Veranderingen en stijging premie zorgverzekering 2021

Dat de zorgpremie, mede als gevolg van Corona, zal stijgen in 2021 was al een beetje bekend. Rond Prinsjesdag (15 september) wordt de nominale zorgpremie van het komende jaar bekend gemaakt. In dit geval zijn de cijfers al iets eerder uitgelekt, waardoor we deze alvast kunnen publiceren. Hoewel experts eerder spraken van een ongekende stijging blijkt dit in de praktijk toch iets genuanceerder. Maar toch kunnen we rekening houden met een stijging van iets meer dan 5 euro per maand. De nominale basispremie is voor komend jaar € 1476, terwijl dit voor 2020 nog € 1414 was. Een stijging van € 62 op jaarbasis.

Eigen risico 2021 blijft gelijk & zorgtoeslag stijgt mee met de basispremie

Naast de stijging in premie zijn er ook al enkele veranderingen te melden voor het komende jaar. En om verder met goed nieuws te starten; het eigen risico van € 385,- blijft voor het 6e achtereenvolgende jaar gelijk. Hierin dus geen stijging.

Ook de zorgtoeslag stijgt weer wat, waardoor de basisverzekering betaalbaar blijft voor mensen met een lager inkomen. De hoogte van de zorgtoeslag volgt echter pas in december, dus hier kunnen we nog geen bedrag bij noemen.

De inkomensafhankelijke bijdrage stijgt licht

Bijna iedere Nederlander betaalt, middels inhouding op zijn loon, een bijdrage voor de zorg. Dit zijn de zogeheten premies Zvw en Wlz. De eerste staat voor inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet, de tweede voor inkomensafhankelijke premie Wet langdurige zorg. Wat je hiervoor precies afdraagt is afhankelijk van je inkomstenbron en de hoogte daarvan.

Basispakket uitgebreid met enkele medicijnen en meer

Er zijn enkele geneesmiddelen toegevoegd aan de basisdekking, namelijk Lynparza (middel tegen eierstokkanker) en axicabtagene ciloleucel/Yescarta (middel tegen lymfeklierkanker).

Ook worden dagbehandelingen in groepsverband bij niet-aangeboren hersenletsel als gevolg van een ongeluk, tumor of herseninfarct vergoedt uit de basisverzekering. Voorheen gold hiervoor een gemeentelijke subsidie, maar die zal vermoedelijk stoppen in 2021.

Mogelijk duurdere aanvullende pakketten en verdere versobering hiervan

We lopen hiermee wat op de zaken vooruit, maar we denken dat de aanvullende verzekeringen (pakketten of modules) ook wat gaan stijgen. Ook zal mogelijk de dekking hiervan worden beperkt. Het is nou eenmaal een feit dat de zorgkosten door inflatie en de corona situatie stijgen, en dit zal ook van invloed zijn op de premie voor de aanvullende pakketten. Uiteraard kun je straks weer via onze website het beste passende pakket voor jouw situatie vinden. Zodra er nieuws is, zullen we dat uiteraard ook weer melden in een nieuwsbericht.

Vergelijk aanvullende pakketten eenvoudig met onze zorgverlijker. Zo kun je eenvoudig aanvullende brilverzekeringen vergelijken. Ook kun je eenvoudig aanvullende pakketten vergelijken zoals fysiotherapie, orthodontie, tandartsverzekeringen, zwangerschapsverzekeringen en een verzekering voor alternatieve geneeswijzen.

🔥 Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn weer bekend en onze website is aangepast. Je kunt nu weer zorgverzekeringen vergelijken en direct overstappen.

» Zorgverzekering vergelijken 2024 «

Recente blogartikelen

Stap jij over? Recordaantal overstappers zorgverzekering verwacht dit jaar!

Meer lezen
zwangerschap

Kinderwens in 2024? Zo zit het met je zorgverzekering en zwangerschap!

Meer lezen

Zorgverzekeraars wachten op elkaar: premie Menzis bekendgemaakt!

Meer lezen

Is de goedkoopste zorgverzekering kiezen verstandig?

Meer lezen

De beste en goedkoopste zorgverzekeringen voor jou op een rijtje!