Nog 3 weken en we kunnen weer overstappen: 10 veelgestelde vragen over de zorgverzekering 2021

Nog 3 weken en we kunnen weer overstappen: waar moet je op letten bij het vergelijken van zorgverzekeringen?

Deze periode van het jaar is voor ons als team van VergelijkdeZorgverzekeringen.nl een drukke en spannende tijd. We naderen namelijk weer het moment dat heel Nederland zich gaat verdiepen in de zorgverzekeringen. Vragen die spelen zijn bijvoorbeeld; Stap ik dit jaar wel of niet over? Is mijn collectief nog wel de goedkoopste en beste keuze voor mij? En moet ik me verder aanvullend verzekeren in 2021? Hoewel nog lang niet alles bekend is over de zorgverzekering 2021 zetten wij alvast de 10 meest gestelde vragen op een rij. Doe er je voordeel mee en kies verstandig zodat jij de laagste premie betaald en tóch goed verzekerd bent voor alle nodige zorg. Eén ding is wel zeker, zorgverzekeringen vergelijken loont meer dan ooit!

10 veelgestelde vragen over de zorgverzekering 2021

Wat voor invloed heeft Corona op mijn zorgverzekering?

In principe niet. Mocht je Corona krijgen, dan is alle benodigde zorg gedekt door de basisverzekering. Dit is afgesproken met alle zorgverzekeraars. Als je overstapt hoef je dus nooit bang te zijn dat je daarmee in de problemen komt als je Corona krijgt (of al hebt gehad en daardoor nazorg nodig bent).

Hoeveel is het eigen risico in 2021?

Het eigen risico is al voor het vijfde achtereenvolgende jaar gelijk en is in 2021 dus wederom € 385.

Wat is de verwachte gemiddelde zorgpremie volgend jaar?

Op dit moment gaan schattingen uit van ongeveer 122 euro per maand. Let wel op, dit is slechts een indicatie. Pas op 12 november weten we echt hoe de vlag er bij hangt.

In hoeverre beïnvloedt Corona de hoogte van de zorgpremie?

Zoals het lijkt zal dit per saldo tussen de 1 en 5 euro liggen per maand. De directe invloed aan zorgkosten valt eigenlijk heel erg mee, ongeveer 1 euro per maand. Maar door de economische schade die de coronacrisis met zich meebrengt zal de inkomensafhankelijke bijdrage (die betaal je over je salaris) lager uitkomen. Dat zal helaas ergens gecompenseerd moeten worden en resulteert dus in een hogere premie.

Ik ben collectief verzekerd. Is dat nog slim in 2021?

Nee, gezien de ontwikkelingen is het niet slim om collectief verzekerd te blijven. De collectieve korting is dermate afgebouwd (max. 5%) dat het voordeel verdwenen is. Vaak is het beter om te zoeken naar de goedkoopste zorgverzekering en zul je zien dat deze goedkoper is dan het collectief waar je nu gebruik van maakt. Over 2 jaar verdwijnen de collectieve kortingen helemaal. Snel overstappen dus!

Wordt mijn zorgverzekering in 2021 duurder?

Helaas moeten we hier als antwoord “ja” op geven. De zorgverzekering premie zal naar verwachting maandelijks met enkele euro’s stijgen. Toch zal de stijging in de praktijk meevallen. Dat leest u bij de volgende vraag namelijk.

Gaat de zorgtoeslag ook omhoog in 2021?

Gelukkig wel! Omdat de premie stijgt zal ook de zorgtoeslag meestijgen. Op 15 september is bekendgemaakt dat de maximale zorgtoeslag per persoon voor alleenstaanden omhoog gaat van € 1248 naar € 1294 per jaar. Een stijging van bijna 4 euro per maand. Als je een toeslagpartner hebt zal dit € 2496 zijn (in totaal voor beiden). Een verhoging van € 9 per maand!

Wat zijn de grootste veranderingen?

  • Geen eigen risico meer voor medische en psychologische hulp voor slachtoffers van seksueel geweld.
  • Medische kosten die je maakt ten behoeve van orgaandonatie worden volledig vergoedt.
  • Medicijnen axicabtagene ciloleucel (Yescarta) en olaparib (Lynparza) worden vergoedt. Dit zijn medicijnen voor behandeling van lymfeklierkanker en eierstokkanker.
  • Voor (ex) Covid-19 patienten wordt behandeling van fysiotherapie, oefentherapie, ergotherapie en diëtetiek volledig vergoedt.
  • De 13-weken echo wordt opgenomen in de basisverzekering.
  • Dagbehandeling in groepsverband voor ouderen met aangeboren hersenletsel is ook toegevoegd aan het basispakket.
  • COPD patienten met een speciale notering (subcategorie B2) hebben het eerste jaar recht op 70 behandelingen fysio-/oefentherapie. De jaren daarna is dat jaarlijks 52 behandelingen.

Wanneer kan ik precies overstappen?

Vanaf 12 november moeten alle zorgverzekeraars hun premies bekend hebben gemaakt. Op dat moment kun je dus overstappen. Wacht niet te lang, anders wordt het op het laatst een overhaaste beslissing. Ga er gewoon een uurtje rustig voor zitten en maak gebruik van onze handige zorgvergelijker 2021. Je hoeft dan nooit bang te zijn dat je de verkeerde keuze maakt. Als jij al je zorgwensen invult, presenteren wij je de beste en goedkoopste verzekering!

Tot wanneer kan ik overstappen?

De laatste dag dat je je huidige zorgverzekering op kan zeggen is 31 december 2020. Als je dat gedaan hebt kun je nog tot 31 januari een andere zorgverzekering kiezen. Wij adviseren echter om het daar niet op aan te laten komen. Kies ruim voor 31 december en veroorzaak geen extra stress.

🔥 Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn weer bekend en onze website is aangepast. Je kunt nu weer zorgverzekeringen vergelijken en direct overstappen.

» Zorgverzekering vergelijken 2024 «

Recente blogartikelen

Stap jij over? Recordaantal overstappers zorgverzekering verwacht dit jaar!

Meer lezen
zwangerschap

Kinderwens in 2024? Zo zit het met je zorgverzekering en zwangerschap!

Meer lezen

Zorgverzekeraars wachten op elkaar: premie Menzis bekendgemaakt!

Meer lezen

Is de goedkoopste zorgverzekering kiezen verstandig?

Meer lezen

De beste en goedkoopste zorgverzekeringen voor jou op een rijtje!