Komt er een hogere premie voor ongevaccineerde Nederlanders?

premieSinds een paar dagen gaat het gerucht de ronde dat er misschien een hogere zorgpremie voor ongevaccineerde Nederlanders zou komen. Er wordt immers ook gesproken over het invoeren van nieuwe maatregelen die specifiek voor ongevaccineerden gelden. In dit artikel vertellen we je of de geruchten over een hogere premie reëel zijn, waar ze vandaan komen en leggen we je uit hoe het in andere landen zit.

Eind 2020 deed TU Delft een onderzoek waaruit bleek dat ruim een kwart van de Nederlanders voorstander zou zijn om ongevaccineerden een hogere premie te laten betalen. Hoe mensen hier nu, bijna een jaar later, over denken, is niet duidelijk. Hier en daar horen we de vraag voorbij komen: komt er een hogere zorgpremie voor ongevaccineerde Nederlanders? Een kort antwoord op die vraag is nee, hoogstwaarschijnlijk niet. 

Een hogere premie mag niet (en is ook niet handig)

Waarom het antwoord op die prangende vraag van hierboven ‘nee’ is, is eigenlijk heel simpel. Het mag namelijk niet volgens de wet. In de wet staat dat iedereen gelijk behandeld moet worden en dat verzekeringsmaatschappijen geen hogere premies mogen vragen voor de basisverzekering op basis van factoren zoals geslacht, leeftijd of medische voorgeschiedenis. Deze wet geldt alleen voor de basisverzekering, voor een levensverzekering mag een verzekeringsmaatschappij bijvoorbeeld wel onderscheid maken tussen rokers en niet-rokers.

Logisch eigenlijk, als dit wel zou mogen, zouden sommige doelgroepen een erg hoge premie voor dezelfde basisverzekering moeten betalen. Zo zouden mensen die roken, overgewicht hebben, veel boetes rijden (en dus gevaarlijk rijden), of geen griepprik halen dan misschien ook een hogere premie moeten betalen. De gevolgen hiervan? Een grote verdeeldheid onder de Nederlandse bevolking en dat kan tot flinke onenigheid en zelfs tot ruzies, protesten en opstanden leiden.

Waar komen de geruchten vandaan?

De kans is dus enorm klein dat de maatregel voor een hogere premie ingevoerd wordt. Hoe komt het dan dat men hier toch over praat? Simpelweg omdat men er in het buitenland ook over praat. Vooral in Amerika gaat het hard. Zo moeten alle werknemers bij Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Delta maandelijks 200 dollar meer betalen voor hun zorgverzekering. In Californië moeten alle kinderen van 12 jaar en ouder die daar naar school gaan gevaccineerd zijn en in New York hebben ambtenaren inmiddels een vaccinatieplicht. 

Ook in andere landen wordt een vaccinatieplicht ingevoerd. Zo wordt inwoners van Suriname de komende tijd verplicht zich te vaccineren en moeten deelnemers van de winterspelen in Beijing gevaccineerd zijn. Naast Delta, heeft de Duitse verzekeringsmaatschappij R + V erover gesproken om de premie voor ongevaccineerden te verhogen. De kans dat dat gaat gebeuren, lijkt ook hier echter niet groot. Daarbij werkt het rechtssysteem in ieder land anders en heeft ieder land ook andere wetten.

Wanneer weten we meer?

Duidelijk is dat het kabinet nieuwe maatregelen overweegt. De laatste weken zijn de besmettingscijfers en de opnamecijfers in de ziekenhuizen erg gestegen. Welke maatregelen dat zullen zijn, is nog niet duidelijk. Het kabinet doet hier dan ook geen uitspraken over. Wat we wel weten, is dat dinsdag 2 november een nieuwe persconferentie gehouden wordt. Dan wordt duidelijk gemaakt welke nieuwe maatregelen zullen gaan gelden.

premie

Bronnen afbeelding: RIVM & Coronadashboard

🔥 Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn weer bekend en onze website is aangepast. Je kunt nu weer zorgverzekeringen vergelijken en direct overstappen.

» Zorgverzekering vergelijken 2024 «

Recente blogartikelen

Stap jij over? Recordaantal overstappers zorgverzekering verwacht dit jaar!

Meer lezen
zwangerschap

Kinderwens in 2024? Zo zit het met je zorgverzekering en zwangerschap!

Meer lezen

Zorgverzekeraars wachten op elkaar: premie Menzis bekendgemaakt!

Meer lezen

Is de goedkoopste zorgverzekering kiezen verstandig?

Meer lezen

De beste en goedkoopste zorgverzekeringen voor jou op een rijtje!