Steeds minder wanbetalers zorgverzekering

Vandaag hebben we goed nieuws te melden. Het aantal mensen die hun zorgverzekering niet kunnen (of willen) betalen is gedaald de afgelopen jaren. Waren er in 2014 maar liefst 325.000 mensen die hun zorgpremie niet netjes overmaakten, vandaag de dag zijn dit er nog 215.000. Dit is een serieuze daling van bijna 35 procent.

Reden van het verbeterde betaalgedrag van consumenten is het feit dat zorgverzekeraars zelf actief handhaven en de mensen met problemen vaak proberen te helpen met een goede en structurele oplossing. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van een betalingsregeling. De verzekeraars dragen dus zelf een behoorlijk steentje bij aan het probleem, maar ook de overheid doet een duit in het zakje met de zogenaamde uitstroomregeling voor mensen onder bewind.

Voorwaarden voor deze betaalregeling is dat er maandelijks 35 euro wordt afgelost naast de reguliere premie. Na drie jaar wordt dan het eventuele restant van de schuld kwijtgescholden (bij zowel de zorgverzekeraar als het CAK).

Zorgverzekering 2020 goedkoper? Helaas..

Door alle inspanningen lijkt het er op dat het aantal wanbetalers nog verder zal dalen. Wellicht is dit in de toekomst positief voor de premie die we met elkaar betalen; immers de kosten worden eerlijker en meer evenredig verdeeld over alle verzekerden. Toch lijkt het er nog niet op dat de zorgverzekering 2020 echt goedkoper zal worden. Voorzichtige schattingen duiden op een lichte stijging van enkele euro’s per maand.

Zorgverzekering vergelijken

Zorgverzekeringen vergelijken 2021

Recente blogartikelen

Zorgverzekering is straks onbetaalbaar

Meer lezen

Is een zorgverzekering verplicht?

Meer lezen

Kies nooit voor de goedkoopste zorgverzekering

Meer lezen

Mindfulness, kun je daar een vergoeding voor krijgen?

Meer lezen

Beste verzekering kiezen en de goedkoopste basisverzekering afsluiten!