeringen vergelijken en direct overstappen.
» Zorgverzekering vergelijken 2024 «