Ondersteuning gemeenten bij zorgpremie verdwijnt

De zogeheten minimapolis, een zorgverzekering met ondersteuning via de gemeente waar u woont, zal op termijn geheel verdwijnen. Een aantal verzekeraars is al begonnen met het uitdunnen van speciale regelingen voor minima.

Inwoners van Nederland met een laag inkomen, de zogeheten minima’s, krijgen op dit moment vaak ondersteuning vanuit hun gemeente. Die heeft een deal gesloten met een bepaalde zorgverzekeraar en biedt deze vervolgens aan met een hoge korting. Zo blijft de zorgverzekering ook voor deze mensen betaalbaar. Probleem is echter dat ook gemeentes moeten bezuinigen om de begroting rond te krijgen. Hierdoor spelen veel gemeenten met de gedachte om de minimapolis te laten vervallen.

Ook aan de kant van verzekeraars bestaat er steeds minder bereidheid om dergelijke goedkope polissen aan te houden. Ze leveren weinig geld op en de prijs van de polis staat niet meer in verhouding tot de kosten die er gemaakt worden. Dit zegt een woordvoerder van CZ.

CZ stopt per 2020 met collectiviteitskorting

Grote verzekeraar CZ stopt per 1 januari 2020 met de collectiviteitskortingen op de zogeheten minima- of gemeentepolis. Dit betekent dat de zorgpremie in 2020 voor tienduizenden Nederlanders fors omhoog zal gaan. Ze kunnen niet meer volgens deze “low budget” methode bij CZ terecht en zullen moeten overwegen of ze elders wellicht goedkoper uit zijn. Met een marktaandeel van 20% is CZ één van de grootste verzekeraars van ons land, en wij verwachten dat veel van de 3,5 miljoen aangesloten verzekerden zullen overwegen te kiezen voor een alternatief. In ieder geval de groep die nu ineens wordt uitgesloten van de korting.

Alternatieven & andere kortingen

Zorgverzekeraars bieden naast de gemeentepolis vaak nog vele andere collectiviteiten. Zo zijn er deals met vakbonden (helaas ook steeds minder) en werkgevers. Maar mensen die onder de doelgroep “minima” vallen, hebben hier meestal geen profijt van. Ze leven van een uitkering en hebben geen recht op andere collectieve voorzieningen.

Afschaffen korting geldt alleen voor de basispremie

Hoewel de korting dus verdwijnt op de basispolis, is dit niet het geval op aanvullende pakketten. Hierdoor loont het dus wel de moeite om vooral de aanvullende polissen te vergelijken en niet alleen te kijken naar de basispremie. Deze kan misschien iets hoger uitkomen, maar een aanvullend pakket is vaak noodzaak voor minima’s. Als de totaalprijs dan lager uitkomt is het wellicht toch verstandig om te blijven bij uw huidige verzekeraar.

Alternatieven & andere kortingen

Zorgverzekeraars bieden naast de gemeentepolis vaak nog vele andere collectiviteiten. Zo zijn er deals met vakbonden (helaas ook steeds minder) en werkgevers. Maar mensen die onder de doelgroep “minima” vallen, hebben hier meestal geen profijt van. Ze leven van bijvoorbeeld een arbeidsongeschiktheids uitkering en hebben dus geen recht op andere collectieve voorzieningen. Bovendien hebben ze ook nog vaak extra zorgkosten ten opzichte van (gezonde) werkende mensen. De klap komt daarom extra hard aan bij deze groep.

🔥 Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn weer bekend en onze website is aangepast. Je kunt nu weer zorgverzekeringen vergelijken en direct overstappen.

» Zorgverzekering vergelijken 2024 «

Recente blogartikelen

Stap jij over? Recordaantal overstappers zorgverzekering verwacht dit jaar!

Meer lezen
zwangerschap

Kinderwens in 2024? Zo zit het met je zorgverzekering en zwangerschap!

Meer lezen

Zorgverzekeraars wachten op elkaar: premie Menzis bekendgemaakt!

Meer lezen

Is de goedkoopste zorgverzekering kiezen verstandig?

Meer lezen

Beste verzekering kiezen en de goedkoopste basisverzekering afsluiten!