DSW maakt eerste zorgpremie voor 2022 bekend

zorgpremieDSW heeft vanochtend de premie voor de basisverzekering van 2022 bekend gemaakt. Vanaf volgend jaar gaat iedereen met een basisverzekering bij de zorgverzekeraar maandelijks 3,25 euro meer betalen. De premie komt dan op 127,75 euro per jaar uit. Zoals ieder jaar is DSW de eerste zorgverzekeraar die zijn zorgpremie bekend maakt.

Zoals al werd verwacht, wordt de zorgpremie volgend jaar hoger. Dit komt vanwege toenemende zorgkosten door, onder andere, prijsstijgingen. Zo worden bijvoorbeeld steeds meer dure geneesmiddelen gebruikt. Hoe het komt dat de zorgkosten stijgen, vertellen we kort in dit artikel.

Prinsjesdag

Op Prinsjesdag ging het kabinet nog uit van een stijging van de zorgpremie voor de basisverzekering van 2,58 euro, afgerond 2,60 euro. Vorige maand besloot het kabinet echter dat de zorg salarissen zouden stijgen, waardoor de premie ook moest stijgen. De verhoogde zorg salarissen zouden namelijk betaald worden met het geld van een verhoogde premie. De premie zou daarom moeten stijgen met 1,10 euro, waardoor de premie voor de basisverzekering uit zou moeten komen op 3,70 euro. DSW heeft, wanneer je er zo naar kijkt, dus wel een lagere premie dan is berekend door het kabinet. Wil je meer weten over wat bekend is gemaakt tijdens Prinsjesdag? Alles over de miljoenennota lees je hier.

Zorgkosten verwacht lager wegens personeelstekort

Er werd verwacht dat de zorgkosten vanwege corona zouden stijgen in 2022, omdat veel uitgestelde zorg ingehaald moet worden. DSW houd hier slechts beperkt rekening mee, omdat er sprake is van een personeelstekort, waardoor slechts een deel van de zorg ook werkelijk ingehaald zou kunnen worden. “Er zijn wachtlijsten en dat is zorgelijk. Maar wij verwachten niet dat er veel inhaalzorg zal plaatsvinden, omdat daar de mensen niet voor zijn”, zegt directeur van DSW Aad de Groot in een artikel van NOS.

De directeur geeft hierbij aan niet zozeer bezorgd te zijn over de betaalbaarheid van de zorg, maar voornamelijk om de uitvoerbaarheid. 

Lagere zorgpremie wegens catastroferegeling

Zorgverzekeraars kregen een coronacompensatie van de overheid, een zogenoemde catastroferegeling. Deze vergoeding heeft er voor DSW voor gezorgd dat de zorgkosten niet nog meer zijn gestegen. Zonder deze vergoeding zou de maandelijkse premie voor de verzekering 7,50 euro hoger zijn geweest. 

De zorgverzekering houd echter geld over, omdat de kosten van de coronapandemie dus gedeeltelijk vergoed worden. Aan de andere kant waren de kosten van de reguliere zorg juist lager, mede door uitgestelde behandelingen, waardoor de verzekeraar een positief saldo overhoud. Omdat de compensatie voor zorgverzekeraars is opgebracht door de premiebetaler, vindt De Groot het niet meer dan normaal dat dit saldo aan premiebetalers wordt teruggegeven. Hij gaat er dan ook vanuit dat andere zorgverzekeraars dezelfde actie ondernemen.

Meer weten? In onderstaande video legt directeur Aad de Groot uit hoe de verzekeraar tot deze premie is gekomen. De tekst gaat verder onder de video.

Een lager eigen risico

Wat opvallend is, is dat DSW besloten heeft om het eigen risico naar 375 euro te brengen. Dit is 10 euro lager dan het wettelijke minimum. Volgens De Groot zijn zorgverzekeraars daarin vrij en mag dit dus. Dit wordt geregeld in de polis. Met het verlagen van het eigen risico wil de zorgverzekering benadrukken dat de huidige regels chronisch zieke mensen te veel benadelen ten opzichte van gezonde mensen. Zo hoopt de verzekeraar een statement te maken voor een betere verdeling van de zorgkosten.

Deadline: 12 november

Traditiegetrouw maakt DSW als eerste zorgverzekeraar een week na Prinsjesdag de zorgpremie voor de basisverzekering bekend. Dat DSW dit jaar later was met het vaststellen met de zorgpremie, komt door de catastroferegeling. Omdat de definitieve kosten van zorgaanbieders en de hoogte van de compensatieregeling toen nog niet bekend waren, kon DSW de premie nog niet bepalen.

Andere zorgverzekeraars zijn nog bezig met het bepalen van hun zorgpremie. Nog tot 12 november hebben zij de tijd om hun zorgpremie voor volgend jaar bekend te maken. Jij hebt dan tot 31 december om eventueel je oude zorgverzekering op te zeggen. Voor 31 januari 2022 moet je dan een nieuwe verzekering hebben afgesloten.

🔥 Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn weer bekend en onze website is aangepast. Je kunt nu weer zorgverzekeringen vergelijken en direct overstappen.

» Zorgverzekering vergelijken 2024 «

Recente blogartikelen

Stap jij over? Recordaantal overstappers zorgverzekering verwacht dit jaar!

Meer lezen
zwangerschap

Kinderwens in 2024? Zo zit het met je zorgverzekering en zwangerschap!

Meer lezen

Zorgverzekeraars wachten op elkaar: premie Menzis bekendgemaakt!

Meer lezen

Is de goedkoopste zorgverzekering kiezen verstandig?

Meer lezen

De beste en goedkoopste zorgverzekeringen voor jou op een rijtje!