Let op deze valkuilen bij het kiezen van een zorgverzekering

De 5 valkuilen op een rijtjeAls je hebt besloten om van zorgverzekering over te stappen dit jaar, zijn er een hoop dingen waar je op moet letten. Eerder schreven we al een artikel met wat tips voor het overstappen van zorgverzekering. In dit artikel behandelen we de valkuilen die je tegen kunt komen als je op zoek gaat naar een nieuwe zorgverzekering.

Goed, je hebt ieder jaar tot 31 december om je zorgverzekering op te zeggen. Als het goed is heb je je hierop voorbereid en ben je klaar om een nieuwe zorgverzekering te kiezen. Je kunt namelijk tot en met 31 december je zorgverzekering opzeggen en vervolgens tot en met 31 januari een nieuwe zorgverzekering kiezen. Als je die zorgverzekering gaat kiezen, moet je op een paar valkuilen letten.

valkuilen

1. De verkeerde polis kiezen

Als je een zorgverzekering gaat kiezen, is het erg belangrijk dat je op de hoogte bent van de verschillende polisvormen. Zo is er de naturapolis, de restitutiepolis en de combinatiepolis. De naturapolis is de goedkoopste polisvorm, hierbij heb je geen vrije zorgkeuze. Bij de restitutiepolis betaal je meer, maar heb je wel vrije zorgkeuze. De combinatiepolis is een combinatie van de naturapolis en de restitutiepolis. 

Wees je er dus van bewust welke polis je afsluit. Het zou vervelend zijn als je een polis afsluit waarvan je denkt dat je bij iedere zorgverlener terecht kunt en dat vervolgens niet het geval blijkt te zijn. Meer over de verschillende polisvormen lees je onder vraag 9 in onze FAQ.

2. Betalen voor zorg die je niet nodig hebt

Heel veel mensen hebben een aanvullende verzekering die ze eigenlijk helemaal niet nodig hebben. Uit een onderzoek van Radar bleek namelijk dat zo’n 71% de aanvullende verzekering niet gebruikt, of nog vergoeding uit deze verzekering open heeft staan. In totaal heeft zo’n 85% van de Nederlanders een aanvullende verzekering. Voor een aanvullende verzekering betaal je natuurlijk ook geld en wanneer je die zorg eigenlijk niet nodig hebt, is dat zonde. Sommige mensen zijn zelfs, zonder dat zij het weten, dubbel verzekerd. Ga dus na of je de aanvullende verzekering die je hebt afgesloten wel echt nodig hebt. Dat kan je een hoop geld besparen.

3. Volledig vertrouwen in een collectieve zorgverzekering

Veel mensen zijn trouw aan een collectieve zorgverzekering die ze jaren geleden via hun sportvereniging, werkgever of patiëntenvereniging hebben afgesloten. Dat is niet altijd handig, want de inhoud van zo’n verzekering veranderd bijna jaarlijks. Je blijft dus misschien niet altijd vergoed voor de zorg die je nodig hebt.

Daarbij zijn collectieve verzekeringen vaak relatief dure verzekeringen. Er wordt dan wel een korting toegepast als jij je bij die verzekering aansluit, maar uiteindelijk ben je dan alsnog duurder uit. 

4. Een online zorgverzekering kiezen

Een online zorgverzekering is niet helemaal een valkuil. Hier wordt namelijk alles online geregeld en is er dus verder geen post of correspondentie met de zorgverzekeraar. Declaraties vul je dan online in, herhaalrecepten en hulpmiddelen bestel je online en contact met je verzekeraar verloopt dan ook online. Dit kan voor communicatieproblemen zorgen, maar wanneer je weinig zorg nodig hebt, of geen probleem hebt met online werken, kan een online zorgverzekering zeker een optie zijn voor jou. De zorgverzekeringen zijn immers ook vaak wat goedkoper. Als je echter nog niet zo handig bent met het internet, of je graag voor een wat persoonlijkere/betere service gaat, kun je beter niet voor een online zorgverzekering kiezen.

5. Alle gezinsleden op één polis zetten

Het klinkt handig en voordelig: al je gezinsleden op één polis zetten. Dat is het echter niet. Ondanks dat jullie namelijk een gezin zijn, hebben jullie waarschijnlijk niet allemaal dezelfde zorg nodig. Misschien hebben oudere gezinsleden fysiotherapie nodig en heeft juist een jonger gezinslid een vergoeding voor orthodontie nodig. Om iedereen voor al die kosten te verzekeren, is juist erg duur. Daarbij kan het ook zijn dat je zo voor bepaalde kosten vergeet te verzekeren, wat alleen maar duurder is. Het is daarom veel verstandiger om voor ieder gezinslid een passende zorgverzekering te zoeken. Je kunt zo veel geld besparen en iedereen krijgt op die manier de zorg vergoed die hij of zij nodig heeft.

Valkuilen vermijden door te vergelijken

Het moge duidelijk zijn dat je valkuilen bij het kiezen van een zorgverzekering liever voorkomt. Het is dan ook belangrijk dat je even goed oplet bij het kiezen van een zorgverzekering. Daarvoor zijn natuurlijk een hoop tips, een van de belangrijkste daarvan is misschien wel dat je zorgverzekeringen met elkaar moet vergelijken. Door verschillende zorgverzekeringen met elkaar te vergelijken kun je namelijk precies zien welke verzekering welke kosten dekt, of je een vrije zorgkeuze hebt en hoeveel je betaalt. Ook is het belangrijk om de aanvullende pakketten goed te vergelijken. Denk bijvoorbeeld aan een aanvullende tandarts, fysiotherapie of orthodontie verzekering. Daarnaast is het afhankelijk van je situatie belangrijk om een aanvullende zwangerschapsverzekering of brilverzekering af te sluiten. Ook de alternatieven geneeswijzen vallen vaak buiten de basisverzekering.

je zorgverzekering vergelijken in 4 stappen

Lees ook: 8 tips voor het overstappen van en het besparen op je zorgverzekering

🔥 Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn weer bekend en onze website is aangepast. Je kunt nu weer zorgverzekeringen vergelijken en direct overstappen.

» Zorgverzekering vergelijken 2024 «

Recente blogartikelen

Stap jij over? Recordaantal overstappers zorgverzekering verwacht dit jaar!

Meer lezen
zwangerschap

Kinderwens in 2024? Zo zit het met je zorgverzekering en zwangerschap!

Meer lezen

Zorgverzekeraars wachten op elkaar: premie Menzis bekendgemaakt!

Meer lezen

Is de goedkoopste zorgverzekering kiezen verstandig?

Meer lezen

De beste en goedkoopste zorgverzekeringen voor jou op een rijtje!