Is een zorgverzekering verplicht?

Je zorgverzekering. Het is iets wat ieder jaar weer terugkomt. Is het eigenlijk verplicht om een zorgverzekering te hebben en zo ja, waarvoor ben je dan verzekerd? In deze blog geven we antwoord op de meest voorkomende vragen over de zorgverzekering.

Moet je verplicht een zorgverzekering hebben in Nederland?

Als je woont of werkt in Nederland ben je verplicht om een zorgverzekering te hebben. Het maakt hierbij niet uit hoe oud je bent. Ook wanneer je net een kind hebt gekregen, dien je jouw kind in te schrijven voor de basisverzekering. Dit dien je binnen 4 maanden na de geboorte van je kind te regelen. In de regel wordt dit gedaan bij de zorgverzekeraar waar je zelf ook verzekerd bent, maar je hebt hierin vrije zorgkeuze. Voor de basisverzekering betaal je voor kinderen tot 18 jaar geen premie of eigen risico. Vanaf het moment dat je kind 18 jaar wordt, betaal je vanaf de eerste maand nadat hij of zij 18 is geworden premie. Het is vanaf dit moment dat het eigen risico voor jouw kind in gaat. Een aanvullende verzekering is niet verplicht.

Waarom is een zorgverzekering verplicht? 

Een basisverzekering is verplicht omdat iedereen in Nederland recht heeft op gezondheidszorg. Door de overheid is daarom bepaald dat iedereen die werkt en woont in Nederland in ieder geval een basisverzekering af moet sluiten. Dit is sinds 1 januari 2006 vastgelegd in de Zorgverzekeringswet (Zvw). Doordat de zorgverzekering voor iedereen in Nederland verplicht te stellen, blijft de zorg betaalbaar voor iedereen.

Wat valt er onder de basisverzekering?

Wat er precies onder een basisverzekering valt, verandert jaarlijks. In het huidige basispakket zitten: huisartsenzorg, spoedeisende zorg, psychologische zorg, specialistische zorg en geneesmiddelen. Hierbij kun je denken aan het bezoek van een huisarts, ziekenhuisverblijf, operaties, ambulancevervoer en de meeste medicijnen. Door jaarlijks jouw zorgverzekering te vergelijken weet je wat er voor het komende jaar vergoed gaat worden. Het hebben van een basis zorgverzekering in Nederland is verplicht voor iedereen die hier werkt en woont.

Waarvoor kun je een aanvullende verzekering afsluiten?

Vooropgesteld dat een aanvullende verzekering niet verplicht is, kun je jezelf voor verschillende dingen aanvullend verzekeren. Dit kan bijvoorbeeld zijn voor brillen en lenzen, de tandarts of orthodontie, extra fysiotherapie, alternatieve geneeswijzen of zwangerschap.

Hoewel een basis ziektekostenverzekering verplicht is, ben je dus niet verplicht om je aanvullend te verzekeren. Het is daarom aan te raden om van tevoren na te gaan of een aanvullende verzekering voor jou rendabel is. 

🔥 Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn weer bekend en onze website is aangepast. Je kunt nu weer zorgverzekeringen vergelijken en direct overstappen.

» Zorgverzekering vergelijken 2024 «

Recente blogartikelen

Stap jij over? Recordaantal overstappers zorgverzekering verwacht dit jaar!

Meer lezen
zwangerschap

Kinderwens in 2024? Zo zit het met je zorgverzekering en zwangerschap!

Meer lezen

Zorgverzekeraars wachten op elkaar: premie Menzis bekendgemaakt!

Meer lezen

Is de goedkoopste zorgverzekering kiezen verstandig?

Meer lezen

Beste verzekering kiezen en de goedkoopste basisverzekering afsluiten!