Mindfulness, kun je daar een vergoeding voor krijgen?

Velen zijn gebaat bij mindfulness. Het helpt je concentreren op het hier en nu en het zorgt ervoor dat je bewuster kunt leven. Aangezien mindfulness een vorm van zorg is, vraag jij je misschien af of je hier een vergoeding vanuit de basis- of aanvullende verzekering voor kan krijgen. Hoe dat zit lees je in deze blog.

Wat is mindfulness?

Mindfulness is de kunst van het aanwezig zijn in het hier en nu. Het is een aandachtstraining die je leert om te gaan met piekeren, stress, slapeloosheid, depressie, burn-out en pijn. Het stimuleert tevens de creativiteit en bevordert communicatieve vaardigheden. In deze training worden Oosterse wijsheden en Westerse psychologie met elkaar gecombineerd en leer je om interne ‘stoorzenders’ uit te schakelen. Door middel van ademhalingsoefeningen en andere gerichte oefeningen leer je om te ontspannen en aandacht te geven aan het moment, zonder hier direct over te oordelen.

Waarom kiezen voor mindfulness

Mindfulness is voor iedereen toegankelijk. Je kunt gebaat zijn bij mindfulness als je last hebt van spanningen, overspanning, slapeloosheid, een hoge werkdruk of stress in je privéleven. De training kan ook effectief zijn als je last hebt van persoonlijkheidsstoornissen, eetstoornissen of een depressie. Mindfulness werkt namelijk preventief bij angst en stress en verhoogd je energielevel, productiviteit, relaties en communicatie. Bovendien leer je om meer te genieten van het leven, doordat je jezelf beter op het heden kunt concentreren. In principe is dus iedereen die behoefte heeft aan rust en inzicht in zijn of haar eigen functioneren, gebaat bij mindfulness. Soms vergoed jouw zorgverzekering (of beter gezegd, zorgverzekeraar) een mindfulnesstraining.

Wordt mindfulness door de basisverzekering vergoed?

Ja, dit wordt vergoed, mits de training voldoet aan bepaalde voorwaarden. Het valt onder de basisverzekering indien het onderdeel is van een behandeling met betrekking tot terugkerende depressie. Hiervoor heb je een verwijzing nodig van je huisarts of medisch specialist en de zorg moet verleend worden door een gezondheidspsycholoog, klinisch psycholoog, psychiater of psychotherapeut. Is dit het geval, dan kun je voor mindfulness een vergoeding van jouw zorgverzekering krijgen. Het eigen risico is hiervoor wel van toepassing.

 

Kun je een vergoeding voor mindfulness krijgen via de aanvullende verzekering?

Dit ligt aan hoe je aanvullend verzekerd bent. Het kan mogelijk onder biopsychosociale behandeling worden vergoed, mits mindfulness tijdens een individueel consult wordt ingezet door een therapeut mindfulness of alternatieve arts. De art of therapeut dient wel aangesloten te zijn bij een door jouw verzekeraar goedgekeurde beroepsvereniging. Twijfel je of jouw aanvullende verzekering dit dekt? Neem dan contact op met jouw verzekeraar of maak gebruik van onze vergelijker voor aanvullende alternatieve zorg.

🔥 Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn weer bekend en onze website is aangepast. Je kunt nu weer zorgverzekeringen vergelijken en direct overstappen.

» Zorgverzekering vergelijken 2024 «

Recente blogartikelen

Stap jij over? Recordaantal overstappers zorgverzekering verwacht dit jaar!

Meer lezen
zwangerschap

Kinderwens in 2024? Zo zit het met je zorgverzekering en zwangerschap!

Meer lezen

Zorgverzekeraars wachten op elkaar: premie Menzis bekendgemaakt!

Meer lezen

Is de goedkoopste zorgverzekering kiezen verstandig?

Meer lezen

Beste verzekering kiezen en de goedkoopste basisverzekering afsluiten!