Eerste zorgpremies 2022 zijn bekend

Binnenkort zijn de jaarlijkse zorgpremies voor 2022 bekend. Dat betekent dat veel mensen zullen overstappen van zorgverzekeraar. In deze blog bespreken we de premies die tot dusver bekend zijn en wat de grootste veranderingen voor het komende jaar zullen zijn voor de basisverzekering en de aanvullende verzekering.

Stijging van de zorgpremie in 2022

Het komende jaar zal de zorgpremie stijgen. De nominale zorgpremie stijgt met een bedrag van €44,- per verzekerde, tot een totaalbedrag van €1522,-. Gemiddeld zijn Nederlanders hierdoor maandelijks €126,83 per maand kwijt aan hun zorgverzekering, al kunnen de premies van verzekeraars onderling afwijken. De definitieve premies worden op 12 november door alle verzekeraars bekend gemaakt.

Waarom stijgt de zorgpremie?

De oorzaak van deze stijging kent verschillende redenen. Zo is er sprake van meer vergrijzing in Nederland, is er meer zorgpersoneel nodig en stijgt het salaris van het zorgpersoneel. Het eigen risico blijft daarnaast gelijk ten opzichte van vorig jaar (€385,- op jaarbasis), wat ervoor zorgt dat de premies volgend jaar stijgen. Ook het coronavirus speelt een rol in de stijging; verzekeraars hebben door de crisis minder reserves wat tevens bijdraagt aan de premiestijgingen.

Verhoging van de zorgtoeslag

Doordat de zorgpremies stijgen, zal ook de zorgtoeslag het komend jaar stijgen. Hierdoor worden de laagste inkomens gecompenseerd voor de stijging in zorgpremies, en kan de individuele koopkracht behouden blijven. De huidige inschatting van het kabinet is dat de zorgtoeslag voor een alleenstaande met totaal 36 euro wordt verhoogd. Voor een gezin is de verwachte stijging 40 euro op jaarbasis. Dit betreft een voorlopige schatting, zodra de definitieve hoogte van de zorgtoeslag bekend is, vermelden we dit direct op onze website.

Verschillende premies per verzekeraar, wat kunnen we verwachten?

Hoewel alle basisverzekeringen in principe dezelfde zorg dekken, zijn er wel verschillen tussen premies bij verzekeraars. Dit komt doordat de zorgkeuze per verzekeraar kan verschillen. De zorgkeuze geeft aan in welke mate je voor bepaalde ziekenhuizen zorgverleners kunt kiezen, zonder hiervoor meer te moeten betalen. Met andere woorden: welke zorgverleners en ziekenhuizen wel en niet zijn opgenomen in jouw basispakket. Polissen kunnen worden opgedeeld in vier verschillende typen, namelijk: de budget, de natura, de restitutie en de combinatiepolis.

Wijzigingen in het basispakket

Voor 2022 zal de basisverzekering grotendeels gelijk blijven. Toch zullen er in 2022 kleine wijzigingen voor de basisverzekering komen. Een dekking voor drie nieuwe medicijnen tegen chronische migraine valt bijvoorbeeld onder deze wijzigingen. Deze dekking is alleen van toepassing bij specifieke patiëntengroepen. Een andere wijziging is dat de elektriciteitskosten bij mechanische ademhalingsondersteuning in de thuissituatie vergoed worden vanaf 1 januari 2022. Daarnaast worden twaalf (veelbelovende) interventies voorwaardelijk toegelaten in het basispakket. Dit betreft interventies voor uiteenlopende zorgbehandelingen. 

 

Verzekeraar Stad Holland houdt de premies gelijk

In 2022 houdt verzekeraar Stad Holland de premies van de basisverzekering gelijk. Voor de basispolis betaal je maandelijks 133 euro; hetzelfde tarief als in 2021. Maak je bij Stad Holland gebruik van een verhoogd eigen risico, dan stijgt de basispremie licht. Heb je een verhoogd eigen risico tot €875,- dan wordt je premie per maand 2 euro duurder (van €113,50 in 2021 naar €115,50 in 2022). De meeste aanvullende verzekeringen worden wel duurder, de grootste stijging hierin ligt in hun polis ‘Extra Uitgebreide Aanvullende Verzekering’, hier betaal je volgend jaar in totaal €39,- meer voor. 

Menzis verhoogt de premies

Het komende jaar verhoogt Menzis zijn premies met gemiddeld 36 euro. De goedkoopste verzekering van Menzis (Basis Voordelig) kost in 2022 €119,- per maand met een eigen risico van €385,-. De naturapolis stijgt van €130 naar €133,25 in 2022 en de restitutiepolispremie wordt met €3,75 verhoogd naar €143,75 per maand.

