Zorgverzekering is straks onbetaalbaar

Over 40 jaar betalen we 3 keer zoveel zorgpremie

De zorg in Nederland staat onder druk, en dan hebben we het met name over de betaalbaarheid ervan. Volgens berekeningen koersen we af op een zorgpremie die over enkele tientallen jaren 3 keer zo hoog is. Op dit moment zijn de zorgkosten gemiddeld 6000 euro per Nederlander op jaarbasis. Daarvan is ongeveer 1500 euro zorgpremie, de rest komt vanuit de overheid en betaal je middels belastingen op je loon (inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet).

Zorgkosten per persoon naar 16.000 euro

Gezien de snelle stijging zal op termijn de totale kostenpost per inwoner richting de 16.000 euro gaan. Dat is een enorm bedrag, en zelfs met de inflatie meegerekend is het amper nog op te brengen. Daarom valt er niet te ontkomen aan versoberingen van de basisverzekering. Hiermee wordt al een begin gemaakt in 2022. Zorgverzekeraars zijn op dit moment aan het onderzoeken welke zorg mogelijk gaat verdwijnen het komende jaar. Door deze ontwikkelingen verwachten wij nog meer mensen die gaan vergelijken en vervolgens overstappen.

Waarom stijgen de zorgkosten zo explosief in Nederland?

Er zijn enkele redenen die bijdragen aan de snelle en fikse stijging van de zorgkosten (en dus ook de zorgpremie).

  • Vergrijzing speelt een grote rol. Senioren hebben meer zorg nodig en bovendien is de levensverwachting nog steeds aan het stijgen. Waar mensen eerder gemiddeld 71 jaar werden (in 1950), is het zo dat mensen vandaag de dag al gemiddeld de 82 keer hun verjaardag mogen vieren. En de verwachting is dat dat over 40 jaar zelfs 88 is.
  • Een veranderende levensstijl zorg voor meer ziektes. Denk hierbij aan overgewicht (obesitas), diabetes en hart- en vaatziekten. Ook krijgen steeds meer mensen kanker. Al deze ziektes mogen we scharen onder de welvaartsziektes.
  • Er is een tekort aan zorgmedewerkers en ook hier zal fors in geïnvesteerd moeten worden. Het tekort zal steeds groter worden, omdat de vraag naar zorg alleen maar stijgt. Nu werkt 15% in de zorg, enkele tientallen jaren geleden was dit nog maar 7 procent. De kans is groot dat door de toenemende levensverwachting er straks wel 3 tot 4 miljoen Nederlanders in de zorg moeten werken om de behoevende groep te voorzien van zorg.
  • Tot nu toe zijn er in de loop der jaren alleen maar dingen bijgekomen in het basispakket. Dit is ook de reden dat we bij de invoering van het huidige zorgstelsel in 2006 nog maar € 78 per maand betaalden, tegenwoordig ligt de premie voor de basisverzekering op meer dan € 115 euro per maand. Er zal dus selectief gekeken worden welke niet-noodzakelijke zorg kan verdwijnen uit de basispolis.

Natuurlijk zijn er nog meer factoren die meespelen bij de hoogte van de premie. Salarissen zullen stijgen door inflatie en onderhandelingen, er wordt meer gebruik gemaakt van geestelijke gezondheidszorg (stress, burn-outs) en medicijnen zullen ook in prijs toenemen omdat we afhankelijk zijn van onder andere China. Import zal alleen maar duurder worden door gebrek aan grondstoffen en duurder transport.

Om hoge kosten te voorkomen is het raadzaam om gebruik te maken van onze vergelijkpagina. Hier kunt je aanvullende verzekeringen vergelijken zoals een aanvullende verzekering voor brildragers, tandarts, fysiotherapie of orthodontie, aanvullende zwangerschapsverzekering of alternatieve geneeswijzen. Het gebruiken van onze zorgwijzer is gratis, op deze manier betaal je nooit teveel voor zorg!

🔥 Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn weer bekend en onze website is aangepast. Je kunt nu weer zorgverzekeringen vergelijken en direct overstappen.

» Zorgverzekering vergelijken 2024 «

Recente blogartikelen

Stap jij over? Recordaantal overstappers zorgverzekering verwacht dit jaar!

Meer lezen
zwangerschap

Kinderwens in 2024? Zo zit het met je zorgverzekering en zwangerschap!

Meer lezen

Zorgverzekeraars wachten op elkaar: premie Menzis bekendgemaakt!

Meer lezen

Is de goedkoopste zorgverzekering kiezen verstandig?

Meer lezen

Beste verzekering kiezen en de goedkoopste basisverzekering afsluiten!