Ook DSW, InTwente en PMA Zorgverzekering verhogen premies

Ook verzekeraars DSW, InTwente en PMA verhogen hun premies. DSW verhoogd haar basispremie met €3,25 per maand naar €127,75. InTwente volgt deze stijging en komt voor de basisverzekering ook uit op €127,75 per maand. PMA (onderdeel van Menzis) verhoogd ook de tarieven. Hun goedkoopste polis (Natura Online) wordt 119 euro in 2022, de Natura polis €126,59 en de restitutiepolis €136,56 per maand. 

De labels Promovendum, Besured en National Academic verhuizen naar VGZ

Ben je als klant verzekerd bij Promovendum, Besured of National Academic? Dan verhuist jouw basis- en aanvullende polis in 2022 naar VGZ. In 2021 was VGZ al risicodrager voor deze labels, in voorgaande jaren was die rol voorbehouden aan het Luxemburgse IptiQ. Vanaf 2022 vallen alle basis en aanvullende polissen volledig onder VGZ.

OHRA en Nationale Nederlanden geen restitutiepolis meer

Voorheen boden zorgverzekeraars OHRA en Nationale Nederlanden altijd een restitutiepolis met 100% vrije zorgkeuze. Dat zal volgend jaar anders zijn. OHRA beperkt de premiestijging tot slechts € 2,70 per maand maar daar staat tegenover dat de restitutiepolis wordt vervangen door een combinatiepolis. Bij Nationale Nederlanden is dit ook het geval, daar stijgt de premie één cent meer (€ 2,71 per maand). De voorwaarden van de nieuwe combinatiepolissen die ze bieden zijn als volgt;

  • Je mag altijd zelf je zorgverlener of ziekenhuis blijven kiezen
  • Bij ziekenhuizen, behandelklinieken en andere zorgaanbieders zonder contract krijg je gewoon nog tot 100% van de kosten vergoed
  • Maximaal 75% vergoed bij GGZ-zorgaanbieders (zonder contract)
  • Maximaal 75% vergoed bij wijkverpleegkundigen (zonder contract)

De reden dat OHRA en Nationale Nederlanden zijn afgestapt van een volledige zuivere restitutiepolis is omdat ze psychologische zorg en wijkverpleging dus niet meer volledig willen vergoeden als de klant zelf kiest voor een niet-gecontracteerde zorgverlener. De rest blijft in principe allemaal gelijk, maar door deze aanpassing mogen ze officieel de polis geen restitutieverzekering meer noemen. Daarom hebben ze het een combinatiepolis genoemd. Zo kunnen ze de premie toch betaalbaar houden. En gezien de zeer lichte stijging lijkt deze opzet zeker geslaagd.

Zorgpremies vergelijken 

Voordat je gaat overstappen van zorgverzekering is het belangrijk om eerst alle nieuwe zorgpremies met elkaar te vergelijken. Door over te stappen kun je jezelf namelijk geld besparen op jouw maandelijkse zorgpremie. Het kan namelijk voorkomen dat jouw wensen ten aanzien van zorg veranderd zijn. Mogelijk is jouw gezin uitgebreid, of verwacht je het komende jaar van andere zorg gebruik te maken. In al deze gevallen is het aan te raden om jouw zorgverzekering te vergelijken. Let hierbij niet alleen op je maandelijkse premie, want op zorggebied kan goedkoop soms duurkoop zijn. Beter is het om zowel te vergelijken op premie als op vrije zorgkeuze, dekking van eventuele aanvullende verzekeringen en extra voorwaarden (zoals wachttijden voor de zorg). Hierdoor kun je zorgverzekeringen op alle vlakken goed vergelijken en inschatten welke zorgpolis het beste bij jouw behoeften past.

Op 12 november worden alle premies bekend gemaakt

Het is nog even afwachten, maar op 12 november 2021 worden de premies van alle zorgverzekeraars bekend gemaakt. Vanaf die datum kun je dus de verschillende premies en polissen met elkaar vergelijken. Overs

tappen kan tot en met 31 december 2021. Sluit je voor deze datum een nieuwe zorgverzekering af, dan zal jouw nieuwe zorgverzekeraar jouw oude zorgverzekering voor jou opzeggen. je bent dan meteen per 1 januari verzekerd bij jouw nieuwe zorgverzekeraar. Zeg je zelf jouw oude zorgverzekering op? Dan heb je tot 31 januari 2022 om over te stappen. De nieuwe verzekering gaat in dat geval met terugwerkende kracht in. Houd onze blog in de gaten voor updates!

 

🔥 Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn weer bekend en onze website is aangepast. Je kunt nu weer zorgverzekeringen vergelijken en direct overstappen.

» Zorgverzekering vergelijken 2024 «

Recente blogartikelen

Stap jij over? Recordaantal overstappers zorgverzekering verwacht dit jaar!

Meer lezen
zwangerschap

Kinderwens in 2024? Zo zit het met je zorgverzekering en zwangerschap!

Meer lezen

Zorgverzekeraars wachten op elkaar: premie Menzis bekendgemaakt!

Meer lezen

Is de goedkoopste zorgverzekering kiezen verstandig?

Meer lezen

De beste en goedkoopste zorgverzekeringen voor jou op een rijtje!